MarioDee 22 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Posiadam dwa dyski M2 Kingston KC2500. Jeden na system, drugi na gry. Mam wrażenie że coś szybko się degraduje dysk z systemem. Może przewrażliwiony jestem, dyski mam około 3 lat. Edytowane 30 Stycznia przez MarioDee
Melon77 12 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia W dniu 30.01.2025 o 11:23, MarioDee napisał(a): Mam wrażenie że coś szybko się degraduje dysk z systemem. Może przewrażliwiony jestem, dyski mam około 3 lat. To by można stwierdzić, jak byś podał sumę zapisów hosta, wtedy można by obliczyć ile to jest procent względem TBW podanego przez producenta. Ale w typowym zastosowaniu taki stopień degradacji jest zupełnie w porządku, nie widzę w nim niczego przesadzonego. Więc pewnie przewrażliwiony jesteś, no chyba że faktycznie planujesz używać go jeszcze ponad 30 lat 1
Kakarotto 727 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego To już fotka sprzedażowa, niecałe cztery lata pracy.
bbandi 452 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Ten SanDisk kupiony z 5lat temu, pierwsze gry na nim były instalowane teraz system mam na nim, wtedy najtańszy SSD a śmiga do dziś bez problemu, drugi ADATA mam ponad rok i jakiś chłodniutki
KajtekF1 9 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Da się uratować ten dysk przez zerowanie i remapowanie?
Karister 162 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Półtoraroczny dysk z domowego serwera muzycznego na Linuchu bez GUIca: Data Units Read: 17,149,611 [8.78 TB] Data Units Written: 4,573,204 [2.34 TB] Power Cycles: 24 Power On Hours: 14,290
zakk87 83 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca @KajtekF1 próbowałem z HD754LJ, pełen format, remapowanie, odświeżanie. Nadal od roku ma kilka sektorów do remapowania ale działa cały czas u szwagra jako magazyn na stare gry.
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Dysk z PC który mam obecnie na stole, crystal raportuje kondycję jako 0% z racji tego że deklarowany przez producenta max zapis został przekroczony dysk jako systemowy, nic ważnego tam nie ma, inne softy typu hwinfo czy hard disk sentinel pokazują dobry stan, jak myślicie może zostać?
wrobel_krk 851 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia @Send1Nnawer nowy dysk może paść w każdej chwili (przypadki aktualizacji windows 11 co uwalala dyski) więc backup trzeba mieć zawsze. Tak to jak działa to niech sobie siedzi dopóki nie zacznie się sypać albo padnie. 1
Spl97 1 291 Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września Ze swojej strony nastąpił krótki powrót do przeszłości. Wskrzesiłem dysk HDD z "emerytury", kiedy ostatni raz był odpalony kilka ładnych lat temu. Kiedyś przez lata był używany w gotowym kompie, który został zakupiony, pojawiając się w domu w roku 2008. Dysk HDD Samsung HD252HJ o zawrotnej pojemności 250 GB na złącze SATA 3 Gb/s, na tamte czasy nie było to jeszcze mało. Nie było tam jednak istotnych danych, co było ważne z danych tam, to już lata temu się wyciągnęło, poszło zerowanie programem MHDD, po tym się co nieco pobawiło. Porównanie technologii dysków Samsunga 2008 rok vs kilkanaście lat później. 2008 rok, Samsung produkuje dyski HDD i dopiero się przymierza do dysków SSD oraz ich produkowania, a kilkanaście lat później Samsung jest jednym z liderów wśród dysków SSD. Dla przykładu tego, co jest kilkanaście lat później mam dysk SSD Samsung 970 PRO 1 TB, którego fartownie udało się w ubiegłym roku dosięgnąć fabrycznego nowego "Świętego Graala" wśród dysków SSD, szczególnie na złącze M.2 obsługujące PCIe z protokołem NVMe i kościami NAND MLC. Zrzuciłem również Smarta, nawet jak kiedyś padnie, to nie będzie tragedii i tak na tym dysku nie będzie trzymane cokolwiek cennego. 1
Rekomendowane odpowiedzi