Cappucino 306 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 10 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Bardzo ważna statystyka i dałbym "łapkę w górę" gdybym mógł. Tylko zapewne nie mówimy tutaj o aucie wielkości sporego SUV-a o mocy 200 KM lub więcej, prawda? Do tego, czy auto stało Ci całą noc na mrozie o którym tutaj jest mowa? Niemniej wrzuć proszę zdjęcie z Twojego pomiaru To może być passat, tiguan więc spore auto. I jakie znaczenia maja w tym przypadku konie? Wykorzystujesz w tym momencie te 200km?
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Cappucino napisał(a): To kim jesteś mnie nie interesuje, tak samo jak pozostali na tym forum, to ich prywatna sprawa, więc wybacz, że nie sprawdziłem kim jesteś. To jednak interesuje Cię kim jestem czy nie? Zapytałeś jaka jest tutaj moja rola (moderatora, lol, chyba widać) i dla kogo pracuję, zdecyduj się zatem 4 minuty temu, Cappucino napisał(a): Naprawdę? Przeprowadziłeś jakąś ankietę pod tym kątem? Pochwal się. To jest forum czysto dyskusyjne i każdy ma prawo mieć swoje zdanie oparte na własnym doświadczeniu a nie analizach często opłaconych przez jakieś podmioty.Żyjemy w czasach wszechobecnego marketingu, reklam więc nie mamy niestety zaufania do "dziennikarstwa" także wybacz. I to co napisałeś jest kluczowe, a tutaj serwowane są tezy i twierdzenia, które nie mają poparcie w rzeczywistości i są zwykłą propagandą opłacaną przez jakieś podmioty, do której siłą rzeczy nie mam zaufania, także wybacz.
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, SuLac0 napisał(a): wybacz, ze zapytam, ale jakie masz "wlasne doswiadczenia" z EV? A czy miałem na myśli tylko siebie? Mogę się też podzielić doświadczeniem innych.
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, Cappucino napisał(a): To może być passat, tiguan więc spore auto. I jakie znaczenia maja w tym przypadku konie? Wykorzystujesz w tym momencie te 200km? Uważam, że ma znaczenie, mam do tego prawo? Ludzie kupując auta uwzględniają też moc oferowaną przez układ napędowy. Ten, im jest mocniejszy to zwykle zużywa więcej paliwa/energii, co jest tutaj istotne dla tego wątku.
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 6 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a): To jednak interesuje Cię kim jestem czy nie? Zapytałeś jaka jest tutaj moja rola (moderatora, lol, chyba widać) i dla kogo pracuję, zdecyduj się zatem Zainteresował mnie fakt, że świeże konto i od razu mod, zwykła ciekawość. Rozwiałeś moje wątpliwości. 4 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Uważam, że ma znaczenie, mam do tego prawo? Ludzie kupując auta uwzględniają też moc oferowaną przez układ napędowy. Ten, im jest mocniejszy to zwykle zużywa więcej paliwa/energii, co jest tutaj istotne dla tego wątku. W przypadku elektryka to chyba jednak inaczej działa, to nie 12 cylindrowy motor który logiczne, że ciągnie więcej paliwa. W tym przypadku bardzie na zuzycie wpłynie masa pojazdu. Edytowane 2 godziny temu przez Cappucino
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, Cappucino napisał(a): W przypadku elektryka to chyba jednak inaczej działa, to nie 12 cylindrowy motor który logiczne, że ciągnie więcej paliwa. Niestety mylisz się. Choć są możliwe takie sytuacje, np. nowszy układ napędowy APP550 względem APP310 jest oszczędniejszy oferując więcej mocy, ale zwykle więcej mocy musi skądś się brać, np. z większej, a więc i cięższej "baterii", a to oczywiście że wpływa na zużycie, prawda? W każdym razie porównywanie auta o mocy przynajmniej 200 KM z takim, co ma 3/4 tego nie do końca jest właściwe, a w każdym razie trzeba to wziąć pod uwagę. Dorzucam T-Roca z 1.5 eTSI po ~2 km od wyjazdu z ciepłego garażu. Jak widać mrozu nie ma, ale pewien obraz na temat tego jak "oszczędne" są silniki spalinowe zaraz po uruchomieniu na bardzo krótkim dystansie "do sklepu" macie. Mogę podesłać kolejne wyniki w porównywalnych sytuacjach
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Niestety mylisz się. Choć są możliwe takie sytuacje, np. nowszy układ napędowy APP550 względem APP310 jest oszczędniejszy oferując więcej mocy, ale zwykle więcej mocy musi skądś się brać, np. z większej, a więc i cięższej "baterii", a to oczywiście że wpływa na zużycie, prawda? W każdym razie porównywanie auta o mocy przynajmniej 200 KM z takim, co ma 3/4 tego nie do końca jest właściwe, a w każdym razie trzeba to wziąć pod uwagę. Czy większa, mocniejsza tesla s zużywa proporcjonalnie więcej energii niż mniejszy i słabszy id3 ?
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, Cappucino napisał(a): Czy większa, mocniejsza tesla s zużywa proporcjonalnie więcej energii niż mniejszy i słabszy id3 ? Czy większe i mocniejsze BMW 340i/440i zużywa proporcjonalnie więcej paliwa niż mniejszy i słabszy Abarth 695? Odnieś się do tego czy większa bateria (wymóg dla uzyskania większej mocy) wraz ze zwykle szerszymi oponami wpływają czy nie wpływają negatywnie na zużycie energii. Bo to napisałem.
bleidd Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Patrząc na średnią prędkość z tych przejazdów - to było jakieś stanie w korkach/światłach? Bo to jest istotny czynnik
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 26 minut temu, Cappucino napisał(a): To może być passat, tiguan więc spore auto. I jakie znaczenia maja w tym przypadku konie? Wykorzystujesz w tym momencie te 200km? A zapomniałbym, nie mogę sobie odpuścić Oczywiście, że w spalinowym nie wykorzystujesz, bo byś zarżnął silnik Ale może pozwól żeby autor tamtego wyniku napisał jaki to jest samochód i dostarczył foto swojego pomiaru.
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Czy większe i mocniejsze BMW 340i/440i zużywa proporcjonalnie więcej paliwa niż mniejszy i słabszy Abarth 695? No ale odpisz na moje pytanie, doskonale wiesz, że tesla nie zużywa więcej a wręcz mniej energii od id3, mimo, że jest dużo mocniejsza oraz cięższa, a przecież napisałeś" Cytat Ten, im jest mocniejszy to zwykle zużywa więcej paliwa/energii Cytat Odnieś się do tego czy większa bateria (wymóg dla uzyskania większej mocy) wraz ze zwykle szerszymi oponami nie wpływają negatywnie na zużycie energii. Bo to napisałem. Oczywiście że wpływa, ja tego wcale nie podważam.
DjXbeat Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 11 minut temu, Cappucino napisał(a): Czy większa, mocniejsza tesla s zużywa proporcjonalnie więcej energii niż mniejszy i słabszy id3 ? Tak - zużywa więcej. Mam porównanie Tesli 3 vs Opel Corsa Edytowane 2 godziny temu przez DjXbeat
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Teraz, bleidd napisał(a): Patrząc na średnią prędkość z tych przejazdów - to było jakieś stanie w korkach/światłach? Bo to jest istotny czynnik Oczywiście że średnia prędkość jest to istotnym czynnikiem, wręcz krytycznym. Ale tych 60+ kWh/100 km nie miałby gdyby nie miał korków. No ale takich informacji już tamten kolega nie przekazuje, ciekawe dlaczego...
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Oczywiście, że w spalinowym nie wykorzystujesz, bo byś zarżnął silnik No właśnie pokazałeś swoją rolę na tym forum, czyli dołączyłeś już do tej dwójki.
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): No ale odpisz na moje pytanie, doskonale wiesz, że tesla nie zużywa więcej a wręcz mniej energii od id3, mimo, że jest dużo mocniejsza oraz cięższa, a przecież napisałeś" "Ten, im jest mocniejszy to zwykle zużywa więcej paliwa/energii" Oczywiście że wpływa, ja tego wcale nie podważam. A widzisz tam słowo "zwykle"? Zwykle to Tesla Model S zużywa więcej energii niż ID.3 z APP550. Nawet jeśli weźmiemy starszy silnik, to Twój przykład jest właśnie wyjątkiem od reguły, na którym nie należy budować... właśnie reguł.
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, DjXbeat napisał(a): Tak - zużywa więcej. Mam porównanie Tesli 3 vs Opel Corsa Tzn.? Ile zuzywają energii średnio? 3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): A widzisz tam słowo "zwykle"? Zwykle to Tesla Model S zużywa więcej energii niż ID.3 z APP550. Nawet jeśli weźmiemy starszy silnik, to Twój przykład jest właśnie wyjątkiem od reguły, na którym nie należy budować... właśnie reguł. Ach, wyjątek od reguły...pewno takich wyjątków będzie więcej. 3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): A widzisz tam słowo "zwykle"? Zwykle to Tesla Model S zużywa więcej energii niż ID.3 z APP550. Więcej o ile? Proporcjonalnie do róznicy mocy i masy? Według ejaj z google, Cytat Tesla Model S zużywa średnio od 16,8 do 18,7 kWh energii na 100 km według nowszych norm WLTP, zależnie od wersji (Standard/Plaid) i rozmiaru felg ID3 Cytat Volkswagen ID.3 zużywa średnio od 15 do 18 kWh/100 km w cyklu mieszanym. W mieście zużycie spada poniżej 14 kWh/100 km, O ile mozna temu wierzyć. Edytowane 2 godziny temu przez Cappucino
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Tzn.? Ile zuzywają energii średnio? Ach, wyjątek od reguły...pewno takich wyjątków będzie więcej. To dawaj te inne wyjątki od reguły czyli pomiary na dystansie 2-5 km. Bo o tym przecież dyskutujemy. Podobnie jak o tym, że próbujesz udowodnić, że moc, rozmiar i waga auta nie mają znaczenia dla zużycia zwłaszcza na krótkich miejskich odcinkach. Bo to że niska Tesla Model S będzie oszczędniejsza na autostradzie od podniesionego ID.3 to będzie oczywiste.
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Podobnie jak o tym, że próbujesz udowodnić, że moc, rozmiar i waga auta nie mają znaczenia dla zużycia zwłaszcza na krótkich miejskich odcinkach. Bo to że niska Tesla Model S będzie oszczędniejsza na autostradzie od podniesionego ID.3 to będzie oczywiste. Ale już nie przekręcaj, pisałem o różnicy między silnikiem elektrycznym a spalinowym. Bo co do masy wyraźnie napisałem że ma to wpływ.
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, Cappucino napisał(a): Więcej o ile? Proporcjonalnie do róznicy mocy i masy? Według ejaj z google, ID3 O ile mozna temu wierzyć. Ale my nie rozmawiamy o wynikach zużycia średniego, my rozmawiamy o zużyciu podczas "dojazdu do sklepu" na dystansie 2-5 km startując z zimnym silnikiem/baterią. WLTP o tym nie mówi. A "ejaj" można zignorować, bo danych WLTP należy szukać na stronie producenta i/lub w karcie produktu. Wersji ID.3 jest tak dużo, nie można podawać jednej wartości. 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Ale już nie przekręcaj, pisałem o różnicy między silnikiem elektrycznym a spalinowym. Bo co do masy wyraźnie napisałem że ma to wpływ. a ja Ci napisałem, że z racji tego że tamta Skoda jest dużo mocniejsza nie należy porównywać do najpewniej mniejszego auta z dużo słabszym silnikiem, bo słabszy układ napędowy to też mniejsza masa, a to jak sam piszesz - MA WPŁYW.
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Ale my nie rozmawiamy o wynikach zużycia średniego, my rozmawiamy o zużyciu podczas "dojazdu do sklepu" na dystansie 2-5 km startując z zimnym silnikiem/baterią. WLTP o tym nie mówi. A "ejaj" można zignorować, bo danych WLTP należy szukać na stronie producenta i/lub w karcie produktu. Wersji ID.3 jest tak dużo, nie można podawać jednej wartości. Ale te wyniki mogą się pokrywać z tymi średnimi . Jak masz inne robione w tych samych warunkach to zapodaj.
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Ale te wyniki mogą się pokrywać z tymi średnimi . Jak masz inne robione w tych samych warunkach to zapodaj. Ale się nie pokrywają i doskonale o tym wiesz, bo są robione w zupełnie innych warunkach i przecież sami twierdzicie że elektryki na krótkim dystansie to zużywają 60+ kWh/100 km, a Ty tutaj serwujesz jakieś "naście" i twierdzisz, że "te wyniki mogą się pokrywać". Wyniki moich testów możesz znaleźć na youtube (1001cars), ale pomiarów w stylu "jazda do sklepu po nocnym postoju na polu w mrozie" nie robię codziennie.
Cappucino Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a): Ale się nie pokrywają Ale skąd to wiesz? Badałeś ? To tylko twoja teoria. Cytat i przecież sami twierdzicie że elektryki na krótkim dystansie to zużywają 60+ kWh/100 km Jacy my? Ci po drugiej stronie barykady? Widzę, że ta dyskusja nie ma żadnego sensu.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Cappucino napisał(a): Ale skąd to wiesz? Badałeś ? To tylko twoja teoria. Jacy my? Ci po drugiej stronie barykady? Widzę, że ta dyskusja nie ma żadnego sensu. Tak, badałem. Napisałem Ci to już wcześniej.
Cappucino Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Tak, badałem. No to, podaj te wyniki, tesli s i id3 w identycznych warunkach.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Cappucino napisał(a): Samar opublikował, niestety nic nie podali na temat elektryków? Może nie było o czym pisać? https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026 Zdjęcie z raportu, który podlinkowałeś i w temacie "nic nie podali na temat elektryków? Może nie było o czym pisać?"
Rekomendowane odpowiedzi