Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że chęć wypróbowania nowego trybu w Fortnite zmusiła mnie do zainstalowania najnowszego biosu, który nie chciał w ogóle działać u mnie stabilnie na żadnych EXPO, to trochę go pomęczyłem. Okazało się, że kluczowe jest u mnie ProcOdt Pu i Pd. Bios sam z siebie ustawia oba na 43.3 Om? Omy? Nie wiem jak się odmienia :) Tak czy siak, dopiero od 60 zaczyna wszystko działać stabilnie. Myślę, że 40 loop VT3 i ponad 3h 1usmus już świadczą o jakiejś tam stabilnością :)

obraz_2024-12-22_154640644.thumb.png.d4923ea01fb3a21418fde54753655d5e.png

Opublikowano
W dniu 12.12.2024 o 18:22, ju-rek napisał(a):

wyniki w latency AIDA64 to można sobie w "buty" wsadzić. Wystarczy wyłączyć na maxa procesy w windowsie i już będzie lepiej. To nie jest miarodajny test. Chcesz sprawdzić latency ściągnij np.  https://github.com/clamchowder/MicrobenchmarksGui/releases/tag/v0.000006 i możemy coś tam porównać. :)

Beztytuu.thumb.png.4673b129ccc8bbe3297db20771baa824.png

Co do gier. Normalne, że w 3440x1440 różnic spektakularnych nie będzie, ale min. fps jest lepszy na 8000. No i to co wyżej napisano, ja mam na Vsoc 0.95v przy 2200, a 0.85v - 2000 fclk.

Ten program ma tyle samo sensu co i Aida. Po resecie na czyściochu wyniki lepsze niż przed. Nie wiem jedynie czemu 5 ostatnich wielkości mam gorzej niż Ty, skoro reszta jest lepiej :)

obraz_2024-12-22_171519517.thumb.png.3a6e42d7dea53c4264920bef6614fbbe.png

Opublikowano (edytowane)

Witam,

ustabilizowałem u siebie tryb 1:1 6400 CL32 EXPO, wygląda to tak:

image.png.0e8916f5f674b15ecccab53215243dc2.png

vSOC mam 1.28V, a nie 1.30V jak tu jest wyświetlane.

Co mogę ulepszyć w tych timingach.

Nie chodzi mi o jakieś mocne ciśnięcie, a jakieś "easy" settings, które poprawią nieco parametry.

Znalazłem różne tutoriale, ale większość dotyczy pamięci SingleRank... Ja mam DualRank (2x32GB).

EDIT:
Znalałem jakiś filmik z ustawieniami jak poniżej, ustawiłem i testuję, ale były pod M-die, a ja z tego co wiem mam A-die.

Ma to sens?

image.png.5fee0ae76c22d27a30fb0fde43888a03.png

Edytowane przez krukkpl
Opublikowano
3 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Ma to sens?

2x32 + takie trefi i trfc, szanse bliskie zeru :)

Ja po 3 tygodniach rzeźbienia wróciłem do domyślnych timing dziś w nocy. 

Zauważyłem, że im mocniej dociskam, tym więcej mi się stutter pojawia. Kończę teraz Lego Horizon, i np trefi 38K to co chwilę zacięcie. Mimo iż wszystkie syntetyki przechodzi. 28K dużo mniej, 12K stock, zero problemu. 

Przyrost z rzeźby timingów i tak był tylko w Aida odczuwalny, co wiele razy pisałem 🤭

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja po 3 tygodniach rzeźbienia wróciłem do domyślnych timing dziś w nocy. 

W sensie EXPO i tylko 1:1 manualnie w biosie?

Jakie masz latency w AIDA przy takich ustawieniach?
U mnie koło 78-79ns.

Zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na wydajność w grach.

Bo niektórzy schodzą do 60-65ns.

Opublikowano

Na 6400 2200 bez zmiany timing mam 74 ns, po zmianie timingów 65ns.

10 minut temu, krukkpl napisał(a):

Zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na wydajność w grach.

Napisałbym, że żaden. Ale pewnie zjawi się ktoś kto napisze coś innego, i że w 1080p to robi robotę :)

16 minut temu, krukkpl napisał(a):

W sensie EXPO i tylko 1:1 manualnie w biosie?

EXPO 6400 + FCLK 2200 :)

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

i np trefi 38K to co chwilę zacięcie. Mimo iż wszystkie syntetyki przechodzi. 28K dużo mniej, 12K stock, zero problemu. 

Przyrost z rzeźby timingów i tak był tylko w Aida odczuwalny, co wiele razy pisałem 🤭

Już dawno temu wspomniałem, że zwiększenie opóźnienia tREFI źle wpływa na wydajności w co niektórych grach :Crash:

W mojej ocenie warto delikatnie tracić co niektóre timingi, a wyciskanie na granicy niestabilność pięknie wygląda w syntetykach. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja ustabilizowałem swoje timingi na biosie beta. Wszystko wydawało się być ok. jak wyszedł nowy, stabilny bios 3.15 do asrocka, postanowiłem go zmienić, bo wiadomo- będzie lepiej.

Od tego momentu zaczęły się problemy. Ktoś zasugerował, sprawdzenie stabilności w AIDZIE- musiałem zejść do CO -20 z -30- myślałem, że jest stabilnie. POE czasem mi się zawieszało, ale przecież jest masa postów na Reddicie, ze coś jest nie tak z silnikiem gry, a nie moim setupem. W momencie jak Marvel Rivals w trakcie kompilowania shaderow zawiesiło się 3 razy pod rząd, uznałem, że coś jest nie tak.

Zmieniłem CO na -15, ale w grach pojawiły się stuttery, któych wcześniej nie było... Puściłem AIDĘ i poszedłem z psem na spacer i okazało się, że niestabilność po 1,15h wyskoczyła, po tym nawet w TM5 miałem freezy... Wszedłem na stronę Asrocka i okazało się, że Bios 3.15, jak i 3.16 zostały usunięte ze strony :wariat:

Znalazłem wątek na reddicie, gdzie jakiś użytkownik napisał do supportu Asrocka, a Ci podesłali nowy bios, ( któego jeszcze nie ma na oficjalnej stronie). 

I teraz uwaga- na nowym biosie, te same ustawienia- AIDA dzisiaj w nocy 9 godzin, TM5 hula, stutterów w grach- brak, a jeszcze dołożyli opcję, która obiża latency. 

napięcie na procesorze jest ustawiane inaczej, rezystancje na auto inaczej poustawiane. Jeśli ktoś ma problemy ze stabilnością, polecam spróbować nowy bios ASROCKA 3.17 AS02

Załączam moje obecne nastawy ( które się nie zmieniły od miesiąca...) i link do wątku na reddicie z nowym biosem ( na własną odpowiedzialność)

Pozdrawiam

Zrzut ekranu 2024-12-30 230041.png

Zrzut ekranu 2024-12-30 230542.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Wyłącz SVM w biosie (Hypervisior -Aida)

Co to dokładnie sprawia? 

U mnie też na nowym bios się to pojawiło i wyświetla w AIDA64. 

Ma to jakiś wpływ na stabilność?

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Co to dokładnie sprawia? 

U mnie też na nowym bios się to pojawiło i wyświetla w AIDA64. 

Ma to jakiś wpływ na stabilność?

Wirtualizacja, która pewnie większości graczy nie jest potrzebna, a wyłączenie jej odciąża trochę procesor. 

Można to również wyłączyć z windy. Później w panelu sterowania/programy i chyba włącz/wyłącz... patrzysz czy jest odznaczony ten hyper coś tam. 

Włączenie 

bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto

Wyłączenie

bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

Power Shell z admina

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Adikon napisał(a):

Wirtualizacja, która pewnie większości graczy nie jest potrzebna, a wyłączenie jej odciąża trochę procesor. 

Można to również wyłączyć z windy. Później w panelu sterowania/programy i chyba włącz/wyłącz

Aaaa. Czyli to to samo co w Win. Myślałem, że jakaś inna :) Wyłączyłem w bios i zniknęło w Aida. Ale rozumiem, że to jedynie wpłynie na wynik NS w Aida a nie ma nic wspólnego ze stabilnością :)

• Upvote 1
Opublikowano

Z tego co wyczytałem w większości przypadków właśnie może zmniejszyć opóźnienie i odciążyć procesor kolejnym zbędnym działaniem, ale raczej nie ma wpływu na stabilność całego systemu 😉. Ja przy Was jestem ciemniak straszny w komputerach, ale staram się czytać i uczyć chociaż trochę, bo jeśli coś klikam to chciałbym wiedzieć co i po co. Zresztą do każdego tematu tak podchodzę.

Jest jeszcze opcja iommu, którą niektórzy wyłączają, ale nie zauważyłem żadnej różnicy, a ona podobno najbardziej wpływa na bezpieczeństwo. Czy tak jest naprawdę? Nie wiem 🤷