ernorator 156 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) Specialized, Giant, Merida, Scott maja relatywnie najlepsze ramy i w jakości wykonania i QC, rzadko trafiają na serwis i rzadko trafiają do naprawy wad fabrycznych ram. Najczęściej dziwne wady ram mają Canyon i Treki (dziwnym trafem ich ramy robi Quest Composite). Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez ernorator
babayaga 151 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) No ramy Gianta są chwalone. Tak samo zero problemów z pressfitem, gdzie dalej się tego trzymają, a sporo firm już odchodzi od tego idąc w t47 chociażby albo inne wkręcane, które są mniej kłopotliwe i nie wymagają perfekcyjnie wykonanej mufy suportowej. Jestem od paru miesięcy na grupach fejsowych Treka, Gianta i Canyona (mam gravela od Canyona). Często przy Canyonie ktoś zgłasza właśnie problem z pressfitem, przy Giancie nigdy. Każda z grup ma co najmniej 8tys członków. Co do hooklessów w Giancie. Też sporo czytałem przez zimę. W ankiecie na fejsie 70% ludzi jeździ na fabrycznych hooklesach, reszta zmieniła od razu z obawy, albo mieli po prostu już lepsze koła od fabrycznych. Tylko Giant takie koła oferuje w swoich rowerach już od dobrych paru lat, w związku z tym sytuacji, w których gdzieś się coś wydarzyło złego powinno być już sporo na necie. Na grupie znalazłem jeden przypadek wystrzelenia opony z obręczy, ale osoba miała ciśnienie 85psi (giant zaleca max 72) i rower stał na słońcu. Nie pamiętam jakie miała opony, bo może również nie zalecane przez Giant. Pirelli choćby nie przeszły testów Gianta i ich nie polecają. Ja będę jeździł na 30mm conti gp500s tr. Ciśnienie 4-4.5bara. Myślałem też o Defy, czyli szosie endurance od Gianta. Ale mając gravela Canyona, którego oczywiście zostawiam, bardziej skłaniam się ku TCR. edit: Za Trekiem przemawia w sumie tylko wygląd i podobno lepszy serwis gwarancyjny, korzystniejsze rozpatrywanie usterek i problemów niż w Giant. Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez babayaga
jagular 669 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 (edytowane) Ja z kolei czytałem że trekowy system OCLV daje dobrą jakość kompresji warstw szmat karbonowych - co człowiek to inna opinia Podoba mi się też Trekowa gwarancja. Raz użyłem, dostałem nowy produkt bez gadania. Koła w Madone? Bez limitów wagowych, a jeżeli coś im się stanie w ciągu pierwszych 2 lat to dostaję po prostu nowe, niezależnie od powodu awarii. Jeżeli chodzi o BB, to podobno (znowu to czytanie) początkowo Trek miał problemy z PressFitem. Potem już je naprawiono. Moja Emonda może być przykładem (oczywiście jednostkowym) na taką tezę: mimo jazdy przez cały rok, w klimacie toksycznym, z grubym dupskiem, z supportem nic przez 9 lat się nie stało. Za to mogę pokwękać na nowy standard T47 ze względu na to, jak wąskie są kołnierze nakrętek - to cudo wymaga chyba bardzo dobrego, precyzyjnego narzędzia i uwagi, żeby narzędzie się nie zsunęło i nie zniszczyło ramy. Klasyczne stery wydają się być najlepszym pod tym względem rozwiązaniem. Jeżeli chodzi o koła i opony, to ja dziękuję, nie eksperymentuję. Mam jedno życie, jeden kręgosłup, jedne zęby (no dobra, te można kupić nowe :P). Nie używałbym niczego nie zalecanego przez producenta, a hookless ma mało przetestowanych opon. Ciśnienie 72psi to też nie dla mnie. Canyon (ponownie "czytanie") to dziwactwa technologiczne, przykładowo te ich rozdzielane kierownice. Przy tym "dziura" w Trekach to jest ot takie tam małe już dziwadełko No i z gwarancją Canyonów to już tak średniawo... Skoro to trochę dryfuje w kierunku koncertu życzeń: a co z Tarmacem? Za nudny? Mnie trochę ciągnęło do ichniego Aethosa, ale jak zobaczyłem na żywo Madone gen 7 to wpadłem Edytowane 10 Kwietnia 2025 przez jagular
Vulc 2 277 Opublikowano 10 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2025 W dużej mierze jest to kwestia wyglądu roweru i tego co dostajesz w danym budżecie, jak już oczywiście dopasujesz geometrię. Z większością ram problemów nie ma, jest też w razie czego gwarancja. Jeśli to rower nowy z salonu, Giant, Spec czy Cannondale oferują dożywotnią gwarancję na ramę dla pierwotnego właściciela. I pewnie kilku innych producentów. Były przypadki dziwnych błędów konstrukcyjnych, na przykład trzeszcząca sztyca w Aeroadach, ale teraz słyszy się o tym coraz rzadziej. Mam kontakt z trzema mechanikami, w tym dwoma z Wrocławia, gdzie klientów jest sporo - rzadko zdarza się coś grubszego kalibru. Jak coś to szybciej w rowerach MTB, co nie powinno dziwić, bo to bardziej zaawansowane konstrukcje, które dodatkowo siłą rzeczy intensywniej się eksploatuje. Do roweru warto się przymierzyć jeśli jest opcja, bo rozmiar i geometria są kluczowe. Jeśli nie jesteś, jak przykładowo ja, na krawędzi dwóch rozmiarów, już masz z górki. Pozostaje wybrać czy wolisz geo bardziej relaxed czy coś ze sportowym zacięciem. W tym budżecie można dostać fajny rower na elektryce, karbonowych stożkach i czystym kokpitem. Jak nie boisz się zakupów za granicą, poszczególne modele na Pepperze pojawiają się o 20-30% taniej niż w Polsce.
Katystopej 1 239 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 (edytowane) 11 godzin temu, babayaga napisał(a): Jakbym miał kupować wzrokiem, no to biała Madonka wygląda dla mnie super, może poza kijowym miejsce wyjścia kabla do tylnej przerzutki. W taczkach za 12 koła już większość patrzy na bateryjki, taczka za 20+ to bateryjki są muste have, a nie analogowe i zabawa w ustawianie 1-2x w roku. Edytowane 11 Kwietnia 2025 przez Katystopej
Vulc 2 277 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Ale tam są bateryjki. Po prostu Shimano nie ma w pełni bezkablowego rozwiązania jak Sram, stąd kabel wychodzący z tylnego trójkąta.
Katystopej 1 239 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 To Di2 jest tak dziwnie zrobione? Zastanawiałem się o co chodzi na recenzjach, jak mówili że "prawdziwe bezprzewodowe to jedynie AXS" no to teraz wiem
jagular 669 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 No, Shimano nie jest znane z jakiegoś polotu i finezji technologicznej Ale cóż, mimo że rozwiązania są czasami dziwaczne, to wszystko działa ok. Genialne w swojej prostocie i koncepcji SRAMy dają w pakiecie inne problemy.
babayaga 151 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 6 godzin temu, Katystopej napisał(a): To Di2 jest tak dziwnie zrobione? Zastanawiałem się o co chodzi na recenzjach, jak mówili że "prawdziwe bezprzewodowe to jedynie AXS" no to teraz wiem No w Shimano nie ma przewodu między klamkomanetkami a główną baterią, która jest zwykle w rurze podsiodłowej. Od niej do samych przerzutek idzie już cienki kabelek. W Treku Madone SL wychodzi on od prawie połowy trójkąta, a nie jak w większości innych rowerów - na jego końcu. Jak to zauważyłem, to jest teraz pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy XD. I tak w szosie wolałbym Shimano, Sram jedynie do gravela i napęd 1x. No chyba że Red, to co innego ;). W tym roku Sram też powinien cos pokazać nowego, żeby Force i Rival aż tak bardzo nie odstawały od Reda.
jagular 669 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 To zapewne efekt redukcji kosztów poprzez redukcję liczby wersji ramy: wszystkie mogą pracować z zarówno linkowymi, jak i elektronicznymi zmieniarkami. Poprzednia generacja nie miała chyba w ogóle możliwości założenia tradycyjnych zmieniaczek. Przy okazji: jeżeli nie zmieniono w gen 8 położenia baterii di2, to jest to dalej cyrk na dwóch kółkach W gen 7 jest ona zawieszona wewnątrz ramy na śrubach haka przedniej przerzutki, nad supportem. Wyśmienity pomysł milordzie Treku!!!!
babayaga 151 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Teraz bateria jest w dolnej rurze, a nie podsiodłowej.
jagular 669 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Opublikowano 11 Kwietnia 2025 Aż sprawdziłem, rzeczywiście. Ale nie żeby się czegoś nauczyli - dalej trzeba wyjąć BB żeby dostać się do baterii. Nawiasem mówiąc, wersja SLR wygląda na przyjmującą jedynie elektronikę, a więc ma "normalniejsze" porty kabli zmieniaczek.
cervandes 67 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 Bateryjki w Shimano chyba lada moment będą miały premierę. Przynajmniej w MTB, ale co to za problem założyć Deore XT do topowej szoski Jednego kolegę z AXSem mam i już raz mu się na trasie zdążyło ZAPOMNIEĆ NAŁADOWAĆ To teraz tak. Nie mam elektrycznego roweru, ale przed jazdą trzeba będzie naładować Garmina, przerzutkę, flight attendanta w amortyzatorze i co jakiś czas alarm (knog stout). Z tego miejsca chciałbym podziękować ŁUNII że znormalizowane wszystko i ma usb-c!
Katystopej 1 239 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 27km na start sezonu i pierwsza jazda nową taczką. W porównaniu do starego mtb 26" na powietrznym amorze jest bez porównania Martwiłem się o komfort na leśnych duktach ale nic bardziej mylnego, odpowiednia technika i na zjazdach spokojnie 30km/h można lecieć. Jeszcze mleko i sztyca z carbolinium 2
jagular 669 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 2 godziny temu, cervandes napisał(a): Z tego miejsca chciałbym podziękować ŁUNII że znormalizowane wszystko i ma usb-c! Eee, no nie Do listy dodaj czujnik mocy i tylny radar 1
Vulc 2 277 Opublikowano 12 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2025 Czujnik mocy, tylny radar, przednie światło też na USB. Niestety nie USB-C, bo Garmin nadal nie ogarnął, że tak można.
Katystopej 1 239 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Jak tam świąteczne spalanie serniczka i mazurka?
DITMD 818 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 10.04.2025 o 22:04, Vulc napisał(a): Jeśli to rower nowy z salonu, Giant, Spec czy Cannondale oferują dożywotnią gwarancję na ramę dla pierwotnego właściciela. Od Gianta dostajesz na pięć lat, dożywotnią dostaniesz wtedy jak zrobisz płatny przegląd w ciągu trzech miesięcy od zakupu. A przynajmniej tak było u mnie, w lutym kupowałem rower, i dostałem gwarancję na ramę na pięć lat, teraz niedługo jadę na ten przegląd żeby dostać dożywotnią. Edytowane 21 Kwietnia 2025 przez DITMD
Vulc 2 277 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Nikt raczej nie będzie oszczędzać na przeglądzie, a i sprzedawcy zawsze o tym informują - przynajmniej takie info dostałem od chłopaków w salonie. To jest więc zasadniczo dożywotnia gwarancja dla wszystkich zainteresowanych, ale fakt - warto o tym wspomnieć. Różnie bywa, ktoś zapomni o tym powiedzieć, ktoś zapomni zrobić przegląd i może być problem. Aczkolwiek jestem zdania, że Giant nawet w takiej sytuacji chyba by problemu nie robił pierwszemu właścicielowi. W przypadku ewidentnej wady po stronie producenta. Jestem po pierwszym wyścigu w tym sezonie, tradycyjnie otworzyłem go - jak zapewne większość zainteresowanych ściganiem - zawodami w Sobótce, Ślężańskim Mnichem. Względem poprzedniego roku dużo gorszy wynik (średnia jakieś 4km/h mniej), ale jak na prawdziwego pedalarza przystało, zwalę to na wiatr. A tak na serio, wiało jak za cara. Ludzie na odsłoniętych fragmentach jechali metr od siebie, bo podmuchy tych lżejszych spychały na innych. Proste odcinki momentalnie tworzyły ranty, ciężko było utrzymać się w grupie. Ostatecznie jednak jestem zadowolony, bezpiecznie dojechałem do mety i z mojej 6-osobowej grupy tylko jeden gościu mnie zmógł na ostatnim podjeździe. 3 1
jagular 669 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Myślę że w obecnych czasach można tradycyjną wymówkę wymienić na coś nowoczesnego, czyli...zbyt długie ramiona korby, które ostatnio jakoby są źródłem wszystkich problemów A już na serio, gratulacje! Myślę że wyścig w cięższych warunkach daje dużo satysfakcji i będzie pamiętany na długo. 2
ernorator 156 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Ostatnio sprzedawałem na olx korbę 105....po 250 pytaniach czy nie mam z ramionami 160mm zacząłem wysyłać w odpowiedzi linka do kategorii "rowery dziecięce". 1 3
Katystopej 1 239 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Teraz mam korbę 172,5mm, naczytałem się ile to lepiej jest dla geo w mniejszych rozmiarach (M) Przecież te 2,5mm na korbie jest nijak odczuwalne i zauważalne, moooże na offsecie siodełka przesunięcie o 2.5mm by się odczuło
resi 5 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Ja mam dwie czy trzy długości korb i jak się przesiadam to nie odczuwam różnicy.
jagular 669 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Całe stado kolarskie się naoglądało jak to Tadej P. robi z krótkimi ramionami korby po 7W/kg na wyścigach i myśli że wystarczy zmienić coś w rowerze żeby być tak jak Tadej 1
ernorator 156 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Opublikowano 21 Kwietnia 2025 Znaczy, krótkie korby robią różnice, szczególnie przy patologicznych przypadłościach. Brak ruchomości bioder i takie tam. Ale wiecie, Pogi ma krótką więc jak ja będę miał to też będę robił 340w w 2 strefie.
Rekomendowane odpowiedzi