Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

A można rzucić reklamówką z butelkami czy każdą osobno podać? :P Serio pytam

A ja serio pytam skąd masz całą reklamówkę butelek z kaucją? Kupuje sporo wody i napojów i jeszcze nie trafiłem na żadną.

• Upvote 1
Opublikowano

@209458 też jeszcze nie trafiłem na kaucyjne. Za to na jednej ze stacji benzynowej tak po prostu rzuciłem "o jeszcze nie kaucyjna" to w odpowiedzi usłyszałem że nie, nie kaucyjna i u nich takich nie będzie, ale niestety nie było czasu na dyskusję dlaczego i co chcą zrobić.

Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Wycofają ze sprzedaży?. 

Nie wiem, bo musieliby w takim razie całkowicie zrezygnować ze sprzedaży napojów w butelkach i puszkach, a to niewielka sieć stacji, o ograniczonych zasięgach. Jak jeszcze będzie okazja to dowiem się coś więcej, bo czasem koło tej stacji przejeżdżam. 

Opublikowano
13 minut temu, kubikolos napisał(a):

jak tam robaki, biegacie ze smieciami do sklepow? XD

Twój stary, a z butelkami nie chodzę bo nie muszę - saturator Dafi pozdrawia ;)

35 minut temu, kubikolos napisał(a):

, wyrzucam jak zawsze, niedlugo bedzie mozna zaczac palic

Twoje pieniądze ¯\_(ツ)_/¯ 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, galakty napisał(a):

Przecież ja nie zbieram tego, pytam dla tych co uwielbiają trzymać butelki. 

Czyli pytania z cyklu, a jak by tu nagle za 10 lat przedszkole w przyszłości, a matka siedzi z tyłu...

Edytowane przez 209458
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, kubikolos napisał(a):

jak tam robaki, biegacie ze smieciami do sklepow? XD

ja do tej pory nie zwracalem uwagi, wyrzucam jak zawsze, niedlugo bedzie mozna zaczac palic

A kupiłeś w ogóle butelkę z kaucją? Bo to wcale nie takie proste :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Ludzie kupowaliby przed wejściem kaucji i oddawali zarabiając na tym. Jak inaczej chciałbyś to rozwiązać? 

Jeżeli faktycznie to jest tylko powodem że nie wprowadzili wszystkich butelek do obiegu to widać tak naprawdę na czym tym ludziom od zielonego ładu zależy. Dodam żeby nie było niepotrzebmnie spekulacji bo niektórzy nie umieją czytać między wierszami to na kasie im zależy.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
5 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Jeżeli faktycznie to jest tylko powodem że nie wprowadzili wszystkich butelek do obiegu to widać tak naprawdę na czym tym ludziom od zielonego ładu zależy. Dodam żeby nie było niepotrzebmnie spekulacji bo niektórzy nie umieją czytać między wierszami to na kasie im zależy.

Czego ty nie rozumiesz?

Jest okres przejściowy, bo trzeba "obrócić" butelkami, które były wyprodukowane wcześniej. Tego nei da się inaczej sensownie rozwiązać. 

To co piszesz to są takie typowe chłopskorozumowe brednie. Napiszesz byle co, żeby tylko narzekać :) 

• Upvote 2
Opublikowano
19 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Nie rozumiem po co te całe cyrki z oznaczaniem że to butelka z kaucją. Zamiast wsadzić wszystkie butelki do tego systemu i by nie było problemu to bawią się w jakieś dodatkowe oznaczenia.

Kaucja jest wyższa od kosztów produkcji butelki czyli około 20gr. Jeśli jest możliwość zarobku na kombinowaniu to ktoś to zrobi i będzie produkować butelki na lewo.
Kaucja ma być zachętą do recyklingu tak jak dotąd było z butelki po piwie. Przy kaucji 20 groszy komu chciałby się bawić w zwrot butelek? Czy bezdomnie chcieli by je zbierać z ulic?

Opublikowano
18 godzin temu, divton napisał(a):

Kaucja jest wyższa od kosztów produkcji butelki czyli około 20gr. Jeśli jest możliwość zarobku na kombinowaniu to ktoś to zrobi i będzie produkować butelki na lewo.
Kaucja ma być zachętą do recyklingu tak jak dotąd było z butelki po piwie. Przy kaucji 20 groszy komu chciałby się bawić w zwrot butelek? Czy bezdomnie chcieli by je zbierać z ulic?

Mi za te 10 groszy w Lidlu to się jedynie chce odnosić jak świeżo po siłowni jadę do sklepu i mam butelkę pustą w plecaku, ale zbierać... No ludzie :E 

Opublikowano (edytowane)

@galakty 10 groszy to dostajesz w Lidlu za każdą plastikową butelkę, niezależnie czy pochodzi z systemu kaucyjnego, czy jeszcze nie i to jest własna inicjatywa Lidla. W systemie kaucyjnym kaucja to 50 groszy za plastik i puszki, 1 zł za butelki szklane. 

Edytowane przez LeBomB