Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Nie przestaniesz. Chyba że znacząco zmienisz obecną dietę, jakoś w to wątpie.

Aczkolwiek nawet jeśli, to będzie to bez znaczenia dla całego systemu. W innych krajach wszedł i działa u nas też będzie.

Można tylko mieć rpetensje że tyle lat to trwało.

Lepiej byłoby jednak jak by przestał. Recykling plastiku działa tak sobie. O ile metale czy szkło można przetapiać prawie w nieskończoność, to plastiki się mocno degradują, więc 2-3 użycia to obecnie technologiczne maksimum. Potem trzeba i tak spalić albo zjeść (jak już się rozpadnie na mikroplastik)

Opublikowano
41 minut temu, MaxaM napisał(a):

A ktoś widział już automat w Biedronce? 

Wydaje się, że w jeden miesiąc ciężko wdrożyć taki system na masową skalę od zera.

Biedronka stwierdziła, że ich pracownicy mają za dużo wolnego czasu, więc w większości sklepu za karę będą manualnie odbierać butelki i puszki. 

Dość ryzykowne podejście :E Mogą stracić sporo klientów na rzecz np. Lidla czy Kauflanda i innych gdzie są automaty.

Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

i o to chodzi by sie znalzło za grosze w pellecie.Tak w ramach czystego powietrza  :hahaha:

Czystość powietrza to akurat mały problem, współczesne spalarnie nieźle sobie z tym radzą. Ale coraz więcej wydobywanej ropy jest przetwarzana w plastik, więc spalanie tego słabo wyjdzie w bilansie węglowym.

Opublikowano
3 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Do odbioru butelek i wypłaty kaucji nie musi być automat, tylko jak to ogarną pracownikami to nie wiem, może będzie po prostu więcej palet w przejściu.

@209458 Następny etap, to recykling chemiczny, czyli doprowadzenie plastiku do formy płynnej, zbliżonej do pierwotnej, ale to jest jeszcze w fazie badań.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Camis napisał(a):

:rotfl2::rotfl2::rotfl2:

Ładnie się teraz wykręcasz, podaj namiary na tego Lidla potwierdzę u źródła od kiedy zainstalowany jest automat. 

Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka, pisałem, nie byłem tam od początku wakacji. Po za tym czy lidl to jedyna sieć? Tych automatów brakuje w wielu innych marketach a start podobno za miesiąc.

10 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Wydaje się, że w jeden miesiąc ciężko wdrożyć taki system na masową skalę od zera.

Póki co w żadnej. 

Cytat

oddawane butelki i puszki nie mogą być zgniecione, ponieważ maszyna rozpoznaje i przyjmuje opakowania także po ich kształcie.

Rewelacja, czekałem na to. Teraz, obok szmat które czekają na wywiezienie do pszoka będziemy kolekcjonować całe puszki i butelki.:rotfl2:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Cappucino napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka, pisałem, nie byłem tam od początku wakacji.

To po co się wypowiadasz w temacie obecności tych automatów, skoro sam nie wiesz? :E 

image.thumb.png.faa6d835b1af48cdf5ccd11c997cfaa2.png

Mącisz i się dziwisz, że ktoś prostuje Twoje wypociny? 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, huudyy napisał(a):

To po co się wypowiadasz w temacie obecności tych automatów, skoro sam nie wiesz? :E Mącisz i się dziwisz, że ktoś prostuje Twoje wypociny? 

Napisałem wyraźnie, kiedy byłem ostatni raz to nie widziałem a przynajmniej nie rzucił mi się w oczy. Nie mam obsesji jak niektórzy tutaj na zajmowanie się takimi pierdołami.

Widzę tutaj za to RZESZE obrońców lidla.:E

• Haha 1
Opublikowano

Dla mnie chyba największy problem to trzymanie tego w mieszkaniu. Jak ktoś ma dom to proszę się nie odzywać :E 

Nie dość że kubeł na zmieszane, kubeł na plastiki i kubeł na papier, to teraz kubeł na PET i puszki ale niezgniecione. 

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, Cappucino napisał(a):

tu nie chodzi o obronę Lidli, tylko prostowanie głupot wypisywanych przez pewne osoby ;) Czasem milczenie jest szansą #pdk

W Lidlu i Kaufie koło mnie są już automaty, tyle, że nie będę raczej z nich za często korzystał bo przeniosłem się na koncentraty i saturator.

• Upvote 2
Opublikowano
54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Napisałem wyraźnie, kiedy byłem ostatni raz to nie widziałem a przynajmniej nie rzucił mi się w oczy. Nie mam obsesji jak niektórzy tutaj na zajmowanie się takimi pierdołami.

Jeszcze raz, dostałeś informację o lidlu, bo napisałeś że nie widziałeś. Informację o tym ile czasu nie byłeś raczyłeś podać dopiero znacznie później, co jednak wpływa na istotę prowadzenia dyskusji.

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jeszcze raz, dostałeś informację o lidlu, bo napisałeś że nie widziałeś. Informację o tym ile czasu nie byłeś raczyłeś podać dopiero znacznie później, co jednak wpływa na istotę prowadzenia dyskusji.

Nie zrozumie. Lepiej sobie darować :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, LeBomB napisał(a):

Informację o tym ile czasu nie byłeś raczyłeś podać dopiero znacznie później,

I co to zmienia w dyskusji o systemie kaucyjnym? Nic. 

18 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino za komuny miałeś głównie szklane butelki na wszystko. Mycie ich na taką skalę to też koszt urządzeń, a w większości przypadków to konieczność zmiany całych linii produkcyjnych.

No i w czym problem? Przecież na rynku masz np. piwa w butelkach zwrotnych? 

Cytat

Mycie ich na taką skalę to też koszt urządzeń

A postawienie setek czy tysięcy butelkomatów to nie koszt?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Napisałem wyraźnie, kiedy byłem ostatni raz to nie widziałem a przynajmniej nie rzucił mi się w oczy.

Ale nie przeszkadzało ci to w naśmiewaniu się z ludzi z forum jak był wrzucony link z Lidla że w każdym sklepie jest automat.

W dniu 31.08.2025 o 09:52, Cappucino napisał(a):

Tutejsi "eksperci"  swoją "wiedzę" opierają głównie na tym co wygoglują w sieci, dla nich to święta i niepodważalna informacja. Nie widzieli na własne oczy ale wyczytali.:E

:rotfl2:

3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka, pisałem, nie byłem tam od początku wakacji.

To widocznie nie widziałeś a zacząłeś się mądrować.

Automaty znajdują się w KAŻDYM Lidlu od maja, więc na początku wakacji też był tam automat tylko po prostu go nie zauważyłeś. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 3
Opublikowano
42 minuty temu, Cappucino napisał(a):

No i w czym problem? Przecież na rynku masz np. piwa w butelkach zwrotnych? 

W tym, że przestawienie produkcji np. wody butelkowanej w szkło kosztowałoby obecnie miliardy złotych, bo wymagałoby zmiany linii produkcyjnych. To samo dotyczy wszystkich napojów sprzedawanych obecnie w plastikach. 

Natomiast by zamienić butelki plastikowe na takie wielokrotnego użytku, trzeba by również pozmieniać dość dużo elementów linii i wprowadzić daty ważności takich butelek, bo po pewnym czasie plastik będzie migrował do zawartości, dlatego np. butelki sodastream mają datę ważności. No i musiały by być znacznie grubsze, czyli więcej plastiku...

49 minut temu, Cappucino napisał(a):

I co to zmienia w dyskusji o systemie kaucyjnym? Nic. 

Zmienia tyle, że Twoje wcześniejsze personalne czepialstwo było totalnie bezpodstawne, bo zarzucałeś opieranie się na wiedzy wyszukanej, gdy sam zaprezentowałeś "nie byłem od miesiąca, ale się wypowiem".

50 minut temu, Cappucino napisał(a):

A postawienie setek czy tysięcy butelkomatów to nie koszt?

Butelkomaty nie są niezbędne by spełnić wymagania systemu kaucyjnego, była o tym mowa.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Camis napisał(a):

Automaty znajdują się w KAŻDYM Lidlu od maja, więc na początku wakacji też był tam automat tylko po prostu go nie zauważyłeś. 

Zgadza się , mój błąd, jest i u mnie dzisiaj sprawdziłem. Ale, nie jest to typowa szafa tylko wmurowana w ścianę niewielka zielona płyta gdzieś pośrodku sklepu, więc nawet nie przy kasach, napojach czy wejściu,  nie rzuca się w oczy i łatwo ją przeoczyć. 

Koniec tematu, ogry nie drapać.;D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jak czytam w jakimś artykule "lepiej edukować" to mi się zwykle zapala lampka bullshitu. Jasne, edukacja jest spoko, ale w większości takich pomysłów to zwykła spychologia, nikt nie podaje konkretów: kogo, gdzie, jak edukować. Ktoś gdzieś zrobi ulotki, jakieś plakaty powiesi i społeczeństwo będzie wyedukowane :E, można odhaczyć. Jak np. patrzę np. co niektórzy u mnie w bloku wyrzucają do różnych pojemników i jak bardzo mają to w d**** to nie wyobrażam sobie, żeby nawet zagonienie z batem do pobliskiej szkoły na obowiązkowe lekcje segregowania cokolwiek zmieniło :E

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Mi się podoba ten wariant biedronkowy. Kobieta na kasie będzie automatem xD Minimum inwestycji a plan spełniony. Stawiam, że wiekszosc sklepów rozwiąże ten problem właśnie w taki sposób. To jak u mnie w pracy, taniej postawić 2 osoby do zbierania kubeczków 24/7 niż kupować drogiego robota. Tak samo nie wierzę w rewolucje AI w tym kraju, dokładnie z tych samych powodów. 

:flaga:

Swoją drogą nie wierzę że ludzie będą też bawić się w noszenie tych butelek. W sklepie widać jak większość przy zakupach bierze zawsze nowe torby za które i tak płaci niemałą kasę. Przecie wiadomo gdzie to trafia potem. Tylko ja jak debil biorę pusty karton z półki po jakimś produkcie i wsadzam sobie w niego zakupy.

Edytowane przez Totek
  • Upvote 2
Opublikowano

Byłem dzisiaj w kauflandzie w butelkomacie na szkło !

a miałem dużo szkła !!! bardzo dużo !!

cały bus !! :)

bo robei w odpadach segregacyjnych :)

i z ciekawości  wziąłem  po jednej butelce od każdego producenta :)

i zebrałem aż cały worek :)

i poszedłem z tym workiem do maszyny :)

no i .. Dupa ):

żadnego nie przyjęła !

w czym jes problem ?

a tak ze maszyna jes ustawiona na  Piwo z tych najdroższych lub średnio drogich !

Te najtańsze lub tanie nie  zjada ):

a to jes  błąd i debilizm !!

Jeśli to ma działać to musi przyjmować butelki z jak największej gamy  najtańszych !

czy wam się podoba czy nie to Polacy pija najtańsze ścierowo co się da kupić byle się narąbać i tyle ...

a wiem co mowie  bo codziennie od nich zbieram w tonach i to od kilkunastu lat !!!

a rząd powinien podnieś akcyzę na alkochol 

tera jes chyba 16 zł na pół litra ?

moim zdaniem za mało /;

powinno być 28 zł za pół litra.

można by tymi dochodami z akcyzy spłacać  dług publiczny !

aa i u mnie w Polo postawili  kilka dni temu butelkomat ale jeszcze nieczynny :)

Opublikowano
W dniu 1.09.2025 o 01:06, LeBomB napisał(a):

Do odbioru butelek i wypłaty kaucji nie musi być automat, tylko jak to ogarną pracownikami to nie wiem, może będzie po prostu więcej palet w przejściu.

@209458 Następny etap, to recykling chemiczny, czyli doprowadzenie plastiku do formy płynnej, zbliżonej do pierwotnej, ale to jest jeszcze w fazie badań.

Ludzie przecież tak było jeszcze w latach '90 że oddawałeś butelki do sklepu a w zamian dostawałeś za nie kaucje nie zalegnie czy miałeś na nie paragon czy nie.

50 minut temu, CichyPL napisał(a):

Byłem dzisiaj w kauflandzie w butelkomacie na szkło !

a miałem dużo szkła !!! bardzo dużo !!

cały bus !! :)

bo robei w odpadach segregacyjnych :)

i z ciekawości  wziąłem  po jednej butelce od każdego producenta :)

i zebrałem aż cały worek :)

i poszedłem z tym workiem do maszyny :)

no i .. Dupa ):

żadnego nie przyjęła !

w czym jes problem ?

a tak ze maszyna jes ustawiona na  Piwo z tych najdroższych lub średnio drogich !

Te najtańsze lub tanie nie  zjada ):

a to jes  błąd i debilizm !!

Jeśli to ma działać to musi przyjmować butelki z jak największej gamy  najtańszych !

czy wam się podoba czy nie to Polacy pija najtańsze ścierowo co się da kupić byle się narąbać i tyle ...

a wiem co mowie  bo codziennie od nich zbieram w tonach i to od kilkunastu lat !!!

a rząd powinien podnieś akcyzę na alkochol 

tera jes chyba 16 zł na pół litra ?

moim zdaniem za mało /;

powinno być 28 zł za pół litra.

można by tymi dochodami z akcyzy spłacać  dług publiczny !

aa i u mnie w Polo postawili  kilka dni temu butelkomat ale jeszcze nieczynny :)

Pokaz mi swoje śmieci a powiem ci kim jesteś.

He he cwaniak w zasadzie to okradasz swojego pracodawcę z surowców wtórnych :E

Pewnie tanie marki nie zgodziły się na doliczanie kaucji bo ich produkt byłby droższy i nie mogły by konkurować ceną.

Jak tak dalej pójdzie to Polacy będą pic piwo z kartonu jak jabola.

Tylko ten karton zespolony z foli aluminiowa i plastikiem to potem idzie tylko na ogień

Sa całe grypy grasujące po warszawie za aluminiowymi puszkami mające nawet swoje rewiry.

kiedyś to nawet było lepiej płatne niż pójście do "normalnej" pracy.

Kwestia oczywiście ceny złomu aluminiowego.

Butelki mają w tym 1 problem nie daj się zgnieść a nikt nie jest nimi zainteresowany na złomie.

Rany jak ja kiedyś chciałem sprzedać na złom puszki po coli zamiast je wyrzucić do śmieci ...

Jak ta maszyna rozpoznaje markę po kodzie kreskowym?