Skocz do zawartości

[KartoGraficzny Offtop] - wątek do luźnej dyskusji o wszystkim co dotyczy GPU

Rekomendowane odpowiedzi

• Kadajo przypiął/eła ten temat
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

O tym całym Bolcie, to już wiele miechów temu było słychać i nic się od tego czasu nie zmieniło, czyli dalej gruszki na wierzbie, a tak naprawdę niczego nie mają. Będzie powtórka z BitBoys Oy, choć oni chyba mieli działające prototypy GPU :lol2:

Opublikowano (edytowane)

https://www.pcgameshardware.de/Grafikkarten-Grafikkarte-97980/Specials/GPU-History-Retro-Benchmarks-Performance-Chart-now-and-then-1546590/

Mało tytułów bo przy takiej ilości by to trochę zajęło ale moje ostatnie grafy sobie mogłem porównać 5850, gtx680, gtx780, 1070, 1050, 2080ti i obecnie 9070xt (3080ti co miałem to kolegi, muszę mu ją oddać) to dość interesująco to wygląda.

Edytowane przez Dominix
  • Thanks 1
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem wyniki graf na purepc, techspot, TomsHardware i KitGuru. Dlaczego oni? Mają wyniki z wielu gier w kategoriach: 1440, 4k, 1440 RT, 4k RT. Wsadziłem wyniki w arkusz, znormalizowałem dla 5070 = 100, następnie tę trójcę uśredniłem i podliczyłem fps za koszt. Największy błąd wynika z przyjętej ceny karty. Wrzucałem najniższe jakie znalazłem z allegro i ceneo. Widać rozjazd wyników w sekcji RT. Nie wnikałem poszczególne gry, ale podejrzewam że zestaw testowy robi tę różnicę, może jakieś "tech demo" nvidii ; ) Niektóre wyniki ewidentnie odjeżdżały względem innych, usunąłem te anomalie, zostały wyniki które są całkiem powtarzalne pomiędzy redakcjami. Na koniec też sekcja ile to musi kosztować aby dobić do opłacalności RX9070XT.

Nie jestem testerem, nie mam wiedzy recenzenckiej. Traktować jako ciekawostkę.

aaaaaaaaa.png

• Upvote 1