Skocz do zawartości

The Last of Us Part II Remastered - PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś dziwne te wykresy u mnie. Zaczyna się dobrze a im dalej tym niżej. Nic nie throttluje. Taki urok wyzwań :hmm:

FSR J + FG

image.thumb.png.b8e5fabc946d63b069b4d38d90cf9a45.png

FSR J

image.thumb.png.826f2cd4d3971ac627e2451d374c4066.png

FSR J

image.thumb.png.a11ea94b16bac76d60589ebcc5826a74.png

43 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Nic nie throttluje.

A jednak i to jaki dziwny. Nagrywałem fonem aby tu pokazać co się odwala na wykresach po właczeniu FG w grze i to widać na tym pierwszym filmie. Lata to góra-dół, czkawka niesamowita. Zastanawiałem się co się tu dzieje aż mi oko naszło na GPU power. Dałem w Adrenalinie PL na stock i jak ręką odjął (drugi filmik) Pytanie czemu tak się dzieje, przecież 330W to taki sam limit jak 297W, Zegarek nawet nie jest wymaksowany bo jest odjęte 150 MHz.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pentium D napisał(a):

Dalej sprawdzałem temat tego power limitu i jak dałem -10%, zamknąłem adrenalinę i wszedłem do gry taki efekt. To wina Adrenaliny, że tak szarpie? Ktoś spróbuje to potwierdzić?

Sprawdziłem , PL-25, FPS stabilny , nic się nie dzieje . FSR4 Q + FG 1440p

Edytowane przez Hard Reset
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Sprawdziłem , PL-25, FPS stabilny , nic się nie dzieje . FSR4 Q + FG 1440p

Spróbuj z otwartym głównym oknem w tle.

Wykres od miejsca z filmu do dojścia do stacji tv

image.thumb.png.65758ec5238b3ef91f9382b3524e09e3.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pentium D napisał(a):

No a u mnie takie zjawisko występuje i jest to dziwne. Teraz jeszcze sprawdziłem, że nie trzeba tego okna zamykać. Wystarczy zminimalizować. Mega dziwne.

Masz ekskluzywny pełny ekran ? Sprawdź może na innych ustawieniach ekranu.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Masz ekskluzywny pełny ekran ? Sprawdź może na innych ustawieniach ekranu.

Sprawdziłem na pełnym i ekskluzywnym i teraz jak okno adrenaliny jest w tle to tego problemu nie ma :hmm: :lol2: W międzyczasie grę wyłączyłem bo już miałem schodzić z kompa, ale po Twojej sugestii odpaliłem ponownie grę. To są jakieś zbugowane jaja.

Edit: jednak jest, ale nie tak intensywnie, raz na kilka sekund dropnie na wykresie i Waty gpu spadają. Może to zależy od czasu ile gra jest uruchomiona :hmm: Nie ma sensu szukać co to jest, wystarczy adrenaliny nie włączać i problemu nie ma.

13 minut temu, leven napisał(a):

Wyłącz "rozmycie w ruchu"  dla sprawdzenia.

To zawsze wyłączam.

7 minut temu, tomcug napisał(a):

@Pentium D Chodzi o to, że FPS Ci wzrósł bez powodu?

Chodzi o to co na filmie. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)

Widać jak ci użycie GPU spada.  Może jakieś oszczedzanie enrgi się załącza? U mnie cały czas 100% GPU . Mój Cpu też się poci przy ponad 300fps 😅

Testowałem na monitorze bez limitów. 

Na tv mam ograniczone fps 4k i też cały czas stabilny fps.  Użycie GPU wtedy mam niskie.

Opublikowano (edytowane)

Gra miejscami jest wymagająca, tu nagrałem miejsce gdzie ucieka Ellie z Jesse autem . Bez FG, tylko FSR4 Quality i detale na maxa 4K . Limit klatek chyba był na 120FPS ustawiony. PL -25

Zrzut ekranu 2026-02-16 124017.png

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, Pentium D napisał(a):

W systemie wysoka wydajność ustawiona. Później więcej protestuje.

Jak się w Google poszuka to tam jakieś problemy ludzie miewali z FG w tej grze.

Jest spore prawdopodobieństwo, że Twój system potrafi w piku dobić 600 W i być może wtedy spadają napięcia i urządzenia obniżają taktowanie. Grafika 300 W, procek jeśli ma fabryczne limity potrafi dobić 300 W, pamięci, SSD, płyta główna i kpl. wentylatorów 100 W. 

Opublikowano

@tgolik mało prawdopodobne bo proc jest tak ustawiony, że w cinebenchu r23 bierze 237 Watów. Na tych screenach z capframex widać, że max co wziął to 150 W a średnio to tak 110 W. W zasilaczu zawsze jest jakiś zapas więc na luzie powinien dostarczyć że 100 W a jakby serio mocy brakowało to komp by się wyłączył a nie takie jaja odchodziły. Przypuszczam, że to jakiś problem softu, gry lub sterownika.

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

@tgolik mało prawdopodobne bo proc jest tak ustawiony, że w cinebenchu r23 bierze 237 Watów. Na tych screenach z capframex widać, że max co wziął to 150 W a średnio to tak 110 W. W zasilaczu zawsze jest jakiś zapas więc na luzie powinien dostarczyć że 100 W a jakby serio mocy brakowało to komp by się wyłączył a nie takie jaja odchodziły. Przypuszczam, że to jakiś problem softu, gry lub sterownika.

Tym masz styczniowe stery ja mam te najnowsze z lutego.  Może sprawdz.