Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Elder napisał(a):

Wypadła mała czarna wkładka dystansowa/wyporowa...sprawdź fotki w necie znajdziesz gdzie była w karcie.

PTM aplikujesz przycięty 3mm szerzej jak rdzeń,

zrywasz jedną folię tą grubszą przed nałożeniem na rdzeń

nakładasz lekko ugięty aby nie było bąbli pod PTM

dociskasz palcem środkiem potem po obwodzie aby przywarł do rdzenia.

Krawędź rdzenia odcina nadmiar PTM

wtedy zrywasz drugą folię delikatnie aby pad się nie odklejał od rdzenia

leży idealnie bez bąbli

pad kończy się idealnie na krawędzi rdzenia.

Tyle w temacie. 

20251210_113555.thumb.jpg.4fe616480267dfd9877413618a1cbf7f.jpg

Ale instrukcja, szkoda ze ja takiej nie mialem XD

Opublikowano (edytowane)

Temperatury przed.

20260406_003440.thumb.jpg.dac23474d131f5bdd45772a0cc477276.jpg

Temperatury po.

20260406_145409.thumb.jpg.d2e715143a3a0ef28713999b6f6b864b.jpg

Podsumowując sukces.

Muszę przyznać że bardzo łatwy dostęp. 

Jak dzwoniłem do Zotac to mi powiedzieli że te wysokie temperatury są ok.

Chyba jednak nie były. 

22 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Przypilnuj aby każde pady zostały w odpowiednim miejscu, bo tutaj widać z lewej, że jest lipa.

Tak wiem napisałem że po drugim rozłożeniu jak mi ten plastik wypadł to ten pad się rozpadł i go wymieniłem. 

Nie zostawił bym tego tak.

Edytowane przez ostryb
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Przerabiałem temat zmiany pasty na PTMa na karcie 2 lata temu. Nawet wrzucałem ostatnio na forum.

W dniu 14.03.2026 o 09:57, 5hogun napisał(a):

Też to przerabiałem. Asus Dual 4070. Wygląda, że całkiem nieźle zaprojektowana karta jeśli chodzi o chłodzenie. Pomimo niewielkich rozmiarów konkurująca a nawet nie przebijająca kulturą pracy niektóre większe modele. Ale w moim przypadku zrujnowany cały efekt przez właśnie pastę.  Nie byłem jedyny, na Labie jeszcze parę osób miało ten sam problem. 

Po nałożeniu PTMa wreszcie karta trzyma na biosie Quiet niskie temperatury przy niskich obrotach i jest cicha, HS 15 stopni w dół. Przy tych samych obrotach 20 stopni w dól.

Zrzut ekranu 2026-03-14 094826.png

I tak sobie przeglądam ten temat i pomyślałem, że sprawdzę co tam z tym PTMem bo jadę zawsze na profilu UV 0.91v@2640MHz i wszystko było spoko, nie zwracałem uwagi. Odpaliłem więc Port Royala bo pamiętam, że tym wtedy testowałem i lekkie zaskoczenie. HS 98° i wysokie obroty.

Miałem jeszcze kawałek tego PTMa więc się zmobilizowałem i wymieniłem raz jeszcze. I znowuż podziałało bardzo ładnie. HS mocno w dół i to przy obrotach wentyla, które teraz nie wychodzą za te 1075rpm czyli tak jak na biosie Quiet powinno być.

sfsdfsdf.thumb.png.32a61bfa0550a9392e32ef5fd0ba9915.png

Tego PTMa to nie pamiętam dokładnie gdzie kupowałem ale na pewno z jakiegoś linka, którego wrzucaliście na forum jako polecany więc raczej legitny. Może coś z konstrukcją chłodzenia karty, że coś tam wypompowuje nawet PTMa bo ten raczej powinien lepiej parametry przytrzymać?

Docinałem na wymiar. Nie wygląda jakby za mocno go chłodzenie wypychało?

fdsdf.png

Edytowane przez 5hogun
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, 5hogun napisał(a):

więc raczej legitny. 

fdsdf.png

Na moje oko to jest jakaś podróbka. Rozbierałem parokrotnie chłodzenia CPU/GPU gdzie był PTM od Gelida (Gelid HeatPhase Ultra) i nie przejawiał on żadnej "mokrości" którą widać na Twoich zdjęciach.
Jedyne logiczne wytłumaczenie jakbyś celowo robił demontaż "na gorąco", to mogłoby tak wyglądać, chociaż widać tutaj łyse miejsca. Tj. pump-out w jakiejś zauważalnej fazie był obecny.

Najdłużej na GPU miałem na 5070ti od Inno3d i wzorcowo były zachowane temperatury po ponad roku, porównywalne do tych z dnia 0, gdzie w nowej karcie wymieniłem pastę na PTM od Gelida.

Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Na moje oko to jest jakaś podróbka. Rozbierałem parokrotnie chłodzenia CPU/GPU gdzie był PTM od Gelida (Gelid HeatPhase Ultra) i nie przejawiał on żadnej "mokrości" którą widać na Twoich zdjęciach.
Jedyne logiczne wytłumaczenie jakbyś celowo robił demontaż "na gorąco", to mogłoby tak wyglądać, chociaż widać tutaj łyse miejsca. Tj. pump-out w jakiejś zauważalnej fazie był obecny.

Najdłużej na GPU miałem na 5070ti od Inno3d i wzorcowo były zachowane temperatury po ponad roku, porównywalne do tych z dnia 0, gdzie w nowej karcie wymieniłem pastę na PTM od Gelida.

No lekko się przyssało to dla bezpieczeństwa podgrzałem suszarką więc było "na gorąco". 

Jakby co to ten jest oryginalny?

https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-mm-0-25-mm-narzedzia-100-oryginal-14624865421

Opublikowano (edytowane)

@5hogun jeżeli dobrze pamiętam, to sprzedawca z tego linka to nasz forumowy kolega @sideband

No i akurat on ma oryginały, z tego co koledzy w tym wątku pisali.

EDIT: @Send1N Wypowiedziałbyś się nt. tego "PTMa", którego zdjęcia zamieścił kolega @5hogun? Na moje oko podróbka.

Nawet gdyby podgrzewał suszarką aby łatwiej ściągnąć chłodzenie, to nic nie usprawiedliwia tego pump-out'a. Ewidentne łyse miejsca na rdzeniu patrząc na odbicie radiator+rdzeń oraz znaczący nadmiar na bokach. 

Edytowane przez Lameismyname
  • Thanks 1
  • Haha 1