Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 13:46, jagular napisał(a):

- są wrażliwe na brud, na szczęście ogranicza się to głównie do efektów dźwiękowych...ale jpdl, co to są za efekty! 
- bezobsługowe...a gdzie tam - tarcze się gną, tłoczki się zatykają i nierówno pracują, zaciski wymagają bardzo precyzyjnego ustawienia do poprawnej pracy

Ciekawe co spierniczyli, bo u mnie na slx takich cyrków nie ma.

Karbon lepiej niesie dźwięk? Przypomina to trochę stare canti lub v-ki, które na jednym widelcu były ciche, a na innych potrafiły niemiłosiernie wyć przez jakieś wibracje na piwotach.

105 zdaje się, że mają ceramiczne tłoczki, które nie korodują. W MT500 miałem problemy z nierówną pracą, zwłaszcza po zimie jak wylądowały w mieszczuchu. Na SLX takich problemów jak na razie nie mam ewentualnie są minimalne i nie zauważam.

Przypomnij jakie masz tarcze i klocki.

W sumie, to próbowałeś zaczepić sprzedawcę w czym rzecz?

Opublikowano

Myślę że nie ma to nic wspólnego z karbonem, po prostu mokre i brudne piszczą w niebogłosy. Jak 'zdejmę' warstwę wody, przestają piszczeć.
Hamulce 105 + klocki 105 + tarcze Dura Ace (na 105 było tak samo). Klocki były używane w brudzie i wilgoci, więc na pewno nie są czyste tak ogólnie.

Mój sprzedawca, jeden z czołowych, autoryzowanych dealerów Treka w okolicy, jest taki sprytny, że bałbym się mu oddać żelazną kulkę do serwisu, bo na pewno by zepsuł, albo zgubił :E Mam niedaleko serwis z kolesiem, który chyba jest lepszy, ale nie sądzę żeby był sens dyskusji - według internetów to jest po prostu taki ficzer tarcz.

Opublikowano

105 niewiele mówi, bo mogą być żywiczne, metaliczne.
Z tego co się orientuję, to są w zasadzie takie same jak do SLX. Mam żywiczne i praktycznie nie piszczą na mokro. Mam metaliczne i te potrafią zawyć jak są mokre i zimne, ale trochę mocniejszego hamowania, nabranie temperatury i robi się cicho. Trzeba się przełamać żeby chwilę hałasować lub poświęcić więcej czasu żeby powoli nagrzać.

W mieszczuchu chyba najmniej dbam o hamulce, bo najrzadziej zajeżdżam na myjnię (cóż, zazwyczaj nie ma błota), nie robią mi takich cyrków.

Podobnie z tarczami, grupa grupą, ale numer części jest pewniejszą informacją. Dodatkowo kraj produkcji.
Np. slx-y RT66 produkcji japońskiej były ok, produkcji chińskiej są takie sobie.

Nie, wycie hamulców to nie jest cechą tarczówek. Niektórych kombinacji klocków i tarcz tak, ale nie w ogólności.

Do sprawdzenia, czy klocki ci się nie szklą.

Opublikowano

Tak, te hamulce to chyba recykling z grupy SLX, klocki metaliczne.

Zdaję sobie sprawę, że problem może potęgować również sama nierówna praca tłoczków. 

Ogólnie to największy pisk miałem podczas jazdy w tym miesiącu, niby deszcz nie padał, ale była taka charakterystyczna dla Wysp mżawka, z dużą ilością wody (i błota) na asfalcie, więc od czasu do czasu aż coś mi się do tarcz przyklejało i zatrzymywało na klockach w zacisku. 

Pod koniec roku, jeżeli nie będzie pogody na jazdę, porządnie wyczyszczę zaciski. W następnym roku spróbuję się z samodzielnym odpowietrzeniem, ale do tego to muszę dokupić stand na rower...