leven 537 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września (edytowane) Hmm... znam ciekły metal. PTM to dobro, czy przerost formy nad treścią ? EDIT: nie będzie odpowiedzi. Edytowane 19 Września przez leven
Send1N 4 153 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Zależy do czego, jak chcesz np wycisnąć ostanie soki w laptopie to można się bawić, często ludzie myślą że limituje ich już samo chłodzenie i nie będzie żadnych efektów a jednak można się zaskoczyć nawet w modelach z dupnym układem chłodzenia.. z wad to np to że metal wżera się w miedz i czasem zdarza się coś takiego że po krótkim czasie następuje spadek wydajności wtedy trzeba rozebrać sprzęt i przesmarować jeszcze raz jak już metal będzie wżarty w miedz 3 raz nie widziałem aby ten efekt się powtórzył po takiej poprawce. Kolejna sprawa że gwary na 100% się pozbędziesz bo metal zostawia niepodważalne ślady, jak myślisz o aplikacji np na karcie graficznej ze stacjonarki to przy zwykłej paście czy ptm'ie łatwo zrobić tak aby serwis się nie kapnął że było grzebane, w tym przypadku tak nie będzie Również nie polecam, na IHS'y zwykła pasta, na gołe rdzenie pady zmiennofazowe, tyle w temacie
sideband 1 768 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Ciekły to można stosować przy skalpowaniu CPU pod czapkę. Dobry efekt bez degradacji. 2
Send1N 4 153 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) ten test pokazuje że nie zawsze nawet bieda chłodzenie musi być wąskim gardłem i da się coś jeszcze ugrać mimo to wolałbym ptma położyć Edytowane 20 Września przez Send1N
Spl97 1 291 Opublikowano 20 Września Autor Opublikowano 20 Września W dniu 14.09.2025 o 21:40, sniper76 napisał(a): Niby NT-H2 ma trzymać stabilnie przynajmniej 3 lata Tyle nie wytrzyma, Nieco ponad rok temu wymieniałem pastę na swoim RTX 3070 na NT-H2, na początku efekty na plus po względem temperatur były widoczne, ale po roku temperatura, szczególnie HotSpot wróciła do wartości sprzed rozbierania karty i wymiany pasty na GPU. 3
sideband 1 768 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 20 minut temu, Send1N napisał(a): ten test pokazuje że nie zawsze nawet bieda chłodzenie musi być wąskim gardłem i da się coś jeszcze ugrać mimo to wolałbym ptma położyć Nawet PS5 już pokazała dosadnie więcej problemów niż zysku Jak już bawić się w metal to w metalpady to nic nie wycieknie ani nie przyreaguje Ale tego już nie produkują i tylko resztki zostały na rynku. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września (edytowane) Położyłem wczoraj Gelid heat phase ultra (PTM) do 2 letniego laptopa gigabyte G7 KF, przed demontażem chłodzenia wyczyściłem tylko wentylatory i radiatory z kurzu i zrobiłem test w superposition dla gpu i w cinebench dla cpu aby później sobie porównać z ptm'em, następnie rozebrałem chłodzenie i pasta była mokra i lepka także spoko pomyślałem nie będę porównywał do wyschniętej pasty po aplikacji ptma i skręceniu lapka temperatury spadły o jakieś 3-4 stopnie na cpu i gpu względem tego co było wcześniej na 2 letniej fabrycznej paście z wyczyszczonym układem chłodzenia z syfu więc bez szału w tym przypadku ale za to hotspot na tej mobilnej rtx 4060 jak wcześniej wynosił grubo ponad 80c gdy rdzeń miał 65 to teraz jest wzorowa różnica (8-10 stopni) czyli jak rdzeń ma 65 to hs wynosi 73-75 nie więcej Edytowane 21 Września przez Send1N
Lameismyname 2 340 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września @Send1N PTM jest tak dobry, że niedługo zaczną go niektórzy kłaść na kanapkę 1 1
Grolshek 516 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września 32 minuty temu, Lameismyname napisał(a): @Send1N PTM jest tak dobry, że niedługo zaczną go niektórzy kłaść na kanapkę Na steki zamiast masełka... 1
sideband 1 768 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września 20 godzin temu, ket_rab napisał(a): @sideband testowałeś tego GPE-01 ? Jeszcze nie doleciał
Krystian03 12 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Używałem kiedyś pasty termoprzewodzącej SilentiumPC najtańszej i temperatury na starych urządzeniach były nieco za wysokie (pod pełnym obciążeniem dochodziło prawie do 100 a w spoczynku było tak jak powinno) ale po zmianie pasty na SM też najtańszej to różnica była nawet o 20 stopni
Send1N 4 153 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Bez urazy ale coś ci się chyba pomieszało to jest niemożliwe aby na jednej świeżej zwykłej paście względem drugiej zwykłeś świeżej było 20c różnicy bo nawet ciekłym metalem takiej różnicy nie zrobisz.
Grolshek 516 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 3 godziny temu, Send1N napisał(a): Bez urazy ale coś ci się chyba pomieszało to jest niemożliwe aby na jednej świeżej zwykłej paście względem drugiej zwykłeś świeżej było 20c różnicy bo nawet ciekłym metalem takiej różnicy nie zrobisz. Może ten taki stary biały silikon?
Send1N 4 153 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września SPC nie wypuściło nigdy białej silikonowej pasty chyba że miał tą od spc wyschniętą totalnie na kamień 1 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 35 minut temu, Send1N napisał(a): SPC nie wypuściło nigdy białej silikonowej pasty chyba że miał tą od spc wyschniętą totalnie na kamień Czyli pasta zadziałała jak PTM ale tylko RAZ SPC Wieliczka Edition 2
bluebart 21 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Tak zachwalacie PTMa, ze i ja postanowilem sie zaopatrzyc. Docelowo wymiana pasty na PTMa w laptopie, ale nie wiem czy nie pokusze sie na wsadzenie go na CPU w stacjonarnym. Ramka raczej wiadomo do ktorego kompa idzie
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września W lapku jak najbardziej, ale z tego co tutaj koledzy napisali, to kładzenie go na cpu w stacjonarce jest lekko bez sensu, ewentualnie niech mnie poprawią. 2
bluebart 21 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Tylko ze ja nie planuje zmiany CPU przez dluzszy czas. Dlatego korci nalozenie PTM.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Godzinę temu, bluebart napisał(a): Tylko ze ja nie planuje zmiany CPU przez dluzszy czas. Dlatego korci nalozenie PTM. Jeżeli chodzi o osiągi, na zwykłym CPU z "czapką" nie zobaczysz różnicy między PTM, a średniej jakości pastą. Natomiast gdy aplikacja ma być na bardzo długi czas bez rozkręcania, wtedy ma to jakiś sens. Wiadomo jak z pastami różnie bywa i różnie tracą właściwości - tak będziesz miał spokój kładąc PTMa. A na gołe rdzenie w lapku to będzie mistrzostwo świata 2
bluebart 21 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Tylko prosze o mala podpowiedz, ktora strona na rdzenie - ktora folia robi pierwsza out? Wiem ze gdzies tu ktos juz pisal ale nie moge znalezc
huudyy 2 837 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 4 godziny temu, bluebart napisał(a): Tylko prosze o mala podpowiedz, ktora strona na rdzenie - ktora folia robi pierwsza out? Wiem ze gdzies tu ktos juz pisal ale nie moge znalezc U mnie biała i poszła na rdzeń, potem przezroczysta.
Krisol 24 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września (edytowane) @bluebart Przecież to bez znaczenia bo to jednolita masa, połóż tak jak będzie wygodniej. BTW ta tamka dla AM5 coś w ogóle daje poza względem estetycznym? Z tego co wiem tylko na LGA1700 jest ten problem z wyginaniem IHS. Edytowane 26 Września przez Krisol
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 5 godzin temu, bluebart napisał(a): Tylko prosze o mala podpowiedz, ktora strona na rdzenie - ktora folia robi pierwsza out? Wiem ze gdzies tu ktos juz pisal ale nie moge znalezc Którą stroną położysz PTM bez znaczenia pod względem przewodzenia ciepła. Dobrą praktyką jest jednak zerwanie najpierw folii przezroczystej, naklejenie PTM na rdzeń, a potem oderwanie tej białej (łatwiej się odrywa). Większość ludzi, którzy mają już doświadczenie z wersją od Gelida/Thermalrighta tak robi 2
Send1N 4 153 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @bluebart Chodzi tylko o to że tą białą łatwiej zerwać jak pad już leży na rdzeniu, z przezroczystą są większe problemy a tym którym porwał się pad to zakładam (z doświadczenia) że przy odklejaniu "drugiej" folii czyli jak już oderwało się pierwszą przed aplikacją na dany element
Rekomendowane odpowiedzi