Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, CryptTM napisał(a):

I jeszcze do tego dolicz pomysły z bykowym, które ma objąć też rodziny z jednym tylko dzieckiem :D

Tak się dba o przyrost naturalny w naszym kraju, normalnie kabaret :E

To i tak wszystko pierdółki. Żeby realnie zwiększyć dzietność musieliby zrobić kilka rzeczy, które nawet nie wiem, czy są zgodne z prawem albo prawami człowieka, albo są po prostu bardzo trudne do wykonania. Są też prostsze, ale jakoś brakuje do nich pomyślunku/dobrej woli.

Tak na start to na pewno wszystkie social media powinny dostać kaganiec na te wszystkie clickbaity i szczucie damsko-męskie. I samo to już nie wiem, czy jest zgodne z prawem %-) No chyba że pociągniemy pod mowę nienawiści, co poniekąd jest trochę prawdą xD

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Tak na start to na pewno wszystkie social media powinny dostać kaganiec na te wszystkie clickbaity i szczucie damsko-męskie

Taaaa i to szczucie jak to Polki mają źle i potrzebują zmian w prawie... Aborcji i równości... No i Seba może je napaść wieczorem... Niech sobie wyjadą do Paryża na rok i wtedy wrócą, zobaczymy jaka będzie opinia... 

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Taaaa i to szczucie jak to Polki mają źle i potrzebują zmian w prawie... Aborcji i równości... No i Seba może je napaść wieczorem... Niech sobie wyjadą do Paryża na rok i wtedy wrócą, zobaczymy jaka będzie opinia... 

i w drugą stronę: 

jak to Karinki zawsze wygrywają w sądach, jak to dostają alimenty za nic, jak mają prawo do wszystkiego, jak eksmitują na fałszywe zgłoszenia etc.

:) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
13 godzin temu, Camis napisał(a):

Specjalnie sprawdziłem u siebie w mieście i tak:

Mieszkanie 50m2 na wynajem, 3 pokojowe (plus kuchnia i łazienka), na 4 piętrze (bez windy) w budynku z lat 80 - 2600 zł, poszło w przeciągu kilku dni. Na tym mógłbym zakończyć rozmowę o kwestiach ekonomicznych.

Opublikowano

Obecnie w Polsce jest narracja, którą nadaje 20% ekstremistów po równo z lewej jak i prawej strony i te 20% zagłusza zdroworozsądkowy głos pozostałych 80%.

A słowo ekstremizm jest bardzo blisko w nazwie ze słowem ekskrement więc jak gówna należy tego unikać.

• Upvote 3
Opublikowano
18 minut temu, Kris194 napisał(a):

Specjalnie sprawdziłem u siebie w mieście i tak:

Mieszkanie 50m2 na wynajem, 3 pokojowe (plus kuchnia i łazienka), na 4 piętrze (bez windy) w budynku z lat 80 - 2600 zł, poszło w przeciągu kilku dni. Na tym mógłbym zakończyć rozmowę o kwestiach ekonomicznych.

Masakra... Ja za 48m2 w bloku z 2000 roku z windą płaciłem 1500 zł (ale miałem bardzo fajnego wynajmującego).

Opublikowano
7 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Dlatego właśnie obywatelska jest najprostsza. Żadnych tam składek, żadnego tam inwestowania, nic co można by później przeznaczyć na inne cele jeśli będzie taka potrzeba. Po prostu wypłata emerytur z bieżących podatków. 

Można cos takiego zrobić od 1 stycznia 2026 dla wszystkich którzy zaczynają dopiero prace , reszta na starych zasadach , to miało by sens , ale w Rzeczpospolitej Przyjaciół Polin państwie teoretycznym pomysł logiczny i sensowny nie przejdzie , przejdzie za to od 1 lipca 2026 , 1000 euro dla każdego nielegalnego imigranta z Afryki i Azji plus zakwaterowanie wyżywienie i młoda polka lub ukrainka w gratisie dla zaspokojenia potrzeb seksualnych 

Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Masakra... Ja za 48m2 w bloku z 2000 roku z windą płaciłem 1500 zł (ale miałem bardzo fajnego wynajmującego).

No niestety, ceny najmu na wolnym rynku to konkretna patologia. Potem zdziwienie, że demografia leży ale jak ma być inaczej jak za sam wynajem przy minimalnej trzeba wywalić 2/3 wypłaty a gdzie tu jeszcze inne opłaty.

• Like 1
Opublikowano
Cytat

Onet, Wyborcza - ktoś ma wątpliwości, że to anypolskie media?

W momencie, gdy wszyscy alarmują o katastrofalnym spadku przyrostu demograficznego w Polsce, pojawiają się takie artykuły. Formułowanie tez wychwalających wygodne życie bez dzieci jest dziś dla nas bardzo szkodliwe.

https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/bezdzietni-seniorzy-nie-widzialam-siebie-jako-matki-nas-jako-rodzicow/h3r2kg7

wszystko zgodnie z planem, rzad nic nie robi z demografia bo wiedza ze to przegrana sprawa

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Najpierw to trzeba zacząć w tym kraju mężczyzn cenić. Jak na razie to są gnojeni na każdym kroku. Kobiety zyskały mocny oręż ze zmianą definicji gwałtu. Nie chcę generalizować, ale są w spoleczeństwie msciwe pizdy, któreto odpowiednio wykorzystają na własny użytek. A potem efekty są, że facet się nawet boi popatrzeć, bo od razu leci z pyskiem.

wystarczy zlikwidować zasiłki socjalne i problem zniknie , niestety w Rzeczpospolitej Przyjaciół Polin Państwie Teoretycznym nie przejdzie

Opublikowano (edytowane)

O co chodzi z alimentami? Coraz więcej materiałów widzę o tym, że coś ma się zmienić i mężczyźni tym bardziej nie będą chcieli mieć dzieci. 

3 godziny temu, Winter napisał(a):

Najpierw to trzeba zacząć w tym kraju mężczyzn cenić. Jak na razie to są gnojeni na każdym kroku.

Ale wiesz, że sami sobie to zgotowaliśmy? Nie brakuje mężczyzn którym to pasuję i gnoją przy okazji innych mężczyzn. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kris194 napisał(a):

No niestety, ceny najmu na wolnym rynku to konkretna patologia. Potem zdziwienie, że demografia leży ale jak ma być inaczej jak za sam wynajem przy minimalnej trzeba wywalić 2/3 wypłaty a gdzie tu jeszcze inne opłaty.

I znowu to science-fiction mieszkaniowe.

Tak, to ma jakiś wpływ, ale dużo mniejszy, niż się maluje.

Jak chcecie mieć dzieci, to najpierw muszą być pary. A nie ma. W pokoleniu Z to już jest większość singlami.

A jeszcze wrócę, bo mi się przypomniało. Mój kumpel z branży wychowuje dwójkę dzieci w kawalerce 32m2. Jak się chce i ma z kim, to reszta jest mało istotna.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Mój kumpel z branży wychowuje dwójkę dzieci w kawalerce 32m2. Jak się chce i ma z kim, to reszta jest mało istotna.

w 2025 roku to jest chore żeby takie sytuacje uznawać za normalne... 

• Upvote 1
Opublikowano

Duża liczba metrów kwadratowych w mieszkaniu czy domu nie ma raczej dużego przełożenia na ogólny komfort funkcjonowania. Bardziej jakość jedzenia, ilość wolnego czasu, zainteresowania, podróże itp.

No i sfera emocjonalna.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Duża liczba metrów kwadratowych w mieszkaniu czy domu nie ma raczej dużego przełożenia na ogólny komfort funkcjonowania

Co to znaczy duża? 150m2? 200m2?

Bo chyba nie chcesz powiedzieć że 60m2 vs 30m2 nie robi różnicy w komforcie mając dziecko/dwa... 

• Upvote 4
Opublikowano
W dniu 8.07.2025 o 10:22, Dimazz napisał(a):

Ci co mają dobre zarobki w prywatnym sektorze rzadko płacą wysokie składki. To jednostki. 
Ci co mają wysokie emerytury najczęściej nigdy ich nie wypracowali i są z tak zwanych grup uprzywilejowanych mundurówka, sędziowie, prokuratorzy, górnicy, politycy, księża

Górnik... to ta sama liga, co sędziowie albo księża?

Opublikowano

Panowie, tylko jedna uwaga - sędziowie, prokuratorzy, policjanci, wojskowi mają emeryturę wypłacaną z dedykowanego funduszu MSWiA który jest zasilany z podatków. 

To nie idzie z FUS, czyli powszechnego funduszu ubezpieczeń społecznych. 
Gornicy, hutnicy i inne zawody uprzywilejowane faktycznie drenują FUS, bo wpłacają mało, a wypłacają dużo. Szczególnie gdy się uwzględni wielkie umarzanie składek kopalniom w latach 90 i na początku 2000. 

Moim zdaniem należy się skupić na tych, którzy wpłacają do FUS, bo tam jest zatrważająco duza dziura budżetowa.

Opublikowano
18 minut temu, huudyy napisał(a):

jeśli chodzi o przywileje, to tak.

Nie nazywajmy rekompensaty za ryzyko / zachęty do wykonywania zawodu... przywilejami.
O ile, wskoczyć w buty sędziego czy prokuratora z marszu raczej się nie da, to zostać górnikiem można... w kazdej chwili.
Nie widzę lasu rąk. ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie nazywajmy rekompensaty za ryzyko / zachęty do wykonywania zawodu... przywilejami.

Dlaczego ja mam dopłacać się do nierentownego biznesu? W latach 2021-24 polskie górnictwo, na różne sposoby, otrzymało około 12 mld zł pomocy publicznej.

Dlaczego białe kołnierzyki ze sztolni dostają 13, 14, deputaty węglowe?

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie myl ciężkiej roboty Górnika z patologią ustawodawczą. Ja mówię o tych, co codziennie ryzykują życie.

w dalszym ciągu marnują pieniądze milionów podatników, które mogłyby iść na dużo tańszy węgiel z importu. Z górników zrobiliśmy święte krowy, których każdy rząd się boi, żałosne.

Żaden inny zawód w tym kraju nie może liczyć na takie możliwości przy wyjściu z tego bajzlu (dofinansowania, kursy na przebranżowienie, gigantyczna kasa na odchodne).

PS praca na budowie czy jako kierowca zawodowy są obarczone ryzykiem porównywalnym, jak nie wyższym - widzisz, żeby ktoś się tak nad nimi litował?

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 1