Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2026 o 10:57, leven napisał(a):

Jak z wydajnością na 9070XT ? 

Grałeś w 2160p ? Suwaki na prawo w ulta ? 

Ile Vram zjadła gra ?

Działa nadzwyczaj dobrze, fsr4 oraz fg też według niego bez zastrzeżeń. 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

U mnie na ziemniaku 5060ti gra działa w 2160p, suwaki na prawo z DLSS performance preset M + FGx2 w 80-150FPS w zależności, gdzie jestem. Niestety nagrywanie treści w programikach jest w żenującej jakości. 

Czy taki grabber będzie optymalny pod zapis rozgrywki w 2160p 60hz ?  https://www.komputronik.pl/product/963528/adapter-video-unitek-4k-60hz-video-capture-card.html

Może są lepsze w cenie do 500zł ? Najlepiej wewnętrzna karta. Zawsze chciałem sobie ponagrywać trochę filmików z gier, ale jakość jest tragiczna, stąd pomysł na grabbera :P  A może są lepsze sposoby na zgrywanie filmików z gier ?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
W dniu 8.02.2026 o 21:18, Zdzichon napisał(a):

A pamiętasz kto zaprzepaścił najbardziej prawdopodobną próbę rozwiązania tego problemu ze względu na swoje samolubne pobudki? :P

Zdaje się stary Abby do spółki z Marlene, którzy chcieli wypatroszyć Ellie jak karpia na wigilię, stosując do tego najbardziej ohydną argumentację o zbawianiu świata.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

U mnie na ziemniaku 5060ti gra działa w 2160p, suwaki na prawo z DLSS performance preset M + FGx2 w 80-150FPS w zależności, gdzie jestem. Niestety nagrywanie treści w programikach jest w żenującej jakości. 

Czy taki grabber będzie optymalny pod zapis rozgrywki w 2160p 60hz ?  https://www.komputronik.pl/product/963528/adapter-video-unitek-4k-60hz-video-capture-card.html

Może są lepsze w cenie do 500zł ? Najlepiej wewnętrzna karta. Zawsze chciałem sobie ponagrywać trochę filmików z gier, ale jakość jest tragiczna, stąd pomysł na grabbera :P  A może są lepsze sposoby na zgrywanie filmików z gier ?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Ja nagrywam w Adrenaline AV1 i jest bardzo dobra jakość, wcześniej nagrywałem na AVC i też nie narzekałem :)

Opublikowano
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Przecież ta gra na ziemniaku działa.

Jak chcesz grać płynnie na najwyższych ustawieniach w 2560x1440 to musisz mieć bardzo mocnego kompa.

Ja tam miałem ledwo 60 fps  na RTX 3070, lecz chwilami nagłe spadki fps do 30-40 (na kilka sekund) z powodu 8 GB pamięci karty graficznej. Gdyby nie doskonały procesor (bo niedawno zmieniałem kompa) czyli AMD Ryzen 9 9950X3D, to nie dałoby się w to grać zapewne, bo już stare The Last of Us Part 1 miało często u mnie 45-50 fps (ale wtedy jeszcze miałem stary bo 10 letni procesor i cały komputer).

Grafikę dopiero zmienię jak wyjdzie RTX 6000.

1 godzinę temu, Jinx napisał(a):

Zdaje się stary Abby do spółki z Marlene, którzy chcieli wypatroszyć Ellie jak karpia na wigilię, stosując do tego najbardziej ohydną argumentację o zbawianiu świata.

Ogólnie dziwi mnie że jest sporo osób, które stawiają na równi zachowanie Joela z zachowaniem Abby, skoro gra wyraźnie pokazała że zarówno Abby jak i jej ojciec byli także potworami, a nie żadnymi dobrymi ludźmi.

Joel zabił go tylko w samoobronie.

Jednak zachowanie Ellie w kontynuacji gry i to wypominanie Joelowi przez 2 LATA że nie pozwolił jej umrzeć było też kretyńskie i bardzo nierealistyczne.

To wyglądało tak że Ellie dopiero wtedy doceniła że żyje (dzięki Joelowi) jak się zakochała w Dinie, więc po tym balu poszła do niego i powiedziała że spróbuje mu wybaczyć (to znaczy wybaczyła). Wtedy właśnie zrozumiała że jednak dobrze że żyje, a nie umarła kilka lat temu.

Szkoda jednak że coś tak fajnego (relacja Joel-Ellie-Dina) twórca scenariusza czyli zadufany w sobie idiota Neil Druckmann rozwalił.

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Masz procesor AMD Ryzen 9 9950X3D i do niego RTX 3070 ? 

Domyślam się że strasznie wąskim gardłem do nowych gier jest ten mój RTX 3070, tym bardziej dlatego że ma tylko 8 GB ram co obecnie jest tyle co nic. 

Ale kupując kompa za 12 tysięcy złotych (bez karty graficznej) nie było mnie stać na dodatkowe 5 tysięcy złotych na dobrą kartę grafiki. Poczekam na RTX 6000.

Na razie dzięki procesorowi i tak mogę grać płynnie w nowe gry.

3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Gra niby mało wymagająca, ale bez DLSS 60 fps raczej nie masz? 

W 4K to w ogóle nie ma szans na 60 fps przy RTX 3070, a w 2K mam 60 fps głównie dzięki procesorowi. Inaczej byłoby zapewne 45-50 fps, czyli też brak płynności gry.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sideband napisał(a):

Nie raczej tylko dużo mniej wymagająca i to jest fakt.

Mniej wymagająca graficznie była I część gry. Nawet widać po lepszej grafice w kontynuacji.

8 minut temu, sideband napisał(a):

Tak średnio można przyjąć 30-35% jest bardziej wymagająca Part I od strony GPU.

Nie jest. Uruchamiałem obie gry na tej samej karcie graficznej i w The Last of Us part 1 miałem stałe 60 fps, a w kontynuacji chwilami spadało poniżej.

Edytowane przez Misticzx
Opublikowano
8 godzin temu, sideband napisał(a):

Akurat jeżeli chodzi o CPU to kartofel nie wystarczy do tej gry.

Ja przechodziłem na 13900K, a wg fanclubu jedynej słusznej opcji z tego forum to już jest ziemniak %-) I gra chodziła elegancko, a zawsze można w razie potrzeby wyłączyć ReBAR, trochę pomoże 8:E

7 godzin temu, Misticzx napisał(a):

Mniej wymagająca graficznie była I część gry. Nawet widać po lepszej grafice w kontynuacji.

Nie jest. Uruchamiałem obie gry na tej samej karcie graficznej i w The Last of Us part 1 miałem stałe 60 fps, a w kontynuacji chwilami spadało poniżej.

Głupoty gadasz, dwójka mniej wymagająca jest i także lepiej zarządza VRAM.

Opublikowano
10 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Ja nagrywam w Adrenaline AV1 i jest bardzo dobra jakość, wcześniej nagrywałem na AVC i też nie narzekałem :)

Sprawdzę zaraz tego AVC :)  Jednak zalinkowałem sobie grabbera wewnętrznego: https://www.morele.net/avermedia-karta-przechwytujaca-wewnetrzna-61gc571000bf-13238104/?sekcja=outlet  

Tylko wypłata by się przydała :lol2:

8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Gra niby mało wymagająca, ale bez DLSS 60 fps raczej nie masz? 

performance-3840-2160.png

performance-upscaling-3840-2160.png

Gra ustawiona w 2160p wszystkie suwaki na max oprócz rozmycia w ruchu, bo nie lubię tej opcji.

1. 2160p, ustawienia grafiki najwyższe  bez DLSS i bez FG:

2160p.jpg

2. 2160p ustawienia grafiki najwyższe + DLSS performance Transformator, preset M: 

2160p-dlss-performance.jpg

3. 2160p ustawienia grafiki najwyższe + DLSS performance Transformator, preset M + FGx2:

2160p-dlss-performonce-fgx2.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tomcug napisał(a):

dwójka mniej wymagająca jest i także lepiej zarządza VRAM

Zapodaj jakieś linki dla porównania jak jedynka obciąża kartę graficzną a jak dwójka?

Tłumaczę po raz kolejny, że miałem spadki fps w dwójce poniżej 60, a w jedynce takich problemów nie było. Mam obie gry zainstalowane i jedynka działa całkowicie płynnie, a dwójka ma chwilami wyraźne spadki prędkości.

Albo jakieś ustawienia gry nie były jednakowe.

Edytowane przez Misticzx
Opublikowano
9 godzin temu, Misticzx napisał(a):

Nie opowiadaj bzdur to już nie jest śmieszne. Dwójka działa lepiej i wygląda nieco lepiej. Jedynka po mln łatek nadal w tragicznym stanie technicznym.

2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Ja przechodziłem na 13900K, a wg fanclubu jedynej słusznej opcji z tego forum to już jest ziemniak %-) I gra chodziła elegancko, a zawsze można w razie potrzeby wyłączyć ReBAR, trochę pomoże 8:E

Głupoty gadasz, dwójka mniej wymagająca jest i także lepiej zarządza VRAM.

Ten kartofel w tej grze śmiga lepiej od 9800x3d takze doskonale wiesz, że nie miałem takiego kartofla. Na temat RB już rozmawialiśmy w tym temacie i daje kopa w tej grze na def jest wyłączony dla tej gry. Jedynie znak pytania czy przywrócili normalna wydajność z włączonym SMT gdzie to popsuli na któreś latce I wydajność poleciała grubo w dół, ale jak skończyłem to dalej nie śledziłem co kolejne latki zmieniły.

Opublikowano
38 minut temu, Hard Reset napisał(a):

A jak z kompilację shadeorów w 2 ?  Bo w jednynce pamiętam że mi chyba 5- 8 minut sie kompilowały. %-)

Ekspresowa jest kompilacja w porównaniu do jedynki, przy ładowaniu każdej mapy kilkanaście sekund na 13900K, na słabszym CPU oczywiście będzie nieco wolniej, ale bez porównania do jedynki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

@leven Czyli z DLSS performance Transformator 60 fps idzie wycisnąć na RTX 5060 Ti 16GB, jeżeli fps nie spada poniżej 60 fps, to spoko. 

Spadnie na pewno poniżej 60FPS, jak wejdę w zalesione tereny :E Na razie jestem na początku gry. Ale nie martwię się o FPS, bo FG można ustawić na x3 :) 

Gra bardzo dobrze reaguje na FG. Nie widzę, żeby szarpało, czy zamulało. A jak wyjdzie dynamiczny FG w kwietniu, to dopiero będzie jazda. Piszą, że ta technologia jest już w fazie testów i jest na tyle sprawna, że gracz nawet się nie zorientuje, kiedy sterownik włączy FG aby podtrzymać FPS równy odświeżaniu ekranu.  Jak ta technika okaże się bezproblemowa, to będzie jazda bez trzymanki, różnice wydajnościowe np. pomiędzy 5060ti a 5070 będą w zasadzie bez znaczenia :) 

Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

A jak z kompilację shadeorów w 2 ?  Bo w jednynce pamiętam że mi chyba 5- 8 minut sie kompilowały. %-)

Nawet nie zauważyłem kompilacji, za to w TLOU 1 mieliło mi 8700 z 15 minut na 100% :lol2: TLOU 2 jest genialnie zoptymalizowany, działa miodnie.

Edytowane przez leven
  • Like 1