Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

Przeważnie wypowiadasz się sensownie ale czasem twoje wypowiedzi są tak idiotyczne, że trzeba dawać równie idiotyczne argumenty.

oojojo :) 

14 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

Ciekaw jestem czy tak samo mocno byś obstawał przy takich rozwiązaniach jak każdego pampersa miałbyś przechowywać i wyrzucać do specjalnego kosza przy drogerii zamiast przy domu do zmieszanych :D przecież to takie łatwe "Stawiasz torbę i wkładasz .... do torby". Można też wrócić do używania ekologicznych pieluszek tetrowych... 

W sumie i tak każdego pampersa ładuje do odrębnego worka (tzw. kosz magic), więc nie byłoby to aż tak uciążliwe, jak opisujecie.

Ale takich planów nie ma i niemiałyby sensu. :) 

Opublikowano

@Paarthurnax no nie obraź się, ale to w tym momencie Ty dałeś idiotyczny przykład, bo zestawiasz opakowanie po produktach, które są względnie czyste i nie wydzielają zapachów, nie stanowią większego zagrożenia biologicznego w takiej formie w jakiej stoją w domu z odpadem który nie dość, że wydziela nieprzyjemne zapachy to w niektórych przypadkach może stanowić również zagrożenie biologiczne. Bakterie, wirusy, bo nie wiem czy wiesz, ale np. WZW typu A i HAV może się przenosić przez kontakt z kałem osoby zarażonej, a to nie jedyne patogeny więc taka pielucha jest pewną formą zagrożenia. Dlatego twój hipotetyczny przykład w ogóle nie ma szans na jakąkolwiek realizację kiedykolwiek. Jeśli już dalej wszystko pozostanie w obrębie śmietników, ewentualnie kiedyś może jako osobna frakcja. 

Ponadto na pieluchy obecnie można mieć specjalny kosz, który zapewnia czystość i blokuje zapachy.

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

@Paarthurnax no nie obraź się, ale to w tym momencie Ty dałeś idiotyczny przykład, bo zestawiasz opakowanie po produktach, które są względnie czyste i nie wydzielają zapachów, nie stanowią większego zagrożenia biologicznego w takiej formie w jakiej stoją w domu z odpadem który nie dość, że wydziela nieprzyjemne zapachy to w niektórych przypadkach może stanowić również zagrożenie biologiczne. Bakterie, wirusy, bo nie wiem czy wiesz, ale np. WZW typu A i HAV może się przenosić przez kontakt z kałem osoby zarażonej, a to nie jedyne patogeny więc taka pielucha jest pewną formą zagrożenia. Dlatego twój hipotetyczny przykład w ogóle nie ma szans na jakąkolwiek realizację kiedykolwiek. Jeśli już dalej wszystko pozostanie w obrębie śmietników, ewentualnie kiedyś może jako osobna frakcja. 

Ponadto na pieluchy obecnie można mieć specjalny kosz, który zapewnia czystość i blokuje zapachy.

No to od razu do medycznych a nie zmieszanych...

Pielucha tzw pampers jest konstrukcją wieloskładnikową z domieszkami plastiku, która w procesie przetwarzania odpadów jest gorsza od większości odpadów. Ale nie o to mi chodziło tylko o kwestię składowania.

Zgadzam się z tym, że czystą zakręconą butelkę po wodzie możesz odłożyć nawet w to samo miejsce ale nie schowasz opakowania z resztkami jedzenia do lodówki, ani nie zostawisz otwartych puszek w szafce, gdzie wcześniej były przechowywane (zamknięte). Samo to, że musisz oddać opakowanie niezgniecione komplikuje sprawę z jego przechowywaniem. 

Problem jest w tym, że poszli na łatwiznę i przerzucili obowiązek na konsumenta zamiast ułatwić oddawanie opakowań zgniecionych, aby nie było problemu z ich przechowywaniem w mieszkaniach i domach. 

Dotychczas prawie każdy zgniatał opakowania (butelki,kartoniki, puszki) i nie było z tym problemu i zamiast wymusić metodę znakowania opakowań i dostosowania urządzeń odbierających, to poszli po bandzie i ściągnięto automaty z demobilu z zachodu lub do produkcji nowych zastosowano technologię, która była wykorzystywana na zachodzie 30 lat temu. 

Są nowe technologie, które można już praktycznie zastosować (np. HolyGrail 2.0) ale też wiele innych tech. tańszych dla producentów opakowań, ale po co, jak można przerzucić problem na konsumenta i utworzyć furtkę do wyprowadzania pieniędzy z systemu. 

Opublikowano
17 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

Dotychczas prawie każdy zgniatał opakowania (butelki,kartoniki, puszki) i nie było z tym problemu

Bo nikt nie musiał identyfikować kodu na butelce i zwracać kaucji, ale wtedy te opakowania, jak pisałem już wielokrotnie, trafiały na przemiał na produkty przemysłowe, a to zmniejsza ilość przetworzeń tego samego plastiku.

18 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

zamiast wymusić metodę znakowania opakowań i dostosowania urządzeń odbierających, to poszli po bandzie i ściągnięto automaty z demobilu z zachodu lub do produkcji nowych zastosowano technologię, która była wykorzystywana na zachodzie 30 lat temu. 

To w którym kraju jest zautomatyzowany system, który przyjmuje zgniecione butelki? 

Wszystkie automaty wymagają niezgniecionych opakowań, tylko w niektórych krajach prawo zostało uzupełnione, że można oddać zgniecioną butelkę, ale wtedy sprzedawca musi ją przyjąć ręcznie, nie przez automat.

21 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

Są nowe technologie, które można już praktycznie zastosować (np. HolyGrail 2.0) ale też wiele innych tech. tańszych dla producentów opakowań, ale po co, jak można przerzucić problem na konsumenta i utworzyć furtkę do wyprowadzania pieniędzy z systemu. 

Ale piszesz o systemie sortowania odpadów, a to nie rozwiązuje problemu czystości surowca. 

Opublikowano

Ja mam jeszcze ze zgniataniem taką niedogodność, że jak pisałem często kupuje niewielkie ilości po drodze i zakupy noszę w plecaku. I teraz jeszcze zdarza mi się, że zabieram jakieś opakowania do zwrotu w plecak to mi się w tym plecaku gniotą, zwłaszcza puszki, bo nie zakręcisz. Co prawda jeszcze nie miałem sytuacji, żeby się nie dało wyklepać i nie przyjęli, ale zawsze upierdliwość.

Opublikowano
18 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale piszesz o systemie sortowania odpadów, a to nie rozwiązuje problemu czystości surowca. 

Nie, piszę o technologi dostępnej, którą można zastosować w nowym automacie właśnie takim do przyjmowania opakowań.

Kwestia jest samego oznakowania opakowania i odpowiednich urządzeń skanujących w automacie. 

Butelkę czy inne opakowanie taki automat mógłby zeskanować po samym skrawku tworzywa, z którego jest opakowanie zrobione, a nie tylko kodu naniesionego w jednym miejscu.

Nawet przy starym systemie wystarczyłoby zwiększyć ilość oznaczeń naniesienie na opakowanie.

Zauważam, że nie patrzycie na praktyczność najlepszego rozwiązania dla konsumenta, który de facto ponosi koszt tego programu tylko zaciekle bronicie tego, co zostało wymuszone, a to że to rozwiązanie nie działa prawidłowo i stanowi jakiś problem dla części społeczeństwa to już dla was nie jest ważne.

Założenie jest dobre ale wykonanie jest fatalne.

Wdrażamy w 2026 roku system oparty na technologii dostępnej w latach 70-80, a obecnie dostępna technologia umożliwia rozpoznanie zgniecionych opakowań - ani materiał, ani jego waga się nie zmienia, więc nie ma to żadnego wpływu na rozpoznanie opakowania. To że ktoś ma interes w tym aby trzymać się kurczowo technologi znaku kodowego na etykiecie i skanowaniu kształtu/objętości opakowania świadczy tylko o tym, że jest ukryty cel stosowania właśnie tego rozwiązania.

Opublikowano

@Paarthurnax Piszesz dalej o technologii, którą dopiero wprowadza się na rynek (prace w zakresie badawczo rozwojowym zostały zakończone w marcu 2025 - osiągnięta skuteczność około 90%) i to wyłącznie w sortowniach. Czego wymaga ten system? Zupełnie innych kamer i detektorów by móc odczytać znak wodny na etykietach (ma nawet spektrometry rozpoznające skład chemiczny opakowania). Czyli żeby w ogóle taki system działał to trzeba jeszcze zmienić sposób produkcji etykiet i trzeba by teraz postawić osobne automaty obsługujące tylko ten system, bo na rynku już są inne rozwiązania, a to nie jest kompatybilne z poprzednimi.

Zatem koszty koszty koszty. Ponadto nie ma producenta, który by już wprowadził taki system do butelkomatów, bo firma w ogóle cel komercyjnego uruchomienia rozwiązania ma określony na 2030 rok. Póki co planowane są tylko instalacje demonstracyjne w Belgii i Niemczech.

Jedyne czego się można czepiać w kwestii stawianych u nas urządzeń, to upieranie się przy butelkomatach z pojedynczą wrzutnią, a nie np. z wrzutnią zbiorczą, gdzie wrzucasz do leja na raz reklamówkę butelek, a maszyna sama je sortuje i oddaje kaucję za te prawidłowe, a te niekaucyjne odrzuca.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Jak Ci się puszki gniotą w plecaku? :E Nie siadaj na nim i będzie ok. 

Przecież to cieniutkie aluminium. Byle powerbank 2 Ah może taką pognieść albo czytnik ebooków. A jak jeszcze mam w plecaku laptop albo obiad do pracy to już w ogóle.

Edytowane przez 209458
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie no ja nie noszę puszek po piwie z powerbankiem w plecaku :E Ten plecak służy tylko do śmieci i zakupów. 

A gdzie obiad do pracy, po co sobie życie komplikować ;) 

Top jak planuję zrobić zakupy po pracy to mam z 2 latać jak jakiś wielbłąd? To jest dopiero komplikacja. Po co osobny na zakupy a osobny na rzeczy podręczne i całą reszte?

Opublikowano
5 minut temu, 209458 napisał(a):

Przecież to cieniutkie aluminium. Byle powerbank 2 Ah może taką pognieść albo czytnik ebooków. A jak jeszcze mam w plecaku laptop albo obiad do pracy to już w ogóle.

Odpowiedział bym na to tak :P

59 minut temu, Kris194 napisał(a):

Typowy wyborca prawactwa, system kaucyjny go przerósł. Potem takie osoby decydują w jakim świecie będą żyli inni...

Opublikowano

Dla mnie to już przesada, ładować otwarte puszki po napoju/piwie do jednego plecaka z obiadem i powerbankiem i zanoszenie tego do sklepu :E 

Ale może tak uważam bo nie mam problemu wyjść 2x z domu w jednym celu, do sklepu mam kawałek i mam spacer przy okazji. 

Opublikowano

Ja się przyzwyczaiłem robić drobne zakupy przy okazji i nie chce mi się zmieniać przyzwyczajeń. Z reszta prostowanie puszek trwa szybciej niż ponowna wyprawa dom -> sklep -> dom. A jak na zewnątrz -10 jak ostatnio to już w ogóle.