Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Totek napisał(a):

Szczerze mówiąc chciałbym mieć takie nastawienie w ich wieku :thumbup: 

Ja to żałuję, że miałem takie, bo gówno jest z tego konsumpcjonizmu i pseudo samorozwoju. Zaraz nam recesja i AI zweryfikuje, ile jesteśmy warci %-)

A tak to bym chociaż dziecko może miał i to w normalnym wieku.

Opublikowano
11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

bo gówno jest z tego konsumpcjonizmu i pseudo samorozwoju.

nie wiem po co mieszac jedno z drugim, pseudo samorozwoj to pelna zgoda ale konsumpcjonizm?

niby hejtowany ale nie ma sensu tylko czekac na smierc i zbierac dla wnukow, trzeba kupowac te iphony i RTXy pelna geba, najlepiej na kredyt - niech sie martwi panstwo jak zginiemy XD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kubikolos napisał(a):

nie wiem po co mieszac jedno z drugim, pseudo samorozwoj to pelna zgoda ale konsumpcjonizm?

niby hejtowany ale nie ma sensu tylko czekac na smierc i zbierac dla wnukow, trzeba kupowac te iphony i RTXy pelna geba, najlepiej na kredyt - niech sie martwi panstwo jak zginiemy XD

Bo się czuję okłamany? Stale zwiększam swoje kompetencje, a potem i tak zjada to recesja/inflacja. O ile w ogóle nie pójdę do utylizacji, bo jak na razie bardzo wspomagam się AI – a co, gdy stanę się w pełni zastępowalny przez AI?

W ogóle kończyłem ekonometrię ze specjalnością analityka gospodarcza i w pandemii to jeszcze było coś, a teraz Claude AI ci napisze skrypcik i tyle moja wiedza potrzebna. Żadna robota z tym samorozwojem.

Swoją drogą, cieszę się, że tłumaczę tylko hobbystycznie, bo tutaj ten zawód już jest w pełni zastępowalny. Jestem w stanie ci wypluć tłumaczenie dopracowane w 90-95% z dowolnego języka. Ba, Gemini to potrafi większość zdań układać lepiej niż człowiek.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
5 godzin temu, Totek napisał(a):

Co do nauki o żywieniu i życiu (współżyciu) to przydałoby się to naszym rodzicom i dziadkom, oni jeszcze tkwią na przystanku PRL.

Wprowadźmy przedmiot: przystosowanie do życia z murzynem.

To będzie naprawdę przyszłościowe.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kamiyanx napisał(a):

Bo się czuję okłamany? Stale zwiększam swoje kompetencje, a potem i tak zjada to recesja/inflacja. O ile w ogóle nie pójdę do utylizacji, bo jak na razie bardzo wspomagam się AI – a co, gdy stanę się w pełni zastępowalny przez AI?

W ogóle kończyłem ekonometrię ze specjalnością analityka gospodarcza i w pandemii to jeszcze było coś, a teraz Cladue AI ci napisze skrypcik i tyle moja wiedza potrzebna.

a to racja,

to nie sa czasy na dorabianie sie ciezka praca,

z tym AI smieszny fakt to tez to ze samo AI jest szkolone na efektach gigantycznej pracy wielu ludzi ktorzy na koniec nic z tego nie maja i potencjalnie dostana co najwyzej wypowiedzenie bo mamy agenta AI na pana miejsce ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

AI to wspaniałe narzędzie, ale człowiek fachowiec jeszcze długo będzie potrzebny aby nad nią czuwać. Wie to ten, kto wypyta AI o rzeczy na których się zna. Owszem większość będzie się zgadzać, ale błędy popełniane przez AI potrafią być dramatyczne. A co będzie, kiedy AI będzie słuchał i ufał ten co się nie zna? Albo jak AI będzie się uczyć od AI i będzie powielać te błędy i na ich podstawie tworzyć swoje własne. Zlecać zbyt wiele AI, polegać na nim, to tak jak zlecić zaufać obcemu człowiekowi, że będzie zawsze działa w twoim interesie. Albo zrezygnować z produkcji żywności i liczyć że dostawcy nigdy i w żadnym scenariuszu nie zawiodą. 

Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

AI to wspaniałe narzędzie, ale człowiek fachowiec jeszcze długo będzie potrzebny aby nad nią czuwać. Wie to ten, kto wypyta AI o rzeczy na których się zna. Owszem większość będzie się zgadzać, ale błędy popełniane przez AI potrafią być dramatyczne. A co będzie, kiedy AI będzie słuchał i ufał ten co się nie zna? Albo jak AI będzie się uczyć od AI i będzie powielać te błędy i na ich podstawie tworzyć swoje własne. Zlecać zbyt wiele AI, polegać na nim, to tak jak zlecić zaufać obcemu człowiekowi, że będzie zawsze działa w twoim interesie. Albo zrezygnować z produkcji żywności i liczyć że dostawcy nigdy i w żadnym scenariuszu nie zawiodą. 

A niektórzy tutaj się do tego odwołują i przytaczają jako argumenty w dyskusji nawet ich nie analizując. Tłukąc AI  te same pierdoły non stop, w końcu będzie Ci przytakiwać i zgadzać się, nawet jak to są brednie :)  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

USA: młodzi mężczyźni uważają posiadanie dzieci jako największy sukces...

...kobiety wprost przeciwnie. "Dawno żadne dane nie zaskoczyły mnie tak jak to co pokazało MSNBC i Steve Kornacki. Priorytety dwóch grup z pokolenia Z."

Cytat

Gen Z men who backed Trump in 2024 rated having children at the top of a list of choices of how to define personal success. Gen Z women who backed Harris rated it second to last.

https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/poll-gen-zs-gender-divide-reaches-politics-views-marriage-children-suc-rcna229255

to tak jakby ktos sie jeszcze zastanawial jaki wplyw ma lewicowe pranie mozgu kobietom na dzietnosc

• Haha 1
Opublikowano

https://www.medonet.pl/biznes-system-i-zdrowie/trendy-w-ochronie-zdrowia,rzadowy-program-in-vitro--tysiace-narodzin-i-setki-mln-zl-wsparcia--mamy-najnowsze-dane,artykul,24293872.html

Nie mam na tyle czasu, zeby to jakos namietnie sledzic i sprawdzac daty, ale tak na oko pi*drzwi wychodzi, ze za 1mld w 2 lata to ~30k dzieci, ktorych by nie bylo bez tego programu -> 33k pln na dziecko. Duzo/malo? Imho oplacalne.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, ryba napisał(a):

https://www.medonet.pl/biznes-system-i-zdrowie/trendy-w-ochronie-zdrowia,rzadowy-program-in-vitro--tysiace-narodzin-i-setki-mln-zl-wsparcia--mamy-najnowsze-dane,artykul,24293872.html

Nie mam na tyle czasu, zeby to jakos namietnie sledzic i sprawdzac daty, ale tak na oko pi*drzwi wychodzi, ze za 1mld w 2 lata to ~30k dzieci, ktorych by nie bylo bez tego programu -> 33k pln na dziecko. Duzo/malo? Imho oplacalne.

Moim zdaniem super wynik jeśli chodzi o koszt. A moim zdaniem jeszcze pełen efekt skali nie został osiągnięty i ten koszt jeszcze spadnie.

Opublikowano

https://www.o2.pl/informacje/skazany-za-seks-ktorego-nie-bylo-szokujace-ustalenia-z-wielkopolski-7000185165229024a

wolne p0lskie sondy dzielnie walczą o polepszenie demografii przybijając gwałty i pedofilie na gębę "biednej dziewczynki", mimo że dowody wskazują na coś zupełnie innego xD 

Adam pewnie w razie konfliktu zbrojnego bardzo chętnie będzie walczył za swój kraj 

Opublikowano (edytowane)

U mnie w miescie jest +50lat babsztyl, ktory wpedzil w skazanie 3!!!! ex-mezow w gwalt. Znalazla sobie super plan na zycie, a 3 typow ma nasrane w papierach. Jaka jest szansa trafic 3 razy na gwalciciela w zwiazku i do tego w 20k miescie?

@GordonLameman

Edytowane przez ryba
Opublikowano
8 minut temu, ryba napisał(a):

U mnie w miescie jest +50lat babsztyl, ktory wpedzil w skazanie 3!!!! ex-mezow w gwalt. Znalazla sobie super plan na zycie, a 3 typow ma nasrane w papierach. Jaka jest szansa trafic 3 razy na gwalciciela w zwiazku i do tego w 20k miescie?

@GordonLameman

Nie wiem, ale to brzmi jak jedna z tych plotek ktore ludzie powtarzają a która ma w sobie tylko ziarnko prawdy. :) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.09.2025 o 22:44, kubikolos napisał(a):

jesli dobrze policzyles to super oplacalne

Licząc tylko ile wydało się na ten program w 2024r i ile urodziło się dzieci do końca sierpnia to wychodzi 44 tys na dziecko.

ALE! (zawsze są jakieś ale) te szacowania są zawyżone, bo z tego worka finansowego korzystają również:

• pary, które wykonują badania typu drożność jajowodów, endometrium, jakieś wycinki z macicy do badań etc i zostały zakwalifikowane do programu ale wyszło naturalnie bądź lekarze jeszcze nie skierowali ich na in-vitro. Tych ciąż w statystykach nie ma, pieniądze jednak szły. Pamiętam jak na ~2 miesiące przed wejściem programu wykonywaliśmy jakieś badanie, które kosztowało 4 czy 5 tys zł a po wejściu programu lekarz powiedział nam, że byłoby za darmo to badanie.
  • leki - nie ważne czy jesteś parą zakwalifikowaną czy nie, kobieta w ciąży ma refinansowane większość leków, które pomagają utrzymać ciążę (i to jest MEGA dobre, bo tak powinno być od zawsze). Wystarczy recepta od lekarza prowadzącego ciążę. Jestem świeżym ojcem, od dawna staraliśmy się o dziecko, wiem doskonale ile płaciłem w aptece za leki przed programem a ile jak program wszedł. 
  • pewnie są jeszcze jakieś inne punkty, o których nie wiem a są.

Oczywiście komunikacja rządu na temat tego programu nie istnieje bo KO totalnie nie umie w komunikację.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 3
Opublikowano
@nozownikzberlina
- Traktowanie psa jak „dziecka” to zwykle nie zaburzenie, tylko antropomorfizacja/pet‑parenting. Działa tu zwykły mechanizm opiekuńczy (Kindchenschema, oksytocyna) i miejski styl życia.
- Patologia zaczyna się dopiero, gdy ktoś literalnie wierzy, że zwierzę jest jego biologicznym dzieckiem — to byłoby urojenie (spektrum psychoz), albo gdy wchodzi „animal hoarding” w ramach zaburzenia zbieractwa. Tego nie opisuje osobna kategoria „pies=dzidziuś” w DSM‑5.
- Sikanie psa w klatce ≠ miłość do zwierząt, tylko brak kultury i często naruszenie regulaminu wspólnoty (zgłaszasz do administracji/SM, można przeforsować uchwałę: zakaz załatwiania potrzeb w częściach wspólnych, kary porządkowe).
- „Polki”? Ten trend dotyczy obu płci. A spadek dzietności to głównie mieszkania/koszty/niepewność i logistyka opieki, nie „psiaki zamiast dzieci”.

Chcesz, to podrzucę gotowy wzór uchwały dla wspólnoty i punktowy regulamin dot. zwierząt w częściach wspólnych.

gpt-5-2025-08-07