Intel Xe-HPG - wątek zbiorczy
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Mar_s · Opublikowano
Na GTX 660? A była okazja bo zaczęła wariować, jakaś oksydacja od leżenia albo coś, ale izo plus szczoteczka i lata jak złoto, a pastę wziąłem tą chińską, trzeba zużyć bo tuba wielka Już wziąłem, dostałem od Picodi 100 zł CB na RTV to capnąłem 4070S, jeszcze gierka ma być z Indianą -
Przez Qrdello · Opublikowano
Obiecałem że napiszę kilka słów o zmianie wentylatora w PS5 Pro, jak już mi temat trochę okrzepnie. Wczoraj w nocy i wcześniej trochę pograłem, to i wrzucę tutaj dwa słowa. Zdjęć nie robiłem, bo generalnie można spokojnie w sieci sobie zlokalizować jak wyglądają śmigiełka w PRO. Ori temat: mój PRO ma fabrycznie wentylator Delty, który już na zagranicznych forach zdążył się poznać jako ten wyjątkowo głośny oraz emitujący irytujące dźwięki o wysokim tonie, popiskiwanie, wycie w dodatku z falowaniem. Mój konkretny egzemplarz nie popiskiwał podczas wolnej pracy, ale za to pod obciążeniem miał irytujący dźwięk falowania, powtarzający się w regularnych odstępach czasu a więc teoretycznie taki, do którego może się ucho przyzwyczaić. Dodam, że jest to dźwięk o natężeniu, którego połowa społeczeństwa nie słyszy lub słyszy ale jej to nie przeszkadza. Przetestowane na połowie mojej familii na 10 osób, trójka słyszy falowanie tak jak ja cieżko jest więc wytłumaczyć tym niesłyszącym jak bardzo jest to irytujące. Podobnie jak astygmatycy swoich problemów ze wzrokiem zdrowym osobom nie wytłumaczą. No ale do meritum. Zamówiłem u majfrienda za 70 ziko wentylator Foxconna, który co do zasady powinien mieć nieco inną charakterystykę pracy przez inną budowę łożyska i części zabudowy łożyska. Generalnie rewizji tego wentylatora jest już 5, ja dostałem F1, czyli pierwszą. Niby najgłośniejszą. Samo zamówienie bajka, poklikałem 4tego grudnia, 12tego paczka była u mnie w żabce. Dobrze zapakowana, zabezpieczona, z dodatkowymi narzędziami do demontażu, nawet torx z dziurką był w zestawie. Już po wyjęciu mojej delty widać było wyraźnie powód nieregularnej pracy wentylatora - ma on bicie na około mm - 2mm wzdłuż najdłuższej krawędzi. Nierówną pracę widać nawet rozkręcając wentylator w ręce, a co dopiero przy prędkościach rzędu 1200 obr/min. Nowy foxconn pasuje jak ulał, montaż banalny. Co do samej pracy to jest delikatna różnica in plus w kontekście głośności - konsola pracuje ciszej, ale jest dalej słyszalna z odległości 2m w zaciszonym pomieszczeniu. Natomiast póki co zniknął zupełnie irytujący efekt falowania. Foxconn ma za to taki bardziej mechaniczny podźwięk, który dla mnie i moich uszu jest zupełnie akceptowalny. Jak będzie dalej, czas pokaże. Usterki pokroju głośniejszej pracy z czasem potrafią się pojawić lub nasilać, natomiast w mojej ocenie warto za tą stówkę z transportem spróbować, bo doświadczenie ps3, później kilku różnych czwórek, kilku różnych wentylatorów w bazowej piątce, podpowiada mi że jak ktoś źle trafi, a chce mieć konsolę cichą niezależnie od warunków, akustyki etc, to w SONY jest niemalże zawsze loteria. Coś co praktycznie nigdy nie zdarzylo mi się przy xboxach, a miałem ich w sumie kilkanaście, w playstation jest niemal cechą produktu i tak zachodzę w głowę, co stoi na przeszkodzie produkować JEDEN CICHY model wentylatora zamiast 3-4 o różnych przypadłościach wygląda mi to tak, jakby kraje w oczach sony trzeciego świata miały dostawać gorszy sort produktu. Tak jak pisałem wcześniej, niemalże bezszelestne foxconny rewizja f5 (pięć rewizji foxconn dokonał zanim wypuścił PS5 pro z ich śmigłem) to obecnie jedynie JP -
Przez Pentium D · Opublikowano
@Mar_s Coś innego bierzesz czy wywalone? Będzie okazja PTMa nałożyć -
Przez Lameismyname · Opublikowano
@tomek25 Nie wedle pepperowiczów, płaczą że drogo. Najlepiej topkę tego gpu gdyby dawali za darmo + bon żywieniowy
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi