Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Send1N

Powiem tak,

przez Ciebie to kupiłem nie tylko P12 ale i P12 MAX potem Syriusy dual ring z kontrolerem

i kilka innych wentylatorów

potem do jednej ręki LL TL na polimerach do drugiej P12 i śmiechłem jak to porównałem.

Ciche to jest ale materiały wykonanie brak chain system łożyska spasowanie rotora

i inne aspekty mówią jasno.

Tico to nie auto,kaszanka to nie kawior,a disco polo to nie muzyka.

Edytowane przez Elder
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

To nie wziąłeś wersji z podpiskiem PST? :E te mają możliwość łączenia szeregowego ;) jakość wykonania fakt jest kiepska ale kulturą pracy jaką prezentują przed i za przeszkodą w cenie 25-30zł za szt mogą zawstydzić nie jeden kilka razy droższy wentyl ;) Mi się kiedyś zdążyła taka sytuacja że pękł mi przy dokręcaniu do chłodnicy bo nieco mocniej dojechałem śrubkę :E o w tym miejscu: 

1.png

Nigdy z mi sie nic takiego wcześniej ani później nie przytrafiło :E 

Opublikowano

Tutaj w krainie wentylatorów mamy ciągły postęp

lepsze niszczy dobre...

ceny rosną bo weszły polimery/ lepsze łożyska /servo / chain system 

lepsze opcje podświetlenia RGB /kontrolery

chociaż soft to ruletka i tego softu od LL nie lubię...mniejsza o to.

Nie miałem P12 to sprawdziłem...to nie dla mnie.

Odesłane.

MAXy zostawiłem,gdzieś tam do jakiegoś strucla się je wykorzysta bo tanie jak barszcz w 5 paku.

Chain system popsuł mi łeb, nienawidzę plątaniny kabli

a tu masz spokój z tym burdelem w przewodach.

Składasz jak klocki LEGO i adios.

20260317_163931.thumb.jpg.66655ea2d7c3f9392fc6f5a73046106f.jpg

Opublikowano

A o to chodziło myślałem że o łączenie szeregowe  na kablach, bo wersje pwm mają "PST" (możliwość łączenia) a DC już nie ;) z kolei plus wersji 3pin jest taki że startuje z niższego napięcia niż wersja pwm (4pin) więc dobrze sprawdza się do zasilacza ;) 

Opublikowano

soft z wired TL zjada 5% benchamarków (aida, steel nomad czy  CB23), soft z wirelessów ma laga w sterowaniu  obrotami

zeby chociaż fan control miał plugin

a p12 to  tylko  MAX ew PRO

Opublikowano

Co zrobisz jak nic nie zrobisz.

Soft jest zarazą,

chcesz RGB wentylatory masz z nimi pakiet problemów

głownie z podłym softem ale kto teraz bez RGB ma kompy jak taka moda?

Dla mnie polimery pozamiatały i to dawno od pierwszego Phanteks T30 do tego się przekonałem.

No nie do koloru T30 bo jest obrzydliwy ale Noctua czy Lian Li i inni jak poszli w taki materiał w czerni

to u mnie wygrali.

T30 na siłę pakowałem na chłodnice bo do 900rpm akceptowalne a poziom wibracji nikły

za to z chłodnicami fat 9FPI to super współpracuje = ciśnienie statyczne/wydajność.

Nie chcę kabli

tyle chrzanienia aby to ogarnąć

kłęby kabli były i won

tyle czasu i kosztów...po co jak jest chain system w Lian Li?

Przyjdzie taki projekt zrobić to piana na pysku przez głupie wentylatory.

Dziesiątki godzin pracy.

Dosyć tego.

obraz.thumb.png.58d9846569ffdeb9bef708840f86d326.png

obraz.thumb.png.5029c6744881f7af9f80c5275639b8f0.png

obraz.thumb.png.f28d0d8c166c63adb3ee0bcd3d3b4002.png

obraz.thumb.png.6910c2e2513427e506e43c7cdf85f088.png

• Like 4
Opublikowano

Mam to samo, inni nie mają i RGB chcą

to co zrobię?

Potem płacz że tyle kasy wywalone w wentylatory

a soft dokuczliwy.

Nie tylko te 16 sztuk Lian Li TL reverse jak pracuje pobiera przy włączonym białym podświetleniu ... jakieś 70 W.

Masakra.

70W żrą wentylatory a gdzie reszta...dlatego mi wywalało w syntetykach pobór mocy całego kompa do 960W.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

@Elder @ju-rek u mnie w zasadzie nigdy nie było żadnego setup'u z wentylami RGB, na początku redux'y, potem chromax'y od Noctua aż do czasu "posmakowania" T30 od Phanteks'a. W międzyczasie miałem też P28 od LL ale 

mam wrażenie że lubią buczeć w pewnym zakresie obrotów, szczególnie w push'u na radiatorach. 

Teraz jeszcze dodatkowo polecam wentylatory Sudokoo MACH 140. Świetne polimery. Naprawdę robią przeciąg nawet przy niskich obrotach. Śmiem twierdzić że są nawet lepsze od T30 140mm w ogólnym rozrachunku - stosunek ciszy do wydajności. 

Grubość 30mm. Nie miałem ich jednak w wersji 120mm - w tym rozmiarze mam T30 w ilości ok. 30 szt :P  Ale te 140tki naprawdę polecam. Jakość wykonania również na najwyższym poziomie. 

BTW, Sudokoo to firma córka DeepCool'a :D albo siostra może :D tak czy siak, jedna rodzina. 

20260320_132420.jpg

20260320_131722.jpg

20260320_131833.jpg

20260320_131806.jpg

20260320_132558.jpg

20260320_131939.jpg

20260320_132016.jpg

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 6
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Kadajo planujesz użyć NH-P1?

Jaki build,jaka buda i jaki CPU to ma ogarnąć?

@Fenrir_14 Powiedz mi tylko kiedy Sudokoo wjedzie w czarne polimery jak ma Noctua Chromax

bo bym przytulił :)

To od nich w wersji 30mm grubej jak w T30

i pruję portfel :)

obraz.thumb.png.2c8dd9684080701f13d77f1c31b8b386.png

• Like 1
Opublikowano

Hmm... do bezgłośnego HTPC i to dawno temu to planowałem

ale znalezienie budki która z tym współgra mnie pokonało.

Przekleństwo estetyki high level...wygrała OrigenAE S16V do tego celu.

Było minęło.

Opublikowano

Ta NH-P1 fajnie wygląda trzeba przyznać :P tylko po co skoro aktywne chłodzenie z wentylatorem nawet na zaledwie 300rpm będzie bardziej efektywne i z takimi obrotami śmigła totalnie bezgłośne, oczywiście jeżeli w danym wentylu nie gra łożysko na niskich obrotach ;) 

Opublikowano

Wszelkie eksperymenty z pasywnie chłodzonym CPU/GPU w PC

wałkowaliśmy dawno temu.

Efekty znane.

Teraz to owszem nadal możliwe po UV

ale koszty tej imprezy urywają d...

więc nie ma tutaj userów z takimi wynalazkami jak na fotce poniżej

i nie będzie.

https://streacom.com/products/sg10-fanless-gaming-pc-case/

obraz.thumb.png.c691fce65bcb68716b0ad7a2f82bc46c.png

https://ithardware.pl/aktualnosci/ta_absurdalnie_droga_obudowa_schlodzi_pasywnie_nawet_core_i9_13900k_i_rtx_4080-27717.html

Cena takich kaprysów powala.

999 usd

No i uroda tej "budki" jakoś mi wbiła do głowy taki obraz.

obraz.png.a72adfa4ebcaeef876a6298d80e27e66.png

• Haha 1
Opublikowano

Składaj motór bo zapomnisz gdzie która śruba była :)

Deuterium jest przykładem ekstremalnej walki z bublami jakie nam producenci wciskają

od cewek w GPU,trafo w PSU po wibrujące i szumiące pompy

to wszystko zlikwidowane

a wentylatory 500 rpm i daleko od stanowiska radbox=po sprawie.

Przy kompach z chłodzeniem AC to trudniejsze.

Opublikowano

Nie zapomnę, bo w ktm prawie każda śruba taka sama od plastików :E

Coś tam było wczesniej wspominane o T30. Osobiście jestem z nich zadowolony. Łożysko może ciut głośniejsze niż w noctua a12x25, ale i tak jest ciszej, bo grubość jednak ma znaczenie...

Co do dźwięków elektroniki... no dla mnie test bench odpada, bo solidna orkiestra jest. Tak gdzieś kiedyś słyszałem narzekania na głośność ddc, a d5 niby takie lepsze. Akurat w moim odczuciu, a w każdym razie na przykładzie gratów EK, to DDC wygrywa, bo też można ją w łatwy sposób odizolować od obudowy, a co za tym idzie rezonansu.

Opublikowano
W dniu 31.03.2026 o 12:34, MarcoSimone napisał(a):

@Elder a na koniec przyjdzie ktoś taki jak @DyndaS i powie, że leketronika hałasuje :hihot:

No ale taka jest prawda xD u mnie w idle wszystkie wentylatory są całkowicie wyłączone i tylko na chłodnicy od cpu dwa slimy 140mm od arctica pracują na 500 rpm co przy slimach jest jak 350 na standardowej grubości i jedyne co słyszę to dźwięk elektroniki :E a głównie dźwięk przy gdziezdzie ethernet pracującej sieci :wariat:

• Haha 4
Opublikowano

Witam, proszę fachowców i pomoc.

Składam nowy pc. 

Obudowa: HAVN BF 360 Flow Black

Brakuje mi do niej jednego fana 140mm na tył, oraz dwa 180mm na górę. Jeden na górze będzie wrzucał a drugi wyrzucał powietrze. (Testował gamernexus.).

Pytania:

1. Jaki jest najlepszy wydajnościowo oraz ogólnie 140mm fan na rynku. Cena nie gra roli.

2. J.w tyle że 180mm. Nie umiem w sieci znaleźć żadnych testów.

3. Czy istnieje na rynku lepszy zasilacz o mocy 1000w niż Seasonic VERTEX PX 1000W ATX 3.1 80 Plus Platinum ? Jeżeli tak to jaki ? Dziękuję .