Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Jechałeś kiedyś autem co przyspiesza 4s do setki? Emocje przy takich prędkościach i przyspieszeniach po prostu są. Niezależnie od dźwięku silnika. Szczególnie tego z głośnika :lol2:

Mylisz emocje z przeciążeniem. 

Opublikowano
3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Nie porównuj tych dwóch skrajnych przypadków. Kto kupuje tesle jako auto sportowe? Kupując RS masz wartość dodaną w postaci dźwięku silnika, a tesla...to taki szybki odkurzacz na kołach i tyle, zero emocji.

Mam świadomość, że RS to auto typowo sportowe i jakością choćby hamulcy zostawia daleko w tyle Teslę jednak samym dźwiękiem człowiek nie żyje. Emocje to również przyspieszenie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, DjXbeat napisał(a):

Mam świadomość, że RS to auto typowo sportowe i jakością choćby hamulcy zostawia daleko w tyle Teslę jednak samym dźwiękiem człowiek nie żyje. Emocje to również przyspieszenie ;) 

No ze trzy razy tak depniesz i będziesz się rozglądał za ładowarką, więc emocje jakieś będą :E

Opublikowano
12 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kupując RS masz wartość dodaną w postaci dźwięku silnika, a tesla...to taki szybki odkurzacz na kołach i tyle, zero emocji.

Dla mnie to żadna zaleta, cisza to ostateczna forma komfortu podczas jazdy. Do tego usztywniony i obniżony zawias to kolejna niepraktyczność.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Cappucino napisał(a):

No ze trzy razy tak depniesz i będziesz się rozglądał za ładowarką, więc emocje jakieś będą :E

No ze 3 razy tak depnę i ubywa mi 2-3% baterii.  Coś jeszcze mam wiedzieć o EV, którym jeżdżę ?

22 minuty temu, bleidd napisał(a):

Dla mnie to żadna zaleta, cisza to ostateczna forma komfortu podczas jazdy. Do tego usztywniony i obniżony zawias to kolejna niepraktyczność.

Jak w każdym przypadku - indywidualna kwestia. Jeden woli ciszę, drugi ryk silnika i wydechu. 
Faktem jest, że cisza i miękkie zawieszenie bardziej wpasowuje się w komfort jazdy ;) 

27 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tyle, że po 20 40km. bez problemu dotankuje i zajmie mi to kilka minut i dalej jazda.

Zatem rozbijaj „świnkę”  i kupuj RS’a :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Dam wam protipa, kupcie sobie starą Ibizę albo Polo w 1.8T, mały chips i macie 5 sekund do setki. Dodatkowo jest śmiesznie tanie w serwisie w porównaniu do 2.0 tfsi :metal: Najtansze 200-250 koni dla młodego gniewnego, którym obejdziesz 90% fur na ulicy :hihot: no i podtlenek biedy łyka jak trzeba. 

Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Hamulce i zawieszenie do Tesli, która robi 4s do 100 są tańsze niż do Forda Mondeo MK5 :E 

A bateria? Chyba że wyciągamy pojedyncze elementy żeby się teza sprawdzała? Matko bosko naprawdę z sektą rozmawiam :E 

8 minut temu, Totek napisał(a):

Dam wam protipa, kupcie sobie starą Ibizę albo Polo w 1.8T, mały chips i macie 5 sekund do setki. Dodatkowo jest śmiesznie tanie w serwisie w porównaniu do 2.0 tfsi :metal: Najtansze 200-250 koni dla młodego gniewnego, którym obejdziesz 90% fur na ulicy :hihot: no i podtlenek biedy łyka jak trzeba. 

I dolicz 20k w remont bo żadne 1.8T nie trzyma serii, więc najpierw wymiana turbo, szlif, rozrząd (mało kto wie że tam jest łańcuch), sonda lambda, przepływka... Żeby mieć 200 koni w FWD bez szpery i mielić na każdym biegu, deal życia. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galakty napisał(a):

A bateria? Chyba że wyciągamy pojedyncze elementy żeby się teza sprawdzała? Matko bosko naprawdę z sektą rozmawiam :E 

Napisałem wcześniej - koszt utrzymania EV o mocy ~500km należy porównywać do kosztów utrzymania auta spalinowego o podobnej mocy. Przy takim porównaniu koszt EV jest śmiesznie niski a ludzie najczęściej porównują stare diesle do EV. 
Ja podałem przykład ile kosztują hamulce z zawieszeniem w aucie EV o mocy 500km. Są tańsze niż w Mondeo MK5.

Teraz pokaż koszt hamulcy i zawieszenia w aucie spalinowym o mocy 500km :E 

Ups 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

To teraz pokaż mi koszt wymiany baterii i silników elektrycznych w Tesli? 

No i sorry ale Tesla ma TYLKO przyspieszenie, to nigdy nie będzie się tak prowadzić jak sportowe auto o podobnej mocy. Ale rozumiem, fanatycy EV zawsze podniecają się tanim prądem i przyspieszeniem, bo niczym innym nie ma zwyczajnie ;) 

Opublikowano (edytowane)

A to zależy jak długo ją będziesz użytkować, w końcu kiedyś regenerację lub wymianę trzeba zrobić. Tarcz ceramicznych tez nie wymieniasz co 20kkm ;) 

To inaczej, wjeżdża Ci baba na skrzyżowaniu i uszkadza baterię :hihot: Ciekawe kiedy ubezpieczalnie przestaną to opłacać albo podniosą koszty OC przy EV. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

to OC, albo AC :E

przyklad. oczywiscie brakuje paru rzeczy po stronie tesli, ale nie za kolejne 75k euro ;) i to pod warunkiem, ze po lewej stronie to nie hybryda :E

tylko niech przypadkiem nikt nie wyskakuje z cenami ze szrotu - piszecie o cenach serwisowych tesli, to piszmy o cenach serwisowych mocnych aut spalinowych

a jak ktos ma ochcte polemizaowac z kosztami naprawy ICE vs BEV, to zapraszam

Edytowane przez SuLac0
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, galakty napisał(a):

To teraz pokaż mi koszt wymiany baterii i silników elektrycznych w Tesli? 

Mylisz pojęcia wymiany z kosztem utrzymania. 

Proszę

IMG_6005.thumb.png.53deae0c2d57fd695364a9bd0dbc2679.png

32 minuty temu, galakty napisał(a):

Tesla ma TYLKO przyspieszenie, to nigdy nie będzie się tak prowadzić jak sportowe auto o podobnej mocy. Ale rozumiem, fanatycy EV zawsze podniecają się tanim prądem i przyspieszeniem, bo niczym innym nie ma zwyczajnie ;) 

Zerknij na czasy okrążeń aut o mocy 500km na  torze Nurburgring łącznie z krytykowaną przez Ciebie Teslą.

Jak się zaznajomisz z wynikami może nabierzesz pokory przed kolejnym postem ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

I gdzie wam te setki kW są potrzebne, skoro to jest traktowane jako kupić, albo nie kupić dane auto?

Wszyscy tu codziennie jeżdżą na tor?

W normalnym ruchu 150kW + 6-7s do 100, wystarczy z zapasem.

Chyba ze następny poluje na spalenie rodziny w innym aucie, ludzi czekajacych na przystanku, albo chce sprawdzić jak plastyczne jest jego auto po spotkaniu z drzewem.

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Zerknij na czasy okrążeń aut o mocy 500km na  torze Nurburgring łącznie z krytykowaną przez Ciebie Teslą.

Jak się zaznajomisz z wynikami może nabierzesz pokory przed kolejnym postem ;) 

Nurburgring czy Nordshleife? 

No dobra, a moze być słabsze auto? :hihot: 

image.thumb.png.4af193bf71d727c867b4dc6cae68f1ed.png

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

W normalnym ruchu 150kW + 6-7s do 100, wystarczy z zapasem.

Czasem potrafisz napisać coś z sensem :)

Mi na przykład nie jest potrzebne 500 kucy, 250 Z fajnym wydechem i dobrym zawiasem wystarczy by się fajnie bawić. Kurde nawet w moim audi na serpentynach fajnie się bawiłem, więcej mocy to by było proszenie się o lot w przepaść. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1