Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterowniki NV w ogóle robią jakiś burdel w windzie. Już dawno zaobserwowałem, że przy uruchamianiu pierwszego programu po włączeniu kompa (na przykład zentimings czy steam) na chwilę freezuje kursor, ale po odinstalowaniu sterów już jest git. Ten kursor mrozi tylko przy pierwszym odpalaniu jakiejś apki, ale jednak coś jest na rzeczy skoro bez sterów takiego czegoś nie ma. Na rtx 4080s nadal mam 576.02 puszczone przez nv slimmer i działają choć raz na jakiś czas widzę pogorszenie i pomaga restart kompa. I jakoś ostatnio przy włączaniu gier częściej odpala się ładowanie shaderów czy coś, bo wentylatory wchodzą na wysokie obroty, gdzie wcześniej tak było tylko po instalacji nowych sterów i pierwszym uruchamianiu gier, ale to mi nie przeszkadza akurat. 

Opublikowano

Ja używam 572.60 i przynajmniej w obecnie ogrywanym Kingdom Come Deliverance 2, nie ma problemów.

Jedynie w Horizon: FW potrafiło wywalić grę po kilku godzinach, ale tam zapis jest co chwilę, więc nie przeszkadzało mi.

Chcę korzystać z dobrodziejstw DLLS4 przy KCD 2, więc na razie zostają.

Opublikowano

Hairworks mam ustawiony na maximum i nic mi nie wywala, ale wiesiek potrafi być humorzasty. Zdarza się, że po prostu nie chce działać pomimo tego, że dzień wcześniej działał. Nie mam pojęcia od czego to zależy. A te całe Hairworksy od nvidii sa niezbędne w grze, bo bez nich gra wygląda, jak bym na kartach AMD ogrywał tak cudny tytuł. Do tego mody na jakość fizyki futer i włosów postaci i jest pieknie :)  Ale od paru dni zdarzają mi się zaniki liter w przeglądarce, gdy np. grę zrzucam na pasek zadań i chcę coś przejrzeć w internecie, dopiero zamknięcie i otwarcie przeglądarki przywraca jej poprawne działanie. Nie wiem, czy to wina systemu, przeglądarki czy sterowników. No i wkur... mnie AI, które wpierdziela się na każdym kroku, jak coś przeglądam w sieci.

Opublikowano

Zgadza się. Gdzieś był na oficjalnym forum cdprojektu kiedyś temat - ludzie wymieniali między innymi wchodzenie do ekwipunku, medytację, loadingi.

Osobiście potwierdzam crashe podczas loadingów bo to mnie spotkało - po całkowitym wyłączeniu Hairworks jak ręką odjął.

Opublikowano

Wyłączenie ASPM w sumie nic nie zmieniło jeśli chodzi o zacinanie się kursora tak jak pisałem. Nie przeszkadza mi to i w sumie przypadkiem odkryłem, że bez sterowników NV tego problemu nie ma. Trzeba z tym żyć 😆

Opublikowano
8 godzin temu, leven napisał(a):

Gra bez Hairworks wygląda biednie, gdy walczymy z jakimkolwiek owłosionym stworkiem :E Bies np. wygląda obłędnie, gdy na grzbiecie faluje sierść.

To się zdecyduj - wolisz grę stabilną czy losowe crashe. Zawsze możesz też zrezygnować z RT i grać w DX 11 - tam Hairworks naprawili. :E

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 00:20, Adikon napisał(a):

Muszę poszukać w biosie tego ustawienia, bo nie kojarzę. 

To na AMD są jeszcze inne problemy, ale wyłączyłeś ASPM dla wszystkich urządzeń?

W dniu 2.05.2025 o 16:09, Send1N napisał(a):

A co dyski mają wspólnego z tym? :) 

Przy włączonym ASPM powoduje zamulenie przy pierwszym odpalaniu aplikacji nawet pomimo, że dysk podepniesz pod chipset i teoretycznie ASPM z PEG nie ma wpływu to jednak wpływa tak majstry z NV pokombinowały ze sterownikami. 

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Cos ta opcja jednak zmienia bo jest dostępna od X lat w windowsie i jak ktoś miał włączone oszczędzani energii dla pci-e to często były przez to problemy :E 

Edytowane przez Send1N