Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Akurat to było jak Ty mi pomagałeś ustawiać na pclabie jak dobrze pamiętam.

Na ddr4 na pewno nie. Miałem wtedy tylko intela 10600kf, a przed nim 2500/2600k.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano

Daj VDDIO na 1,35. VDD, VDDQ 1,45 i testuj. Jeśli przejdzie to wtedy wiesz, że masz za niskie napięcia. Ogólnie podkręcasz typowo pod benchmarki czy stabilność oraz gry? Bo te +200MHz na pamięciach to za wiele korzyści na daily nie przynosi 🙂

Opublikowano

vddio jest na 1.35V tu zentimmings pokazuje bzdury, nie wiem czemu. Jak ustawiam pamięć np. na 1,42 to te wszystkie wartości ustawia na 1.42V , ale bałem się czy vddio nie jest to za wysoko i zmniejszyłem do 1.35V

dodatkowo załączyłem funkcję killer latency, czy jakoś tak i poprawiło latencyobraz.thumb.png.e0a633e022133138762f845369dd511e.png

podkręcam pod gry

jeszcze tak patrzę i porównuję to wydaje mi sie że transfery sa niskie przy 6000mhz?

to kości na hynixach a-die, trochę nietypowe bo 2x16gb, ale dual rank, takie się zdarzają ale z tego co czytałem to częściej przy 2x32gb/2x24gb

no i cudimm, ale na amd to nie ma znaczenia 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na ASRocku też się robi czerwone powyżej 1,45, ale mogę dać 1,6 nawet tylko wtedy niekoniecznie pokaże wszystko w zentimings. Ja stwierdziłem, że pod gry nie warto kręcić pamięci. Nawet nie mam włączonego latency killera i wirtualizacji też nie wyłączałem, bo to poprawiało wyniki w Aida, a w grach było wręcz przeciwnie, ale może tylko u mnie. Opóźnienie mi wychodzi około 67ns. Transfer sporo wyższy na tych nastawach co Ci wrzuciłem w wątku AM5. FCLK jest 2200, więc to też podbija. Trefi spróbuj na 65535 jeszcze albo po prostu 65000. Gdm można też próbować dać na off tylko wtedy polecam MCR wyłączyć, żeby trenowało pamięci za każdym razem kiedy włączasz kompa (dłużej, ale pewniej). Po przejściu z Intela na AM5 też walczyłem długo, ustawiałem pod aide i to było zupełnie bez sensu. To znaczy na to sens dla własnej satysfakcji z OC, ale w grach znikome różnice. Jak kości na adie to trfc do 120ns i niżej też nie ma sensu chociaż kiedyś mi nawet na 90ns działało chociaż to był dziwny przypadek. Test Aida możesz robić kilka razy pod rząd i może wyjść co innego. Ruszysz myszką i będzie różnica 🤣

Wynik średni, ale zrobię reset PC i będzie lepszy xD

Zrzut ekranu 2026-01-11 124814.png

Edytowane przez Adikon