Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie - obie opcje są w grze - przeciez już trąbą o niższej stopie zastąpienia - więc dostaniesz 20% ostatniej wypłaty i nic się nie załamie :) A jak bedzie mniej kasy to 10%

Tylko Włochy jakieś dziwne .. 70 kilka %  i rośnie

I każą wszystkim oszdzędzać i przyjdzie ujnia i wyda te wasze oszczędności na skorumpowane start upy ...

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
4 godziny temu, Norrberrto napisał(a):

Druga sprawa, że nawet za średnią emeryturę pobieraną w Polsce można lepiej żyć za granicą niż w Polsce.  

Oczywiście za 1000USD żyjesz na bardzo dobrym poziomie np na Filipinach.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@Kamiyanx Sama prawda. Jest i będzie tylu ile potrzebuje i będzie potrzebował nasz rynek pracy. Przecież to działa od lat.

I nie będzie działać wiecznie, bo jest skończona liczba migrantów, którzy mają bogatsze kraje do wyboru. Poza tym my potrzebujemy 3 mln, które będą pracować, a nie po prostu przyjadą. Kolejnym problemem jest to, że ci migranci też potem przejdą na emeryturę.

Przy dzietności ~1 to jest nieuchronna katastrofa, a rząd i media chyba dopiero teraz się z tym obudziły, co widać po ilości materiałów w mediach.

Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

nawet turczynka ma więcej godności od polek i krótko wyjaśnia polski gadzi mózg który pragnie więcej kakaowych knag w polsce bo ją swędzi xDD

https://streamable.com/cjmrfk

Idź z tym incelskim ściekiem na wykop dla takich samych piwniczaków jak ty. Tutaj poważniejsze dyskusje są.

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Idź z tym incelskim ściekiem na wykop dla takich samych piwniczaków jak ty. Tutaj poważniejsze dyskusje są.

ktoś z profilowym dziewczynki z jakiejś bajki pisze, że jestem piwniczakiem. Niezły ananasek jesteś. 

obraz.png.3cb8abc3ef9ff3b9a8a13df340bc1e7b.png

Nawet urbandictionary dictionary Cię złomuje. 

Opublikowano
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

@nozownikzberlina Mówiłem wczoraj że klawiatura swędzi...i jak zwykle miałem rację.

@Kamiyanx Ale uspokójcie się obaj.

Panie władzo, ale typek mnie jawnie i bezczelnie pomawia o avatar z anime, kiedy ja już 6 razy pisałem, że avek jest z prawilnej gierki jRPG (Tales of Zestiria).

Domagam się sprostowania i przeprosin.

Opublikowano

@Kamiyanx Przy skali Polski i nawet tych 3 mln, za kilka dekad może 4-5, to nadal nigdy nie zabrkanie migrantów zarobkowych.

Nikt się też nagle nie obudził. W procesach demograficznych nie ma nic nagłego ani zaskakującego.

Wyż lat 80 kończy rodzić dzieci. Równocześnie ludzie coraz później decydują się na dziecko. Stąd "dziura demograficzna" jest aż tak duża.

Równocześnie wygląda że zostanie częściowo "zasypana" migrantami i uchodźcami z Ukrainy. W ciągu najbliższych lat kilkaset tysięcy, może nawet ponad milion w optymistycznym wariancie, zdecyduje się zostać w Polsce na stałe i uzyska obywatelstwo.

Opublikowano
16 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

że avek jest z prawilnej gierki jRPG (Tales of Zestiria).

Ale zrobiono też promocyjne anime które wyszło przed samą grą, więc przeprosiny są zbędne.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Nikt się też nagle nie obudził. W procesach demograficznych nie ma nic nagłego ani zaskakującego.

Gościu, weź się ogarnij, bo ty takie bzdury piszesz, że ja nie wiem.

Tak nie zaskoczył nikogo, że obecne liczby nie mieściły się nawet w najbardziej pesymistycznych symulacjach sprzed lat xD

W gusie i zusie ZIOBRO zaskoczenia xD

No nie mogę z tym klaunem %-)

Ogólnie sorki, ale dam ci bloka, bo piszesz tak głupie tezy, że mi IQ spada od samego czytania.

Już wolę dyskutować z konfiarzami, bo oni chociaż nie trollują XD

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Właśnie dynamika spadku TFR jest zaskakująca. Nie to, że spada, bo to było wiadome, tylko że tak szybko.

Na chwilę obecną to wprawdzie prawie nic nie zmienia, ale mocno zmienia prognozy na lat 20+ do przodu.

Opublikowano

@adashi @Kamiyanx Tak i nie. Wskaźniki są "gorsze" niż spodziewano się 20 lat temu.

Dawne prognozy i modele uwzględniały koniec okresu rodzenia przez wyż lat 80, ale zakładały też że kolejne pokolenie będzie rodziło dzieci mniej więcej w tym samym wieku, co poprzednie. No może rok czy dwa później.

Jednak średni wiek urodzenia pierwszego dziecka, jak w ogóle urodzenia dziecka, bardzo się zwiększył i wciąż rośnie. Stąd "dziura demograficzna" jest aż tak duża. 

Nadal ci ludzie zdecydują się na dziecko a zwykle dwójkę, tylko kilka, no może 10, lat później niż się spodziewano przed dwudziestu laty.

Natomiast część mediów nakręca panikę clickbaitowymi artykułami, z których wyłania się wizja jakiegoś gwałtowanego strasznego zjawiska. Sytuacja pogarsza się lawinowo z miesiąca na miesiąc! Co ja mówię, z tygodnia na tydzień Polacy wymieraaaajooooo! xD 

Do tego doszły, nawet nie wiem skąd wyciągnięte, bzdety że zabraknie ludzi do pracy! Zapadnie się nasza gospodarka i system emerytalny!

Gdzie już od lat nie mamy problemów z pozyskiwaniem migrantów ekonomicznych. I nie będziemy mieć.

P.S. W tych panikarskich artykułach demograficznych pomija się też że spora część tej "dziury demograficznej" zostanie "zasypana" ludnością pochodzenia ukraińskiego.

Może dlatego, że tutaj nasz "zysk" ludnościowy to dodatkowa strata dla Ukrainy.

Opublikowano

To jest ogólnie bujda na resorach z tym brakiem ludzi do pracy. Przybędzie 20 mln imigrantów jutro i nadal będzie brakować rąk do pracy. Jedną rzeczą jest to czy ludzie są, a drugą, kogo pracodawcy potrzebują, a potrzebują i wybierają najlepszych. Rośnie ilość narybku, rosną wymagania i zawsze brakuje tych najlepszych.

Dlatego można jednocześnie usłyszeć, że IT potrzebuje ludzi i jednocześnie przeczytać o ludziach którzy musieli zmienić branżę mimo dużego doświadczenia, bo nikt ich nie chciał zatrudnić. To dotyczy każdej branży. U nas nawet jak jest okres narzekania na brak pracowników, to gdy ktoś się zwolni lub zostanie zwolniony, to kierownik odpowiedzialny za rekrutacje po prostu wyciąga kolejne CV z szuflady, ewentualnie dzwoni do jednego z zebranych kontaktów i w dniu kiedy jest potrzebny nowy pracownik jest nowy pracownik. 

Reasumując, powody braku pracowników są inne niż po prostu brak chętnych do pracy. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Ogólny brak ludzi do pracy to są lewackie brednie. Natomiast chciałbym zwrócić uwagę, na efekt modyfikujący sprowadzania tu pracowników z potencjałem intelektualnym typu 90.

Zmniejszy nam się udział osób utalentowanych. Wprawdzie polskie państwo nigdy po wojnie nie zarządzało dobrze talentami, ale będzie jeszcze gorzej. Będzie się utrwalać to czym obecnie jesteśmy.

A lewactwo będzie usiłować forsować tezę, że to są przecież tacy sami ludzie. Taką samą tezę będą forsować ci napływowi, albo wręcz jeszcze mocniejszą. Nie żebym widział realne zagrożenie, że im się uda. Aczkolwiek dyskusja z maczetą czy nożem może być kłopotliwa.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
19 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Niestety to trudna zmiana i gdy PO ją wprowadziło to PiS doszedł do władzy i cofnął reformę emerytalną.

PO i tak kolejnych wyborów nie wygra, więc mogliby wyświadczyć przysługę..

A nie sorry, lepiej nowy podatek dla ARTYSTÓW.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

PO i tak kolejnych wyborów nie wygra, więc mogliby wyświadczyć przysługę..

Widzę że nie myślisz za logicznie, przecież wtedy PIS poszedłby w temat że jak ludzie ich wybiorą to to zniosą i dadzą jeszcze lepsze warunki. 

I cyk konstytucyjna PIS + konforuskich na lata. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

I cyk konstytucyjna PIS + konforuskich na lata. 

PiS z koalicjantami i tak uzyska konstytucyjną większość. Sam Żurek tego nie uciągnie, nawet jeśli nie zostanie szybko zneutralizowany.

Kierunek w jakim to zmierza pokazały już wcześniejsze emerytury dla tancerzy baletowych.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Wyż lat 80 kończy rodzić dzieci.

Wyż lat 75-85 nie zaczął rodzić, od tego trzeba wyjść.

Za zpe.gov.pl:

17tAmMCouQChcoZRuw2GZHzL2oaS7Y9R.png

Jak na razie wygląda, że wyszliśmy z cyklu wyż niż.

Można by się spodziewać, że górka wyżu 2005-2015 powinna być na poziomie 500k, a ledwo co przebiła 400k, coś około 50k różnicy od dołka. No i wzrost urodzeń trwał może 4 lata, a nie dekadę.

• Like 3
  • Upvote 2