azgan 1 860 Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca Godzinę temu, galakty napisał(a): U mnie PC to tylko strzelanki i wyścigi, wszystko inne mógłbym ograć na konsoli czy handheld. Ja i tak 90% czasu jak gram to na dużem ekranie i sprzęt podpięy do TV + padzik. Dla mnie takie PS5 Pro jest w zupełności wystarczające do tego typu rozrywki i gdyby Sony dalej było "This is for the players" to brałbym PS6 w ciemno ale jest jak jest 🙃 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): 1500zl za gramofon to jakiś śmieszny pieniądz 1 1
ChudyXp 56 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 4 godziny temu, j4z napisał(a): Myślisz, że jesteś zabawny czy chcesz być nieuprzejmy? Trochę dziwnie to brzmi w ustach dorosłego człowieka na żywo a co już jak ktoś tak piszę. Cytując to co podałeś "Czarna płyta umacnia swoją pozycję jako format premium, wybierany nie tylko przez kolekcjonerów, ale także odbiorców szukających bardziej „fizycznego” doświadczenia muzyki." Już to widzę jak Sony tłoczy 100 milionów Winyli jak to miało miejsce podczas premiery gry GTA V 4 godziny temu, raiders napisał(a): Nie rzadko aby dostać jakiś fajny album na winylu to trzeba się zapisywać zanim kupisz ,nakłady rozchodzą się w mgnieniu oka ,a czasami nawet zanim zostaną wyprodukowane . Tak i znam kilka osób które przekładają ponad wszystko muzykę z winyla . W rodzinie mam wujka który ma kilka gramofonów jeszcze z czasów PRL lat 70/80 jak i te nowsze i kolekcję ponad 400 winyli . A cena 1500zł za gramofon to podstawowy sprzęt/model Właśnie trzeba się zapisać żeby dostać jakiś fajny album nie produkują tego w milionach sztuk jak ma to miejsce w przypadku gier na PS . Gramofon z lat 70/80 klasyka dziś jest więcej wart niż ten automat od Sony za 1500 zł z funkcja BLU i sterowaniem przez Smartfon
Kris194 5 069 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 3 godziny temu, galakty napisał(a): Na pewno nie czytnik płyt Zrobiłem mały research i akurat sytuacja z samymi czytnikami UHD BR jest taka, że firmy masowo wycofują się z ich produkcji a same komponenty do ich budowy coraz trudniej dostać. Mogłoby się okazać, że za ~10 lat Sony nie miałoby nawet z czego złożyć takiego czytnika. Trochę nie ten temat ale ironią jest to, że mamy płyty do archiwizacji, które są w stanie przetrwać wiele lat ale nie będzie czym ich odczytać, napędy optyczne narodziły się i wymrą jeszcze za życia niektórych tu zgromadzonych.
AndrzejTrg 3 475 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 5 godzin temu, Geble napisał(a): Myślałem, że to jakaś turbo wersja Termomixa po pierwszym zerknięciu A ja że to jakaś mini kuchnia kempingowa bez kitu zestaw garnków z osobnymi planikami
galakty 5 169 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 26 minut temu, Kris194 napisał(a): Zrobiłem mały research i akurat sytuacja z samymi czytnikami UHD BR jest taka, że firmy masowo wycofują się z ich produkcji a same komponenty do ich budowy coraz trudniej dostać. Mogłoby się okazać, że za ~10 lat Sony nie miałoby nawet z czego złożyć takiego czytnika. Trochę nie ten temat ale ironią jest to, że mamy płyty do archiwizacji, które są w stanie przetrwać wiele lat ale nie będzie czym ich odczytać, napędy optyczne narodziły się i wymrą jeszcze za życia niektórych tu zgromadzonych. Sam w domu poza PS5 nie mam żadnego innego czytnika... Ojciec ma kupę filmów na płytach, klasery porobione, a ja ostatnio zakupiłem płytkę ulubionego artysty po to żeby wesprzeć, bo słuchać nie miałem na czym
Vulc 2 753 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, ChudyXp napisał(a): Cytując to co podałeś "Czarna płyta umacnia swoją pozycję jako format premium, wybierany nie tylko przez kolekcjonerów, ale także odbiorców szukających bardziej „fizycznego” doświadczenia muzyki." Już to widzę jak Sony tłoczy 100 milionów Winyli jak to miało miejsce podczas premiery gry GTA V Jedno z drugim nie żadnego związku. Jeśli założeniem jest utrzymywanie statutu premium, nie zarabia się tutaj na ilości sprzedanych egzemplarzy tylko na cenie jednostkowej. Porównywanie tego do premiery jednej z najgłośniejszych gier w historii, jest kompletnie bezsensowne. Dwie zupełnie różne sytuacje. I w tym kontekście winyle mają się bardzo dobrze, notując coroczny wzrost sprzedaży. Edytowane 29 Lipca przez Vulc
Kris194 5 069 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Sam w domu poza PS5 nie mam żadnego innego czytnika... Ojciec ma kupę filmów na płytach, klasery porobione, a ja ostatnio zakupiłem płytkę ulubionego artysty po to żeby wesprzeć, bo słuchać nie miałem na czym I to jest właśnie przerażające, nie tylko w kwestii gier. Gromadzimy i wytwarzamy ogromne ilości danych na niby "trwałych nośnikach" ale nieodczytywalnych wraz z biegiem czasu. Zdjęcia rodzinne sprzed 100 lat na papierze? Żaden problem. Zapisz coś teraz nawet na płytce M-Disc, schowaj do szuflady i pomyśl, kto to odczyta za 100 lat w warunkach domowych skoro sami zaczynamy mieć problem z tym za naszego życia... Edytowane 29 Lipca przez Kris194 1 1
Vulc 2 753 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 3 godziny temu, Kris194 napisał(a): Zrobiłem mały research i akurat sytuacja z samymi czytnikami UHD BR jest taka, że firmy masowo wycofują się z ich produkcji a same komponenty do ich budowy coraz trudniej dostać. Nie powinno to dziwić. Miałem czytnik Sony UBP-X700, kupiony specjalnie do kolekcji filmów 4K. Kosztował mnie ponad 800 zł, za tę cenę dostajemy bardzo wolny sprzęt z prymitywnym interfejsem i co najwyżej przeciętną jakością obudowy. Po 3 miesiącach sprzedałem i kupiłem XSX, który z odtwarzaniem płyt radzi sobie nawet lepiej, będąc przy okazji konsolą. 🤷 A przecież na rynku są też droższe modele. To jest ślepa uliczka. 1
Kadajo 9 968 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Jeśli wzrośnie sprzedaż filmów, a już zaczyna to i wrócą odtwarzacze. Ale na ten moment faktycznie wygląda to słabo a jedynym sensownym ale nadal potencjalnie awaryjnym jest Panasonic DP-UB820.
Vulc 2 753 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Odtwarzacz w cenie używanego XSX, nie ma to IMO większego sensu, chyba że ktoś koniecznie chce DV. A i widzę, że Sony UBP-X700 to obecnie 1.1k, co za sprzęt tej klasy jest kwotą absurdalną. Zrobił się z tego segment Premium taki jak ze Steam Machine - nie wiesz za co płacisz.
Kadajo 9 968 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Na plus, że masz dużą kontrolę nad obrazem. Na pewno większa niż na konsoli. Ale zgadzam się, że ceny są absurdalne.
Kris194 5 069 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, Kadajo napisał(a): Jeśli wzrośnie sprzedaż filmów, a już zaczyna to i wrócą odtwarzacze. Żadnego wielkiego powrotu IMO nie będzie, choćby dlatego, że większość producentów zaprzestała produkcji niebieskich diod laserowych 405nm o mocy 20 mW (podstawowy element napędów UHD Blu-Ray). Tak jak wspomniałem, już teraz jest problem z dostępnością komponentów. https://www.techradar.com/pro/japanese-firm-will-continue-producing-blu-ray-disc-drives-as-another-iconic-company-announces-end-of-an-era-for-physical-discs-buffalo-will-sell-odds-at-higher-prices-until-stocks-run-out Edytowane 29 Lipca przez Kris194
Kadajo 9 968 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Canon zaczął znowu produkować aparaty kompaktowe, a AMD ogarnęło linie produkcyjne dla 5800x3D, co też podobno łatwe i tanie nie było. Mysle ze ogarna spokonie "niebieski laser" jak bedzie trzeba
galakty 5 169 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca 13 godzin temu, Kris194 napisał(a): I to jest właśnie przerażające, nie tylko w kwestii gier. Gromadzimy i wytwarzamy ogromne ilości danych na niby "trwałych nośnikach" ale nieodczytywalnych wraz z biegiem czasu. Zdjęcia rodzinne sprzed 100 lat na papierze? Żaden problem. Zapisz coś teraz nawet na płytce M-Disc, schowaj do szuflady i pomyśl, kto to odczyta za 100 lat w warunkach domowych skoro sami zaczynamy mieć problem z tym za naszego życia... Domowe wypalanie to chyba do 30 lat jest trwałe, fabryczne około 100 lat. W sumie jak tak myślę to nawet mój ojciec mimo posiadania pokaźnej kolekcji płyt nie ma NIC co by je odtworzyło pod TV, bo czytnik DVD dawno się zepsuł, a żaden laptop czytnika nie ma. Posiada zewnętrzny dodatkowo i to jedyna opcja. Tylko jemu nie przeszkadza 720p, a ja jakbym miał oglądać na TV typu OLED to jednak Blue-Ray by się przydało i tu jedynie PS5 zostaje
kanon7 820 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca https://www.ppe.pl/news/420464/sony-nie-powroci-do-plyt-na-ps5-ps6-playstation-publikuje-oswiadczenie.html To by było tyle na temat protestów graczy
Reddzik 3 899 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Tak to jest jak się ma jeden sklep cyfrowy, jak będzie tak samo z Sony, to praktycznie koniec. Na pewno nie biorę PS6. Tak wygląda cyfryzacja w Nintendo, promocji prawie nie ma, a jak już to jedna stała cena, niżej nie dadzą. Wybrałem kilka gier dla wglądu. Żeby zagrać w grę po tańszej cenie, to trzeba czekać rok a czasem dłużej. Tak wiem, że ta gra jest taniej w pudełku. Strona do wglądu to: https://www.dekudeals.com Na przykład Zelda TotK przecenę miała w 2024 z 289zł na 202zł. Więc póki co 1.5 roku bez promocji Sorka, ale ja wieszczę taki o to scenariusz jaki widuję na platformie Nintendo z exami i z innymi grami, to samo będzie na PS; nie ma innych sklepów, promocji czy kodów to można windować cenę. Na PC jest inna sytuacja, mamy kluczykownie, mamy oficjalnie dystrybucje jak GMG, GG, Fanatical, Humble itd itd. Ja jestem pesymistą jeśli chodzi o przyszłe konsole, cyfryzacja wybije ludziom granie, chyba, że będzie bulił po 300-400zł, bo nie doczeka się promocji. 1
ODIN85 4 926 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Jak będą trzymali się dwóch exów rocznie to mi to wisi. Problem mają ci których to jedyna platforma do grania. 1
Kadajo 9 968 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 3 godziny temu, kanon7 napisał(a): https://www.ppe.pl/news/420464/sony-nie-powroci-do-plyt-na-ps5-ps6-playstation-publikuje-oswiadczenie.html To by było tyle na temat protestów graczy Sony zapomniało ze to oni są dla graczy a nie gracze dla nich. No to gracze im przypomną 2 1
slafec 76 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 7 godzin temu, kanon7 napisał(a): https://www.ppe.pl/news/420464/sony-nie-powroci-do-plyt-na-ps5-ps6-playstation-publikuje-oswiadczenie.html To by było tyle na temat protestów graczy Takie wypowiedzi jeszcze zaognią "protesty". Do 2028 roku sporo czasu, a jak pojawią się pierwsze exy bez płyt to dopiero będzie płacz.
lukadd 3 763 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca GTA 6 już bez płyt i co? I już przeszło Przy premierze będzie trochę marudzenia od kilku procent graczy, ale to zginie w tłumie.
Reddzik 3 899 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Nie grzeje mnie GTA 6, może być tylko cyfra. Pal licho z tą grą, gdyby nie ona i wymysł pudełka z kodem, to by Sony siedziało cicho i nie pisalibyśmy o końcu pudełek(płyt). Można śmiało powiedzieć, że wszystko to wina Rockstara i GTA 6, niech ich piekło zaleje i cokolwiek, ba wszelkie plagi egipskie.
slafec 76 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca I co ludzie mają bojkotować GTA? Bądźmy poważni. Exy nadal sprzedają się bardzo dobrze w formie fizycznej i pierwsze gry w 2028 roku na pewno odczują piękną przyszłość only digital.
lukadd 3 763 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 1 minutę temu, Reddzik napisał(a): Można śmiało powiedzieć, że wszystko to wina Rockstara i GTA 6, niech ich piekło zaleje i cokolwiek, ba wszelkie plagi egipskie. Żadna wina Rockstara. Gracze sami odeszli od pudełek i to mega w ostatnich 5-7 latach. To co dzisiaj się dzieje to tylko kwintesencja wyborów graczy. Cyfra wygodniejsza. Tak samo jak w niemal całej Europie pozamykane sklepy Gamestop gdzie się handlowało używanymi gierkami face to face. Znikało już od lat, bo gracze rezygnowali z płyt i biznes się nie opłacał. To co się dzieje to tylko i wyłącznie wybór graczy przeważająca większość wydaje głównie kasę na cyfrowe gierki.
Reddzik 3 899 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Jeśli gracze sami są sobie winni to znaczy, że ja jestem w tych 0.1% który nie wyda 300-400zł na grę. Więc niech sobie robią "only digital". Na PC mam chociaż wybór, więc tutaj póki co ceny nie są aż takie straszne, Ubi czasem daje kupon 40zł, Epic też dawało, kto chciał to się okupił w gry. Takiego exclusivu konsole nie będą mieć. Zobaczymy jak to będzie na "premierę" z grami tylko digital. Na zachodzie to zawsze x4 taniej, co by nie powiedzieć w Polsce te 300-400zł to większa przebitka, u mnie to np połowa opłaty za mieszkanie. 1
slafec 76 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca W przypadku ostatnich exów pudełka stanowią 30-50% sprzedaży. Za 1.5 roku jedynym wyborem będzie wersja cyfrowa - owszem, część ludzi kupi klucz i szybko się przekonwertuje, ale część zwyczajnie odpadnie (albo przynajmniej zmieni nawyki zakupowe i zamiast preorderu będzie czekała na duże obniżki). Zapewne decyzja Sony jest poparta milionem analiz, ale oni nie są nieomylni. Inicjatywa GaaS na papierze miała być krokiem na przód, a narobiła im (jak na razie) więcej smrodu niż pożytku.
Rekomendowane odpowiedzi