Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To co ty nazywasz binowaniem

Pokaż mi gdzie napisałem coś o binowaniu? Pisałem "wybiera" Ty mi to wciskasz w usta/klawiaturę.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Oczywiście, że nie ma czegoś takiego jak binowanie przez producenta. Gdyby było to w chinskiej fabryce musiałoby siedzieć 2 razy tyle pracowników żeby każdy robił sobie testy pamięci. Potem by je oznaczali i sprzedawali 50% drożej.

Oczywiście, że jest coś takiego jak binowanie pamięci przez producenta.

Patriot:

7400 36-44-44-110 1.45v | https://cdn.prod.website-files.com/63b6412d4ef17b35c8b5f9d5/64d4801a3d16fe2d25767843_PVVR532G740C36K_sku_sheet.pdf
7400 36-44-44-110 1.5v | https://cdn.prod.website-files.com/63b6412d4ef17b35c8b5f9d5/64d459238454ba4abb11b1be_PVV532G740C36K_sku_sheet.pdf

Teamgroup:
7000 34-42-42-84 1.4v | https://www.teamgroupinc.com/en/product-detail/memory/T-FORCE/delta-rgb-ddr5-white/delta-rgb-ddr5-white-FF4D532G7000HC34ADC01/
7000 32-42-42-84 1.4v | https://www.teamgroupinc.com/en/product-detail/memory/T-FORCE/delta-rgb-ddr5-white/delta-rgb-ddr5-white-FF4D532G7000HC32CDC01/

A tu jeszcze coś przyziemnego.

Lexar
6000 CL30-36-36-68 1.35v | https://www.x-kom.pl/p/1184835-pamiec-ram-ddr5-lexar-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-ares-rgb.html
6000 CL32-38-38-76 1.35v | https://www.morele.net/pamiec-lexar-ares-ddr5-32-gb-6000mhz-cl32-ld5u16g60c320a-rgd-13216338

Czasem nie wierzę w to co tutaj czytam xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Tak i wszyscy którzy kupili te pamięci 6C26 2x16 i 2x32 1.4V wygrali na tej "twojej" loterii. A G.Skill zaprzestał ich produkcji i są EOL bo mu nie schodziły i na tym tracił kasę.  Pamięci pojawiły się miesiąc temu i niby dlaczego przestają je produkować? Bo muszą wybierać najlepsze, kolego. Teraz wprowadzają na 1.45V bo nie muszą ich tak sprawdzac.

1.4 V CL 26 przy 6000 to nie są takie giga ustawienia dla A-die, żeby musiała iść naprawdę solidna selekcja ;)

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ju-rek napisał(a):

Pokaż mi gdzie napisałem coś o binowaniu? Pisałem "wybiera" Ty mi to wciskasz w usta/klawiaturę.

Odpusc sobie już jak masz brak argumentów ;)  Z mojej strony temat jest aż nadto wyczerpany, a Ty dalej sobie nazywaj po swojemu to rzekome binowanie i udawaj Greka. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
7 minut temu, tomcug napisał(a):

1.4 V CL 26 przy 6000 to nie są takie giga ustawienia dla A-die, żeby musiała iść naprawdę solidna selekcja

Może nie, może tak. Tego nie wiemy. Ale kończyć produkcję na 1.4V i wprowadzać te same parametry na 1.45V, coś musi mieć na rzeczy.

Opublikowano
11 minut temu, tomcug napisał(a):

1.4 V CL 26 przy 6000 to nie są takie giga ustawienia dla A-die, żeby musiała iść naprawdę solidna selekcja ;)

Cl26 to ja robiłem na mdie, kwestia napięcia. Nie bez powodu te kości mają wyższe napięcia, zresztą wiele kości danego modelu są takie same, a tylko napięcie jest podbijane wraz z obcinaniem timingów co każdy użytkownik może zrobić sam.

46 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Oczywiście, że nie ma czegoś takiego jak binowanie przez producenta. Gdyby było to w chinskiej fabryce musiałoby siedzieć 2 razy tyle pracowników żeby każdy robił sobie testy pamięci. Potem by je oznaczali i sprzedawali 50% drożej.

Dziś można wiele rzeczy podpiąć pod binowanie, procesory muszą być testowane czy spełniają zegary boost, krzem gpu też musi mieć testy czy zegar boost jest deklarowany, tak samo jest z ramem, jakieś tam testy kości muszą przejść czy spełniają normy z pudełka. Ale żaden chińczyk nie siedzi i nie kręci kości żeby sprzedać je za tyle samo 😂

Opublikowano (edytowane)

A macie jeszcze ludzie o słabej pamięci.
Tego nie możecie nie pamiętać.

Tego nie możecie zapomnieć.

UWAGA

OBNAŻAM

GŁUPOTĘ

3

2

1

Kto zapomniał i już nie pamięta, jak "podniecał się do tych ramków i nie bez powodu kupował wersję 3200mhz zamiast 3000mhz (dla timingów pierwszego rzędu) żeby puścić je na 3800 cl 16-19-19-38 a nie 16-20-19-38 niech pierwszy rzuci kamień!

Crucial ballistix sport lt 3200 cl16-18-18-36 1.35v https://www.x-kom.pl/p/481896-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-ballistix-sport-lt-gray.html

Crucial ballistix sport lt 3000 cl15-17-17-35 1.35v https://www.x-kom.pl/p/481880-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3000mhz-cl15-ballistix-sport-lt-gray.html

NIE MA BINOWANIA PAMIĘCI

PRODUCENT NIE WYBIERA

WSZYSCY JESTEŚMY IDIOTAMI, ŻE DOPŁACAMY DO TAKIEJ SAMEJ WERSJI NA NIŻSZYM NAPIĘCIU

:E:E:E:E

ps. Jak zrozumiecie, że producent nie testuje kości pod windowsem jak Wy i nakleja nalepkę z modelem dopiero po etapie testowania to przestaniecie siać dezinformację.

Powtarzam, czasem nie wierzę w to co tutaj czytam :D

Jeszcze @PiPoLiNiO co nie umie ustawić komputera pisze coś o chinczykach robiących to ręcznie :D:D:D:

Cały przykładowy film:

Macie dokłądny punkt:

image.thumb.png.4fde96678da81ae48eea0dd3b798a149.png

PS. I pamiętajcie, że piszę sobie na forumku 4fun, bez spiny i nic do nikogo nie mam, nawet jak przywołuje po nickach.

PS2. Tej części dyskusji nawet nie widziałem, ale domyślam się jaki miała ton :D

image.thumb.png.676d3dc1bd105b02ccb0342dcb3a42ac.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano
4 minuty temu, ju-rek napisał(a):

No i rura mięknie. Hahhahha. Znawce.

Nic nie mięknie, jeśli nie potrafisz odróżnić przetestowania sprzętu czy spełnia dana specyfikację przed zapakowaniem do pudełka od binowania gotowego już tego samego produktu to prościej się już nie da wytłumaczyć. Jak krzem procesora nie spełnia założeń wyższego modelu to z krzemu robi się niższy model a dopiero jak Kowalski kupi kilka szt tego cpu i sprawdzi który się lepiej kręci to wtedy wybierasz sobie lepszy bin ;)  Mało tego do tego co tomcug napisał już się nie odniosłeś bo nie pasuje do narracji udanego binu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dokładnie. Dziwię się, że można nie kumać tak prostej rzeczy.

Po części można przyjąć, że jest to binowanie bo sprawdzamy czy coś jest lepsze czy gorsze tylko ja pisząc o binowaniu pisałem o gotowym produkcie z pudełka a nie selekcji w trakcie produkcji czy coś spełnia specyfikację pod konkretne założenia.

Bo chyba logicznym jest że na lini sprzęt musi przejść testy czy spełnia parametry więc jak kość nie przejdzie testu pod wyższe parametry to laduje w niższych parametrach. Ale to chyba jest tak oczywiście, że dziwię się że trzeba o tym wspominać. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

jeśli nie potrafisz odróżnić przetestowania sprzętu czy spełnia dana specyfikację przed zapakowaniem do pudełka od binowania gotowego już tego samego produktu to prościej się już nie da wytłumaczyć

Tylko ja nic nie wybierałem/binowałem. Kupiłem po prostu lepsze pamięci, wiedząc, że mają lepsze parametry na niższych napięciach na start. Poszło o ten wpis.

Cytat

Aresy mają gorszy bin od g.skilla 1.4v

I to jest prawda. Bo Aresy mają CL26 na 1.45V i są gorsze. Tak je wybrał i zakwalifikował producent. Twoja odpowiedz  

Cytat

Nie nie maja 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

I to jest prawda. Bo Aresy mają CL26 na 1.45V i są gorsze. Tak je wybrał i zakwalifikował producent. Twoja odpowiedz  

Tak tu walnąłem gafę przyznaję ale tylko dlatego, że myślałem że mają te same napięcia. 

Opublikowano
3 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Tylko ja nic nie wybierałem/binowałem. Kupiłem po prostu lepsze pamięci, wiedząc, że mają lepsze parametry na niższych napięciach na start. Poszło o ten wpis.

Tak i to już ustaliliśmy że lepsze kości nazywasz lepszym binem, ja po prostu napisałem co to jest i na czym polega binowanie gotowego produktu. I na tym myślę zakończmy ten temat ;) 

2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Wystarczy już tej dyskusji. Najlepiej wróćcie do chwalenia się ustawieniami na żyletki ;)

Tak jest szefie! 

2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Płyta główna ma też znaczenie. Sprawdź na Apexie jak wyjdzie.

Prawda jest taka że te same moduły każdy może wykręcic innaczej bo będzie miał inne mobo i cpu. Ty masz płytę na dwa sloty więc tez napewno temu sprzyja. 

Opublikowano
5 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Chyba jeszcze nie. Zobacz jak sprawowały się te 6C26 2x32 1.4v - https://www.hardwareluxx.de/community/threads/ddr5-6000cl26-2x32gb-der-neue-g-skill-ultra-low-latency-im-test.1364864/

Pluję sobie w brodę, że ich nie kupiłem. A mogłem.

Troche byłem zdziwiony że kupiłeś 2x16. No, ale mniejsza. 

Generalnie 2x32GB przy tych samych timingach beda szybsze, beda również cieplejsze, no i bardziej wymagajace dla kontrolera. Ale potencjalnie sa jednak lepsze.

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Troche byłem zdziwiony że kupiłeś 2x16. No, ale mniejsza. 

Pewnie dlatego, że mam już tych pamięci trochę i się "skąpiec" włączył :) 

13 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie mam Apexa

Wierzę, że go dostaniesz na testy.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo z 2x32GB na 8000 tak troche cieżko

Kurna o tym nie pomyślałem, było brać i ten i ten. Baran i skąpiec. Pilnuj mnie w przyszłości, abym nie popełniał takich baboli. :)

Opublikowano
1 minutę temu, ju-rek napisał(a):

Kurna o tym nie pomyślałem, było brać i ten i ten. Baran i skąpiec. Pilnuj mnie w przyszłości, abym nie popełniał takich baboli. :)

Teraz to inna zagadka. 2x32 info jeszcze przed AGESA 1.0.0.7 ten frame chaser z YT to odkrył i pokazał video na ktorym dwustronne ramy na Intelu miały 3ns lepsze czasy dostepu przy tych samych nastawach co dawało oczywiscie lepszy FPS w grach. Ciekawe jak to wyglada w przypadku modułów 2x48 i 2x 64Gb bo obecnie tez juz takie sa. Fajnie by było zobaczyc test 2x16 vs 2x32 vs 2x48 vs 2x64gb oczywiscie na identycznych nastawach z tym samym taktowaniem. 

Opublikowano
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Fajnie by było zobaczyc test 2x16 vs 2x32 vs 2x48 vs 2x64gb oczywiscie na identycznych nastawach z tym samym taktowaniem.

Ja wszystko rozumiem, ale nie namówisz mnie na takie wydatki :)