Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.01.2025 o 12:43, miro napisał(a):

no i jeśli tam ma być 9800x3d to trzeba pamiętać że nie są to wybitne płyty, oczywiście dadzą radę, nawet b650m hdv daje, ale płacąc 2.5k za procesor, może warto pokusić się o coś lepszego

W świecie hardware do PC może być wiele różnych anomalii jak np. połączenie ryzena 7500F za 600zł z kartą graficzną pokroju RTX 4080/5080 czy tam 7900XT/XTX i w 1440p pomijając gorsze 0.1%/1% lows nie będzie to złe combo.
Nie widzę też przeciwskazań do wsadzenia 9800X3D do tej płyty, sekcja poradzi sobie z dużo bardziej prądożernymi i cięższymi w ujarzmieniu temperatury jednostkami, co niejednokrotnie było potwierdzane.

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Nie widzę też przeciwskazań do wsadzenia 9800X3D do tej płyty, sekcja poradzi sobie z dużo bardziej prądożernymi i cięższymi w ujarzmieniu temperatury jednostkami, co niejednokrotnie było potwierdzane.

nie tylko ty nie widzisz, ja też

tyle że jak ktoś kupuje nowe i wydaje ducke pieniędzy to 200zł więcej nie powinno być problemem, a robi spora różnicę, jesli można mieć 3 czy albo i 4 sloty m2 zamiast dwóch, z czego jeden czy dwa pcie 5.0 z cpu, jesli można mieć grafikę pod pcie 5.0 to naprawdę warto tak żydzić ? chyba nie

teraz mu niepotrzebne,a za rok czy półtora będzie sobie pluł z brodę bo mógł mieć... i jeszcze raz powtórzę nie mówię o płytach dla maniaków po 2 klocki, a czasem jest to różnica 100 czy 200zł do dobrej płyty na b850, przykładem tego był b850 pro rs za 730zł, jak sens ma kupowanie wtedy msi b650 za 690zł, 40zł różnicy, no kurde..

Opublikowano (edytowane)

@miro Ja mobasa kupowałem w momencie gdy ten ASRock B650M-HDV/M.2 stał za ~500zł, a następnym sensownym przeskokiem był ASRock B650E PG Riptide WiFi ~1000zł, czyli de facto dopłata do pełnego wymiaru, PCI-E 5.0 na GPU (bo na M.2 obie mają) i tam ogólnie parę ficzerów więcej. W mojej przeszłości padło mi trochę płyt głównych, które miałem od nowości (w większości MSI ale też się jakiś ASUS i Gigabyte potrafiły trafić) stąd mam jakoś tak w tyle głowy zaszyte, że kupuję raczej mobasy z niższego segmentu ale z dobrym współczynnikiem ceny do jakości. Rozumiem Twój tok myślenia, jak ktoś pcha cepa za 2400zł to może te 100-200zł przeboleć i nie dziadować, mimo wszystko ja uznałem, że HDV ma wszystko czego potrzebuję, a jak po gwarancji padnie to nie będzie mi go tak szkoda ;)

A z czasem pewnie mu zaserwuję coś lepszego od 7500F czyli coś z 3D cache. Może wypuszczą np. 9600X3D albo coś będzie się opłacało z tych obecnych. Zobaczę. Wkurza mnie, że kupując droższe procesory dużo się traci. Jak 5800X stały 2000zł+ to kupiłem okazyjnie za 1670zł, a potem sprzedałem już za 600zł aby kupić tanie AM5. Przeskok z AM4 do AM5 wyszedł mi ~800zł ale przynajmniej jest spokój na jakiś czas.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Coś byście tu zmienili aby osiągnąć maksymalną wydajność w grach za jak najniższą cenę?

9800X3D + Asrock B850 Pro-A + GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 

Kusi mnie płyta Gigabyte B650 Eagle za 590zł, bo w sumie to nie wiem do czego dopłacam w tym Asrocku, chyba za numerek ;) Kartę wifi mam swoją, dźwiękową też swoją. Jeszcze myślę nad tym samym ramem ale w wersji 64GB. 

Opublikowano
16 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Kusi mnie płyta Gigabyte B650 Eagle za 590zł, bo w sumie to nie wiem do czego dopłacam w tym Asrocku, chyba za numerek ;) Kartę wifi mam swoją, dźwiękową też swoją. Jeszcze myślę nad tym samym ramem ale w wersji 64GB. 

Z oczywistych rzeczy to B650 Eagle nie ma pcie 5.0. Poza tym u mnie był problem z przednimi portami USB po podpięciu do tej płyty. Może to kwestia tego, że mam starą obudowę. A poza tym całkiem spoko płyta, Expo poszło od strzała, no i udało się fajne UV zrobić na procku. 

Opublikowano
5 minut temu, tom36816 napisał(a):

@creatinfreak skoro ma być najtańsza to bierz najtańsze co znajdziesz,byle miało B850 w nazwie. 

Ale b850 nie ma PCI 5.0 dla karty (prócz niektórych przypadków jak ASRock). Albo niech mnie ktoś przekona, że warto dołożyć drugie tyle za płytę np. do jakiegoś aorusa czy strixa. Pc tylko i wyłącznie do gierek w 4k, na tę chwilę na 4080s i pewnie w przyszłości 6080.

Opublikowano
Teraz, creatinfreak napisał(a):

Ale b850 nie ma PCI 5.0 dla karty (prócz niektórych przypadków jak ASRock).

coś ci się pomyliło

to b650 nie ma pci 5.0 dla grafiki, oprócz np asrocka steel legend

b850 ma, wyżej asrock pro , 730zł, ale nie ma usb 4.0

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad opłacalnością przejścia na AM5 z 9800X3D mając na pokładzie aktualnie nadal świetny 5800X3D, który jakby się uparł dałby rade przebrnąć do AM6, z małymi turbulencjami po drodze. Moje oczy wpatrzone są w nową nadchodzącą sagę Wiedźmina i w zasadzie to jedyna rzecz dla której jestem skłonny sięgnąć do portfela by zapewnić sobie odpowiedni sprzęt do zabawy. Oczywiście wszelkie komentarze związane z wydajnością/optymalizacją w kontekście W4 to tylko czyste spekulacje ale obecne gry oparte na UE5 dają pewien obraz tego czego można się spodziewać. Wymagania tylko będą rosły, gra wychodzi w najbardziej optymistycznym scenariuszu w 2026. Rozsądek jak zawsze mówi czekać na więcej informacji, ale cały proces upgrade'u nie wiąże się u mnie tylko z przejściem na nowa platformę.

Będzie również nowe GPU, chociaż z tym poczekam do okolicy samej premiery W4, czyli Rubin 6000.

Będzie po drodze monitor OLED, prawdopodobnie zostaje na 1440p chociaż 4K z roku na rok powoli się oswaja wśród gawiedzi, a coraz to nowsze i wydajniejsze upscalery tylko ułatwiają ten proces.

Preferuje stopniowy upgrade żeby optymalnie rozłożyć wydatki (dla zdrowia psychicznego), gdyby zrobić roadmap to wyglądałby u mnie tak: 

2025 - AM5 (9800x3d, 32 GB DDR5, mobo)

2025/26 - monitor 1440p/4K (prawdopodobnie zostanę na wqhd)

okolice premiery gry, czyli 2026/27 - GPU, maksymalnie pułap 5080, czyli rubinowe 6080 które prawdopodobnie zobaczę jak świnia niebo. 

Alternatywnie, i tu mnie poprawcie jeśli napiszę głupotę, zniwelować maksymalnie narzut na CPU, czyli pominąć przejście na AM5, kasę odłożoną wpakować w porządne GPU z monitorem 4K i pyrkać po Kovirze z nadzieją że te krótkie błyskawiczne teleporty Ciri na ekranie to tylko efekt i przypadłość jej supermocy a nie stuttery.

Co myślicie?

Edytowane przez Marvf
Opublikowano

Żebyś zadzwonił do wróżki. Przypomnij sobie kiedy wyszedł pierwszy trailer cp2077 i jakie wtedy części były na topie.

Chcesz rozłożyć wydatki, to załóż rachunek oszczędnościowy i przelewaj po kilka stówek miesięcznie. Do premiery uzbierasz.

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Szybkie pytanko. W niedługim czasie przesiadam się na nową platformę - 9800X3D + X870E - czekam tylko na dostawę i jak będę miał trochę wolnego czasu to robię przesiadkę :).

Będę korzystał z 2 dysków nvme których używam teraz - oba Gen4 i powoli zaczynam już rozmyślać nad ich optymalnym podłączeniem. Główny dysk pójdzie do slotu 1 M2 Gen5 który nie obcina linii PCIE dla GPU, natomiast zastanawiam się nad podłączeniem drugiego dysku. Opcja 1 to podpięcie pod drugi slot M2 Gen5 podłączoną do CPU która obetnie linię PCIE do 8x lub opcja 2 to podpięcie pod slot M2 Gen4 który przechodzi przed chipset płyty i wtedy nie obcina linii PCIE dla GPU.

Jeśli chodzi o GPU to zostaje obecny RTX 4080 Super więc karta z PCIE Gen4. I teraz pytanie - czy jak podłączę kartę i podepnę dysk do drugiego slotu M2 Gen5 to karta:

1. będzie działać jako PCIE 4.0 x16 czyli z pełną przepustowością

2. przełączy się na PCIE 4.0 x8 i będzie działać z połową przepustowości

3. w BIOS muszę wymusić działanie linii PCIE dla GPU na Gen5 i wtedy karta będzie działać na PCIE 5.0 x8 czyli de facto dalej będę miał to samo co na PCIE 4.0 x16

Ewentualnie opcja 4 czyli nie kombinować i podłączyć dysk nr 2 pod slot Gen4 który przechodzi przez chipset bo wydajność i tak będzie podobna nawet jeśli linia nie jest bezpośrednio połączona z CPU

Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano
52 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

Szybka odpowiedź to przeczytaj specyfikację płyty.

Proszę nie traktować z góry, że nie przeglądałem sobie wcześniej instrukcji. Ściągnąłem sobie ją i zapoznałem się z nią wcześniej i wiem kiedy i które sloty się wykluczają ze sobą lub co powoduje ograniczenia. Instrukcja nie wyjaśniła jednak wszystkiego dlatego pytam osoby które korzystają już z procesora serii 9 i nowych płyt i może ktoś sprawdzał w praktyce jakie są rezultaty.

Ale nie będę się spierał i niepotrzebnie wkurzał, będę miał komponenty to sam sobie sprawdzę w praktyce i tyle

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Instrukcja nie wyjaśniła jednak wszystkiego dlatego pytam osoby które korzystają już z procesora serii 9 i nowych płyt i może ktoś sprawdzał w praktyce jakie są rezultaty.

Czego niby nie wyjaśnia skoro wszystko jest opisane w instrukcji płyty głównej :boink:

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano

Wielu rzeczy. Nie wyjaśnia np. czy dla kart z PCIE można w ogóle włączyć złącze w trybie Gen5 żeby móc korzystać ztrybu PCIE 5.0x8 i mieć pełną przepustowość dla karty z PCIE 4.0, czy ewentualnie jeśli nie da się wymusić Gen5 dla RTX 4xxx. A może przy karcie na PCIE 4.0 nie ogranicza złącza do x8 bo np. automatycznie wykrywa że nie jest wykorzystywana oelna przepustowość magistrali PCIE 5.0 i nie ma takiej potrzeby (choć w to wątpie).

I nie da też odpowiedzi czy w praktyce np. przejście na złącze M2 z chipsetu da taka sama wydajność jak złącze M2 podpięte pod CPU (w testach widac delikatny spadek predkosci, ale czy w praktyce jest to odczuwalne, czy może pojawiają soe jakies dodatkowe opóźnienia z tym związane i nawet pomimo zbliżonej prędkości podlaczenie dysku pod chipset w praktyce będzie nieci "zamulac"

O takie informacje mi chodziło, wtedy wiedziałbym np. że nie ma sensu kombinować bo na RTX 4xxx nie uruchomie PCI 5.0 x8 i wtedy wiem że ta opcje mogę odpuścić

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, tom36816 napisał(a):

To w specke RTX 4xxx trzeba rzucić okiem a nie instrukcje płyty głównej. 5.0 to blackwell dopiero wprowadza.

Ja to doskonale wiem i wiem, że RTX 4xxx jest kartą PCIE 4.0 :) Ale nie wiem czy mając kartę na PCIE 4.0 w BIOS ustawię sobie tryb 5.0 aby korzystać z trybu x8 i móc podłączyć dysk M2 pod CPU czy ta opcja będzie zablokowana. Specyfikacja karty mi tego nie powie, tak samo jak nie ma tego w instrukcji do płyty :) Na pewno znaleźliby się na forum tacy co próbowali takich możliwości. No ale nic, po prostu posprawdzam sobie sam jak będę miał wszystkie "graty" :)

Zakładam jednak, że na karcie z PCIE 4.0 w BIOS opcja Gen5 będzie zablokowana więc opcja z wykorzystaniem trybu 5.0 x8 raczej odpadnie. Ale różnica pomiędzy PCIE 4.0 x16 i x8 dla RTX 4080 też raczej będzie niewielka skoro na RTX 4090 różnice są marginalne wg. testów na TechPowerUP

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano (edytowane)

Nawet jeżeli nie bedzie "zablokowana" w biosie to takie ustawienie niczego nie zmieni bo karta i tak będzie działać mimo sztywnego ustawienia na 5gen maksymalnie na 4gen, więc nie osiągniesz takiego efektu o którym pisałeś ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Nawet jeżeli nie bedzie "zablokowana" w biosie to takie ustawienie niczego nie zmieni bo karta i tak będzie działać mimo sztywnego ustawienia na 5gen maksymalnie na 4gen, więc nie osiągniesz takiego efektu o którym pisałeś typu 5gen x8 = 4gen x16 ;) 

O, i właśnie o taka odpowiedź mi chodziło :) Dziękuję

Opublikowano
2 godziny temu, JohnyWol napisał(a):

Wielu rzeczy.

Instrukcja tłumaczy wszystko tylko trzeba mieć minimum podstawowej wiedzy. Musisz szybko uzupełnić podstawy podstaw bo bez tego nie ruszymy z tematem dalej.