Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

albo będziemy ściągać więcej imigrantów niż UK czy Niemcy albo rocznik 80 i wyżej będzie pracował do końca życia. 

Pisałem już rocznik 70 i 80 to ostatnie wyże. Za 10 lat według obecnych widełek zaczną przechodzić na emeryturę a kto ich będzie utrzymywał?

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, Dimazz napisał(a):

Za 10 lat według obecnych widełek zaczną przechodzić na emeryturę a kto ich będzie utrzymywał?

Lasy państwowe? Tyle drewna ile poszło w ostatnim czasie zapewniłoby kasy na emerytury na lata. Państwo działa jak firma, kasę można przekierowywać w dowolnym kierunku.

Gdyby pokolenie PRLu miało dostać adekwatną emeryturę do tego co wypracowali to dostaliby :kupa:

28 minut temu, galakty napisał(a):

Tu trzeba wyrównać wiek emerytalny między płciami, delikatnie go podnosić, zachęcać do przechodzenia jak najpóźniej.

To jest bardzo romantyczne podejście do tematu. Stawiam całe moje drugie śniadanie, że nie przekonasz Ryśka z magazynu by popracował sobie dłużej 5 lat. 

Obserwując starszych od siebie, którzy niedługo przejdą na emeryturę to jedynie pracownicy budżetówki mają chęci na dłuższą pracę. Ciekawe dlaczego :Up_to_s: 

• Confused 1
Opublikowano
Cytat

Więcej 80-latków niż dzieci. Oto Polska za 15 lat

Prognozy mówiące o tym, że Polska za chwilę będzie liczyła już nie prawie 40, ale mniej niż 30 mln osób, nikogo już dziś nie szokują. Najnowsze publikacje jednak potrafią przygnębić. Bo raptem za 15 lat w naszym kraju będzie żyło więcej 80— i 90-latków niż małych dzieci. O ile nic się nie zmieni, a na to — co najgorsze — się nie zanosi.

Cytat

Wskaźniki dzietności w naszym kraju są w ostatnich latach rekordowo niskie

Mało który kraj OECD jest w stanie równać się pod tym względem z Polską

GUS właśnie wykonał symulację, która pokazuje, do czego doprowadzą te problemy demograficzne

Wnioski są przygnębiające. Za raptem 15 lat Polska nie tylko zmniejszy się o jedną czwartą, ale też stanie się po prostu krajem starych ludzi

vdpk9kpTURBXy8yZTljMjUwN2I0MjdlZmQzY2QxZ

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/polska-bedzie-krajem-dla-starych-ludzi-nowa-symulacja-gus-nie-pozostawia-zludzen/9dwms6h

Opublikowano
9 minut temu, Totek napisał(a):

To jest bardzo romantyczne podejście do tematu. Stawiam całe moje drugie śniadanie, że nie przekonasz Ryśka z magazynu by popracował sobie dłużej 5 lat. 

No cóż, ten kto ma lekką pracę pewnie popracuje. 

A kobiety jak nie chcą rodzić dzieci bo piekłokobiet (lol) to niech nie płaczą że im wiek podniosą. Równamy do zachodu wszędzie tylko nie tutaj... 

• Upvote 2
Opublikowano

@galakty Nikt już nie podniesie wieku emerytalnego, kobietom też nie. To polityczne samobójstwo.

Raczej będziemy zmierzać do tego, by same chciały pracować dłużej ze względu na bardzo niską emeryturę.

To samo zresztą z mężczyznami.

@Totek Coś więcej o tej sprzedaży drewna i gigantycznych wpływach z tego? Bo brzmi jak teoria spiskowa wprost z 4liter ;) 

Opublikowano
4 godziny temu, Totek napisał(a):

@Badalamann

Wystarczy wejść na mapy Googla, mapy lotnicze i widać jak poszatkowane mamy lasy.

No ja prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem kilka lat temu las koło mojej rodzinnej miejscowości, po którym za nastolatka sporo rowerem jeździłem. I o ile wiadomo, że to las gospodarczo i zawsze coś tam wycinali kawałkami, raz nawet w podstawówce braliśmy udział w akcji zasadzania takiego wyciętego kawałka nowymi sadzonkami. Ale to była jedna działka otoczona lasem. A teraz na satelicie to ten las wygląda jak ser szwajcarski albo szachownica.

Opublikowano (edytowane)

@Totek No tak, trawa wycinka lasów gospodarczych, które "dojrzały" do zbioru. Tu nie ma niczego niezwykłego. Jednak Ty pisałeś o "Tyle drewna ile poszło w ostatnim czasie zapewniłoby kasy na emerytury na lata."

W 2024 FUS to ponad 400 miliardów, to emerytury, renty i zasiłki. Same emrytury to ponad 200 miliardów.

Zyski lasów państwowych w ostatnich latach to kilkaset milionów rocznie, poniżej miliarda; czyli znacznie poniżej 1% emerytur. Nawet patrząc na cała wartość sprzedanego drewna, bez jakichkolwiek kosztów to waha się od 10 do ok 15 miliardów rocznie, w rekordowych latach. Więc cała wartość sprzedawanego drewna to 5-7% kosztu emerytur.

Edycja: Aż sprawdziłem ilości wycinanego drewna i od 2017 roku są na zbliżonym poziomie, ok 40 mln m3, wcześniej w latach 2011-2016 ok 35 mld m3. Wcześniej mniej, o 25 mld m3.

Także lasy gospodarcze weszły w wiek wycinki już prawie 15 lat temu i od tego czasu wycinka roczna jest na zbliżonym poziomie.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 21:01, 209458 napisał(a):

No ja prawie z krzesła spadłem jak zobaczyłem kilka lat temu las koło mojej rodzinnej miejscowości, po którym za nastolatka sporo rowerem jeździłem. I o ile wiadomo, że to las gospodarczo i zawsze coś tam wycinali kawałkami, raz nawet w podstawówce braliśmy udział w akcji zasadzania takiego wyciętego kawałka nowymi sadzonkami. Ale to była jedna działka otoczona lasem. A teraz na satelicie to ten las wygląda jak ser szwajcarski albo szachownica.

Jeśli wycięte drzewa zastępowane są nowymi zasadzeniami nic nadzwyczajnego się nie dzieje. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Jeśli wycięte drzewa zastępowane są nowymi zasadzeniami nic nadzwyczajnego się nie dzieje. 

No tak na oko hektar sadzonek wygląda inaczej niż hektar kilkudziesięcioletnich drzew. I przez wiele lat będzie wyglądał.

Edit - sarenkom i grzybiarzom też robi różnicę.

Edytowane przez 209458
Opublikowano

Taka rola lasu gospodarczego. Ważne że jest odtwarzany i warzy aby ogólna powierzchnia lasów się nie kurczyła. Nie możemy zaniechać aktywności, bo coś przez jakiś czas gorzej wygląda. Przez takie podejście jeszcze za naszego życia nauczymy się co to bieda jak nas bardziej prężni konkurenci z całego świata dojadą. 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Eutanazja kraju. Ponad 30% ciąż w UK kończy się aborcją

Statystyki pokazują, że katastrofa demograficzna Wielkiej Brytanii napędzana jest głównie przez aborcje i wymuszone poronienia. Ich liczba rośnie z roku na rok osiągając około 48 aborcji na 100 urodzeń żywych w roku 2025.

https://www.bbc.com/news/articles/c0q8dv8lkv5o

ooooooooj ale cios od BBC a tylu trolli sie produkowalo jak to aborcja pomoze polkom rodzic XDDDDDDDDDDDDD

a na koncu i tak sie okazuje od kogo wy sa, wszystko jeden schemat co na zachodzie

sciagaja murzynow zeby zapelnic luke po dzieciach ktore sobie zabijaja masowo XDDDDDDDDDDDDDD

a to i tak optymistyczne tabelki bo urodzenia zawieraja urodzenia muzulmanow ktorym rozdaja obywatelstwa, nic dziwnego ze w szkolach dzieci maja problem

i u nas bedzie dokladnie to samo, dokladnie ten sam kierunek promujemy, dokladnie w ten sam sposob wiec i skonczy sie dokladnie tak samo

wszystko zgodnie z planem

Edytowane przez kubikolos