Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też kiedyś miałem takie wrażenie. Czy coś z tym zrobiłem czy po prostu przestałem na to zwracać uwagę, nie pamiętam. 

A jasność w TV i poziom czerni w nakładce optymalizacja gry na jakie wartości masz? 

Opublikowano

@Doamdor ehhhh ... na to wygląda ;/ Kurde, nie sądziłem że tak szybko cena aż tak spadnie więc pewnie w weekend będzie sprawdzane. Mega szkoda że tego tandem'a nie wrzucili do 42'ki. Miałem G5 48" jako daily panel i nie siadło mi w tym rozmiarze, używałem prawie 3 tygodnie ale 42" jest dla mnie idealnym rozmiarem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Polska to kraj bogatych ludzi :) Benzyna w tamtym tygodniu w takiej Szwecji (UE) po 5.80PLN przykładowo heh. 

Nie wiem kurde, mam mieszane w sumie odczucia po obejrzeniu kilku materiałów. W zasadzie na wyraźny plus w 42" modelu jedynie odświeżanie, natomiast taki WebOS jest już wyraźnie bardziej nabity syfem/reklamami/AI i ludzie zgodnie zauważają że działa wyraźnie wolniej i gorzej (w c6 WebOS startuje od wersji 26). Panel w zasadzie ten sam, bez Brightness Booster'a, powłoka AR to samo, jasność na poziomie 950nit, przy HGiG cap na 800nit. Tak po prawdzie to ten C5 w wersji PRO może być nawet jaśniejszy bo ma Brightness Booster'a. No ale zostaje dalej ten dithering który w C6 jest już opanowany i obraz jest krystalicznie czysty. 

W Korei AW3926QW cały czas 2K wonów, a startował chyba od 1800 więc jakieś 1.2K USD brutto. Więc jest szansa na 5-5.5K w okolicach świąt. Coś mi się wydaje że będę jednak czekał na tego Dell'a 5K2K. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano

@Doamdor Nie biorę tego 42". Czekam na Alienware'a 5k2k. Tam raczej zobaczę realne różnice. Przy takim upgrade tv serii C nie dostanę nic poza tymi 45hz :/

Bardziej już byłbym skłonny podmienić salonowy C5 na C6 a 77" akurat przecenione jakieś 5.5k pln więc wychodzi poniżej 10k. 

Opublikowano

@Doamdor tak, to dokładnie ten. 5K2K ma około 33% więcej pixeli więc oczywiście będzie ciężej to wykarmić. Natomiast dostajesz już Tandem OLED RGB Stripe, wyższą rozdzielczość, dual mode (165/330Hz), DP 2.1 UHBR20, GLOSSY!!, KVM Switch i parę innych ciekawych ficzerów.

Mimo wszystko bardziej podniecająca perspektywa niż gołe 45hz więcej. Ta jasność w 42" C6 to też nie będzie jakaś przepaść. Miałem przez kilka tygodni G5 48 i powiem Ci że tak jak używam na statywie podłogowym za biurkiem to był dla mnie i tak zbyt jasny w HDR nawet w niepełnym zaciemnieniu i max dobiłem chyba do 70% haha. Obejrzałem kilka materiałów reddit/YT i mój entuzjazm wyraźnie opadł w stosunku do 42" C6. Mimo wszystko to jest kolejny odgrzewany kotlet, w zasadzie już kolejny raz %-)

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Fenrir_14 Nie leżą mi monitory z takimi proporcjami. Matryca Tandem pewnie trafi w C7, ale póki nie odczuwam potrzeby zmiany, to nie ma sensu zmieniać. Jak się pojawi to bierz i recenzuj, z chęcią poczytam. 

A czemu miałbyś odczuwać? Masz OLED to na dobrą sprawę możesz z niego korzystać aż sam padnie i nie chodzi tutaj o brak kasy na nowy tylko o to że to jest już na starcie najlepsza jakość obrazu i kolejne generacje będą tylko kapkę lepsze. Takiej przepaści jak przesiadka z LCD na OLED nawet za kolejne 10 lat nie będzie. To jest topka i nawet jak ktoś ma stare C7 albo C8 to nadal nie ma czego się wstydzić o ile matryca jest w dobrym stanie.

Plasmy na rynku konsumenckim  mają już po 29 lat na karku i gdyby OLED'y z HDR ich nie wyparły to nadal byłyby kozackie, ludzie do dzisiaj mają Panasy w dobrym stanie do grania w SDR i odlądania filmów.

Oczywiście rozumiem też chęć wymiany dla testowania nowości bo sam się w to bawiłem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@azgan  Dla mnie głównym czynnikiem do wymiany jest lepszy obraz, kolejne 4K tego obrazu nie poprawi, a 8K jest tak samo odległe, jak RTX, który podoła 8K 80-120 fps. Mam nadzieję, że dociągnie do premiery OLED 42" 8K. :E

Proporcje obecnego OLED są w 100% idealne do miejsca jakie mam i odległości, w której siedzę, a obraz w grach nadal mnie zadowala tak, gdy pierwszy raz na nim grałem. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zmiana OLEDa co 1-3 gen to już dla typowych entuzjastów i fanu z testowania nowego sprzętu. Większość pewnie w tym ja wymieni OLEDa jak już coś się zacznie z nim dziać, bo efekt wow żaden przy takich wymianach. To nie to co przesiadka z LCD na OLED :D

W HDR też różnice są zbyt małe względem C5-C6. Porównując u mnie S90F do C5 mimo, że Samsung jest te 300-400 nitów jaśniejszy to efekt żaden. To samo będzie w różnicy między C5 a C6. Ja osobiście wychodzę z założenia, że nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba do filmów, czy gier jak te okolice 1000-1200 nitów ze względu na granie, czy oglądanie ze spuszczonymi roletami w dzień.

@Fenrir_14 pewnie nie kupuje bo potrzebuje, tylko lubi się bawić nowym sprzętem :thumbup: Ale jak G5 w HDR była za jasna, miałeś, czy masz G5 i C5 to ta C6, czy nawet G6 nie ma racji bytu, pewnie AW3926QW będzie bardziej cieszył. U nas tym bardziej kupno teraz C6 patrząc na ceny ostatnich sztuk C5 i G5 w ogole nie ma sensu. Choć coś się już rusza, ponoć C6 77" można już zbić do 11K PLN.

https://www.pepper.pl/promocje/lg-c6h-77-cali-mozliwe-10-999-1333158?itm_source=notification&itm_medium=kwa_feed&itm_content=1333158&itm_campaign=keyword_alert&itm_term=25677

• Upvote 3
Opublikowano

@skunRace doszedłem do takich samych wniosków. Poza tymi dodatkowymi hercami nic więcej nie dostanę także szkoda czasu 🤣 

Może przy c7 dadzą panel nowszej generacji więc tym bardziej szkoda zachodu teraz. Mam jeszcze 27" 1440p 240Hz glossy więc do strzelane jak znalazł. Ten 39" 5k2k Alienware jest już w sprzedaży w Azji więc czekam na niego. Zakrzywienie nie jedt agresywne a raczej łagodne 1500R więc zobaczę chętnie jak to się przełoży. 42" oled i tak zostanie. 

Wracając do tego G5 i jego jasności to faktycznie, no dla mnie w tej odleglosci czyli na statywie za biurkiem 90cm głębokości on był zbyt jasny w HDR 🤣 

Bolały mnie oczy po prostu dość szybko w ciemnym pomieszczeniu.  Wiadomo z kanapy zdecydowanie lepiej i HDR kapitalnie wygląda ale to była przymiarka pod daily monitor. W salonie mam kanapowy C5 77. Na/za biurko 42" dla mnie jest idealne. 

77" C6 jest dostępny za 10k w sklepie bez kombinowania. Tylko się cieszyć że oledy tanieją 👍 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 13.08.2026 o 16:29, Fenrir_14 napisał(a):

Benzyna w tamtym tygodniu w takiej Szwecji (UE) po 5.80PLN

Tylko że wynika to z wprowadzonego przez szwedzki rząd TYMCZASOWEGO, znacznego obniżenia podatków energetycznych na paliwa.