galakty 5 330 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia W dniu 17.08.2026 o 12:55, lukadd napisał(a): Nie podoba wam się to jeździjcie do innego sklepu gdzie dbają Ok mistrzu. Lidl nie przyjął jednej z dwóch identycznych puszek. Kaufland nie wypłacił mi kasy za dwie puszki. To co, Biedronka i Żabka zostają? Nie, pójdą do kosza pod blokiem.
LeBomB Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia No tak, błędy w systemie to przecież mocarny powód dla którego cały system jest bez sensu i dowód na teorie spiskowe dotyczące wałów na zyski z kaucji
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 2 godziny temu, galakty napisał(a): To co, Biedronka i Żabka zostają? Nie, pójdą do kosza pod blokiem. a tam cyk,zabierze je zul.tylko najpierw przerzucić z brązowego do żółtego i tyle z segregacji
galakty Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 2 godziny temu, LeBomB napisał(a): No tak, błędy w systemie to przecież mocarny powód dla którego cały system jest bez sensu i dowód na teorie spiskowe dotyczące wałów na zyski z kaucji Trochę już ten system mamy, irytujące i tyle, chcecie to latajcie z workami, ja plastików praktycznie nie kupuję, puszki rzadko. Godzinę temu, janek25 napisał(a): a tam cyk,zabierze je zul.tylko najpierw przerzucić z brązowego do żółtego i tyle z segregacji Wiata na klucz
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 4 minuty temu, janek25 napisał(a): Nawet po miastowych chodza Gang PETowy Ja nic nie mówię ale to już są gangi dzieci z podstawówki chodzą w dwie lub więcej osób i zbierają z niebieskimi torbami z Ikea , Casto itp . Nie wiem jak to jest w u was ale u mnie sklep na osiedlu już nie przyjmuje zwrotnych butelek (PET) od dzieci bo skąd nagle dziecko ma butelek pet za 20-30 zł no wiadomo że ze śmietnika
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 26 minut temu, galakty napisał(a): Trochę już ten system mamy On tez przeciez nie oddaje butelek bo ma braki w wiedzy Teraz, ChudyXp napisał(a): Ja nic nie mówię ale to już są gangi dzieci z podstawówki chodzą w dwie lub więcej osób i zbierają Ja tam najczescie widze chłopów co wygladaja na 50 a maja 30 1 minutę temu, ChudyXp napisał(a): od dzieci bo skąd nagle dziecko ma butelek pet za 20-30 zł no wiadomo że ze śmietnika a szczepienia gdzie
Camis Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 4 minuty temu, ChudyXp napisał(a): Ja nic nie mówię ale to już są gangi dzieci z podstawówki chodzą w dwie lub więcej osób i zbierają z niebieskimi torbami z Ikea , Casto itp . No i co ci to przeszkadza?. 4 minuty temu, ChudyXp napisał(a): Nie wiem jak to jest w u was ale u mnie sklep na osiedlu już nie przyjmuje zwrotnych butelek (PET) od dzieci bo skąd nagle dziecko ma butelek pet za 20-30 zł no wiadomo że ze śmietnika Gówno ich to powinno obchodzić, jak nie przyjmują a muszą to łamią prawo.
Paarthurnax Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia W dniu 18.08.2026 o 17:23, Bono_UG napisał(a): Skoro olewasz zwrot kaucji, to czemu puszki a nie butelki, które można zamknąć i się nic nie rozleje? 1. Ponieważ butelki są kaucyjne 2. Z puszki też się nie wyleje, w szczególności, że taka ilość jest praktycznie na raz i nie rzucasz puszki sobie pod nogi tylko ustawiasz w kieszeni bocznej w drzwiach. 3. Butelka w samochodzie - zawsze to jest odkręcanie i zakręcanie - jest niewygodne i angażuje dwie ręce. Jako pojemnik na napoje niegazowane w samochodzie najlepszy jest kubek termiczny - funkcjonalny i wygodny.
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Przegląd od AI Tak, sprzedawca lub automat mogą legalnie odmówić przyjęcia mocno brudnej butelki PET. [1, 2] Zgodnie z zasadami systemu kaucyjnego zwracane opakowanie musi spełniać określone wymogi czystości i jakości, aby mogło zostać zakwalifikowane do recyklingu. [1, 2] Kiedy sklep ma prawo odmówić przyjęcia butelki PET? Pracownik sklepu lub butelkomat odmówią zwrotu kaucji, jeśli: [1] Butelka jest mocno zabrudzona – np. oblepiona błotem, smarem, farbą lub substancjami chemicznymi. W środku znajdują się resztki płynu lub inne odpady – butelka musi być całkowicie opróżniona. Kod kreskowy (EAN) lub znak kaucyjny są nieczytelne – jeśli brud uniemożliwia skanowanie etykiety. Butelka jest mocno zgnieciona lub uszkodzona – automat ani sprzedawca nie będą w stanie zweryfikować jej kształtu i objętości. [1, 2, 3] zgineli od własnej broni 2 minuty temu, Paarthurnax napisał(a): 1. Ponieważ butelki są kaucyjne puszki też ,niektóre
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 22 minuty temu, Camis napisał(a): Gówno ich to powinno obchodzić, jak nie przyjmują a muszą to łamią prawo. Ja sam bym nie brał brudnych butelek automat też takich nie łyknie . Dzieci myślały że zarobią a tu lipa sam byłem świadkiem w żabce jak ekspedienta odmówiła bo całe były brudne , ja tam nie widział bym problemu iść pod hydrant i je przepłukać 14 minut temu, janek25 napisał(a): zgineli od własnej broni Myśleli że szybka kasa bo rodzice nie dali a tu niespodzianka nachodzili się pewnie km za nic
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) W blokach na pewno 3x na dobe sa przeszukiwane Dobry Peciarz jest jak grzybiarz,wstaje o 4 by być przed innymi Takiego zula powienni wziać do ministerstwa i pogonić zezowatą Przeciez tam oni sie doktoryzują i dorabiają specjalizacji na pet Edytowane 21 Sierpnia przez janek25
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 24 minuty temu, janek25 napisał(a): W blokach na pewno 3x na dobe sa przeszukiwane Dobry Peciarz jest jak grzybiarz,wstaje o 4 by być przed innymi U mnie z zegarkiem w ręku 5:30 już ich widać jak chodzą z torbami jak jeszcze zbierają złom to nawet słychać nawet wiem jak poznać kto zbiera złom a kto tylko butelki PET
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 25 minut temu, janek25 napisał(a): Oni sa podzieleni rewirami bo by sie bili Nie koniecznie rozmawiałem z jednym takim i mają też swoje zasady jak ktoś drugi kto zbiera jest w pergoli to się nie wchodzi tylko idzie się dalej . Sam byłem w szoku że maja swoje nie pisane zasady
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Zasady musza być. 100 procent było w pierdlu. Chocby za przejscie na czerwonym
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 30 minut temu, janek25 napisał(a): Zasady musza być. 100 procent było w pierdlu. Chocby za przejscie na czerwonym Z tym się nie zgodzę nie znam historii wszystkich ale pakowanie wszystkich do jednego worka że każdy zbieracz do kryminalista nie jest w moim zwyczaju nie znam ich kartotek . Jak ja bym się ubrał w brudniejsze ciuchy i też chodził i zbierał też byś powiedział że jestem kryminalistą ??
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia No w sumie wystarczy jeden i juz nie wszyscy. To butelka to zerwany skobelek w piwnicy Ja tam same stare mordziate z kryminału widze Szaty szlachcica za brama przybierają
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 4 minuty temu, janek25 napisał(a): No w sumie wystarczy jeden i juz nie wszyscy. To butelka to zerwany skobelek w piwnicy Ja tam same stare mordziate z kryminału widze Szaty szlachcica za brama przybierają No nie wiem zależy kto jakie ma podejście , skobel w piwnicy nie spotkałem się . Wiem jedno pracowałem na skupie złomu i często ludzie w Mercach czy nowszych maszynach potrafili przyjechać z złomem . O ekipach budowlanych busami nie wspomnę bo to było raczej już dla mnie normalne
janek25 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Na złomach tez niezłe wala na miedzi i aluminium. A to aluminium nie takie a to miedz,ciul tam ze to stoczniowe kable spawalnicze
ChudyXp Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 24 minuty temu, janek25 napisał(a): Na złomach tez niezłe wala na miedzi i aluminium. A to aluminium nie takie a to miedz,ciul tam ze to stoczniowe kable spawalnicze Zależy na którym skupie aluminium też ma swoje stopy inną cenę masz za puszki a inną za czyste alu , miedz też miedzi nie równa . Byłem teraz w kuchni zapalić i co widzę matka z dwójką dzieci do tego jedno w wózku i grzebią w żółtej puszce już jeden worek mieli pełny chyba czas na kamerkę w kuchni skierowaną na pergole
huudyy Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 56 minut temu, ChudyXp napisał(a): chyba czas na kamerkę w kuchni skierowaną na pergole Ostatnio ktoś dostał za coś takiego 26k PLN kary lepiej się zastanów
LeBomB Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 5 godzin temu, galakty napisał(a): Trochę już ten system mamy, W pełni dopiero niecałe 8 miesięcy, z czego do końca roku mogą z hurtowni i sklepów schodzić opakowania niekaucyjne. W większości krajów, które taki system wprowadzały w ostatnich latach, stabilizował się on 2-3 lata.
galakty Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 1 minutę temu, LeBomB napisał(a): W pełni dopiero niecałe 8 miesięcy, z czego do końca roku mogą z hurtowni i sklepów schodzić opakowania niekaucyjne. W większości krajów, które taki system wprowadzały w ostatnich latach, stabilizował się on 2-3 lata. Mhm a co mają niekaucyjne do tego że mi nie rozpoznaje kaucyjnej albo nie wypłaciło bonu?
LeBomB Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) z resztą, dobra, kopcie się sami... Piątek jest. Edytowane 21 Sierpnia przez LeBomB
Rekomendowane odpowiedzi