Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaaplikowałeś ptma pd radiator dysku m2 gdzie pierwotnie ma być zwykły termopad? ptma aplikuje się tam gdzie pierwotnie jest pasta ;) obyś sobie nie pogorszył tą zmianą temperatur jak pad zamieni się w paste pod wpływem ciepła i element straci kontakt z radiatorem.

Opublikowano
W dniu 5.11.2025 o 23:24, Miś Koralgol napisał(a):

A tam, różnica w cenie w dzisiejszych czasach praktycznie żadna a kupujesz gotowy, wycięty plaster, zakładasz i zapominasz na lata, nie martwiąc się utratą wydajności. Łatwe usuwanie materiału przy ewentualnej zmianie procka to dodatkowy bonus. Moim zdaniem warto. Jak już robić to porządnie. Mogę jedynie zrozumieć osoby, które co chwilę testują czy zmieniają procki. Wtedy można bawić sie z pastą.

No własnie jedni piszą że jest łatwo inni piszą że jest trudno i już się pogubiłem, nie wiem w końcu jak to jest z tym odklejaniem procka od PTM-a w razie gdyby coś....

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Zaaplikowałeś ptma pd radiator dysku m2 gdzie pierwotnie ma być zwykły termopad? ptma aplikuje się tam gdzie pierwotnie jest pasta ;) obyś sobie nie pogorszył tą zmianą temperatur jak pad zamieni się w paste pod wpływem ciepła i element straci kontakt z radiatorem.

nie wiem czy sie rozumiemy, przecież jak kupujesz dysk do złącza m2 to albo kupujesz juz z załozonym pseudoradiatorkiem klejonym fabrycznie na jakis termopadzie z biedronki albo wariant nr 2 kupujesz dysk bez radiatora i sam musisz zadbać o chłodzenie, w jednym i drugim przypadku nie masz nigdzie żadnej pasty.

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem ile razy kupowałem osobny radiator to owszem żadnej pasty nie było ale w zestawie był dołączony termopad, to samo pod fabrycznymi radiatorami od płyty głównej masz termopad z którego tylko trzeba zdjąć folię ochronną ;) Tam gdzie wymagany jest termopad a nie pasta to po położeniu ptma może nie być kontaktu radiatora z elementem jak np jest pół milimetra luzu, o to mi chodziło :)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Send1N napisał(a):

No nie wiem ile razy kupowałem osobny radiator to owszem żadnej pasty nie było ale w zestawie był dołączony termopad, to samo pod fabrycznymi radiatorami od płyty głównej masz termopad z którego tylko trzeba zdjąć folię ochronną ;) 

wiem o tym że był dołączony termopad, ale skoro PTM-a aplikuje sie pod GPU i kosci pamięci oraz pod CPU (jesli ktoś mocno chce) to jesli miałby zaszkodzić w przypadku dysku m2 to zapewne zaszkodziłby także w innych przypadkach (karta graficzna, laptopy, cpu itd)

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

Na pamięci nie aplikuje się ptma tylko zwykłe termopady które nie zmieniają stanu skupienia pod wpływem temperatury lub kit termiczny (putty) aby mieć z głowy sprawę z doborem odpowiedniej grubości zwykłego pada. PTMa stosujesz tam gdzie fabryka daje pastę czy tam ciekły metal ale tam gdzie fabryka daje termopad to nie zastępujesz go padem zmiennofazowym (ptm) czy zwykłą pastą.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Na pamięci nie aplikuje się ptma tylko zwykłe termopady które nie zmieniają stanu skupienia pod wpływem temperatury lub kit termiczny (putty) aby mieć z głowy sprawę z doborem odpowiedniej grubości zwykłego pada. PTMa stosujesz tam gdzie fabryka daje pastę czy tam ciekły metal ale tam gdzie fabryka daje termopad to nie zastępujesz go padem zmiennofazowym (ptm) czy zwykłą pastą.

znalazłem w necie takie coś

PTM7950, podobnie jak większość padów zmiennofazowych, staje się płynny powyżej 45°C. Bez rosnącego ciśnienia, które go utrzymuje, jak na procesorze lub karcie graficznej, może „wyślizgnąć się” z radiatora dysku SSD.

i to już jest jakieś konkretne wytłumaczenie teoretycznie tyle że nie do końca mnie ono przekonuje, bo nie sądze żeby kwestia nacisku w pełni zabezpieczała radiator od GPU (który przecież jakieś wielkiego nacisku nie ma) podobnie w przypadku laptopów. Ale jesli faktycznie istnieje zwiekszone ryzyko to trzeba bedzie zamienić na zwykłego termopada.

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

W przypadku dysku to i tak nie ma znaczenia więc nie masz się co martwić bo nawet bez radiatora nic się dyskowi nie stanie :E jeżeli robi on tylko za atrapę że tak powiem bo nie ma kontaktu z elementem, możesz to sprawdzić dotykając palcem radiator od dysku czy jest ciepły np gdy soft raportuje 50stopni, gorzej w laptopach czy kartach graficznych gdyby ktoś to położył na pamięci czy mosfety gdzie zawsze są fabrycznie zwykłe termopady bądź putty wtedy już na dotyk nie sprawdzisz bo sam radiator jest nagrzany od rdzeni gpu/cpu ;) vram'y czy elementy sekcji zasilania mają słaby kontakt z radiatorem bądź nie mają go wcale i po cichu się smażą.

Edytowane przez Send1N