Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem jeszcze inaczej. Zresetowałem ustawienia do ramu do domyślnych ustawień Agesy i ustawiłem tylko podstawowe timingi tCL, tRCDWR, tRP, tRAS, tRC i dodatkowo tRFC i tREFI. Innych nie ruszałem, zostawiłem na auto, bo zauważyłem że nie ma żadnej różnicy w Aidzie. Chyba że któreś timingi jeszcze wpływają na wydajność? Plus obniżyłem napięcia. Podpowiedzcie mi, bo była gdzieś tu wzmianka o tych podstawowych timingach, że jedne są zależne od drugich, tylko które to były? Któreś timingi były sumą dwóch innych.

ZenTimings_Screenshot.png

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
11 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Testował ktoś lexar ares 6000mhz cl26? Super bin tam pakują ?

Cholera wie, widziałem gdzieś w necie, że są gorsze od Gskill 6k/26. Zresztą lexar ma 1.45v, a Gs 1.40v. W sumie to i tak loteria.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie mogę trafić na żadne próby oc tego ramu. Widzę, że specmedia ma te lexary po 569zł, i się zastanawiam czy nie spróbować. Cena z tego co widzę, niższa niż była wszędzie (700+). Bo chyba nic z topowym binem do 550zł się nie kupi?

W sumie sam już nie wiem czego chcę :E

Mogę kupić okazyjnie patrioty 8200mhz 2x24gb. Sam już nie wiem czy brać 2x16 adie ale wyczesany bin, 2x24 mdie v2 czy może 2x32gb adie... Wrzuciłem patrioty 8200mhz 2x16 w płytę, ustawiłem 6000cl28 na 1.35v, idzie gładko. W sumie ciężko się odnieść jaki bin mają te patrioty, bo nie miałem chęci ani czasu ich tak solidnie testować. 

patriot 8200mhz 60c28 .jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
34 minuty temu, MarioDee napisał(a):

Czy lepiej na domyślnym profilu AGESA Default, czy wbić EXPO i wtedy ustawiać? Czy to nie ma kompletnego znaczenia?

Podobno tryb EXPO ustawia kilka parametrów niewidocznych w biosie, które optymalizują działanie pamięci na AMD. Czy jest to prawda, nie wiem.

Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Podobno tryb EXPO ustawia kilka parametrów niewidocznych w biosie,

Coś w tym musi być, bo kiedyś DDR4 stabilniej latały po wczytaniu XMP 🤔 Na DDR5 nie sprawdzałem...

Opublikowano (edytowane)

Lexary V2 to niesamowicie solidnie wykonane ramy. Termopady z obu stron, radiator chyba 2.5mm na oko ... I bin chyba też spoko 

IMG20250403194107.jpg

Nie mam czasu i chęci na więcej testów dziś, wszystko totalnie z palca, a poniżej 1.4v nie bootował bo miałem coś popsute z napięciami od fclk,dałem 2:1 i wstał i działa na niższym napięciu memory niż wcześniej próbowałem . Starczy na dziś, idę pograć :)

IMG20250403202435.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG

Bez problemu powinny wstać stabilnie 8000C38 1.45V z dociśniętymi timingami + Nitro 😉 u mnie zdecydowanie korzystniej lala BF2042 na 8000 niż 6000 🤫

Powiadasz termopad zamiast pianki ?? I tutaj projektanci odrobili pracę domową 👍

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

@sniper76

Na 1.45v to gorsze biny adie goniłem na 8000cl36 :). 

Nie chcąc chwalić dnia, przed zachodem słońca, ale chyba na lexarach wskoczy 8000cl34 poniżej 1.5v, o ile płyta na to pozwoli :E . Jak już widzę fochy na 6400cl28 to nie jest dobrze. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Dla poprawnej pracy 8000 MHz potrzebuję nowej płyty, która wspiera szybsze pamięci ;)

Niby stabilnie w syntetykach ale w grze czuję braki w płynności... z ciekawości wbiłem jak poniżej i gra wskoczyła na właściwy tor :)

obraz.png.53822d4a5f5b2442de8b099746c5723b.png

Opublikowano (edytowane)

Kupowaliście od pana Chińczyka te tanie DDR5 Juhor (były na Pepperze)? Jak macie je ustawione?

Właśnie się bawię, wstępnie jak niżej (płyta trochę ogranicza min-max timingi, nie wszystko ustawię jakbym chciał):

image.png.9527c13e05eda76aa3e93a9925d7915f.png

image.png.cd29586b4d062dfe09a78902616dd236.png

Edytowane przez rzymo
Opublikowano

DDR5 dual, CPU Ryzen 9 9950X3D,

Aida raportuje takie jak niżej możliwe ustawienia RAM, które lepiej ustawić?

@ 3200 MHz      32-39-39-102  (CL-RCD-RP-RAS) / 141-1311-704-608-96  (RC-RFC1-RFC2-RFCSB-WR)

czy lepiej będzie:

@ 3000 MHz      30-37-37-96  (CL-RCD-RP-RAS) / 132-1229-660-570-90  (RC-RFC1-RFC2-RFCSB-WR)

UCLK=MEMCLK - w obu ustawieniach nie powoduje błędów.

Wyniki benchmarku w AIDA są zbliżone, nie ustaliłem które nastawy są lepsze, może powinienem zrobić screenshoty dla porównania.

Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Coś dla wszystkich, no napięcia sztos.

Gdm realnie daje chociaż z 1fps więcej w grach ? 

G.skille widzę 850zl, patrząc, że lexary normalnie chodzą po 730zl to chyba warto dopłacić (ale trzeba wiedzieć co się chce tak na prawdę). Lexary wpadły mi za 549zł, jeszcze 3 zestawy na allegro są po 569zl. Bin jest fajny, aczkolwiek nie taki jak w tych g.skill. Znając życie, trafiłem pewnie słabszy bin, patrząc na moje szczęście ostatnio :E. 

Kupiłem jeszcze g.skill 2x32 na mdie, i w sumie nie wiem co będę zostawiał ... Z jednej strony fajny bin adie jest git, z drugiej 2x32gb jednak ilościowo jest spoko, a w grach fps się zgadza. No i 2x32 dostaną radiatory od ocz reaper x z termopadami 18w