Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż… to w dużej mierze kwestia ryzyka. Nie każdy wydawca czuje się na tyle pewnie, żeby odpuścić sobie Denuvo. Z badań wynika, że najwięcej kasy zarabia się na początku, zaraz po premierze, a właśnie wtedy takie zabezpieczenia mają największy sens. Osobiście mnie to nie przeszkadza. A jak komuś to nie pasuje, to niech głosuje portfelem albo poczeka pół roku czy rok na wersję bez DRM - albo od razu na GOG-a.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Sheenek napisał(a):

Taaaa, to teraz nam przypomnij jaka wersje Veilguarda przeszedles 🤣

19 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak chcę grę kupić, to i tak ją kupię

Nigdy nie deklarowałem, że chcę kupić Veilguarda. Jak tylko one/te w pierwszej zajawce wyjechało z tekstem, że gra ma być przede wszystkim inkluzywna, od razu powiedziałem że jej nie kupię. Dobrze wiesz że ograłem ją w ramach tego Waszego "nie grałeś, nie masz prawa do opinii". Więc ograłem, wystawiłem notę, okazało się że jednak nie musiałem tracić czasu, bo gra była takim gównem na jakie się zapowiadała.

A Stellar budził od początku moje zainteresowanie. Teraz nie miałbym czasu go grać (jak Clair i KCD2), ale pewnie bym go kupił. Jednak po dzisiejszym, nie ma już takiej opcji. 

6 minut temu, Sheenek napisał(a):

A skoro pozwala to tworcom uczciwie zarobic zamiast zasilic darmozjadow z zatoki to chyba dobrze nie?

Wystarczyło dać uczciwą cenę. Denuvo nie jest potrzebne, żeby zrobić sprzedaż dobrej gry. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

bo mam wrażenie że jako gracz jestem traktowany z góry jako złodziej i studio chce się upewnić, czy aby na pewno kupię. No to middle finger i spieprzajcie na drzewo. 

Denuvo to jest zwykłe zabezpieczenie przeciwkradzieżowe :E Nic więcej, nic mniej. Bez sensu dorabiać sobie jakieś teorie.

Jak zostawiasz rower na mieście to zostawiasz go luzem? Czy jednak zapinasz zapięciem, aby uniknąć potencjalnej kradzieży?
Bardzo podobnie jest z grami. Gra nie zabezpieczona od razu przyciąga złodzieja. Niestety, ale tak jest.

6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Wystarczyło dać uczciwą cenę. Denuvo nie jest potrzebne, żeby zrobić sprzedaż dobrej gry. 

Ale dla czego ta cena niby jest nie uczciwa? Jak nawet na PS ta gra dzisiaj już tyle czasu po wydaniu dalej kosztuję 339pln :E  Trzyma cenę gra, wydawca nie chce schodzić i jest jak jest. Nikt nikomu na siłę jej nie wciska przecież :E 

https://www.playstation.com/pl-pl/games/stellar-blade/

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nigdy nie deklarowałem, że chcę kupić Veilguarda. Jak tylko one/te w pierwszej zajawce wyjechało z tekstem, że gra ma być przede wszystkim inkluzywna, od razu powiedziałem że jej nie kupię. Dobrze wiesz że ograłem ją w ramach tego Waszego "nie grałeś, nie masz prawa do opinii". Więc ograłem, wystawiłem notę, okazało się że jednak nie musiałem tracić czasu, bo gra była takim gównem na jakie się zapowiadała.

A Stellar budził od początku moje zainteresowanie. Teraz nie miałbym czasu go grać (jak Clair i KCD2), ale pewnie bym go kupił. Jednak po dzisiejszym, nie ma już takiej opcji. 

Wystarczyło dać uczciwą cenę, a sprzedaż by była. 

Nie mojego "nie grales" bo ja cie o to nie prosilem.

Jakbys tego nie tlumaczy, faktem jest ze spiraciles ta gre, a tu sie oburzasz ze cie tworcy traktuja jak zlodzieja 😑

I luz, ja cie nie oceniam no ale to troche hipokryzja.

Rozumiem tez ze pewnie i tak bys nie kupil.

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Denuvo to jest zwykłe zabezpieczenie przeciwkradzieżowe :E Nic więcej, nic mniej. Bez sensu dorabiać sobie jakieś teorie.

Jak zostawiasz rower na mieście to zostawiasz go luzem? Czy jednak zapinasz zapięciem, aby uniknąć potencjalnej kradzieży?
Bardzo podobnie jest z grami. Gra nie zabezpieczona od razu przyciąga złodzieja. Niestety, ale tak jest.

Otoz to. Jak nie psuje gry to niech sobie zabezpieczaja.

Opublikowano (edytowane)

Pewnie że przyciąga, i co z tego? W teorii ani Clair ani KCD w ogóle nie powinny się sprzedać, bo przecież rower był zostawiony luzem. Pewien procent zawsze będzie kradł. Ale inni zawsze kupią. I jakoś inni wydawcy nie mają z tym problemu. Mało tego, zarabiają sporo pieniędzy i odnoszą spory sukces! 

2 minuty temu, Sheenek napisał(a):

Jakbys tego nie tlumaczy, faktem jest ze spiraciles ta gre

Ostatni raz to tutaj zostawiam.

28 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jak chcę grę kupić, to i tak ją kupię

Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak nawet na PS ta gra dzisiaj już tyle czasu po wydaniu dalej kosztuję 339pln

Cyfra ma przerąbane. :E Do tego dochodzi fakt, że to nie PC, więc nie masz dostępu do dziesiątek innych sklepów z promocjami. Na szczęście nadal można kupić pudełkowe wersje gier i za 50 zł (po odsprzedaży :E ) pograć. :P 

Opublikowano

Jedni wydawcy po prostu nie zabezpieczając gier liczą w koszty straty z kradzieży, inni nie chcą aby kradli ich gier, nie chcą wliczać tego w straty i zabezpieczają.

Nie każdy jest złodziejem nawet jak zostawisz rower bez zapięcia na mieście to ponad 90% przechodzących go nie ruszy, ale te kilka % będzie miało chrapkę :E

Teraz, Jaycob napisał(a):

Cyfra ma przerąbane. :E Do tego dochodzi fakt, że to nie PC, więc nie masz dostępu do dziesiątek innych sklepów z promocjami. Na szczęście nadal można kupić pudełkowe wersje gier i za 50 zł (po odsprzedaży :E ) pograć. :P 

No ma przerąbane cyfra na PS, ale jak patrzę na pudła nowe to i tak najniższa cena ~260zeta w sklepach, allegro 242 :E I to ponad rok od wydania gry. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jedni wydawcy po prostu nie zabezpieczając gier liczą w koszty straty z kradzieży, inni nie chcą aby kradli ich gier, nie chcą wliczać tego w straty i zabezpieczają.

Nie każdy jest złodziejem nawet jak zostawisz rower bez zapięcia na mieście to ponad 90% przechodzących go nie ruszy, ale te kilka % będzie miało chrapkę :E

Właśnie, te kilka %. 

Przecież ze Stellarem nie chodzi wcale o te kilka %, tylko o cenę totalnie z dupy. Gdyby nie było Denuvo, to zapewne jakiś większy procent na wkurwie poleciałby do zatoki, ale gdyby gra była uczciwie wyceniona, problemu by nie było - kto miałby kupić, i tak by kupił. A tak zamiast gadać o grze, to Steam zawalony tematami o cenie i Denuvo. Tego nawet najlepsza dupa z ledwo zakrytym tyłkiem nie uratuje, to się po prostu ujowo sprzeda i tyle. 

Opublikowano (edytowane)

A wlasnie nie bylo przypadkiem jakiegos pozwu przeciwmonopolowego odnosnie PSN?

Cana na cdkeys £44, takze sporo niżej niz steam. Jak na nowa i bardzo dobra gre to cena normalna.

Edytowane przez Sheenek
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

tylko o cenę totalnie z dupy.

Ale dla czego cenę z dupy? Przecież dawałem ci linka do PS store, ta gra dzisiaj ponad rok po premierze w cyfrze dalej kosztuje 339pln :E

Wydawca nie schodzi z ceny. Cena dalej jest premierowa również na konsoli. Więc o co się pruć?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi o konsole vs PC. Tylko o kwestie ceny gry, która również na konsoli i to ponad rok od wydania w cyfrze dalej wynosi 339pln. Dla czego więc miałaby na PC nagle być znacznie niższa?

No nie ma do tego żadnego powodu i denuvo też nic nie ma do tego. To wydawca trzyma cenę. Kiedyś pewnie zrobi promocję. Nikogo nie zmusza do zakupu już dziś :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Rozumiem, ja akurat nie zamierzam kupować, mam już inne gierki wybrane w kolejce do grania, i jedynie co może mi przerwać to Death Stranding 2, a Stellar Blade tego nie zmieni, zagram w nią w innym terminie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Przecież ze Stellarem nie chodzi wcale o te kilka %, tylko o cenę totalnie z dupy. 

Gra jest dobra to trzyma cenę.

2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Denuvo to akurat malware

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Dokładnie, postawić tam brzydką postać i zainteresowanie -70% :E 

No bo taka jest prawda, gra od samego poczatku zainteresowala wiekszosc glownie ze wzgledu na design postaci i "kontrowersje", ktore dzieki temu powstaly. Gdyby nie ciagle przerabiany temat drabin, i tego jakze interesujacego tyleczka, to zainteresowanie byloby moze nie -70%, ale duzo nizsze. Taka Automata tez miala w pakiecie fajne tyleczki, ale tam mielismy do czynienia ze spektakularna wrecz fabula i rewelacyjna sciezka dzwiekowa. 

• Like 1