Skocz do zawartości

Horizon Forbidden West - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Phoenix.

1. Fabuła w 1-ce była bardziej intrygująca. W 2-ce niestety zrobili najprostszy/najgłupszy fikołek fabularny by nadal kontynuować przygody Aloy i w pewnym sensie mocno ją uprościli. Patrz pkt 2

2. W 1-ce było wiele bunkrów, w których znajdowaliśmy zapiski w postaci hologramów rozszerzających historię. W 2-ce nagle praktycznie tego nie ma. Jakby te bunkry nie istniały. Zniknęły wraz z hologramami. Raptem pozostały zapiski głosowo. Polecieli po kosztach. Szybciej i prościej.

3. Zupełnie nie zmienili/rozwinęli sposobu poruszania się maszyn. Poruszają się w ten sam przewidywalny sposób jak w pierwszej części.

4. Nadal maszyny odradzają się gdy przed chwilą wyczyściliśmy obszar. Zrobimy przysłowiowe parę kroków i dosłownie dorespią się na naszych oczach. Pamiętam jaki lament był przy FarCry 2 gdzie identycznie było z posterunkami.

5. Zwierzęta to kpina. Drewniane, podskakujące kukiełki. Maszyny zrobione fajnie a tu położyli lachę po całości. Zero zmian względem 1-ki. Dla przypomnienia dość istotny "element" bo musimy na nie polować by ulepszyć ekwipunek.

Tak w wielkim skrócie. 1-ka pozytywnie mnie zaskoczyła bo oferowała coś nowego i ciekawego. A w 2-ce poszli po bandzie i to co było słabe w poprzedniej części nadal takie jest. A w paru aspektach rozgrywka wręcz zubożała. Więc dla mnie 1-ka lepsza. Lepsza grafika w 2-ce to za mało.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

W czym jak w drugiej czesci podciagneli wszystko to co kulalo w jedynce, oczywiscie nie mowie o idealnym poziomie ale na kazdym kroku dwojka jest lepsza od jedynki :D 

A później zgadzasz się ze Skypanem. xD

Opublikowano

Z jego zdaniem się zgadzam ale poza lore, to to co wymienił to są dla mnie mało istotne rzeczy. Zresztą podkreśliłem jedną wymienianą rzecz przez niego że w dwójce nie poznajemy Lore jak w jedynce. Ale dla mnie dwójka i tak pod każdym względem jest lepsza bo w dwójce nie muszę poznawać świata jak poznawaliśmy w jedynce a to jest kolejna część. Dwa razy koła na nowo odkrywać nie trzeba. A to co najbardziej kuleje w jedynce to tempo fabuły i od połowy gry coś się dzieje i misje poboczne, które w dwójce znacząco się poprawiły jak i rozwój fabuły od samego początku gry.  

Opublikowano

To co jemu się nie podoba to fakt ale mi to nie przeszkadza w ocenie gry więc dlaczego miałbym się nie zgodzić z jego zdaniem ? Każdy zwraca uwagę na różne rzeczy przy kolejnej części i niekoniecznie muszą się one pokrywać.  Ja na zwierzynę czy to jak się ruszają maszyny nawet nie zwróciłbym nigdy uwagi żeby wymienić to jak stagnacje w grze.

Opublikowano

Dla mnie właśnie za mocno w 2-ce okroili całą wiedzę związaną ze światem. W 1-ce fajnie to uzupełniało całą fabułę i było jak najbardziej OK. Ale nie widzę powodu by nagle prawie całkowicie zniknęła w kontynuacji z dwóch powodów.

1. Być może ktoś dopiero zaczynał od 2-ki więc mogło to by być jakimś pomostem z 1-ką.

2. Nadal mogli rozszerzać historię, która jest ściśle powiązana z 2-ką (i 1-ką) a dodatkowo dodawać elementy, które będą powiązane z 3-ką. Często hologramy w 1-ce pokazywały proste rozterki ludzi mieszkających w bunkrach. Niby to nic nie wnosiło do fabuły jednak w jakimś stopniu uwiarygodniały świat, w którym się poruszamy.

Dodając do tego jeszcze niezmienioną mechanikę, o której wspomniałem to właściwie 2-ka wypada jako DLC do 1-ki a nie pełnoprawna gra.

Patrząc np. na Wiedźmina to między kolejnymi częściami było widać znaczący postęp w tej materii. 

Opublikowano (edytowane)

W dwójce sporo poprawili. Kotły są lepsze, bo właściwie każdy jest unikalny. Można latać, przez co eksploracja jest trochę ciekawsza. Jest więcej wertykalnego zwiedzania bo łazimy po wieżowcach. Bronie są lepiej zaprojektowane, plus drzewka umiejętność związane ze stylem gry, każdy znajdzie coś dla siebie. Ale są też spore upierdliwości, respawn wrogów, ale to jest raczej wymuszone tym, że aby jakiś element, strój czy broń ulepszyć na maxa to potrzebujemy milion głupich elementów, który wypadają tylko z określonych wrogów. Farmienie tego to nuda, w DLC jest to zrobione lepiej.

W dwójce mamy bardziej różnorodny świat, są tu fajne "biomy" w jedynce była tylko "Kalifornia" plus śnieg w DLC, tutaj jest to wszystko lepiej zaprojektowane.

Skypan narzeka, że nie ma notatek rozszerzających świat, tych informacji z życia zwykłych ludzi, które zwiększają immersję. Z tego co pamiętam to było tego całkiem sporo, tylko rozlokowane w różnych miejscach, w DLC do dwójki był też cały zbiór misji, to latanie ptaszydłem, związany z tym.

Ja bawiłem się w dwójce równie dobrze jak w jedynce. Mały zgrzyt to te DEI pierdy, ale nie ma tego zbyt wiele.

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

To moze jakies bledy masz?? jakie poupy ?? jaki brak cieni ?

Doczytywanie tekstur jest tutaj widoczne i czasami brakuje po prostu cieni w większych lokacjach (miasto, osady) 

Lata to w UWQHD z DLSS na Jakość w granicach 100-140 klatek z wszystkim na maxa przy czym gra nie urywa ale nie potrafisz się z tym faktem pogodzić. Jest multum gier które po prostu wyglądają znacznie lepiej.

Opublikowano
49 minut temu, MrKetiw napisał(a):

ale nie potrafisz się z tym faktem pogodzić.

Ja sie z niczym godzic nie musze bo ja wiem jak gra wyglada i jak zostala tez oceniona pod katem grafiki czyli TOP, odnioslem sie tylko do tego jak to nazwales "bida'. No ale jak tak maja bidnie wygladac gry to ja poprosze ich wiecej :D   Ja tu nie mam zamiaru z toba walczycz czy przekonywac ze jest innaczej, nie podeszlo ci i ok ;) 

12 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

MO Horizon, to ścisły top topów graficznych!

Jak widac zdania potrafia byc skrajnie podzielone, top graficzny vs bida graficzna :red:

18 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A odpaliłeś dodatek? Bo on lepiej wygląda.

Wdq mojej oceny to mit bo jakos dodatek graficznie nie odstaje ale faktem jest, ze chmur w dodatku to jeszcze dlugo w zadnej innej grze takich nie zobaczymy  :D 

Opublikowano
21 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A odpaliłeś dodatek? Bo on lepiej wygląda.

Zrobiłem drugie podejście do gry ale niestety po 3 godzinach znowu poleciała do kosza, zupełnie mnie nie porwała, wracam do RDR2 i ukończenia po raz kolejny tym razem z wszystkimi znajdźkami :)