Phoenix. 5 479 Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu tam trzeba grac chyba w takich okularach przy tych bazowych 15fps 3
HappyLittleGamer 235 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Ja w ogóle do wczoraj nawet Steama nie miałem zainstalowanego na laptopie z tym Ultra 5 226v, bo on nie jest do gier. Sam fakt że można na malutkim APU uruchomić najnowszy XeSS i MFGx4 zasługuje na pochwałę. AMD nadal nie potrafi nawet podstawowego FSR4 uruchomić na żadnym APU. Z tej perskeptywy to ten MFG ratuje sytuację, bo na bazowym 20 fps nie da się grać, a na 40-60 z MFG da się używając kontrolera. Czyli nagle z dnia na dzień, na biurowym procku można wykonać gaming. I celowo nie sprawdzam gierek które mają bazowo 60fps bo robienie płynnej gry z gry która już wcześniej jest płynna, jest mało ciekawe. To już i tak robi każdy recenzent Ktoś powie: a to czemu nie zrzucisz rozdzielczości? Bo się zrobi mydło. A XeSS daje gites obraz. 2
Phoenix. 5 479 Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu 2 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a): AMD nadal nie potrafi nawet podstawowego FSR4 uruchomić na żadnym APU. Dziwne zeby potrafilo skoro APU nie posiada wymaganego sprzetowego ukladu RDNA4 1
janek25 261 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) No właśnie na xess zjedziesz z rozdzielczości czego nie zrobisz na fsr wallec Edytowane 12 godzin temu przez janek25
wallec 1 162 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 7 godzin temu, janek25 napisał(a): No właśnie na xess zjedziesz z rozdzielczości czego nie zrobisz na fsr wallec Jeszcze przyjdzie czas na testy i opinie na b580. Póki co musisz się zadowolić opiniami osób które nigdy nie miały karty Intela i nie używały upscaler/generatora wspieranego dedykowanymi akceleratorami. Może inni posiadacze kart coś napiszą?
Doamdor 2 440 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @Krzysiak Tego już nie da się zatrzymać, coraz więcej ludzi wierzy w MFG. Teraz zaczęli wierzyć, że z 15-20 fps za pomocą MFG uzyskaja płynna grę. 😅 2
HappyLittleGamer 235 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu @Doamdor, no ale jak zestawisz dwa ekrany obok siebie, i na jednym będzie 20fps, a na drugim 50 z MFG, to lepiej się będzie grało na tym z MFG pod warunkiem że: -grasz na kontrolerze, nie myszce, i włączasz poziom trudności Easy -przymykasz oko na artefakty które moim zdaniem jednak nie psują rozgrywki Albo jeśli to gra multiplayer no to lepiej zjechać z rozdzielczością, ale zaczynając na 20 fps nie dasz rady obniżyć na tyle aby wejść na 50 fps i jako tako to wyglądało. Jak dla mnie, to to jest valid use case dla MFG Z gówna zrobić grywalną gierkę, to różnica między grać a nie grać.
MJRegul 573 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 8 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a): JI celowo nie sprawdzam gierek które mają bazowo 60fps bo robienie płynnej gry z gry która już wcześniej jest płynna, jest mało ciekawe. To już i tak robi każdy recenzent Ktoś powie: a to czemu nie zrzucisz rozdzielczości? Bo się zrobi mydło. A XeSS daje gites obraz. Nie no szanujmy się. 60fps to grywalnie a nie płynnie a XeSS to chyba najbardziej mydlany skaler ze wszystkich dostępnych.
Krzysiak 2 244 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a): AMD nadal nie potrafi nawet podstawowego FSR4 uruchomić na żadnym APU. No i nie uruchomi póki co Edytowane 5 godzin temu przez Krzysiak
leven 766 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Godzinę temu, Doamdor napisał(a): @Krzysiak Tego już nie da się zatrzymać, coraz więcej ludzi wierzy w MFG. Teraz zaczęli wierzyć, że z 15-20 fps za pomocą MFG uzyskaja płynna grę. 😅 Nie miałeś na myśli DMFG ? Dla czego ta nowa technologia już jest niepoprawna, przecież jeszcze nie wyszła do odbiorców ?
Phoenix. 5 479 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 43 minuty temu, leven napisał(a): Nie miałeś na myśli DMFG ? Nie pij bo kazdy zrozumial tylko nie ty.... i jak byc jest napisane MFG, ktory ma tez wlasnie omawiany intel. Edytowane 4 godziny temu przez Phoenix.
Doamdor 2 440 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 1 godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a): @Doamdor, no ale jak zestawisz dwa ekrany obok siebie, i na jednym będzie 20fps, a na drugim 50 z MFG, to lepiej się będzie grało na tym z MFG pod warunkiem że: -grasz na kontrolerze, nie myszce, i włączasz poziom trudności Easy -przymykasz oko na artefakty które moim zdaniem jednak nie psują rozgrywki Albo jeśli to gra multiplayer no to lepiej zjechać z rozdzielczością, ale zaczynając na 20 fps nie dasz rady obniżyć na tyle aby wejść na 50 fps i jako tako to wyglądało. Jak dla mnie, to to jest valid use case dla MFG Z gówna zrobić grywalną gierkę, to różnica między grać a nie grać. Nie nazwałbym tego płynną grą, ani komfortowym graniem, lepiej obniżyć detale, niż się męczyć przy tak niskim fps. 1
tomcug 3 123 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 47 minut temu, Phoenix. napisał(a): Nie pij bo kazdy zrozumial tylko nie ty.... Nie ma potrzeby pisać takich uwag 1
wallec 1 162 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @tomcug planujesz jakieś testy intelowskiego mfg?
tomcug 3 123 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Na razie nie ma takich planów, ale nigdy nie wiadomo.
janek25 261 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 2 godziny temu, MJRegul napisał(a): Nie no szanujmy się. 60fps to grywalnie a nie płynnie a XeSS to chyba najbardziej mydlany skaler ze wszystkich dostępnych. Wejdź sobie na purepc z testu upscalera BF 6😉
MJRegul 573 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @janek25 mam karty NV i mam Intela B580 - testuję różne rzeczy i zawsze XeSS jest największym mydłem. Nie potrzebuję by za mnie ktoś testy robił, wyciągam wnioski z tego co sam widzę. Nie znalazłem jeszcze gry gdzie XeSS zbliżył się ostrością do DLSS 4. Jedyne co mi do głowy przychodzi to to, że na starość ślepnę 1
sideband 2 234 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Nie pij bo kazdy zrozumial tylko nie ty.... Musiałem Edytowane 2 godziny temu przez sideband 4
MJRegul 573 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 35 minut temu, leven napisał(a): Ale mydło widzisz ? Czasami nawet używam Pierwszy lepszy przykład DLSS Transformer vs XeSS 2 bo to akurat jest zaimplementowane w grze. Jeden i drugi na Quality. 200% 1 1
janek25 261 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 godziny temu, MJRegul napisał(a): Nie no szanujmy się. 60fps to grywalnie a nie płynnie a XeSS to chyba najbardziej mydlany skaler ze wszystkich dostępnych. W przypadku Indiana Jones and the Great Circle, opartego na silniku idTech 8, techniki skalowania obrazu oferują różne poziomy jakości. Oto podsumowanie, która z nich jest najlepsza: 1. Zwycięzca: DLSS (NVIDIA) Jeśli posiadasz kartę graficzną NVIDIA GeForce RTX (serii 20, 30, 40 lub 50), DLSS 3.7/4.0 jest najlepszym wyborem pod względem jakości obrazu. Dlaczego: Zapewnia najostrzejszy obraz, najlepszą rekonstrukcję drobnych detali (tekstury, roślinność) i najmniej artefaktów (migotania, ghostingu). DLAA: Jeśli Twoja karta pozwala na grę w wysokiej płynności bez skalowania, włącz DLAA (NVIDIA DLAA) – zapewnia ona najwyższą dostępną jakość obrazu, lepszą niż natywna rozdzielczość. 2. Drugie miejsce: XeSS (Intel) Jeśli masz kartę AMD Radeon lub Intel Arc, najlepszym wyborem jest Intel XeSS. Dlaczego: XeSS 1.3/1.4 jest znacznie lepszy niż FSR w oddawaniu szczegółów i tekstur, a w trybach Ultra Quality+ oferuje jakość bardzo zbliżoną do DLSS. Uwaga: XeSS często wygląda lepiej i jest stabilniejszy w ruchu niż FSR. 3. Trzecie miejsce: FSR (AMD) AMD FSR 3.1 jest funkcjonalne, ale w porównaniu do DLSS i XeSS, obraz bywa bardziej rozmyty ("muddiness") i generuje więcej artefaktów na przezroczystych obiektach. wiec nie najgorszy
MJRegul 573 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @janek25 wybacz nie będę specjalnie IJ kupował by znaleźć jaskółkę co czyni wiosnę Takie samo mydło nawet w porównaniu do FSR jest w CP77, przynajmniej u mnie. niezależnie czy włączam go na NV czy na Intelu.
janek25 261 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu To był przyklad.Nikt kto ma intela nie bedzie go uruchamiał na FSR bo on sie nadaje do niczego BF6 Intel XeSS 2 w bezpośrednim porównaniu z AMD FSR 4 prezentuje się wyraźnie lepiej, oferując obraz który jest wierniejszy temu co widać w natywnej rozdzielczości. W tym wypadku podsumowanie porównania jest bardzo zbliżone do tego, co mogliście przeczytać przy zestawieniu ze sobą DLSS 4 oraz FSR 4. Faktura siatki jest wyraźnie zaakcentowana przy użyciu XeSS 2 w każdym trybie upscalingu (choć poniżej Quality w oczy rzuca się migotanie obrazu), grafika jest również nieco wyraźniejsza na wyższych poziomach skalowania.
wallec 1 162 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 37 minut temu, MJRegul napisał(a): Czasami nawet używam Pierwszy lepszy przykład DLSS Transformer vs XeSS 2 bo to akurat jest zaimplementowane w grze. Jeden i drugi na Quality. 200% Masz bez powiększenia? Pszenica(?) wygląda wg. mnie identycznie lub bardzo podobnie, natomiast zamek i drzewa na dole są tak jakby z TAA a na górze bez anti alliasingu. Daj sobie wyostrzenie obrazu xess na 0.65 i będziesz miał ostrość w tle
MJRegul 573 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 29 minut temu, janek25 napisał(a): To był przyklad.Nikt kto ma intela nie bedzie go uruchamiał na FSR bo on sie nadaje do niczego BF6 Intel XeSS 2 w bezpośrednim porównaniu z AMD FSR 4 prezentuje się wyraźnie lepiej, oferując obraz który jest wierniejszy temu co widać w natywnej rozdzielczości. W tym wypadku podsumowanie porównania jest bardzo zbliżone do tego, co mogliście przeczytać przy zestawieniu ze sobą DLSS 4 oraz FSR 4. Faktura siatki jest wyraźnie zaakcentowana przy użyciu XeSS 2 w każdym trybie upscalingu (choć poniżej Quality w oczy rzuca się migotanie obrazu), grafika jest również nieco wyraźniejsza na wyższych poziomach skalowania. 1. XeSS na Quality 200% 2. FSR na Quality 200% czepianie się szczegółów ale dla mnie screen 1 ma o piczy włos mniej detali na liściach 22 minuty temu, wallec napisał(a): Masz bez powiększenia? Pszenica(?) wygląda wg. mnie identycznie lub bardzo podobnie, natomiast zamek i drzewa na dole są tak jakby z TAA a na górze bez anti alliasingu. Daj sobie wyostrzenie obrazu xess na 0.65 i będziesz miał ostrość w tle Normalne ustawienia DLSS Transformer na Jakość i normalne ustawienia XeSS na Jakość z poziomu gry (KCD2). Z poziomu gry nie ma możliwości ustawienia ostrości XeSS, w sterowniku nie grzebałem. Mam karty, mogę testować, wrzucać porównania, nie muszę czytać recenzji by wybrać co używać i co dla mnie lepsze. Dla mnie XeSS najbardziej mydlany, najwięcej artefaktów ma FSR a DLSS na pierwszym miejscu. Edytowane 59 minut temu przez MJRegul 1 1
Rekomendowane odpowiedzi