Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, huudyy napisał(a):

Ostatnio ktoś dostał za coś takiego 26k PLN kary lepiej się zastanów :E

Przecież nie piszę serio xD , ale już widziałem kamerki na pergolach zamontowane przez wspólnotę :) albo otwierane taką samą pastylką jak domofony :) 

Opublikowano
37 minut temu, janek25 napisał(a):

Ale ty nie oddajesz butelek to widac :hihot:

Oddaje ale swoje jak mam nie chodzę i nie szukam :) 

38 minut temu, janek25 napisał(a):

I wszystko przez pewne seicento :hihot:

Jakie seicento to jakiś nowy młodzieżowy slang czy co ?? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, janek25 napisał(a):

Ale ty nie oddajesz butelek to widac :hihot:

Oddaję, tylko nie mam z tym problemu, bo mam butelkomat 200 metrów od domu i to nie jest biedronka czy lidl, gdzie komuś się nie chce, tylko normalny sklep, gdzie butelkomat jest obsłużony.

Ty za to celowo teraz prowokujesz.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Czuję się z lekka oszukany, kwota niby nieduża, ale :/

Tak, jestem w stu procentach pewny że wszystkie opakowania miały znaczek kaucja 50 gr. 

Image_20260825_1121428938182036908310246.thumb.jpeg.a025d7f15747bf3e9c029d7e5df42dbc.jpeg

Edytowane przez rzymo
Opublikowano
9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

właśnie dlatego będą tak oszukiwać. Kwoty nieduże, więc nikt się nie będzie przejmował, ale razy kilka albo kilkanaście milionów obywateli i profit :)

ale chcieliście, to macie. 

Jakby nie oddawał w Lidlu, to automat by opakowanie po prostu odrzucił, a że Lidl bierze wszystko jak leci to tak to wygląda. 

Tak to można choćby z infolinią producenta danego towaru się skontaktować i próbować dowiedzieć dlaczego opakowanie jest odrzucone, albo próbować w innym automacie. 

Oddawajcie dalej w biedronkach i lidlach i narzekajcie na jakość obsługi jakbyście nie wiedzieli jak te sieci działają :P (nie piszę o tych co nie mają wyboru, bo np. w okolicy nie ma innego butelkomatu).

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Oddawajcie dalej w biedronkach i lidlach i narzekajcie na jakość obsługi jakbyście nie wiedzieli jak te sieci działają :P (nie piszę o tych co nie mają wyboru, bo np. w okolicy nie ma innego butelkomatu).

no ale ja też jestem tego zdania, chcieli być robieni na szaro i zostać śmieciarzami za darmo, to są. 

Opublikowano (edytowane)

W systemie to miesza to że muszę kupować rzeczy w sklepie w którym oddaję butelki. No cholera jasna, jak jestem na wyjeździe to nie wrócę tam.

Sprawa też zgłoszona do WIOŚ że nie chcą przyjmować butelek przy kasie i to dosłownie wszędzie, czy to większe sklepy czy żabka. Bo oni nie mają worków, bo oni nie mogą w weekend, bo coś, wiecznie wymówka.

Gówniany system. Czekam aż będą te butelkomaty pod domami, niezwiązane ze sklepami, one zawsze przyjmą. Byle tylko opróżniali czesto a nie jak kosz na papiery co 2 miesiące pod moim blokiem i wiecznie przepełniony

Edytowane przez Keller
Opublikowano
37 minut temu, Keller napisał(a):

W systemie to miesza to że muszę kupować rzeczy w sklepie w którym oddaję butelki.

Czyli też biedronka i lid, bo w większości pozostałych sieci sklepów i sklepach bez problemu wymienisz otrzymany świstek na pieniądze. 

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Czyli też biedronka i lid, bo w większości pozostałych sieci sklepów i sklepach bez problemu wymienisz otrzymany świstek na pieniądze. 

Trafiają się jeszcze przypadki że nie chcą wymienić ale wtedy woła się kierownika i podaje mu fakty że sklep musi oddać gotówkę i nie może narzucać konieczności zrobienia zakupów . W Lidlu się nie spotkałem żeby nie chcieli dać gotówki w Biedronce też . Tylko w Lidlu idę do pracownika który obsługuje kasy samoobsługowe i nie muszę czekać w kolejce w normalnej kasie chyba że robię zakupy to przy okazji 

Opublikowano
12 minut temu, ChudyXp napisał(a):

W Lidlu się nie spotkałem żeby nie chcieli dać gotówki w Biedronce też . Tylko w Lidlu idę do pracownika który obsługuje kasy samoobsługowe i nie muszę czekać w kolejce w normalnej kasie chyba że robię zakupy to przy okazji 

W Lidlu za każdym razem jak dawałem kupon to się pytali czy chce gotówkę czy wykorzystać przy zakupach. 

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

W Lidlu za każdym razem jak dawałem kupon to się pytali czy chce gotówkę czy wykorzystać przy zakupach. 

Właśnie o tym piszę zakupów nie robiłem bo nie miałem takiej potrzeby a butelek mi się trochę uzbierało to zabrałem gotówkę .

Opublikowano

No to system działa czy nie działa? :E 

Bo najczęściej argumentem jest podnosznony ten, że system i tak nie działa :D

Co więcej, sami przyznali, że wożą o 500 ton odpadów mniej, dalej optymalizacji odbioru nie ma mowy, tylko o rekompensowaniu tych braków przez ewentualne podwyżki wywozu... Totalnie nielogicznie działanie. 

Opublikowano (edytowane)

Oj tam oj tam.

Ludzie wyjdą na minus ostatecznie, bo jak oddadzą worki do sklepu to dostaną kaucję z powrotem, ale gmina podniesie ceny wywozu śmieci i są na minus. A kto zarabia? Wiadomo kto :hihot: 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

No normalne,jak sie trzyma wieksza liczbe ludzi,defakto w tym samym resorcie

Na pewno to nie koniec daniny,system bedzie rozszerzany

Juz za samo przyjecie tony gruzu za kilkaset zlotych ktore poleży trochę na placu i poczeka na sprzedaż powinni dostać po rajtuzach.Wiedza gdzie są pieniądze

https://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/od-1-tys-zl-do-1-mln-zl-kary-za-ziemie-wlasciciele-musza-policzyc-kazdy-metr,663406.html

Temu ich tak boli

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

No to system działa czy nie działa? :E 

System działa dla tych kto ma na tym zarobić, np. oparatorów butelkomatów gdzie ok. 50% z nich (lub więcej?) to podmioty zagraniczne (albo zarejestrowane w PL ale z zarządem zagranicznym)

Działa, tak że przeciętny obywatel musi oddać każdą butelkę do butelkomatu albo jest stratny + musi zapłacić więcej za wywóz śmieci. Idealny mechanizm dojenia. Mija prawie rok i jest coraz gorzej pod względem finansowym dla obywatela.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
38 minut temu, Fatality napisał(a):

System działa dla tych kto ma na tym zarobić, np. oparatorów butelkomatów gdzie ok. 50% z nich (lub więcej?) to podmioty zagraniczne (albo zarejestrowane w PL ale z zarządem zagranicznym)

Słucham zatem z zainteresowaniem, które i w jaki sposób mają na tym zarobić. Przedstaw mechanizm jaki stoi za tym zarobkiem.

4 godziny temu, galakty napisał(a):

A kto zarabia? Wiadomo kto :hihot: 

W tej chwili to tylko gminy chcą zarobić.

@janek25 zgadzam się z tym, że podatek cukrowy nie działa i jest podatkiem bezsensownym. W wydzieleniu konkretnej frakcji by zamiast przetwarzać ją 2-3 razy przetworzyć ją 8-9 razy widzę konkretny sens, tym bardziej, że nie jesteśmy pionierami w tym rozwiązaniu, tylko działa ono w kilkudziesięciu krajach na całym świecie.

33 minuty temu, Fatality napisał(a):

Najlepsze jak jedziesz na zachód europy i idziesz po jakiś słodki napój do supermarketu. Czujesz się jak burżuj, tak tanio (nawet w euro) :E

W Niemczech już niedługo, bo tam też wchodzi podatek cukrowy.