NoviAMG 432 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Później zobaczę jakiś bezpieczny nastaw z niskim napięciem i podrzucę tu w temat. 1
lukadd 2 913 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia https://ithardware.pl/aktualnosci/g_skill_ddr5_6000_cl26_pamiec_ram-37727.html Polecam. Dobrze wypieczone. Magda Gessler 2
DrKleiner 0 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) 34 minuty temu, lukadd napisał(a): https://ithardware.pl/aktualnosci/g_skill_ddr5_6000_cl26_pamiec_ram-37727.html Polecam. Dobrze wypieczone. Magda Gessler A miałem wczoraj kupować Cosarze ale fart! Mam nadzieje że faktycznie będą w styczniu Edytowane 2 Stycznia przez DrKleiner
Imm 275 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Tylko dopowiem, że jest to zwyczajnie, najnowszy chwyt marketingowy producentów pamięci aby wydoić z Was więcej złotówek, za coś co możecie zrobić sami za mniej. Znaczy podkręcają fabrycznie pierwsze timingi i sprzedają drożej coś, co zrobią dowolne, tańsze pamięci na A-Die czy M-Die.
DrKleiner 0 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia 3 minuty temu, Imm napisał(a): Tylko dopowiem, że jest to zwyczajnie, najnowszy chwyt marketingowy producentów pamięci aby wydoić z Was więcej złotówek, za coś co możecie zrobić sami za mniej. Znaczy podkręcają fabrycznie pierwsze timingi i sprzedają drożej coś, co zrobią dowolne, tańsze pamięci na A-Die czy M-Die. Myślisz że z takimi Corsair Vengeance RGB DDR5 64GB CMH64GX5M2B6000Z30, pójdę niżej z timingami?
Imm 275 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Znając Corsaira to pewnie jest M-Die patrząc tylko na pierwsze timingi, które udostępniają na swojej stronie. Jeśli porzeźbisz to z dużą dozą prawdopodobieństwa zrobisz lepsze niż domyślny profil w tych G-Skill. Wszak samo CL ma minimalny wpływa na wydajność, no ale ładnie wygląda czytaj dobrze się sprzedaje w papce marketingowej i więcej złotówek można wyciągnąć od ludzi.
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia "CL" i tak niczego nie zmienia oprócz tego że fajnie i "szybko" wygląda na opakowaniu czy tam będzie cl30 czy cl26 bez różnicy.
Mexicano 1 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia 20 godzin temu, NoviAMG napisał(a): Później zobaczę jakiś bezpieczny nastaw z niskim napięciem i podrzucę tu w temat. Będę wdzięczny, jak mnie wtedy oznaczysz coby mi to nigdzie nie przepadło.
NoviAMG 432 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia @Mexicano Spróbuj tego, ew tras na 72 ustaw jak będzie problem z uruchomieniem pc/niestabilność. Do tego oba napięcia ram na 1.35v +- 1
Lameismyname 2 341 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia W większości przypadków będzie tak jak kolega @Send1N napisał. Tam te CL30 czy CL26 raczej różnica niezauważalna, chyba, że ktoś bawi się w syntetyki na żyletki. Co kto lubi. Wiadomo forum dla pasjonatów sprzętu... pewne czasochłonne czynności nie muszą być miarodajne do ilości włożonego czasu 1
Mexicano 1 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia @NoviAMG, wielkie dzięki za pomoc. Na tyle na ile się da zreplikowałem u siebie te opcje (widzę teraz, że zapomniałem o powerdownie): Nie mam już niestety dzisiaj na to zbytnio czasu, ale jak do tego siądę na spokojnie porobię testy stabilności i zobaczę co i jak. I tak jest na razie giga sukces, bo się uruchomiło
NoviAMG 432 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) Mdie pierwsze egzemplarze, słynęły z bardzo niskich napięć do takich 6000 cl30/32 , w dodatku masz oe hynix, jeśli mają taką samą jakość jak oe hynix 5600, to pewnie i dasz radę podciągnąć ram do 6200/6400cl32 na 1.3-1.35v. Używaj, testuj, będzie oki zapisz profil i spróbuj wskoczyć na 6200mhz . A jeśli wydajność zadowoli, można kupić jakieś radiatory na ram, założyć i na razie czekać na 2x16. Będzie brakować ramu, to wtedy zmienić na 2x32 i z głowy. Edytowane 5 Stycznia przez NoviAMG 1
Clairo 1 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Mógłby mi ktoś polecić pamięc ram 32gb ( z możliwością ewentualnej rozbudowy do 64gb ) pod x870e cabron, 9800x3d Zarówno ram jak i procesor w przyszłości chciałbym się nauczyć i podkrecić, ustawić pod najbardziej optymalne ustawienia.
creatinfreak 92 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego (edytowane) 32 czy 64 do gierek na 9800x3d i 4080s (w przyszłości pewnie 6080) ? 64 niby bardziej przyszłościowo, ale czy do czasu zanim gry będą potrzebować 64 nie będzie już 11800x3d i nowa platforma, albo jakieś kosmiczne pamięci z transferami 12000? Co myślicie? Bo dziś przyjdą oba zestawy i nie wiem, które zostawić. Edytowane 6 Lutego przez creatinfreak
Send1N 4 176 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Na dzień dzisiejszy są tytuły które potrafią zapchać w całości 32gb pamięci także jak masz możliwość lepiej zostawić 64
creatinfreak 92 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) A jeszcze pytanie przy 9800x3d ramy 6000 cl30 vs cl32? Bo myślę czy aby starych nie zostawić na profilu xmp (nowe kupiłem aby miały Expo, ale to chyba to samo przecież). Odczuje różnice tylko i wyłącznie w gierkach? Edytowane 8 Lutego przez creatinfreak
rzymo 78 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Przecież między 6000 CL30 a CL32 nie odczujesz żadnej różnicy w grach, jedynie w benchmarkach pojedyncze punkty w górę. 1 1
creatinfreak 92 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) Chyba dziś sprawdzę kilka benchmarków z gier i zobaczę czy cokolwiek będzie się zmieniać. A profile Expo i xmp czymkolwiek się różnią? Edytowane 8 Lutego przez creatinfreak
kalderon 1 092 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego To jest inna nazwa dla predefiniowanych ustawień RAMu, czy producent kości ustawił różne wartości dla AMD i Intela tego nie wiem. 1
MarioDee 22 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Który RAM będzie najbardziej optymalny i niedrogi pod AM5? Chodzi mi o 2x32 GB, tak na przyszłość będzie taka ilość, no i też możliwość podłubania przy osiągach w Biosie. Po głowie mi chodzi Goodram IRDM 6000 CL30, albo Patriot Venom 6000 CL30, chyba że jest coś lepszego z niewielką dopłatą? Edytowane 10 Lutego przez MarioDee
kalderon 1 092 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Za bardzo nie ma kości po 64GB, nawet 2x48GB kosztuje ponad 1500zł, a 2x32GB połowę tej kwoty.
MarioDee 22 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Źle napisałem, miało być 2x32 GB Poprawione już Edytowane 10 Lutego przez MarioDee
kalderon 1 092 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Goodramy mają ciut ciaśniejsze timingi i w podobnej cenie brał bym właśnie te kości.
maxmaster027 887 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego GOODRAM IRDM 32GB DDR5 za 369zł na Ceneo! Super RAM dla AMD | Pepper.pl https://www.pepper.pl/promocje/pamiec-ram-goodram-irdm-32gb-2x16gb-6000mhz-ddr5-cl30-dimm-ceneo-free-985975
JohnyWol 81 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Ostatnio na portalu był test fajnych pamięci, przy czym to zestaw 2x 16GB - https://ithardware.pl/testyirecenzje/lexar_ares_rgb_6000_mhz_cl_28_test_recenzja_opinia-38819.html Przy czym cena to chyba jakieś 500-550zł Edytowane 10 Lutego przez JohnyWol
Rekomendowane odpowiedzi