Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

Dlaczego? Te karty są ok: KLIK. Na RX 7600 powinno być podobnie. Dwa wentylatory i dwa zajęte sloty w zupełności wystarcza. Nie potrzeba do każdej karty chłodzenia wielkości cegły i nie każdy chce ledy.

RDNA3 ma wieksze TDP. A do tego to co pokazales wyzej to 70st i 1500rpm czyli chlodzenie szrot.

Sorry ale w kazdej najtanszej marce chlodzenia to nic specjalnego, tobie moze to pasowac ale mi np nie i nie jest to tez dobre chlodzenie, zwyczajnie poprawne jak ktos nie wymaga dobrej kultury i niskich temp oraz lubi po taniosci.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

7W w idle po wlaczeniu ASPM.

Kurde, czyli coś włączyć trzeba jak przytoczony ASPM, żeby mieć pobór prądu na idle taki jak na kartach AMD i NV :E.

Opublikowano
1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

Kurde, czyli coś włączyć trzeba jak przytoczony ASPM, żeby mieć pobór prądu na idle taki jak na kartach AMD i NV :E.

Tak ale u liptona zjechalo tylko 5W na platformie AMD, moze na intelu zejdzie lepiej. Kij wie od czego to zalezy bo to moze byc nawet roznica w obrebie roznych modeli mobo jak bios steruje.

• Like 1
Opublikowano

To tak nie działa to jest zależne od konstrukcji danego producenta.

W skrócie karty, które nie reagują na włączenie ASPM(brak spadku poboru mocy) nie potrzebują ASPM do niskiego poboru w idle.

Popatrz sobie na wyniki Techpowerup te które mają zawyżony pobór mocy względem innych na tym samym modelu wymagają włączenia ASPM by pobór mocy spadł w idle.

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak ale u liptona zjechalo tylko 5W na platformie AMD, moze na intelu zejdzie lepiej. Kij wie od czego to zalezy bo to moze byc nawet roznica w obrebie roznych modeli mobo jak bios steruje.

Dlatego chcialbym sie u siebie zaskoczyc na intelu, ale to moze byc tez zalezne od samego biosu/chipsetu/generacji moze. U mnie biostar olal update BIOS od 2021, wiec jesli problem byl na A750 to ten sam pewnie bedzie na czymkolwiek B…

Opublikowano

Ich "DLSS" w 1.3 jest TOPa ma byc kolejna iteracja, FG ma byc sprzetowe na jednostkach wiec napewno bedzie lwpsze od AMD :cool:

32 minuty temu, sideband napisał(a):

W skrócie karty, które nie reagują na włączenie ASPM(brak spadku poboru mocy) nie potrzebują ASPM do niskiego poboru w idle.

Popatrz sobie na wyniki Techpowerup te które mają zawyżony pobór mocy względem innych na tym samym modelu wymagają włączenia ASPM by pobór mocy spadł w idle.

Czyli w skrocie zalezne to bedzie od producenta karty jak np Sparkle czy Asrock?? No i jk pobor nie spada to zostaje wszystko w rekach intela czy ogarna sterami?? Dobrze rozumiem czy zle? Bo mi osobisci nie chce sie bawic w ASPM i jego konfigurowanie, ma to dzialac jak na nvidia.

Opublikowano
38 minut temu, sideband napisał(a):

Ja miałem jeszcze inny przypadek z 3060Ti karta nie dość że nie reagowała na aspm to jeszcze pobierała 2x tyle w idle co 3060Ti u innych i nic nie mogłem z tym zrobić pamiętam ;) 

3 godziny temu, wallec napisał(a):

Jak oprogramowanie od karty graficznej może wyglądać w ten sposób?

Co człowiek to opinia  częściej czytałem posty tego typu że nvidia ma soft za czasów PRL'u a jakoś amd potrafi :E tak samo jak ludzie płaczą o szatę graficzną w biosie.... w bios czy sterowniki się nie gra, ustawiasz tam coś i zamykasz.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ich "DLSS" w 1.3 jest TOPa ma byc kolejna iteracja, FG ma byc sprzetowe na jednostkach wiec napewno bedzie lwpsze od AMD :cool:

Czyli w skrocie zalezne to bedzie od producenta karty jak np Sparkle czy Asrock?? No i jk pobor nie spada to zostaje wszystko w rekach intela czy ogarna sterami?? Dobrze rozumiem czy zle? Bo mi osobisci nie chce sie bawic w ASPM i jego konfigurowanie, ma to dzialac jak na nvidia.

W przypadku kart od NV tak jest w przypadku Intela to nie wiem czy tak będzie. Intel tak czy inaczej nadal nie ogarnął problemu z wydajnością bez RB i oszczędzania energii(nie mam na myśli ASPM) jak takie pierdki mają o wiele za duży pobór mocy przy pracy na kilku monitorach czy YT etc.

23 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ja miałem jeszcze inny przypadek z 3060Ti karta nie dość że nie reagowała na aspm to jeszcze pobierała 2x tyle w idle co 3060Ti u innych i nic nie mogłem z tym zrobić pamiętam ;) 

Co człowiek to opinia  częściej czytałem posty tego typu że nvidia ma soft za czasów PRL'u a jakoś amd potrafi :E tak samo jak ludzie płaczą o szatę graficzną w biosie.... w bios czy sterowniki się nie gra, ustawiasz tam coś i zamykasz.

Czasem trzeba ręcznie wklepać ustawienia w biosie bo inaczej ASPM nie działa.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, leven napisał(a):

Karta intela wygląda pięknie. No ale jak najwyższy model ledwo konkuruje z 4060, to lipa, a szkoda.

5060 ma mieć 8gG Vram ?  Śmiech na sali.

Nie martw się, za pół roku będzie pewnie wersja Super z 12GB i kośćmi po 3GB, aby ci nieliczni kupujący mogli sobie pluć w brodę :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Chyba jeszcze w między czasie coś pite jest bo ciężko rozszyfrować ten post ;D

11 minut temu, sideband napisał(a):

Czasem trzeba ręcznie wklepać ustawienia w biosie bo inaczej ASPM nie działa.

Ja wtedy olałem już temat bo dłuższym grzebaniu, próbowałem wszystkiego co się dało, inni mieli 10w w idle ja miałem 20 i tak już zostało ;) 

Opublikowano

Tak sobie z ciekawości sprawdziłem

B580 wielkość chipu 272 mm^2, prawie 20M tranzystorów, TDP 190W

RTX 4060 - wielkość chipu 159 mm^2 , 19M tranzystorów, TDP 115W

Czyli w zasadzie u Intela bez zmian - premiera spóźniona o jakieś 18-24 miesięcy i karta która powinna  być  gdzieś pomiędzy 4060 ti a 4070 non s walczy z produktami konkurencji poprzedniej generacji. Znowu będą oferować produkt który powinien być wyżej pozycjonowany w cenie totalnego mainstreamu.

Plus oczywiście sterowniki - jak patrzę na wyniki w Wukongu (skromne 20+ milionów kopii w 2024) to lekka beka.

W zasadzie jedyne co ją broni to Nvidia i AMD lecące w kulki z cenami 4060 i 7600

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Karta intela wygląda pięknie. No ale jak najwyższy model ledwo konkuruje z 4060, to lipa, a szkoda.

B580 to raczej seria niższa. Wyższa to B7XX i może się doczekamy. Wątpię by zmienili nomenklaturę gdy w poprzedniej generacji było A5XX i A7XX. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

Przeciez to nie jest najwyzszy model. Co prawda oficjalnie celuja w niski i max srednio pulap, ale nie nie znaczy, ze B5xx to wszystko. Wedlug mnie prawie na pewno beda B7xx. Watpliwosci mozna miec jedynie co do B9xx, to predzej w 3 gen

Opublikowano
6 minut temu, Wu70 napisał(a):

E nawet nieźle to wygląda (jak na kartę trzeciego producenta), pewnie szybciutko potanieje i w okolicach 1k może się rozgościć 

No strzelam, ze B580 na poczatku roku bedzie za okolo 1000 moze 900-1000. Wtedy bedzie naprawde ciekawie