Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Odwróciłem wentylator w zasilaczu, po wcześniejszy wycięciu kanału na kable w nim i już nie wskakuje na ogromne obrotu, więc da rade oryginalny.

Jedynie muszę pilnować odpowiedniego przewiewu i pewnie dorzucę jakiegoś 92mm slim na boku, aby obniżyć obroty tylnego.

Jaki może być najlepszy wentylator na tył, choć nawet po wycięciu blachy za nim? Noctua S12a? 

Niestety nic nie rozumiem z tego co napisałeś xD co dokładnie zrobiłeś że magicznie wentyl w zasilaczu działa na znacznie niższych obrotach? o jakim obniżaniu "tylnego" mówisz? :P 

Na tył szukasz jak najcichszego czy jak najwydajniejszego na podmianę za tego P12?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Send1N napisał(a):

Niestety nic nie rozumiem z tego co napisałeś xD co dokładnie zrobiłeś że magicznie wentyl w zasilaczu działa na znacznie niższych obrotach?

A myślałem że zdjęcie doda kontekst. :E 
Normalnie zasilacz ciągnął gorące powietrze z GPU i trochę walczyć z wentylatorem od CPU. Po odwróceniu zasilacz jest chłodniejszy, a obroty zależą od temperatury, nie od obciążenia.

o jakim obniżaniu "tylnego" mówisz? :P 

Musze zachować odpowiedni ciąg powietrza, aby wentylator w zasilaczu nie wskakiwał na wysokie obroty, głośniejsze od maksymalnych dla P12 - ~1800RPM. Slim 92mm nad zasilaczem powinien pozwolić obniżyć obroty tylnego wentylatora. Jeśli nie sprawdzi się to szukam najlepszego 120mm na tył. 

Na tył szukasz jak najcichszego czy jak najwydajniejszego na podmianę za tego P12?

Chcę ciszę jak P12 przy ~1400RPM lub mniej, z jak najlepszą wydajnością. Przy 1400RPM lub trochę mniej zasilacz czasem wskoczy na wysokie obroty, powyżej 1500RPM lub max na tyle jest już wystarczające. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano

Teraz rozumiem ;) po prostu nie pamiętam bądź nie widziałem wcale tego wnętrza przed obecną zmianą :thumbup:

Co do kultury pracy to ciężko to porównać, arctic na wysokich obrotach nadal jest dość cichy z racji średniego że tak się wyrażę przepływu powietrza, jak kupisz wentylator typu "airflow" z dużą ilością łopatek który przepompuje sporo więcej powietrza niż arctic to nawet na 1400rpm przy tym samym rozmiarze może być głośniej niż w przypadku p12 na 1800 :E przykład stary venturi hf-12 robił taki huragan że trzeba było schodzić bardzo nisko z obrotami aby zachować ciszę a jest to wentylator z max rpm 1400 i łożyskiem fdb ;) Mam go do dzisiaj w szufladzie z przerobionym wtykiem pod zasilacz bo kiedyś siedział w moim obecnym PSU z sygnatury z racji bardzo niskiego napięcia startowego (2.6v) jednak po dość krótkim czasie przeszedłem na sterowanie z płyty i mam podłączony inny wypuszczonym kablem poza zasilacz podpięty do gniazda na mobo, jak zasilacz wrzucił pod pełnym obciążeniem 12V na tego fractala to nie było mowy o dobrej kulturze pracy, fabryczny chiński badziew był cichszy jeżeli chodzi o sam szum powietrza z tym że był na łożysku kulkowym i chrobotał nie do wytrzymania.