crush 3 575 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września (edytowane) 1 godzinę temu, CichyPL napisał(a): Byłem dzisiaj Miszczó muj drogi. 1. To od października działa. Teraz to możesz dostać nie zwrot kaucji, a bon rabatowy i tam za butle to jakieś grosze są. 2. Pytanie w jakim stanie te butle były. 3. Nie jestem pewien czy czasem np. Lidl na razie tylko plastików nie bierze. Lepiej napisz gdzie te butle ostatecznie zaparkowały, po tej nieudanej transakcji. Edytowane 17 Września przez crush
Auberon 33 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 20 minut temu, Camis napisał(a): Tak. No to już przegrali jeśli nie rozpozna nalepki z kodem kreskowym.
Kris194 4 714 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 49 minut temu, Auberon napisał(a): Jak tak dalej pójdzie to Polacy będą pic piwo z kartonu jak jabola. Z kartonu to może nie 1
Auberon 33 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 4 minuty temu, Kris194 napisał(a): Z kartonu to może nie To jest następny etap ewolucji optymalizacji kosztów produkcji. Kiedyś alpagi były w kartonie. 34 minuty temu, crush napisał(a): 1. To od października działa. Teraz to możesz dostać nie zwrot kaucji, a bon rabatowy i tam za butle to jakieś grosze są. A powiedzcie mi jedno jak to działa od października to od października tu piwo drożeje o 0.5 lub 1zł? Czyli kaucje.
crush 3 575 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 13 minut temu, Auberon napisał(a): A powiedzcie mi jedno jak to działa od października to od października tu piwo drożeje o 0.5 lub 1zł? Piwa w puszkach i te browce w butelkach które do tej pory nie miały kaucji, będą ją miały. Plus plastiki - woda, soki, Cola, etc.
Auberon 33 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 8 minut temu, crush napisał(a): woda Ktoś tu chce zobaczyć ludzi umierających z pragnienia... To ciekaw jestem ile zapłaci taki Otwock jak mu znowu źródełko wyschnie i trzeba będzie dostarczać wodę butelkowaną. https://otwock.pl/punkty-z-woda-butelkowana https://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/najwieksza-awaria-od-kilkudziesieciu-lat-polki-sklepowe-puste-dantejskie-sceny-w-urzedzie,605088.html Soki to już dawno w kartonie nawet w woreczku foliowym spoczywającym w kartonowym pudle. A CoCA Coli to już nie ma w szklanych butelkach?
Totek 774 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września Czekam na bańki 5L wody gazowanej A jogurty wszelkiej maści w butelkach też??
Auberon 33 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 2 minuty temu, Totek napisał(a): Czekam na bańki 5L wody gazowanej A jogurty wszelkiej maści w butelkach też?? Kurde, właśnie mleko i maślanka? Ciekawe jak długo ten aga z5 litrowej butelce się utrzyma szczególnie w upale.
Camis 5 885 Opublikowano 17 Września Autor Opublikowano 17 Września Nabiał i oleje są wykluczone z systemu. 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 12 godzin temu, Auberon napisał(a): Ludzie przecież tak było jeszcze w latach '90 że oddawałeś butelki do sklepu a w zamian dostawałeś za nie kaucje nie zalegnie czy miałeś na nie paragon czy nie. Pisałem przecież o tym niedawno. Dawałem nawet zdjęcia jak Mazowszanka, czy Krzysie, Ptysie i inne napoje były w szklanych butelkach zwrotnych. Było też mleko podstawione pod drzwi, w szklanej butelce, z aluminiowym kapslem. Butelkę się wystawiało, rano była wymieniona na pełną Ale to dotyczyło butelek szklanych. Teraz ma objąć również plastikowe i to jest zasadnicza różnica. 12 godzin temu, Auberon napisał(a): Pewnie tanie marki nie zgodziły się na doliczanie kaucji bo ich produkt byłby droższy i nie mogły by konkurować ceną. System kaucyjny obejmuje wszystkie opakowania określone w ustawie, czyli butelki plastikowe do 3 litrów pojemności, puszki metalowe do 1 litra, butelki szklane wielokrotnego użytku do 1,5litra. No i ze szklanymi jest problem, bo wiele browarów sprzedaje piwo w butelkach bezzwrotnych, czyli jednorazowych. Tych nie obejmie system kaucyjny. Zatem nie ma, że "ktoś się dogadał" tylko po prostu produkuje w butelkach bezzwrotnych.
Camis 5 885 Opublikowano 18 Września Autor Opublikowano 18 Września 39 minut temu, LeBomB napisał(a): No i ze szklanymi jest problem, bo wiele browarów sprzedaje piwo w butelkach bezzwrotnych, czyli jednorazowych. I to powinno być ukrócone, wszystkie powinny być wielorazowe. 3
Cappucino 222 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 13 godzin temu, Totek napisał(a): Czekam na bańki 5L wody gazowanej A jogurty wszelkiej maści w butelkach też?? W kolejce tubki od pasy do zębów.
lukadd 2 901 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września (edytowane) 3 godziny temu, Camis napisał(a): I to powinno być ukrócone, wszystkie powinny być wielorazowe. W Niemczech chyba wszystkie szklane po browarze czy napojach są zwrotne. W zasadzie nawet sprowadzane np. piwo z Polski w teoretycznie bezzwrotnej szklanej wchodzi do systemu i dostaję naklejkę z kaucją. Czy np. w japońskim sklepie kupuję czasami te napoje z kulką Ramune w szklanych buteleczkach. Też oprócz naklejki z tłumaczeniem składu jest kaucja na to i leci do zwrotu. Edytowane 18 Września przez lukadd 2
Reddzik 2 762 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 1 minutę temu, lukadd napisał(a): W Niemczech chyba wszystkie szklane po browarze czy napojach są zwrotne. Widziałem jak to działa, bo byłem parę razy w Niemczech u siostry. Jestem ciekaw czy tu u mnie w mojej małej mieścinie będzie trzeba się tym bawić. Póki co nie widziałem żadnej adnotacji w sklepach, że coś nadchodzi 1 października.
lukadd 2 901 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września (edytowane) W mediach wszędzie o tym piszą i mówią. W zasadzie do końca roku jest jeszcze okres przejściowy, więc te nowe opakowania w nowym systemie będą stopniowo wprowadzane, a stare będą się wyprzedawać. Część sklepów jeszcze zwleka z automatami, będą obserwować, analizować i ręcznie na początku zbierać Edit. Ogólnie nawet Rumunia sobie poradziła i z tego z wypluwa google podobno bardzo dobrze. Obecnie mają jakoś 90k punktów gdzie można oddać butelki, a system u nich wystartował pod koniec 2023 roku. Nawet wprowadzili jako nieliczni kaucję na butelki po alkoholach wysokoprocentowych. Edytowane 18 Września przez lukadd
Reddzik 2 762 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września (edytowane) Ogólnie o tym już słyszałem, czytałem też na necie ale w mojej okolicy w sklepach tego nie zauważam, Kaufland, Lidl, Biedra zero informacji ani nie widać żadnych automatów. Edytowane 18 Września przez Reddzik
lukadd 2 901 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 1 minutę temu, Reddzik napisał(a): Lidl Przyjrzyj się dobrze, bo Lidl ogłosił, że już wszystkie ich sklepy w Polsce mają automaty. Kaufland chyba większość, a Biedra w tyle jak na razie
LeBomB 2 052 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Jak pisałem, automat nie jest niezbędny by zrealizować wymogi systemu kaucyjnego. Sklep może wyznaczyć pracownika do tego.
Reddzik 2 762 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Przejdę się i zobaczę, ostatnio nie wchodziłem ale przechodziłem obok i nie było niczego nowego. Kaufland też odwiedzę z ciekawości, a może się dopytam. Widziałem, że coś remontują przed Kauflandem, może tu będzie automat, robią miejsce na niego, bo w samym sklepie nie ma na niego miejsca.
lokiju 524 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września U mnie w lokalnym Lidlu nadal stabilnie automatu nie widać ale może w piwnicy jest. Niedługo się tym zainteresuje.
CichyPL 1 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września (edytowane) W dniu 17.09.2025 o 21:54, crush napisał(a): Miszczó muj drogi. 1. To od października działa. Teraz to możesz dostać nie zwrot kaucji, a bon rabatowy i tam za butle to jakieś grosze są. 2. Pytanie w jakim stanie te butle były. 3. Nie jestem pewien czy czasem np. Lidl na razie tylko plastików nie bierze. Lepiej napisz gdzie te butle ostatecznie zaparkowały, po tej nieudanej transakcji. Jak to gdzie ? na pszoku na bazie /; przecie musze mieć papier wagowy ze zdałem odpad dla miasta /; wyszło gdzieś 800 kilo szkła szkło stan idealny /; specjalnie poszperałem by mieć pewność ! różnych firm ! i tak nie dało rady /; W dniu 17.09.2025 o 21:54, crush napisał(a): Edytowane 18 Września przez CichyPL
LeBomB 2 052 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września W Lidlach jak już pisałem wcześniej, butelkomaty nie wszędzie są zlokalizowane w hali sprzedaży, a mają osobne pomieszczenie z osobnym wejściem.
Rekomendowane odpowiedzi