hopes 1 Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 8 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Jak umiesz albo chcesz się nauczyć bierz 6400cl32:) bezpieczniejsze ale nie gwarantowane będą 6000cl30 To mi teraz zagwozdkę dałeś. OC robiłem ale na intelu i musiałem sięgać po pomoc pclab bo mobo było wybredne przez lekko wygięte piny. A jakie A-die 6000cl30 polecisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 66 Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Jak nie będziesz OC robić to każde 6000cl30 czy a-die czy m-die będą spoko, A die są dobre bo się lepiej kręcą:) Zresztą te Adaty tez nie gwarantują że są a-die: Te same modele mogą mieć różne kości, przykład g-skilli 6400 jedne na a-die, inne na m-die Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopes 1 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Inaczej jest jakiś 6000cl30 co ma dużą szansę na a-die ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 66 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Coś się tak uparł na to a-die przy takich samych timingach/Expo nie będzie różnicy czy a-die czy m-die. Nie mam pojęcia gdzie mogą siedzieć a-die ale raczej przy wyższych taktowaniach. Weź najwtzej te daty zawsze masz 14 dni na zwrot jak nie pójdą/nie poradzisz sobie z ręcznym ustawieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umpero 90 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Przyszły do mnie wczoraj te adaty. Na pudełku jest napisane, że posiadają profil EXPO więc chyba powinny się odpalić bez ręcznej dłubaniny. Te pamiątki, które podałem według listy QVL Gigabyte i Asrock mają kości a-die. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N 97 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu Od kiedy amd wymyśliło sobie własne xmp (expo) to ludzie zaczęli być przewrażliwieni widzę że te bez dopisku nie odpalają się normalnie jedynie w czym może być problem to kupując zestaw ze zbyt wysokim taktowaniem na profilu/profilach niż imc jest wstanie ogarnąć, lub jak ktoś obsadza moduły w nieodpowiednie sloty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek 32 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 8 godzin temu, hopes napisał(a): Inaczej jest jakiś 6000cl30 co ma dużą szansę na a-die ? jak ci piszą , jak masz tylko profil expo włączyć to nie patrz na to... mam goodramy z maja, wtedy wg śledztwa lamy były jeszcze na m-die, kupując komuś np adaty czy kingstony zależnie co jest na promkach wsadzałem z ciekawości do siebie, zastanawiając się czy nie podmienić bo jest okazja, nie zauważyłem żadnych, co zrozumiałe różnic, musiałbym dłubać... mało tego na moim msi adaty świrowały/były niestabilne przy trybie high efficiency .. gdzie goodramy nei robią żadnego problemu kupuje się to co akurat jest najtańsze i tyle, wszystko jedno i to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuadator 0 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Pomijając kwestie A-die, M-die etc. Czy łatwiej jest ustawić np. 6400/ cl 30-28 na pamięciach 6400/cl 32, czy 6000/cl30, a może to jeden pies i te same pamięci z różnych kości będą się ustawiać tak samo? Jestem w trakcie wyboru i nie do końca wiem, na jakie pamięci się zdecydować Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyn 2 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Ja mam takie G Skill F5-6000J3238G32G 2 x 32 GB i działają ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug 285 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 14 minut temu, Wuadator napisał(a): Pomijając kwestie A-die, M-die etc. Czy łatwiej jest ustawić np. 6400/ cl 30-28 na pamięciach 6400/cl 32, czy 6000/cl30, a może to jeden pies i te same pamięci z różnych kości będą się ustawiać tak samo? 6000-6400 zrobi wszystko na kościach Hynix bez kombinowania i dłubania, to nie są takie taktowania, żeby miały być jakieś problemy. To bardziej od strony CPU możesz się zastanawiać, czy kontroler uciągnie 6400 1:1. 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek 32 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu pamietając też ze to wcale nie pierwszy parametr jest najwaznieszy, będziesz miał CL28 ale reszta z dupy i będzie chodzić gorzej niż na domyślnych te posty powinny być tu , w temacie o DDR5 i chęci OC : można przeklepać i spróbować u siebie 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuadator 0 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Po prostu pamiętam, że te viper steele, które mam, latały w najróżniejszych konfiguracjach sprzedażowych, a ustawiały się praktycznie tak samo Nie wiem jak to wygląda z pamięciami DDR5 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 66 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Generalnie to że ustawisz cl28 nic nie da jak dalszych timingów nie ustawisz tu jest tekstowa wersja pod AMD dla a-die/m-die od eksperta buldozoida: https://www.patreon.com/posts/low-effort-rank-77403831 Yt wideo https://youtu.be/dlYxmRcdLVw?si=Ziw0rgrsf3QZ2QMc 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N 97 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Brakuje takiego kalkulatorka jak był pod ddr4 od 1usmus'a może nie zawsze przeklepywanie wszystkiego jak popadnie banglało ale była to dobra baza 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galakty 76 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Albo poradnika jak ktoś na github zrobił pod DDR4 i AM4... To była miazga, pełno informacji, krok po kroku co robić i jak testować 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug 285 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, Send1N napisał(a): Brakuje takiego kalkulatorka jak był pod ddr4 od 1usmus'a może nie zawsze przeklepywanie wszystkiego jak popadnie banglało ale była to dobra baza Nie ma takiej potrzeby, ta platforma od strony OC DDR5 jest banalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N 97 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Na am4 też była łatwa w porównaniu do konkurencji mimo to powstał kalkulator i był bardzo przydatny Edytowane 4 godziny temu przez Send1N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuadator 0 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, są bardzo wartościowe i na pewno mi pomogą , jak już będę coś działał po zmontowaniu kompa, natomiast ( jeśli ktoś wie), to pytałem o to, które pamięci będzie łatwiej ustawić do optymalnych ustawień- 6400/6600 cl 32, czy 6000 cl 30, zakładając, że mówimy o tych samych modułach, czy nie ma różnicy jakie kupię, bo będą się ustawiac tak samo i różnice są tylko w profilach xmp/expo bazowych ustawieniach? Zakładam, że np chciałbym ciasno ustawić 6200 cl28 ( chciałbym też brać 2x32gb ,do różnych zastosowan może mi się przydać 64gb, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy jednak nie wziąć 2x16, bo pewnie będzie łatwiej ogarnąć oc) Pozdrawiam Edytowane 3 godziny temu przez Wuadator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel_krk 66 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) ja bym szedł w pojemność bo wydajność mało się zmienia a dopłacał do wygładu jak Ci sie np rpg Corsair podoba https://www.techpowerup.com/review/g-skill-trident-z5-rgb-ddr5-6400-cl32-2x-32gb/7.html Widzę że w testach na tpu 2x32 chodzą na expo 6400cl32 1:1 Kosztują 1058zł(timingi expo 32-39-39-102) gdzie goodramy 876zł z expo masz (timingi expo 32-38-38-102) czyli praktycznie identyczne ze wskazaniem na tańszy goodram https://www.ceneo.pl/Pamieci_RAM/Czestotliwosc:6400MHz/Opoznienie:CL32/Pojemnosc:64GB/Typ_pamieci:DDR5;0112-0.htm A 6000cl30 vs 6400cl32 w 4k, zero różnicy:) 6000expo vs 4800 JEDEC 1 fps róznicy Masz 2 % różnicy np miedzy 6200 z OC a 6000 expo ale to musi być 1080p i low preset:) Edytowane 2 godziny temu przez wrobel_krk 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuadator 0 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Może sformułuje pytanie inaczej : chcę ustawic pamięci na 6200 cl28. Czy moduły tego samego producenta o szybkościach 6000 cl30, czy 6400 cl32 będzie łatwiej ustawić do takich timingów w miare ciasno? A może nie ma to znaczenia i będzie tak samo latwo/trudno. Może ktoś się orientuje jak to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug 285 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Jeżeli warianty 6000 i 6400 są na tych samych kościach, to nie ma to żadnego znaczenia. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopes 1 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 6 godzin temu, mimuszek napisał(a): jak ci piszą , jak masz tylko profil expo włączyć to nie patrz na to... mam goodramy z maja, wtedy wg śledztwa lamy były jeszcze na m-die, kupując komuś np adaty czy kingstony zależnie co jest na promkach wsadzałem z ciekawości do siebie, zastanawiając się czy nie podmienić bo jest okazja, nie zauważyłem żadnych, co zrozumiałe różnic, musiałbym dłubać... mało tego na moim msi adaty świrowały/były niestabilne przy trybie high efficiency .. gdzie goodramy nei robią żadnego problemu kupuje się to co akurat jest najtańsze i tyle, wszystko jedno i to samo Akurat mam możliwość zakupu w tej samej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi