skunRace 883 Opublikowano 9 Lipca Opublikowano 9 Lipca (edytowane) Przyszedł mi wczoraj drugi LG C5 65" pierwszy Samsung zwróciłem za martwy piksel na środku i chyba dwa z boku. Niby pierdoła, ale wiaodmo jak jest jak już wiesz, że tam są. Jak zobaczyłem pionowe pasy widoczne aż tak bardzo, że nie dało się nic oglądać to się lekko , że będzie kolejny zwrot. Może zdjęcie delikatnie to uwydatnia, ale uwierzcie mi wyglądało to tak tragicznie, że byłem pewny, że to jakaś poważniejsza wada i to pierwsze "czyszczenie" czy tam kompensacja napięć wiele nie pomoże. Zostawiłem go na prawie pięć godzin, żeby po wyłączeniu sam to zrobił. Podobno na nowy panel to wymuszone ręczne godzinne "czyszczenie" nie jest wskazane. Po ponownym włączeniu lekki szok, nie ma ani śladu na żadnej planszy i wszystkich odcieniach szarości. Czy to normalne, bo jeszcze mi się tak nie trafiło aż taka sztuka żeby po wyjęciu z pudełka nie dało się normalnie nic oglądać ? Jak już to zniknęło to problem z głowy, czy jeszcze się coś może pojawić ? Wyglądało to tak tragicznie, że myślałem będzie kolejny zwrot Teraz nie ma śladu. Edytowane 9 Lipca przez skunRace 1
ODIN85 4 866 Opublikowano 9 Lipca Opublikowano 9 Lipca Pełno osób z tego tematu tak miało. Już się nie pojawiało. 1
Doamdor 2 823 Opublikowano 9 Lipca Opublikowano 9 Lipca @skunRace Też tak miałem, czyszczenie pikseli rozwiązało problem. 1
misieq 42 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Ja już mam zamontowany C5 42" na biureczku i jest świetny, ale.... Mam też pewne problemy a raczej może inaczej.Wiedziałem że trzeba sie bedzie troche pobawić z HDRem ale nie wiedziałem że opcji i ustawień jest aż tyle. Wstępnie pi razy oko sam na czuja wszystko ustawiłem, ale po włączeniu HDR w winddzie, niektóre okna są wyprane z kolorów, np. przeglądarka. W grach jest różnie, nie zawsze mam pewność że HDR sie włączył. Jest w necie trochę poradników co konkretnie ustawić żeby było ok np. ten https://www.avsforum.com/threads/lg-2025-g5-c5-b5-dedicated-gaming-thread.3327519/ Polecicie jakiegoś sprawdzonego guide zebym nic nie pominął? EDIT: dziwna sprawa, jak włącze statystyki z RTSS na overlayu, to np. Wiesiek 3 reobi sie wyblakły. Jakby warstwa z RTSS przejmowała HDR Edytowane 10 Lipca przez misieq
azgan 1 825 Opublikowano 10 Lipca Autor Opublikowano 10 Lipca 23 godziny temu, Doamdor napisał(a): @skunRace Też tak miałem, czyszczenie pikseli rozwiązało problem. Jezu zapomniałem i od lat już tego nie robię
j4z 1 816 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) 18 minut temu, misieq napisał(a): Ja już mam zamontowany C5 42" na biureczku i jest świetny, ale.... Mam też pewne problemy a raczej może inaczej.Wiedziałem że trzeba sie bedzie troche pobawić z HDRem ale nie wiedziałem że opcji i ustawień jest aż tyle. Wstępnie pi razy oko sam na czuja wszystko ustawiłem, ale po włączeniu HDR w winddzie, niektóre okna są wyprane z kolorów, np. przeglądarka. W grach jest różnie, nie zawsze mam pewność że HDR sie włączył. Jest w necie trochę poradników co konkretnie ustawić żeby było ok np. ten https://www.avsforum.com/threads/lg-2025-g5-c5-b5-dedicated-gaming-thread.3327519/ Polecicie jakiegoś sprawdzonego guide zebym nic nie pominął? EDIT: dziwna sprawa, jak włącze statystyki z RTSS na overlayu, to np. Wiesiek 3 reobi sie wyblakły. Jakby warstwa z RTSS przejmowała HDR Na jakim systemie siedzisz? Do przeglądarki nie włączaj HDR. Pobierz hdr tray z github lub wł/wł skrótem. W tv HGIG włącz. W tv optymalizacja gry i głębia koloru na 50. Powyłączać oszczędzania energii itp. Edytowane 10 Lipca przez j4z
Doamdor 2 823 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) 24 minuty temu, misieq napisał(a): Ja już mam zamontowany C5 42" na biureczku i jest świetny, ale.... Mam też pewne problemy a raczej może inaczej.Wiedziałem że trzeba sie bedzie troche pobawić z HDRem ale nie wiedziałem że opcji i ustawień jest aż tyle. Wstępnie pi razy oko sam na czuja wszystko ustawiłem, ale po włączeniu HDR w winddzie, niektóre okna są wyprane z kolorów, np. przeglądarka. W grach jest różnie, nie zawsze mam pewność że HDR sie włączył. Jest w necie trochę poradników co konkretnie ustawić żeby było ok np. ten https://www.avsforum.com/threads/lg-2025-g5-c5-b5-dedicated-gaming-thread.3327519/ Polecicie jakiegoś sprawdzonego guide zebym nic nie pominął? EDIT: dziwna sprawa, jak włącze statystyki z RTSS na overlayu, to np. Wiesiek 3 reobi sie wyblakły. Jakby warstwa z RTSS przejmowała HDR Po włączeniu HDR w Windows powinno ci podbić jasność, a kolory nie powinny być wyprane. Kolory statystyk RTSS przy włączony HDR są bardziej jaskrawe podczas grania. 21 minut temu, azgan napisał(a): Jezu zapomniałem i od lat już tego nie robię Przecież nie masz nowego Oled, a Oled sam włącza sobie czyszczenie. Edytowane 10 Lipca przez Doamdor
misieq 42 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 13 minut temu, Doamdor napisał(a): Po włączeniu HDR w Windows powinno ci podbić jasność, a kolory nie powinny być wyprane. Kolory statystyk RTSS przy włączony HDR są bardziej jaskrawe podczas grania. Mam Windows 11 i w zasadzie jest tak jak piszesz. Włączam HDE i kolory na pulpicie są jaśniejsze u bardziej nasycone. W grach jest ok ale jak włączyłem RTSS w Wiesku to jakby warstwa obrazu z rtss została na HDR a sam Wiesiek się przygasił. Podobnie mam w przeglądarce ogólnie mam wrażenie że ta jasność czasem jest niestabilna. to moje pierwsze chwile z tym tv więc pewnie ogarnę ale liczyłem na większe plug and play niż jest
ODIN85 4 866 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca A to wyłączyłeś? No i co 2h wejdź do Windowsa i odpal jakąś białą planszę bo obraz się przyciemnia. 1 1
misieq 42 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca @ODIN85 To miałem już wyłączone. Dobra siadłem do settingu i ustawiłem tak: Na tv: -Make sure all energy saving stuff is off -Turn on game optimizer mode on TV -Ensure 444 pasthrough is on for that HDMI input. -Label your PCs HDMI port "PC" with PC icon in the "home hub" / universal control settings. -In game optimizer menu - enable 165hz, vrr, boost, ALLM and QFT (quick frame transport) if desired. + zgodnie z tym co napisał @j4z włączyłem HGIG i głębię koloru na 50. W Panelu Nvidia VSYNC on Reflex Ultra Gsync on 144 hz Kolory domyślnie czyli RGB + 10bpc. Zaczynam więc testować. o czymś zapomniałem ?
j4z 1 816 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 45 minut temu, misieq napisał(a): Reflex Ultra Low latency mode ? Ja mam na on i w rtss włączony reflex. Gdzieś tak wyczytałem. Jeżeli używam wbudowanego w grze reflex, wtedy wyłączam blokadę rtss, żeby nie dublować.
skunRace 883 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Mam to samo, ale siedzę jeszcze na Win10, tam podobno jest to bardziej skopane. Aktualnie w grach które mam w planie HDR zbędny, więc mi się nie pali przejście na W11, ale rozumiem, że warto ? Próbowałem z Wiesiem 3 i tragedia po włączeniu HDR w grze i Windows. @edit @ODIN85w W10 też jest ta opcja ? Czytałem, że w W11 jest coś skopane i włączając 10bit w sterownikach Windows z automatu to włącza co powoduje wyprane kolory. Edytowane 10 Lipca przez skunRace
j4z 1 816 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca Ej bo teraz seria C od LG ma 144hz. Ja mam C2 (120hz). Myślicie, widać różnicę między powiedzmy 116 FPS, a 140?
misieq 42 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca C6 ma 165 VRR imo 20hz nie warte przesiadki. Różnice pewnie byś odczuł jakbyś wrócił do starego tv po czasie
some1 702 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca (edytowane) 6 godzin temu, j4z napisał(a): Ej bo teraz seria C od LG ma 144hz. Ja mam C2 (120hz). Myślicie, widać różnicę między powiedzmy 116 FPS, a 140? Bardzo subtelna, w ślepym teście łatwo się pomylić. 14 godzin temu, misieq napisał(a): Wstępnie pi razy oko sam na czuja wszystko ustawiłem, ale po włączeniu HDR w winddzie, niektóre okna są wyprane z kolorów, np. przeglądarka. W grach jest różnie, nie zawsze mam pewność że HDR sie włączył. TV ma osobny zestaw ustawień dla HDR i SDR, więc najwygodniej przełączać się na HDR tylko do grania a na pulpicie używać SDR. Wtedy do HDR możesz ustawić na TV maksymalną jasność, a do SDR taką, żeby nie waliło po oczach w przeglądarce. Jeśli obraz ciemnieje lub blaknie po włączeniu HDR to trzy prawdopodobne opcje: 1. Windows System - Display - HDR -> "SDR content brightness" jest nisko ustawiony. Pulpit i przeglądarka są "SDR content" (dopóki nie wyświetlają zdjęć lub filmów HDR), więc system ustawi im niską jasność w zależności od ustawień suwaka. 2. W trybie SDR masz na TV włączony color gamut 'Native' zamiast 'Auto' (Picture-> Adv. -> Color -> gamut). Wtedy kolory w SDR są mocno podbite i jest zdziwienie, gdy po włączeniu HDR zaczynają się poprawnie wyświetlać. 3. Dynamic Tone Mapping HGiG. Obraz z Tone Mapping ustawionym na HGiG lub 'OFF' będzie ciemniejszy, niż gdy Tone Mapping jest na ON. Teoretycznie w trybie HGiG obraz jest bardziej poprawny, ale efekt zależy od gry i warunków oświetlenia w pokoju. DTM na 'On' podbija jasność i czasem zgubi detale w bardzo jasnych miejscach, ale obraz może być przyjemniejszy dla oka niż z HGiG, zwłaszcza jeśli nie masz mocno zacienionego pokoju. Kwestia preferencji, ja używam ON zamiast HGiG. Poradnik dla C3, ale dla C5 jest tak samo: Edytowane 11 Lipca przez some1 1
misieq 42 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca @some1 Faktycznie, przegapiłem suwak jasności SDR. Podbiłem i jest ekstra teraz. Tone mapping zostawiam na razie na HGIG, widzę że dużo zależy od gry bo np. w TLoU efekt jest super, w RDR2 trochę gorzej. A Cyberpunk mi sie non stop wypłaszcza, nie wiem z czym to związane, może dlatego że nie maam PL dokupionego
j4z 1 816 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca (edytowane) Niektóre gry mają zjebany HDR, każdą najlepiej skalibrować oddzielnie w grze imo. Nie zawsze kalibracja w grze jest poprawnie zaimplementowana. HGIG oddaję pełną kontrolę nad mapowaniem dla PC. W jakiejś grze musiałem zmienić mapowanie, bo coś było nie tak, a, w 007 to było chyba. Edytowane 11 Lipca przez j4z 1
Doamdor 2 823 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 11 godzin temu, misieq napisał(a): C6 ma 165 VRR imo 20hz nie warte przesiadki. Różnice pewnie byś odczuł jakbyś wrócił do starego tv po czasie W przypadku C2 to jest 45Hz, a różnica jest spora pomiędzy Oled z 0 przebiegiem, a 15-20 tys.
misieq 42 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 33 minuty temu, Doamdor napisał(a): W przypadku C2 to jest 45Hz, a różnica jest spora pomiędzy Oled z 0 przebiegiem, a 15-20 tys. A faktycznie, mój błąd tam jest maks 120.
j4z 1 816 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca 40 minut temu, Doamdor napisał(a): W przypadku C2 to jest 45Hz, a różnica jest spora pomiędzy Oled z 0 przebiegiem, a 15-20 tys. Na szczęście wypaleń jeszcze nie zaobserwowałem. Spoiler @caleb59 1
azgan 1 825 Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca W dniu 10.07.2026 o 23:21, skunRace napisał(a): Mam to samo, ale siedzę jeszcze na Win10, tam podobno jest to bardziej skopane. Aktualnie w grach które mam w planie HDR zbędny, więc mi się nie pali przejście na W11, ale rozumiem, że warto ? Próbowałem z Wiesiem 3 i tragedia po włączeniu HDR w grze i Windows. @edit @ODIN85w W10 też jest ta opcja ? Czytałem, że w W11 jest coś skopane i włączając 10bit w sterownikach Windows z automatu to włącza co powoduje wyprane kolory. W ostatnich latach zarówno w filmach jak i grach HDR często jest robiony na odwal się ale czasami trafiają się dobrze zrobione tytuły. Ogromna zaleta OLED'a to piękne kolory i perfekcyjny kontrast więc nawet w SDR wszystko wygląda obłędnie. Kiedyś jeszcze Plazmy były kozackie i w sumie to do dzisiaj są Tej Plazmy Panasa nie powstydziłbym się nawet dzisiaj u siebie w domu mimo że to staroć ale za to jaki 🥰🤩👍
Rekomendowane odpowiedzi