Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.07.2026 o 18:45, skunRace napisał(a):

Kiedyś pisałem i wklejałem w dziale retro zdjęcia. Trzymam jeszcze z sentymentu na strychu działającą plazme Panasa z początku lat 2000 385W :E ;)

K9yAoyu.jpg

Plazmy są nadal "sexi" 😉😍

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem, czy dzisiaj to chińskie 85" za 9999PLN to taki deal... Dwa lata temu dałem 11k za 100" mini LED też od Hisense z podobną liczbą stref wygaszania. Konkretnie to 100U7KQ. Na półkach w sklepach stał po 17k, ale nie było problemu dostać za te kilka koła mniej w promocjach. A dźwięk tych TV z "subem" faktycznie jest zaskakująco dobry. Odpuściłem soundbar w salonie.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
7 godzin temu, skunRace napisał(a):

W treściach SDR jeszcze spoko, ale w HDR wygląda trochę jak te porównania OLED vs IPS vs VA :P

Dopóki człowiek nie miał OLED, to dobrze to wyglądało, odkąd ma OLED, wszystko poniżej przestało mieć jakikolwiek sens i wartość. 

W tym roku mój monitor będzie miał 4 lata, a gry na nim dalej zachwycają i cieszą oko. :)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Si senior, nawet topowe  miniledy to nie jest to, a jak ktoś się przesiada ze starego VA, nie mówiąc o IPS to mu się zachce od nowa starsze gry ogrywać w nowej jakości.

Pamiętam jak @Element Wojny chciał zrobić upgrade chyba GPU. Na forum mu pisali, że większą robotę zrobi zakup OLEDa i z tego co pamiętam później dziękował.

Jak to się mówi panie łoled to łoled ;)

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, skunRace napisał(a):

Si senior, nawet topowe  miniledy to nie jest to, a jak ktoś się przesiada ze starego VA, nie mówiąc o IPS to mu się zachce od nowa starsze gry ogrywać w nowej jakości ogrywać

Pamiętam jak chyba @Element Wojny chciał zrobić upgrade chyba GPU. Na forum mu pisali, że większą robotę zrobi zakup OLEDa i z tego co pamiętam później dziękował.

Tak było. Miał być 5080, a zamiast tego wpadł 4070 TS i OLED. Czy było warto? Powiem tak - jak już wejdziesz w OLED'a, nie ma powrotu. Jak kiedyś wymienię monitor, to już tylko na inny OLED. To jest po prostu nowa jakość w gejmingu i tyle.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Si senior, nawet topowe  miniledy to nie jest to, a jak ktoś się przesiada ze starego VA, nie mówiąc o IPS to mu się zachce od nowa starsze gry ogrywać w nowej jakości.

Pamiętam jak @Element Wojny chciał zrobić upgrade chyba GPU. Na forum mu pisali, że większą robotę zrobi zakup OLEDa i z tego co pamiętam później dziękował.

Przez monitory MVA, PVA, VA, IPS przestawałem grać, bo po czasie obraz na nich przestawał mnie zadowalać, dopiero gdy spróbowałem 4K, to był spory upgrade w obrazie.

Pierwsze monitory 4K VA, IPS miały swoje bolączki, ale 4K cieszyło oko. Gdy w 2022 roku pojawił się pierwszy OLED 42" od LG, to musiałem go mieć. 

Po tylu latach upgrade sprzętu i wyczekiwania na nowości, obecnie jestem spełniony.  Nie odczuwam potrzeby zmiany OLED na coś innego, nie odczuwam potrzeby czekania na nowego RTX, bo obecny RTX w 4K daje radę. W końcu człowiek doszedł do tego etapu, że jest zadowolony ze sprzętu, który posiada. :)

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano

@Doamdor🙄

Wszystkie LCD to sraka :kupa: od początku aż do teraz. Oczy mi krwawiły jak przesiadłem się z CRT Flatrona od LG na iiyama z TN póżniej miałem Eizo FlexScan S1931 (@PaVLo miał ten sam monitor co ja z tego co pamiętam i chyba @lukadd)

na VA i tam było dużo lepiej ale nadal to nie było to. Później było oczywiście wiele innych po drodze...

Plazma, OLED to są sprzęty a LCD to zwasze będzie jakiś kompromis, tak było od zawsze i tak już zostanie...

9 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Tak było. Miał być 5080, a zamiast tego wpadł 4070 TS i OLED. Czy było warto? Powiem tak - jak już wejdziesz w OLED'a, nie ma powrotu. Jak kiedyś wymienię monitor, to już tylko na inny OLED. To jest po prostu nowa jakość w gejmingu i tyle.

Od lat to powtarzam na labie się z tego śmiali a później jak sami pokupowali OLED'y to zadziała się magia 😁

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, azgan napisał(a):

@Doamdor🙄

Wszystkie LCD to sraka :kupa: od początku aż do teraz. Oczy mi krwawiły jak przesiadłem się z CRT Flatrona od LG na iiyama z TN póżniej miałem Eizo FlexScan S1931 (@PaVLo miał ten sam monitor co ja z tego co pamiętam i chyba @lukadd)

na VA i tam było dużo lepiej ale nadal to nie było to. Później było oczywiście wiele innych po drodze...

Nie uwierzysz, ale jak zmieniałem na kolejny monitor, to tego po prostu wrzuciłem do szafki i nadal tam stoi, sprawny i gotowy do walki w 1280x1024 :E (5:4)
W sumie chyba czas oddać go na e-śmieci, bo mam jeszcze kilka nowszych monitorów, które też stoją w kartonach, na VA i IPS :heu:

Edytowane przez PaVLo
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, PaVLo napisał(a):

Nie uwierzysz, ale jak zmieniałem na kolejny monitor, to tego po prostu wrzuciłem do szafki i nadal tam stoi, sprawny i gotowy do walki w 1280x1024 :E (5:4)
W sumie chyba czas oddać go na e-śmieci, bo mam jeszcze kilka nowszych monitorów, które też stoją w kartonach, na VA i IPS :heu:

Eizo to Eizo, 😉 Crysis pięknie na nim wyglądał oczywiście jak na LCD (na tle innych LCD'ków w tamtym czasie to był sztos).

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, azgan napisał(a):

@Doamdor🙄

Plazma, OLED to są sprzęty a LCD to zwasze będzie jakiś kompromis, tak było od zawsze i tak już zostanie...

Od lat to powtarzam na labie się z tego śmiali a później jak sami pokupowali OLED'y to zadziała się magia 😁

11 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Nawet wątek na PurePc z Wami jest sprzed 19 lat, jeszcze nie wiem, czy to ten @Kyle się pojawia ;)

https://forum.purepc.pl/topic/241746-mini-recenzja-monitora-lcd-eizo-flexscan-s1931/

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Moje odczucia co do tego, że do czegoś się nie da albo da wrócić. Na dwa dni wpadłem do starego mieszkania. Nie mam żadnego problemu z używaniem znowu dwu- czy trzyletniego IPS po obcowaniu z OLEDem. LG 40WP95C-W wciąż jest świetny. Jedenastoletni Philips BDM3275UP/00 faktycznie ma już słaby obraz.

Nie mam też problemu ze spadkiem 165Hz -> 60Hz w tym staruszku. Co mnie najbardziej boli? Mały ekran 32" 4K. Beznadziejna przestrzeń robocza, a w grach brak imersji. Dalej brak UW. Tragedia. O ile w pionie jest ok, to kompetnie brakuje przestrzeni na boki. Oraz brak G-Sync. Jeezzz... jak ten obraz się tnie. Dramat. To tak pod kątem pracy z tekstem, diagramami oraz grania w MMO w niezaciemnionym pomieszczeniu.

Edytowane przez Karister