Kabor 460 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca @caleb59 To zmień przyzwyczajenia. Nawet stary konserwatysta niechętny do zmian @Kadajo przekonał się do VRR ;-)
caleb59 1 635 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Matko Boska tłumaczę jak człowiekowi. Używam i tego i tego, mam włączony g-sync oraz vrr bo monitor fabrycznie to obsługuje.
Kadajo 7 424 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 6 minut temu, Kabor napisał(a): Nawet stary konserwatysta niechętny do zmian @Kadajo przekonał się do VRR ;-) 1
caleb59 1 635 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Coś mi tak nos podpowiada, że ten stuttering to może być błąd spowodowany wymuszeniem przez rockstara (celowym bądź nie) locka na 120fps nawet z wyłączonym limitem fps w opcjach gry. Zagadką pozostaje dla mnie dlaczego v-sync pomaga - są dwie opcje do wyboru "włączony", który nic nie zmienia oraz "pół", który sprawia, że stuttering znika w moim przypadku. W sumie po cudach wiankach z gównianym portem RDR 2 tutaj w przypadku GTA 5 i tak jest kulturalnie bo chociaż dźwięk losowo nie pierdzi i mapa świata nie laguje. Edytowane 5 Marca przez caleb59
Kabor 460 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca 36 minut temu, caleb59 napisał(a): Całe życie używam. Ja to odczytałem, że całe życie używasz tylko V synch a nie g synch 4 minuty temu, caleb59 napisał(a): Coś mi tak nos podpowiada, że ten stuttering to może być błąd spowodowany wymuszeniem (celowym bądź nie) locka na 120fps nawet z wyłączonym limitem fps w opcjach gry. Sprawdź blokadę w sterach poniżej 120FPS np. 117 - jak piszesz może to blokada w silniku coś psuje.
Dominix 408 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca moja grafa ledwo daje rade w 4k, moze na fhd by jakos smigalo ale gierka wyglada zacnie teraz, nie powiem.
Pavel87 703 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Ograłem GTA V raz, na premierę jeszcze na GTX 970. W sumie to było już prawie 10 lat temu, masakra ściągam tą nową wersję żeby też zobaczyć czy są jakieś różnice, chociaż po screenach myślę, że stara wersja + mody nadal wygląda lepiej niż to z RT, ale ewidentnie gra graficznie nabrała teraz większej "głębi". Pewnie jakieś mody też wyjdą prędzej czy później, lub stare dostaną aktualizację. Mimo wszystko korci żeby ograć ponownie
Kris194 4 720 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Jak ktoś nie wie co porównywać to nie dziwne, że mu wychodzi, że różnicy nie ma/są niewielkie. Inna sprawa, że teraz jeszcze bardziej brakuje chociażby PBR 1
userKAMIL 857 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) 8 godzin temu, Dominix napisał(a): ale gierka wyglada zacnie teraz, nie powiem. To prawda i nie ma się czego wstydzić nawet w dobie dzisiejszych premier. Pomijając tylko grafikę to ilość detali zostawia daleko, daleko z tyłu konkurencje i to po tylu latach. Nawet takie pierdoły jak klapki Michaela jak idzie to ''trzepoczą'' pod stopami. P.S. Same tekstury tutaj naprawdę są ostre jak brzytwa. Dziś zagrać w to w natywnym 4K i na OLEDzie to inne doświadczenie jak z przed lat... Jest jakiś chociaż pseudo mod na HDR do tej wersji? Edytowane 5 Marca przez userKAMIL 1
Eltik 39 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca byl update zdjeli lekko blokade bo teraz jest 160 ale gra jest nieplynna animacja rwie 1
caleb59 1 635 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Spróbuj włączyć v-sync na "pół" w opcjach gry - mnie pomogło chociaż to tylko workaround na ten problem.
sideband 1 784 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Jak się nic nie zmieniło i tego nie poprawili to trzeba zminimalizować grę i wrócić to będzie płynnie. Ten myk powoduje, że wchodzi potrójne buforowanie Jak ktoś używa vsync.
caleb59 1 635 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Tu nie chodzi o używanie v-sync tylko to jest jedyne co mi pomaga na tę chwilę. Co dziwne v-sync po prostu "włączony" nic nie zmienia, dopiero drugi wybór "pół" pomaga. Testowałem przeróżne kombinacje i jest to jedyna opcja, która rzeczywiście coś zmienia - w desperacji sprawdzałem nawet borderless vs. fullscreen i nie ma różnicy. Nvidia Reflex też tego nie powoduje - tak samo DLSS on/off czy przeróżne limity fps. Pewnie w momencie dodania generatora klatek nagle wszystko wróci do normy. Edytowane 5 Marca przez caleb59
Eltik 39 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca mysle ze beda kolejne aktualizacje w zwiazku z iloscia fps cos jest popieprzone z synchronizacja Mam monitor 260 hz i...jak vsync dam na pol to blokuje klatki na 130 czyli tak jak ma byc a jak wl lyb wyl to klatki sie blokuja na jakies 162 niewiadomo z jakiego powodu akurta tak. Przed tym update dzis byl cap na 120. Cos majstruja i aktualnie zepsuli 1
lamparcicho 697 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Też mi się zebrało na sentymenty więc... oraz obowiązkowo:
AndrzejTrg 2 752 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca (edytowane) Oczy i uszy krwawią... Edytowane 6 Marca przez AndrzejTrg
maxmaster027 893 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Wczoraj sie pokazała Enhanced na Epicu. Sciagnalem, jest super, grafika piekna. Bez dlss czyste 4k Niestety savy sie nie przekopiowały Pograłem w dwoch presetach Maximum RT i Very high RT, w dzien wygladaja praktycznie tak samo. W nocy jest minimalna roznica RT Very high Maxium RT preset RT very high preset maximum RT Odbicia na samochodzi na obu wygladaja tak samo tu jest obkiet Very high RT I maxi RT Różnica jest na plus wzgledem normalnego GTA, gra chodzi bardzo płynnie, najnizszy FPS zanotowałem w krzakach/łace/kwiatach nie wiem czemu tak. Ale wedlug mnie bardzo duza poprawa jakosciowa. No i oczywiscie za darmo. 1
lamparcicho 697 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca 3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a): Oczy i uszy krwawią... Polecam więc okulistę i otolaryngologa.
AndrzejTrg 2 752 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Za późno pewnych rzeczy się nie odsłyszy i nie odzobaczy
lamparcicho 697 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca No cóż... wybacz Różne są gusta, guściki i bezguścia 1
caleb59 1 635 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca 2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): Różnica jest na plus wzgledem normalnego GTA, gra chodzi bardzo płynnie, najnizszy FPS zanotowałem w krzakach/łace/kwiatach nie wiem czemu tak. GTA 5 zawsze, nawet w starej wersji muliło z trawą ustawioną na max poza terenami miejskimi - pamiętam, że trzeba było obniżać jedno oczko niżej z ultra na high i problem z głowy. Nie wiem jak tutaj będzie to wyglądało bo jeszcze poza miastem nie byłem.
Rekomendowane odpowiedzi