Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnia Forza Motorsport wciąż słaba nawet po kilku solidnych updaytach, ale mimo wszystko szkoda studia, które przez lata wypuszczało naprawdę świetne gry, w tym fenomenalną forze motorsport 4.

Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 15:15, galakty napisał(a):

Mi Motorsport nigdy nie podchodził, ale Horizon 4 była miodna. Piątka to już nie to. 

Bo większość gier z serii jest po prostu beznadziejna już na etapie konceptu gry. Forza Motorsport 1 i 4 ma jako tako przemyślaną karierę, sposób progresji, zdobywania nowych aut by brać udział w konkretnych zawodach. W pozostałych częściach serii jest po prostu burdel, właściwie to gracz nie wie o co chodzi, auta zdobywa raz dwa, całkowity brak progresji i motywacji by grać w grę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Problemem są dzisiejsi gracze zmanierowani w dobrobycie. Ciężko dogodzić.

Jak T10 wydało grę na początku? Budujmy samochód i uczmy się go prowadzić od eventu do eventu. Progresujmy. 

I pewnie gra była mocno w okół tego zbudowana. 

Co z tym zrobili gracze? 

Chcemy wszystko od razu, zero progresu. 

Nie dano studiu popracować nad koncepcją. 

No i masz, teraz za dużo aut. 

To gracze ubili serię. Bo teraz ma być gra lepsza od obecnie najpopularniejszej albo żadna. 

Bo my tego chcemy. 

Wyszło ostatnio kilka tytułów ścigałek arcade, prawie niszowe zainteresowanie, oprócz jak zwykle głupich porównań do motorsport, kto ma dłuższego w postrzeganiu miodności. 

Jak by ktoś nie dostrzegł ironii, to powiem wprost, to o niektórych z was panowie :D

Edytowane przez tekkno
Opublikowano
16 godzin temu, galakty napisał(a):

To mnie najbardziej odrzucało, w Horizon 5 auta zdobywa się co chwilę, za dużo tego, nie ma frajdy ze zdobywania i przerabiania bo praktycznie od razu dostajesz najlepsze fury :E 

Dlatego poza gran turismo w swoich latach swietlnosci do dzis zadne wyscigi mnie nie porwaly. Co to byl za fun ze zdobywania licencji, nowych furek i ulepszen. Wtedy to mialo tak duza wartosc, ze chcialo sie robic progres. Dzis wszystko podane na tacy ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. U mnie ostatnimi grami w których się cieszyłem ze zdobywania aut to były Underground 1 & 2... Potem od biedy Prostreet i na tym koniec. Teraz to już wgl arcade ścigałki mnie nie kręcą i gram tylko w symulatory na wyższym poziomie. Od razu cały content i trenujesz ułamki sekund żeby się ścigać z ludźmi a nie botami :D 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.07.2025 o 09:39, tekkno napisał(a):

Problemem są dzisiejsi gracze zmanierowani w dobrobycie. Ciężko dogodzić.

FM8 wyszła w tragicznym stanie: zawartość była niskiej jakości, gra wywalała się casualowym graczom, a kariera nie oferowała niczego ciekawego. Zmiany względem FM7 były znikome, a model jazdy zbyt słaby dla świata simracingu — choć podjęto próby, by FM8 tam zaistniała. Połowa Turn 10 została zwolniona, co sugeruje, że studio będzie jedynie wsparciem dla Forzy Horizon. Nie poradzili sobie z FM8, a to efekt polityki zatrudnienia Microsoftu — studio zostało zaorane.

Szkoda, bo jasne staje się jedno: jeśli ktoś kocha konsolowe wyścigi, to przyszłość należy do Gran Turismo. Chyba nikt nie uważa, że FM8 zasługuje na jakąkolwiek nagrodę — to najsłabsza odsłona serii i naturalna konsekwencja ich pracy. Wiele czynników na to wpłynęło, ale nikt za nich tej gry nie zrobił — to Turn 10 odpowiada i zbiera owoce swojego dzieła. Współczuję ludziom, którzy stracili pracę, ale jeśli wykonywali ją źle, może to po prostu nie była robota dla nich.

Twój komentarz o FM i graczach oznacza brak zrozumienia i niezaznajomienie się z tematem.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

FM8 została znacznie poprawiona względem tego co było na premierę.

Gran Turismo tez premierowo borykało się z jakimś tam niezadowoleniem.

Tutaj raczej jest większy problem samego M$ niż studia.

Powolne prace przy FM8, przez co nie wyrobili się na deadline.

Brak jakichkolwiek konkretnych informacji nt. nowej Forzy Horizon raczej sugeruje ze z nią tez są poważne problemy i gra pewnie jest w rozsypce.

I znowu, winę tutaj ponosi M$ a nie sam developer.

Nie zdziwiłbym się jak się okaże ze nowego Horizona nie uświadczymy.

Opublikowano

Wszystko wzięło się z polityki zatrudnienia MS, w 2023r wyszło, że w Turn10 Microsoft zatrudnia pracowników na 18/6, to znaczy że po 18msc pracownicy są zwalniani, celem jest ograniczenie kosztów i benefitów dla pracowników kontraktowych. Nie ma oficjalnej, publicznej daty jej wprowadzenia, więc najprawdopodobniej zaczęło się to wcześniej stąd widoczny zjazd formy FM.

MS odpowiedzialny jest za destrukcyjny kierunek w którym poszło Turn10, ale to Turn10 robiło FM8. 

Twórcy ForzyHorizon robią teraz Fable, chyba nie zobaczymy szybko kolejnej części. 

• Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, MaxxGroo napisał(a):

Twój komentarz o FM i graczach oznacza brak zrozumienia i niezaznajomienie się z tematem.

Nie zgadzam się z tą opinią.

Jako jeden z niewielu na tym forum od początku gram w FM8 i oceniam kontekst z pozycji regularnego gracza, który śledzi grę na bieżąco. Nie porzuciłem jej ani na moment, grałem nawet wczoraj. Grałem od preordera z tym szczęściem do tej gry, że u mnie od samego początku prawie nie było problemów. To dlatego gra mnie nie odrzuciła i wciągnęła. 

Mam tą świadomość, że jeżeli byłoby inaczej pewnie byłbym w grupie hejterów. 

Nie interesuje mnie strona dostawcy, nie mam o niej pełnej wiedzy ani wpływu na to jakie podejmują decyzje. 

To że ty piszesz że wiesz, to tylko twoja subiektywna opinia, nikt z nas nie miał dostępu do informacji. Znamy tylko fakty medialne. 

Nie interesuje mnie także stwierdzenie że to najgorsza gra w serii. Zacząłem od FM7 i to jest, mój punkt odniesienia, w stosunku do którego FM8 to duża zmiana w prowadzeniu i FFB kierownicy. Jeśli piszesz że nie ma różnicy, to raczej nie zaznajomiłeś się z tematem. 

Ostatecznie FM8 ma problemy z prowadzeniem, ale ktoś podejmował decyzje żeby tym się nie zajmować i wystarczy dawać graczom kontent, którego przecież chcą. 

Obserwując początkową komunikację T10 miało się przeświadczenie na czym im zależy. Niestety nie są samodzielni finansowo i zostali biznesowo skasowali. 

Nie znamy żadnej informacji o decyzjach które zapadały. 

Cała reszta to szum medialny i spekulacje. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, tekkno napisał(a):

Nie interesuje mnie także stwierdzenie że to najgorsza gra w serii. Zacząłem od FM7 i to jest, mój punkt odniesienia, w stosunku do którego FM8 to duża zmiana w prowadzeniu i FFB kierownicy. Jeśli piszesz że nie ma różnicy, to raczej nie zaznajomiłeś się z tematem. 

Ostatecznie FM8 ma problemy z prowadzeniem, ale ktoś podejmował decyzje żeby tym się nie zajmować i wystarczy dawać graczom kontent, którego przecież chcą. 

Obserwując początkową komunikację T10 miało się przeświadczenie na czym im zależy. Niestety nie są samodzielni finansowo i zostali biznesowo skasowali. 

Nie znamy żadnej informacji o decyzjach które zapadały. 

Cała reszta to szum medialny i spekulacje. 

To, o czym piszesz, to klasyczne wyparcie faktów i wąska teoria poznawcza. Nic Ci nie przeszkadza, bo po prostu nie znasz innych gier. Skoro Ci się podoba to okej, ale nie wmawiaj, że gra jest dobra i była dobra na premierę, bo nie jest i nie była. To fakt.

FFB? Może i lepsze niż w FM7, ale na tle konkurencji? Leży i kwiczy. Serio, dalej brak FFB na krawężnikach? To chyba podsumowanie poprawek w silniku. W porównaniu do GTSport i GT7 FFB w FM8 jest nieprecyzyjny i brakuje mu detali, za to w porównaniu do innych gier PC, jak np stare AC(wersja konsolowa), rFactor 1, 2, Le Mans Ultimate , ACC(wersja konsolowa), czy do wielu innych podobnych starszych gier PC, to FM8 2023r leży i zdycha. Więc o jakim dobrym FFB mówisz? A no tak, twoja teoria poznawcza. 

FFB jest lepsze od tego z FM7, to tylko pokazuje jak daleko są w tyle za całą konkurencją.

A może mam jeszcze poruszyć temat domyślnych ustawień FFB proponowanych przez Turn10? Dam już spokój, wystarczy mówić źle o zmarłym. 

A co do początkowej komunikacji Turn 10 sprzedawał tylko paczki samochodów od razu po premierze i stopniowo dodawali zawartość. Brak roadmapy, cisza wobec społeczności graczy. Zanim tam ktoś ogarnął, że warto ich słuchać, minęło zdecydowanie za dużo czasu.

Szum medialny byłby wtedy, gdyby T10 albo MS nic nie potwierdzili. Ale to, co napisałem, zostało potwierdzone. Więc po co to wyparcie, nie chcesz słuchać, bo jesteś fanem gry?

Zresztą to nie ma już znaczenia. To tylko historia ich upadku.. 

Upadku z powodów które opisałem.

Gdyby było tak jak Ty i Twoja teoria poznawcza nam przedstawiacie w Turn10 powinni otwierać teraz szampana, otwierają? 

Edytowane przez MaxxGroo
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

@Phoenix.

"Zabronione jest umieszczanie odnośników do polskich serwisów informacyjnych poświęconych komputerom oraz grom komputerowym. Strony te stanowią konkurencję dla vortalu IThardware.pl, a odnośniki do nich będą usuwane. Dozwolone jest wstawianie łączy do serwisów zagranicznych."

;)

• Upvote 1
Opublikowano

Ehh oni w ogóle nie mają pomysły na FM. Mają mase contentu i ludzi (albo mieli) ale nie potrafili zrobić gry w którą chce się grać.

A wystarczyłoby lecieć na sentymentach i robić eventy w takim stylu

Opublikowano

Pograłem prawie miesiąc w FM z XGP. Postanowiłem kupić swój egzemplarz, ale zacząłem się zastanawiać, czy mi się opłaca, bo sporo już przejechałem. Czy waszym zdaniem lepsza jest FM czy FM7 (w którą nie grałem w ogóle). Gram na padzie.