Lameismyname 2 340 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Wrócił Thermalright Helios (ich wersja PTM) na amazon za 13,20zł z darmową wysyłką: https://www.amazon.pl/THERMALRIGHT-Heilos-termoprzewodząca-Przewodząca-przewodność/dp/B0CCRJGLC6 1
Krauziak 61 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października (edytowane) 3 godziny temu, Send1N napisał(a): Jak już o "padach" od grizzly mowa to uwaga na https://www.euro.com.pl/chlodzenie-procesory/thermal-grizzly-pasta-thermal-grizzly-tg-ps-50-40.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pla&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=22662403337&gbraid=0AAAAAD6k90E2thuqO_lE4T79acCRI6TsW jak widać nie wiedzą co sprzedają w opisie kryosheet, cena i foto phasesheet'a Miałem to kupować. Przestraszyłem się tylko tego że przewodzi prąd. W laptopie wszystko jest tak nawalone jedno na drugim że lepiej dmuchać na zimne. Co do konsol to do Xboxa one x kładłem tf8 i było spoko przez długi czas. Konsola pracowała cicho do końca. Wszak to ten sam cpu. 3 godziny temu, Send1N napisał(a): Spoiler Spoiler 3 godziny temu, Send1N napisał(a): Nie wiem co się tu podziało, dodało mi odpowiedź trzy razy Edytowane 22 Października przez Krauziak
Send1N 4 171 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października @Krauziak prawdziwy kryosheet kosztuje prawie 2x tyle i to w najmniejszym dostępnym rozmiarze, dlatego w rtv jest błąd... pewnie ci forum zmuliło na chwile lub neta i dodało kilka razy, nie raz mi się tak zdarzyło
Krauziak 61 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października (edytowane) 19 funtów za kawałek 38x33mm. Phasesheet 40x50mm kosztuje 12. Warto dopłacać? Edytowane 22 Października przez Krauziak
Send1N 4 171 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października To jest całkowicie co innego, doczytaj sobie jakie są różnice kryoszit nie zmienia stanu pod wpływem temperatury i jest wielokrotnego użytku, więc po demontażu chłodzenia możesz go użyć ponownie z tym że jak już nałożyłeś ptma to chłodzenia demontować już nie będziesz musiał, wystarczy że będziesz przedmuchiwał radiator i wentylatory z kurzu.
Krauziak 61 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Kurzu u mnie brak. Lliano V10 ma filtr na wentylatorze. Po trzech miesiącach laptop w środku jak nowy. Świetna sprawa te v10, trochę drogo jednak warto. Realnie zbija temperatury
Send1N 4 171 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Jak chcesz coś wydajniejszego do laptopa to tylko na metalu urwiesz jeszcze kilka c względem ptma, kryosheet nie zapewni lepszej wydajności, jest wielokrotnego użytku i to jest główna różnica, moim zdaniem dopłata bez sensu już bardziej do stacjonarki na cpu to się nadaje jak ktoś regularnie demontuje chłodzenie bo zmienia np procesor co pół roku
Krauziak 61 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Tu już chyba więcej nie da się zrobić. Podkładka robi robotę, a jak jest już bardzo ciepło to wystarczy zwiększyć obroty na v10 i temperatury spadają. Ptm ładnie oddaje ciepło, reakcja na zwiększenie rpm jest praktycznie natychmiastowa
Send1N 4 171 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Tak jak pisałem na metalu byś jeszcze kapkę urwał ale trzeba zabezpieczyć ewentualne elementy sąsiadujące rdzeniom bo przewodzi + zostaną trwałe ślady na chłodzeniu, metal też się degraduje po czasie oczywiście nie tak szybko jak zwykła pasta ale nie jest wieczny
Krauziak 61 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października W teorii CPU jak i GPU jest zabudowane na tyle że dostęp jest do samego IHS. Radiatory też maja odpowiednie wgłębienia w tym samym kształcie zeby był odpowiedni docisk. Moze i zdałoby to egzamin,tylko po co. Dla paru stopni szkoda ryzykować 1
Latest Trick 48 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października (edytowane) 6 godzin temu, Send1N napisał(a): Do konsoli tylko PTM, nawet potężny, wszechmocny Wielki Elektronik (Spox) ci to powie możesz wziąć najmniejszy rozmiar od gelida https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-14930811982 i jeszcze zostanie połowa po wycięciu do tego apu. ostatnie pytanko czy grubość tego z linku będzie odpowiednia pod rdzeń ps4? Czy nie muszę obawiać się o zbyt wielki docisk? edit.: w sumie właśnie spojrzałem że ma aż 0.2mm, kupione Edytowane 22 Października przez Latest Trick 1
Send1N 4 171 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października 3 godziny temu, Krauziak napisał(a): Moze i zdałoby to egzamin,tylko po co. Dla paru stopni szkoda ryzykować Gdybałeś czy coś może da się jeszcze zrobić to odpowiedziałem sam ogólnie nie polecam metalu kłaść metalu w takie miejsca od kiedy istnieją inne specyfiki typu właśnie pady zmiennofazowe, jedynie po skalpie cpu pod czapkę najlepiej zaaplikować metal
Keller 727 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Jak ogólnie o pastach to gelid extreme dalej polecana z tych średnio tanich?
Send1N 4 171 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Nie, jakiś czas temu się "popsuła" i przestała być polecana
Keller 727 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października (edytowane) 6 minut temu, Send1N napisał(a): Nie, jakiś czas temu się "popsuła" i przestała być polecana Czyli co się bierze w tej cenie? - 4g do 30zł? No może 40zł ostatecznie. Edytowane 22 Października przez Keller
Send1N 4 171 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października Arctic MX-6 / Gelid GC-4 / Thermalright TF7
Grolshek 517 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października 5 godzin temu, Keller napisał(a): Czyli co się bierze w tej cenie? - 4g do 30zł? No może 40zł ostatecznie. Jest jedna jedyna w tej cenie: https://www.x-kom.pl/p/1106572-pasta-termoprzewodzaca-endorfy-pactum-4-4g.html
tom36816 77 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października Ja właśnie testuję tą Pactum 4. Bardzo łatwo się rozprowadza ale jak z trwałością, nie wiem. Smarowałem kilka GPU na goły rdzeń. 1
Send1N 4 171 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października jak coś to TF7 w wersji 4g https://allegro.pl/oferta/pasta-termoprzewodzaca-termiczna-gamingowa-thermalright-tf7-4g-12-8-w-mk-17542930390
Grolshek 517 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października (edytowane) 57 minut temu, Send1N napisał(a): jak coś to TF7 w wersji 4g https://allegro.pl/oferta/pasta-termoprzewodzaca-termiczna-gamingowa-thermalright-tf7-4g-12-8-w-mk-17542930390 Jak to się rozsmarowuje? Cudownie jak Pactum4 czy tragicznie jak MX-6? edit: dobra widzę w komentarzach że gęsta, nie mój typ. Edytowane 23 Października przez Grolshek
Send1N 4 171 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października Nie wiem jak ci to powiedzieć bo moja MX-6 się dobrze rozsmarowuje w sumie jakie to ma znaczenie skoro pasty rozprowadzać nie trzeba były już takie przypadki tych samych past jak jeden pisał np że u niego jest gęsta a drugi że rzadka
sideband 1 775 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października TF7 jest gęsta, ale spokojnie da się rozmasować. Konsystencja blisko GD900-1. Każdą gęstszą najlepiej podgrzać to robi się rzadsza i mniej problemów z rozmasowaniem. 2
Send1N 4 171 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października IC diamond carat - to była dopiero "skała" bez wsadzania do gorącej wody ciężko było to w ogóle wycisnąć z tubki a co dopiero rozsmarować na drugim miejscu to któraś pactum od spc tylko nie pamiętam dwójka czy trójka ta z kolei była jak plastelina dla dzieci rolowała się przy próbie rozprowadzania 1
tom36816 77 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października 13 minut temu, Send1N napisał(a): IC diamond carat - to była dopiero "skała" O ile dobrze pamiętam to jeszcze większy dramat był przy jej usuwaniu.
Grolshek 517 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października No moja MX-6 to twardy glut. Bueh. Nie lubię sobie robić problemów. Pactum4 jest wydajna, tania i dobrze się rozsmarowuje a ja lubię smarować więc tak zostanie. 1
Rekomendowane odpowiedzi