Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja też to widzę w jednym lidlu tylko tam jakiś krętym umieścił to wewnątrz sklepu. W DE widziałem na zewnątrz. Podjeżdżasz autem niedaleko i wrzucasz te butelki, masz voucher do sklepu i elegancko. 
A u nas co? Będę worki brał do sklepu? :E 

U mnie w lydlu jeszcze nie ma, w srodku "chwilowo" nie ma miejsca... ale cos jest dobudowywane po raz drugi do tego prawie 25 letniego budynku :D Wpierw dostawili piekarnie, a teraz to powiekszaja, sam jestem ciekaw czy to bedzie in czy out.

3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Nie żeby coś ale w większości marketów w Niemczech to te automaty widziałem w środku sklepu. 

Ale w srodku-srodku za bramkami gdzie juz kupujesz czy na wejsciu/pasazu? W sumie to tez od wielkosci sklepu zalezy jak to jest rozwiazane.

Opublikowano
Teraz, ryba napisał(a):

Ale w srodku-srodku za bramkami gdzie juz kupujesz czy na wejsciu/pasazu? W sumie to tez od wielkosci sklepu zalezy jak to jest rozwiazane.

Znam głównie z Kauflandów (tam są są pierwszymi drzwiami w holu najczęściej) w Lidlu głębiej, za kasami (przynajmniej w tych kilkunastu w których byłem). Z automatem na zewnątrz spotkałem się z dwa razy, ale to też takie oszukane, bo to było w środku galerii handlowej obok sklepu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zależy gdzie jaki budynek. Na zachodzie Niemiec lidle, aldi przeważnie mają automat przy wejściu w tak jakby przedsionku lub, są oddzielne drzwi obok głównego wejścia do sklepu z pomieszczeniem i automatami. 

Mniejsze sklepy w ciasnej zabudowie miejskiej mają częściej automaty gdzieś w środku sklepu. Niektóre duże supermarkety mają coś jak w Polsce niektóre Kauflandy, czyli oddzielny sklep z oddzielnym wejściem i kasami tylko z samymi napojami i alkoholem i wtedy tam są automaty.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

Będę przez weekend u Ojca to się z ciekawości przejdę do lidla zobaczyć i jak to działa, choć omijam takie markety. 

NIe wiem jak za granicą, ale w PL jest dużo patoli i mogą niszczyć i może sklepy boją się to wystawiać przed sklepem? Choć z drugiej strony patrzeć jaką korzyść będzie miał taki patol aby zniszczyć taki automat? Żadnej, no ale stanu umysłu nie przeskoczysz :) 

Opublikowano

Puszek i butelek szklanych to % nieźle wypadaliśmy jeśli chodzi o recykling. Problem był z "petami" i oczywiście jak to my, zwłaszcza jak to pissowcy, poszliśmy na całość i wyszliśmy przed szereg więc mamy burdel.

Już mnie widzieli jak chodzę do sklepu oddawać butelki. Takiego wała, w Lidlu już od jakiegoś czasu stoi, nie dość, że jak podejdzie z 5 osób z kilkoma butelkami to stoją jak za komuny po srajtaśmę z 15-20 minut to obawiam się, że jak żule się do tego przyssają to zapełnią to w 2 dni.

Mój kraj, taki piękny, od lat bez zmian.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@Bono_UG a po co?

13 godzin temu, lukadd napisał(a):

Pewnie, żeby później się nie bujać jak będą problemy w systemie.

Po prostu żeby się nie bujać. Nie po to mam pod blokiem pojemnik na szkło, plastik, żeby wozić śmieci do sklepu.

• Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Po prostu żeby się nie bujać. Nie po to mam pod blokiem pojemnik na szkło, plastik, żeby wozić śmieci do sklepu.

Ale wiesz dlaczego to sie nazywa system kaucyjny? Bo kwota zwracana, bedzie pierwotnie pobrana :) Czyli wyrzucanie do plastiku, to tak, jakbys zulowi do kubeczka groszami rzucal - niby niewiele, ale w skali roku zaczyna sie robic "przepalona" kwota.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Rozumiem, gdyby każdy korzystał z tych pojemników na plastik i puszki to pewnie nie trzeba by wprowadzać ich do systemu kaucyjnego. Ale niestety bywa z tym różnie, ludzie potrafią wywalać puszki i butelki przez okno samochodu na pobocze, potrafią zostawiać w parkach, na szlakach turystycznych czy rowerowych, grzybiarze w środku lasu itd. czy to piwko w puszce czy to colka w butelce potrafi lądować w lesie. 

Teraz każdy 2 razy się zastanowi czy wywalić w krzaki, czy wrzucić z powrotem do plecaka i oddać w automacie odzyskując kaucje.

Inne pośrednie korzyści to np. zmniejszy się zapełnienie butelkami i puszkami miejskich publicznych śmietników, czyli zmniejszą się koszty miast w celu opróżniania tych śmietników, wielu nie gniecie tych butelek czy puszek wyrzucając do miejskiego śmietnika i szybko się przez to przepełniają. A za darmo nikt tym śmietników nie obsługuje.

Więc w całokształcie ten system będzie miał więcej plusów niż minusów, dodatkowo skończy się problem z szklanymi butelkami zwrotnymi gdzie w wielu sklepach "bez paragonu nie przyjmujemy", a kaucja na butelkę po piwku to 1 zeta. Podskoczysz do automatu i oddasz bez problemu.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, blabla123 napisał(a):

obawiam się, że jak żule się do tego przyssają to zapełnią to w 2 dni.

Właśnie mi podsunąłeś pomysł, dopóki się nie pojawią automaty to butelki po wodzie będę wciskał żulom, niech chociaż raz zrobią coś pożytecznego :E

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

dodatkowo skończy się problem z szklanymi butelkami zwrotnymi gdzie w wielu sklepach "bez paragonu nie przyjmujemy", a kaucja na butelkę po piwku to 1 zeta

Dlatego wybieram w bezzwrotnych :E

A czy się sprawdzi czas pokaże.

• Like 1
Opublikowano

A teraz ze szklanymi butelkami zrobili jakies sensowne rozwiazanie czy dalej kazdy browar/marka ma swoja wlasna butelke? Bo na to tez narzekali, ze u nas za duzo wzorow, a takie czechy ponoc tylko dwa rodzaje szkla do piwa.

Opublikowano

Wiele piw masz w obu rodzajach butelek. W monopolowych zwrotne, w dyskontach/marketach bezzwrotne.

Rodzajów butelek jest kilkanaście? Imo też się dziwię czemu nie ma ze 2-3 sztuk 0,5l i 2 różnych 0,33l. Chcesz inną spoza tego systemu? No to musisz wyprodukować jako bezzwrtoną i ponieść koszt x2 czy tam x3.

Opublikowano
Cytat

Gdzie trzymać butelki, jeśli nie można ich zgniatać? Lidl radzi
Źródło: Małgorzata Kamińska Dodano: 12-08-2025, 10:30 Aktualizacja: 12-08-2025, 17:32
Już od października rusza ogólnopolski system kaucyjny. Jak system kaucyjny będzie działał w praktyce? Czy trzeba zbierać opakowania, żeby „opłacało się” oddać je później? I gdzie w ogóle je trzymać, skoro nie wolno ich zgniatać? Oto krótki poradnik.

https://www.dlahandlu.pl/zakupy/kaucja-w-sklepach-juz-od-pazdziernika-oto-praktyczny-poradnik-od-lidla,160328.html

Cytat

Puste butelki po piwie w aptekach? Ekspert wyjaśnia

Konieczność przyjęcia butelki po piwie teoretycznie byłaby możliwa przy powierzchni apteki powyżej 200 metrów kwadratowych - wyjaśnił doktor Wojciech Rożdżeński z Uniwersytetu Warszawskiego. Specjalista prawa medycznego i farmaceutycznego odniósł się do kwestii objęcia aptek systemem kaucyjnym.

https://tvn24.pl/biznes/prawo/system-kaucyjny-puste-butelki-po-piwie-w-aptekach-ekspert-wyjasnia-st8592387

Cytat

1 października kaucja wchodzi do polskich sklepów. Gotówka obowiązkowa

Od 1 października 2025 r.w Polsce zacznie obowiązywać system kaucyjny obejmujący plastikowe butelki, puszki i szklane opakowania po napojach. Najważniejsza zmiana dla konsumentów: sklepy muszą zapewnić możliwość wypłaty kaucji w gotówce - nawet, jeśli jest butelkomat.

https://www.dlahandlu.pl/raporty-i-analizy/1-pazdziernika-kaucja-wchodzi-do-polskich-sklepow-gotowka-obowiazkowa,160314.html

systemkaucyjny_2.png

• Haha 1
Opublikowano
Cytat

- Torba wielokrotnego użytku – ustawiona obok kosza na śmieci, gotowa do wyniesienia,

- Pojemnik lub skrzynka na balkonie,

- Bagażnik auta – idealny dla zmotoryzowanych, którzy chcą oddawać opakowania przy okazji zakupów.

:rotfl2:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze opcja pie******ęcia przez okno/wyrzucenia do lasu w cenie 50gr za butelkę.

Bo przecież nie będę płacił tych 50gr i jeszcze niósł do śmietnika.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, crush napisał(a):

Bo przecież nie będę płacił tych 50gr i jeszcze niósł do śmietnika.

Jak nie pognieciesz to zbieracze posprzątają :thumbup: 

To mogą być żniwa dla nich, w ramach ciekawostek puszka po piwie to koszt około 8gr na skupie złomu.

Edytowane przez Camis
Opublikowano
7 minut temu, Camis napisał(a):

Jak nie pognieciesz to zbieracze posprzątają :thumbup: 

To mogą być żniwa dla nich, w ramach ciekawostek puszka po piwie to koszt około 8gr na skupie złomu.

Nie no szanujmy się. W końcu jestem Polakiem z krwi i kości.

Oczywiście, że zgniotę.

• Upvote 1