Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

A to wiesz, uwag można nie mieć, ale to nie znaczy że inne opony nie zapewniałyby lepszej przyczepności (np. wyższej prędkości, krótszej drogi hamowania) :)

Oczywiście, wraz ze zmianą rozmiaru opony może zmienić się wzór bieżnika. ADAC robi też testy opon SUV-owych. Charakterystyka zawieszenie, czy zastosowany układ hamulcowy nie ma większego przełożenia na zmianę kolejności testowanych opon - w rozumieniu, że to czy dane opony przetestowaliśmy na Octavii 1.0 TSI czy na takiej samej Octavii, ale RS (zmiana hamulców i zawieszenia tylnej osi), nie wpłynie na to, że nagle opona, która była na 4. miejscu wyląduje na pierwszym.

Ale to rozumiem mamy jeździć na granicy możliwości danej opony wg testów? 

Testy na SUV też na wzorcowym aucie?

Uważam że w pewnej kategorii aut i świadomości po prostu nie ma większego znaczenia czy do swojego auta kupimy oponę z 1, 2 czy 3-5 miejsca wg rankingów, bo większe znaczenie ma nasz styl jazdy, warunki i po prostu zdrowy rozsądek. Chyba że każdy z nas wchodzi 80km/h parę w ostry zakręt na śniegu czy w deszczu i kluczowe jest te kilka skrajnych wartości testowych. Bo schodząc poniżej max zakresów dochodzimy do wyrównania wyników dla czołówki. 

Skoro normalnie w zakręt wchodzimy np 60km/h to jakie znaczenie ma czy opona X żywą lezyczepnsoc przy 76 a opcja y przy 79 skoro takich wartości nigdy nie osiągany? Taki przyklad 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
6 minut temu, Petru23 napisał(a):

Ale to rozumiem mamy jeździć na granicy możliwości danej opony wg testów? 

Testy na SUV też na wzorcowym aucie?

Uważam że w pewnej kategorii aut i świadomości po prostu nie ma większego znaczenia czy do swojego auta kupimy oponę z 1, 2 czy 3-5 miejsca wg rankingów, bo większe znaczenie ma nasz styl jazdy, warunki i po prostu zdrowy rozsądek. Chyba że każdy z nas wchodzi 80km/h parę w ostry zakręt na śniegu czy w deszczu i kluczowe jest te kilka skrajnych wartości testowych. Bo schodząc poniżej max zakresów dochodzimy do wyrównania wyników dla czołówki. 

Skoro normalnie w zakręt wchodzimy np 60km/h to jakie znaczenie ma czy opona X żywą lezyczepnsoc przy 76 a opcja y przy 79 skoro takich wartości nigdy nie osiągany? Taki przyklad 

Dotknąłeś kilku tematu, więc kolejno:

Jazda poniżej granicy możliwości opony: jeśli mamy trzy opony i dany zakręt w danych warunkach na danym aucie robią z prędkością 79 (A), 75 (B) oraz 72 (C), to jadąc np. 70 km/h większość kierowców nie zauważy różnicy, a jadąc 60 km/h raczej nikt nie zauważy różnicy między oponami (w kwestii przyczepności).

JEDNAK!

To, że dziś jedziesz poniżej granicy możliwości opony, jutro może też, ale pojutrze spotkasz się z sytuacją, w której dotrzesz do granic możliwości opony. Ty, jako kierowca, nie wiesz czy wjeżdżając w ten mokry zakręt z tą konkretną prędkością będziesz blisko granicy przyczepności Twojego sprzętu, czy może przekroczysz tą granicę. Właśnie dlatego celujemy w to, by ta granica była możliwie wysoko. Bo nie wiemy. Nie jesteśmy na torze i 2 minuty temu nie byliśmy na tym samym zakręcie i mogliśmy zorientować się co do poziomu przyczepności.

Właśnie po to jest, jak wspominasz, styl jazdy i zdrowy rozsądek. Tyle tylko, że ten może zawieźć i dotyczy to absolutnie wszystkich, bo absolutnie wszyscy, nawet kierowcy profesjonalni, mieli sytuację że źle ocenili możliwą przyczepność i doprowadzili do poślizgu itd. A przecież nie będziesz cały czas jechał 30 km/h, bo nawet i taka prędkość w określonych sytuacjach może okazać się zbyt duża. Redukując prędkość ZMNIEJSZASZ prawdopodobieństwo wypadnięcia z drogi, ale tego ryzyka NIE ELIMINUJESZ. Zakładając lepsze opony ZMNIEJSZASZ ryzyko wypadnięcia z drogi, ale tego ryzyka nie eliminujesz. To trochę tak, że lepsza opona zmniejsza Ci prawdopodobieństwo wypadnięcia do np. 5% przy 70 km/h, a takie prawdopodobieństwo miałeś na gorszej oponie przy 60 km/h.

Testy są wykonywane aż do osiągnięcia granicy możliwości, bo właśnie określenie tej granicy możliwości definiuje możliwość opony. Każde hamowanie z ABS jest wykorzystywaniem opony na granicy jej możliwości, a to zapewne zdarza Ci się częściej niż raz w roku, prawda?

"Testy na SUV też na wzorcowym aucie?" - co masz na myśli?

Opublikowano
19 godzin temu, Gret napisał(a):

Aż dziwne ze takie gowno. 

Też się dziwię, przypominają mi stare Klebery Quadrarex 2, 130KM w dieslu i na trójce też potrafił zamielić latem w deszczu. Dramat. 

Trójki już zdecydowanie lepsze.

Na wiosnę chyba będę pakował koła 17" i się zastanawiam nad CC3. 

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Też się dziwię, przypominają mi stare Klebery Quadrarex 2, 130KM w dieslu i na trójce też potrafił zamielić latem w deszczu. Dramat. 

Dam znać jak sie cc3 będą spisywać. 😀

Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

Byle szybko :P

Raczej na 90% będę zmieniał, 16" jakoś takie małe się wydają i balonowate na 205/55, dużo zyska na wyglądzie i prowadzeniu po wrzuceniu 225/45 17"

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

Byle szybko :P

Raczej na 90% będę zmieniał, 16" jakoś takie małe się wydają i balonowate na 205/55, dużo zyska na wyglądzie i prowadzeniu po wrzuceniu 225/45 17"

Ostatni tydzień lutego odbieram. Opony juz sa u mnie musze im zawieść do przekładki. 😉

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Gret napisał(a):

CC3 mają polepszone właściwości jezdne na deszczu o 25-30% podobno względem CC2. To jest dziwna opona bo na lodzie i śniegu jest mega, na suchym również. Tylko z deszczem /mokrym ma problem :E 

Zaspy, minus 10, śniegu bardzo dużo, nieodśnieżone autostrady i jechałem bardzo pewnie, zero problemów, zero pływania, zero kontroli trakcji. Deszcz? Może pan lepiej jeździć? :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

Hmmm to ja mam teraz Quadrarex 3 i na śniegu też petarda, na suchym nie wiem ale pewnie będą piszczeć latem, za to deszcz dzisiaj +3 stopnie i już mieliły :E 

Także chyba zbliżone do siebie są... Z drugiej strony jak założę 225 zamiast 205 to też się powinno poprawić. 

Opublikowano

Mam u siebie w Stingerze CC3 Sport. Jak na wielosezony to jestem bardzo zadowolony. Trzeba tylko pamiętać, że mój Stinger ma stały napęd na 4 koła więc nie wiem jak w innych autach będą się spisywać. 

Opublikowano
Teraz, MadDog napisał(a):

Mam u siebie w Stingerze CC3 Sport. Jak na wielosezony to jestem bardzo zadowolony. Trzeba tylko pamiętać, że mój Stinger ma stały napęd na 4 koła więc nie wiem jak w innych autach będą się spisywać. 

Napęd napędem ale hamuje jak wszystkie inne. 

Opublikowano
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

CC3 mają polepszone właściwości jezdne na deszczu o 25-30% podobno względem CC2. To jest dziwna opona bo na lodzie i śniegu jest mega, na suchym również. Tylko z deszczem /mokrym ma problem :E 

Zaspy, minus 10, śniegu bardzo dużo, nieodśnieżone autostrady i jechałem bardzo pewnie, zero problemów, zero pływania, zero kontroli trakcji. Deszcz? Może pan lepiej jeździć? :E 

To jest to co napisałem, przyczepność na mokrym stoi w sprzeczności z przyczepnością na śniegu.

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Miałem KQ2 na C-Max 140KM i nie spotkałem się z taką sytuacją, aby mieliły na deszczu. Ogólnie miło wspominam

Opublikowano (edytowane)

No moje nowe były jak zakładałem je na koła ;)

Czyli należy rozumieć, że przyczepność ci zrywały jak dawałeś w pi... wykorzystując całą moc, az na 3 biegu opony mieliły? I skoro zamieniły to są do D? ;)

POWER.jpg?resize=300,165&ssl=1

Edytowane przez Petru23