wallec 1 755 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca Znacie jakiś odpowiednik kół MAVIC Ksyrium SLR exalith? Niskie, czarne, pod szczęki
Wodzu 56 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca @wallec, np.: - DT Swiss PR 1400 DICUT Oxic - Vision Trimax (30 lub 35KB) 1
trepek 1 926 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Jaką przyczepkę rowerową polecacie dla dziecka?
WebCM 17 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Też będę zmieniał koła w szosie i myślę o DT Swiss. Czy ktoś z was zauważył dużą różnicę po przesiadce na karbony? Czy ktoś przerabiał swój rower na e-bike? Są gotowe systemy, ale chyba taniej samemu skompletować zestaw. W gotowych systemach brakuje możliwości szybkiego przełączenia trybu offroad / road (czyli ograniczenia do 25 km/h i 250W), tylko trzeba grzebać w panelu.
ernorator 162 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia @trepek amortyzowaną chyba, że zamierzasz tylko po szosie jeździć. @WebCM Wyłączanie ograniczników w rowerach e-bike jest na skali głupoty gdzieś razem z kredytem na wesele i przystąpieniem do ordo iuris. Chcesz motorower elektryczny to kup motorower elektryczny.... Koła karbonowe są często lżejsze co pomaga przy przyspieszaniu i wspinaczce, są zazwyczaj sztywniejsze co znowu pomaga przy transferze mocy i stabilności, mniejsza waga pozwala na wyższy stożek co wygląda fajnie i daje zyski aero. Często występuje opinia, że zyski aero są dopiero po 30-35km/h ale to nie prawda, generalnie są widoczne od około 20km/h (są wcześniej ale mało wnoszące) ale im szybciej jedziesz tym są wyraźniejsze.
WebCM 17 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) Prędkość dostosowujesz do warunków. Na skali głupoty jest prześlizgiwanie się 40 km/h między ludźmi, ale po pustej ulicy czemu nie? Na początku rozważałem zakup osobnego elektryka. Przeglądałem używane przerobione e-bike. Większość to totalne złomy. W legalnym e-bike odblokowanie najczęściej wymaga ingerencji sprzętowej. Oczywiście 25 km/h będzie trochę lżej przy długich godzinach jazdy (jak jadę na oparach i pod wiatr, to tempo mam koło 15-18 km/h), pod górkę też będzie lżej (jeśli silnik utrzyma 25 km/h, a przy 250 W raczej nie). Dodajmy, że mają niewymienną baterię, a możesz potrzebować drugą w zapasie. Co znaczy 250 W? To, że silnik wytrzyma 250 W przez dłuższy czas bez ryzyka przegrzania. Na podjazdach sterownik może podać więcej, a czy to jest legalne, to zależy od interpretacji przepisów. Dla użytkownika bardziej istotny jest moment obrotowy. Tutaj jest pułapka, bo im wyższy moment obrotowy, tym lżej wjeżdża pod górę, ale wolniej po płaskim. Silnik, co leci szybko po płaskim, słabiej wjeżdża pod górkę i trzeba mocniej pedałować. Gdybym był w stanie potestować kilka elektryków, to bym wiedział, czego tak naprawdę potrzebuję. Miałem kilka razy okazję przejechać się e-bike takimi w góry, to prowadzi się jak skuter i bateria nie trzyma zbyt długo. Dalej biorę pod uwagę osobny rower - może ktoś coś poleci - ale dojdzie mi kolejny sprzęt, którego nie ma już gdzie trzymać. W temacie konwersji opcje są trzy: Bafang 250/500/750W na tylne koło - te silniki cieszą się dobrymi opiniami, są wodoszczelne, lekkie i małe, więc rower nie będzie rzucać się w oczy niebieskim, natomiast to są silniki przekładniowe i wymagają częstego serwisu (smarowanie, usuwanie luzów, wymiana przekładni) - może wytrzyma rok, może kilka lat MXUS 30H 1500W 8x8 48V 1.55Mm/A 75Nm - silnik bez przekładni, ale jest duży i już będzie rzucać się w oczy, dlatego mam obawy, poza tym jest 2-3x cięższy - jedyna istotna różnica to taka, że dłużej pojeździ i chyba też mniej się będzie grzać przy większym obciążeniu Grin Rear V3 All-Axle Hub Slw HG + sterownik VESC (lub któryś od nich) - silnik bez przekładni produkowany w Kanadzie, lżejszy, podobno stawia też mniejszy opór na luzie, ale drogi, w przypadku sterownika VESC nie działa to plug&play, tylko trzeba samemu skonfigurować To jest forum o technologii, to może ktoś ogarnia temat? Edytowane 11 Kwietnia przez WebCM
ernorator 162 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Jak to było, "jadę szybko ale bezpiecznie"..... 9 godzin temu, WebCM napisał(a): Na skali głupoty jest prześlizgiwanie się 40 km/h między ludźmi, ale po pustej ulicy czemu nie? Oczywiście, że możesz jechać na elektryce 40km/h, nawet do 45 km/h z ograniczeniem mocy do 4 kW ale motorowerem elektryczny bez prawka ale z pełnoletnością. Jak jesteś niepełnoletni to już musisz mieć AM. Bo rower elektryczny ma silnik o mocy do 250 W, wspomaganie wyłącznie podczas pedałowania oraz automatyczne odcięcie mocy przy prędkości 25 km/h, niestety powyżej musisz już liczyć tylko na mięśnie.
Harddrinkingman 97 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia W dniu 18.09.2025 o 15:07, Harddrinkingman napisał(a): @some1 bardzo dziękuję. Kaseta Łańcuch Kółeczka Czy powyższe elementy będą ok? Pytam zwłaszcza o kółeczka przerzutki tylnej (XT RD-M772) ponieważ występuje ona w wersji Shadow a w sumie nie wiem jaką mam. Klocki mam, opony kupione w tym roku (Rocket Ron) suport wymieniłem z 2 lata temu no ale jeśli będzie trzeba to kupię nowy. Piasty - prawdopodobnie trzeba będzie tam zajrzeć (zwłaszcza jeśli chodzi o "tył"). Trochę czasu mineło (kolejny złoty szpadel dla mnie), rower został ogarnięty dopiero w tym miesiącu (dzisiaj). Skończyło się na wymianie łańcucha i kasety (CS-HG400 11-32 9-rz, Shimano Deore CN-HG53 9-rz) oraz regulacji. Obyło się bez wymiany kółeczek w przerzutce, bez zmian pozostała również korba (przynajmniej na ten moment). @some1 jeszcze raz dzieki za poświęcony czas. Temat załatwiłem w serwisie rowerowym w moim miasteczku, z pomocą ogarniętego i jednocześnie zajawionego rowerami człowieka, który dodatkowo wybił mi z głowy kilka kretyńskich pomysłów, które miałem odnośnie mojego roweru (wymiana kół na 27.5 plus tarcze, wymiana napędu na Deore XT 3x10 itp.). Mordka mi się śmieje, jutro oczywiście jadę.
tomek25 58 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Mam prośbę ponieważ nie znam się kompletnie, zaproponowalibyście oponę i dętkę (wentyl chyba typu samochodowego, chyba tak to się nazywa) do roweru Lazaro Elitary TX?, chodzi o tył roweru. Rozmiar opony: 42-622 (28 x 1.60 - 700 x 40 C). Najlepiej, żeby była podobna albo taka sama jak moja oryginalna przednia. Z góry dzięki. Jeśli chodzi o oponę to chyba coś takiego mam: https://ctbike.pl/impac-smartpac-28x1-60-700x40c-42-622-ts-opona-rowerowa-drutowa-czarna-reflex.html?utm_source=chatgpt.com , w tym sklepie niedostępna, w innych sklepach też nie ma. Edytowane 18 Kwietnia przez tomek25
ernorator 162 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia Dętka z wentylem samochodowym do opony 40 https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-tour-28-all-pd9101/ https://www.centrumrowerowe.pl/detka-eyen-gravel-city-pd45646/ Opona drutowa 700x40 podobnych nie znalazłem https://www.centrumrowerowe.pl/opona-cst-control-terra-c-1313-pd37599/ https://www.centrumrowerowe.pl/opona-cst-control-plus-eco-c-1436-pd37575/ https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-land-cruiser-plus-pd5321/?v_Id=162200 1
tomek25 58 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) @ernorator Dzięki za odpowiedź i pomoc A te byłyby dobre i pasowałyby do mojego roweru?: 1. https://allegro.pl/produkt/opona-rowerowa-trc-v5100-trc-hy-128a-rozmiar-kola-28-1-65-42-mm-670-g-bb065cc1-04b2-4af6-8be2-07b97a7b0254?offerId=18351252056 2. https://allegro.pl/produkt/opona-rowerowa-rubena-gripper-v84-v2202-mit-rozmiar-kola-28-42-mm-710-g-4e26ebff-8d23-47f9-be61-132fa61690cb?offerId=10178304033 Edytowane 22 Kwietnia przez tomek25
ernorator 162 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Z tańszych brał bym CST albo Mitas. 1
tomek25 58 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Kupiłem oponę: https://allegro.pl/produkt/opona-rowerowa-rubena-gripper-v84-v2202-mit-rozmiar-kola-28-42-mm-710-g-4e26ebff-8d23-47f9-be61-132fa61690cb?offerId=10178304033 i dętkę continental, którą zalinkowałeś: https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-tour-28-all-pd9101/ . Ten zestaw będzie pasować? Edytowane 23 Kwietnia przez tomek25
Vulc 2 729 Opublikowano 23 Kwietnia Autor Opublikowano 23 Kwietnia Będzie pasować. Pierwsze zawody za mną, Szutry Premium pod Wrocławiem. Blisko, co mi szczególnie odpowiadało. Start już po godzinie 08.00, więc przy stosunkowo niskiej temperaturze (4-5 stopni), ale w tempie wyścigowym człowiek rozgrzewa się momentalnie. Trasa bardzo fajna, dość szybka, od początku ogień. Grupa, w której początkowo jechałem, naprawdę mocna. Jak się okazało po 50-60 kilometrach, zdecydowanie za mocna jak na moją obecną dyspozycję. Koło 70 kilometra musiałem powiedzieć pass, bo chłopaki lecieli grubo ponad 30 po sutrze i pod 40 po asfalcie, nie zwalniając na żadnych podjazdach. W pewnym momencie zaczęło mnie konkretnie odcinać. Zwolniłem, zjadłem, niestety regeneracja nie była tak szybka jak się spodziewałem. Do mety dojechałem już sam, wyraźnie sponiewierany. Ostatecznie jednak z całkiem przyzwoitym wynikiem, średnią pod 30km/h i wyciągniętymi wnioskami. 4 1
tomek25 58 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Przyszły mi dętki, czy to jest to samo co na stronie sklepu? Taką dętkę wysłał mi sklep. Opakowanie się trochę różni. Edytowane 24 Kwietnia przez tomek25
Vulc 2 729 Opublikowano 24 Kwietnia Autor Opublikowano 24 Kwietnia Tak, to jest to samo, zdjęcie może się różnić, ale parametry są takie jak trzeba - wymiary, rodzaj wentyla. 1
tomek25 58 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Ok, dzięki.Trudno jest wymienić oponę i dętkę na tylnym kole? Edytowane 24 Kwietnia przez tomek25
Vulc 2 729 Opublikowano 24 Kwietnia Autor Opublikowano 24 Kwietnia Nie, przydadzą się łyżki do opon, bo największą trudnością jest z reguły wciągnięcie opony na obręcz. Czasem wchodzi gładko, czasem trzeba trochę popracować. Dętkę po wstępnym umieszczeniu trochę podpompuj, aby jej nie przyszczypnąć oponą. Zerknij sobie na jakieś video na YT i powinno być ok.
babayaga 167 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Jak ktoś ma problemy z zakładaniem, ściąganiem opon to polecam tyre glyder zamiast łyżek. Z dwoma łyżkami mocno się męczyłem żeby założyć gp5000 tubelesowe, z tyre glyder wchodzi w moment bez wysiłku. 1
tomek25 58 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) W dniu 25.04.2026 o 00:35, Vulc napisał(a): Nie, przydadzą się łyżki do opon, bo największą trudnością jest z reguły wciągnięcie opony na obręcz. Czasem wchodzi gładko, czasem trzeba trochę popracować. Dętkę po wstępnym umieszczeniu trochę podpompuj, aby jej nie przyszczypnąć oponą. Zerknij sobie na jakieś video na YT i powinno być ok. Obejrzałem kilka filmów na YT. Wymieniłem oponę i dętkę, z tym nie było większego problemu. Bardziej namęczyłem się z zamontowanie koła na tyle roweru ale jest już ok. Nie ma luzów, przerzutki i hamulec bez problemu działają. Mam jedną wątpliwość czy wentyl za mało nie wystaje z obręczy? Wentyl ma długość 40mm, sprawdzałem więcej nie da się wyciągnąć, ta wystająca z obręczy część wentyla ma z 2 cm. Zrobiłem też godzinną rundkę po asfalcie, zauważyłem że rower minimalnie podskakuje zwłaszcza jak wolno jadę, też podczas jazdy zerkałem na bok opony to jakby poruszała się przód/tył. Przy obręczy opona po całości jest tak samo ułożona. Jutro przed jazdą bardziej napompuję koło. Co o tym myślicie. EDIT: Jednak przy wentylu opona nierówno leżała, stąd pewnie te podskakiwanie. Wczoraj podczas zakładania dętki w oponie zauważyłem właśnie, że przy wentylu ta część dętki blokowała trochę oponę i zlekceważyłem to. Już wszystko poprawiłem i jest ok. Edytowane 27 Kwietnia przez tomek25
sino 98 Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) W dniu 25.04.2026 o 07:43, babayaga napisał(a): Z dwoma łyżkami mocno się męczyłem żeby założyć gp5000 tubelesowe, z tyre glyder wchodzi w moment bez wysiłku. To zależy od sztywności opony, a te wszystkie oszukańcze filmiki z youtube są dla męciutkich opon (tak jak twój filmik). Nie miałem ich dużo ale strzelam że im lepsza wkładka antyprzebiciowa to tym trudniej założyć. Więc ja oddaję do serwisu - teraz kolejny raz, bo znowu żul mi uszkodził oponę, codziennie 1-2 przejazdy po szkle (inny rower, bo stary ma opony pancerne, ten miał zwykłe antyprzebiciowe po ok. 70 zł). Co ciekawe powietrze schodzi powoli więc łatwo wróciłem do domu (po napompowaniu w ok 4 godziny zeszło z 4 na ok. 2 bary, do rana będzie i było 0), ale tak samo było kiedyś. BTW. Ciekawy filmik: https://kryminalne.o2.pl/informacje/10-latka-na-hulajnodze-koszmarny-widok-az-ja-wyrzucilo-w-powietrze-7280098027700801v Co prawda to nie rower, ale przejazd rowerowy. Sprawa bezdyskusyjna (10-latka była długo na przejeździe i to z drugiej strony, zero mowy o wtargnięciu). Pod artykułem całe stada katystopej-ów, 90-95% przeciw dziewczynce. Nietrudno się domyślić, że gdybym to był ja na rowerze to by było 98% przeciw mnie. Edytowane 28 Kwietnia przez sino
DITMD 1 310 Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia Używam GP5000 S TR 28 mm i za każdym razem męczę się z ich założeniem. Gdziekolwiek się nie ruszę, wszędzie widać szkło po butelkach na ścieżkach. Ze dwa razy w tym roku przeciąłem oponę. Na szczęście mleko w obydwu przypadkach ją załatało.
babayaga 167 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Ogólnie opony tubeless szosowe są trudniejsze w założeniu, bo mają grubsze i sztywniejsze boki. Są to również opony cięższe od wersji przeznaczonych pod dętki. Pirelli cinturato 45mm na gravela zakładałem bez problemu bez łyżki. GP5000 s tr 30mm i Pirelli race tlr rs 30mm w szosie już było męczenie i pot. Natomiast z tym gówienkiem tyre gladier wchodzą bez problemu. Jak ktoś ma spore doświadczenie w zakładaniu opon, to może mu nie robi różnicy, bo już ma mocno wypracowana technikę. Mi to sporo ułatwia i znacznie przyśpiesza wymianę. A że zajmuje tyle miejsca co 2 łyżki, więc wożę to ze sobą zamiast nich. 1
DITMD 1 310 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Zamówione Używa ktoś https://eu.reservewheels.com/products/fillmore-tubeless-valves ?
tomek25 58 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Zaproponowalibyście olej/smar (nie wiem czy to jest to samo) do łańcucha rowerowego? Jakiś niedrogi ale dobry.
Rekomendowane odpowiedzi