DjXbeat 671 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 17 minut temu, Cappucino napisał(a): przykład codzienności zimą na trasie. Codzienności ? Chcesz powiedzieć, że trasy zimą to się codziennie robi ?
Cappucino Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a): Można powiedzieć, że SuLac0 ma rację, jak i nie ma racji. To co powiedział Marek jest prawdą jeśli chodzi o warunki letnie (w każdym razie bez mrozu), ale nie jest prawdą przy mrozie właśnie. Auta elektryczne zużywają prawie zawsze mniej energii w mieście niż w trasie (powyżej 90 km/h), to samo tyczy się zdecydowanej większości hybryd (wówczas zużycie paliwa). Jeśli jednak jest zima, to udział grzania kabiny oraz baterii jest na tyle duży, że elektryk może zużyć więcej w mieście niż nawet przy 120/140 km/h, co jest całkowicie nienormalne z punktu widzenia kierowcy auta spalinowego. Ty zaś zamiast odnieść się merytorycznie do jego komentarza poszedłeś w wycieczkę osobistą. Za to jest kara. Ale to nie jest powód, byś nadużywał swojej funkcji moderatora i nakładał na mnie punkty karne za to, że mam swoje zdanie. Tu nie ma żadnej wycieczki osobistej, ot zwykła uwaga, że bardziej ufam dziennikarzowi z wieloletnim doświadczeniem niż komuś z forum który jest zaangażowany w elektromobilność co widać aż nadto wyraźnie.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Cappucino napisał(a): Ale to nie jest powód, byś nadużywał swojej funkcji moderatora i nakładał na mnie punkty karne za to, że mam swoje zdanie. Tu nie ma żadnej wycieczki osobistej, ot zwykła uwaga, że bardziej ufam dziennikarzowi z wieloletnim doświadczeniem niż komuś z forum który jest zaangażowany w elektromobilność co widać aż nadto wyraźnie. To jest wypowiedź nie w temacie wątku. Przytykanie komuś w kwestii liczby włosów na jego głowie (zgodne ze stanem jego owłosienia czy nie), jest wycieczką osobistą, zwłaszcza że na 99,999% ma więcej włosów niż Marek przetestował aut. Mówię 99,999% bo nie znam stanu owłosienia głowy Sulac0, ale wiem ile Marek przetestował aut elektrycznych.
Cappucino Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, DjXbeat napisał(a): Codzienności ? Chcesz powiedzieć, że trasy zimą to się codziennie robi ? Nie no, jeździmy tylko latem, zima autko stoi.
KaniaPC Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 31 minut temu, huudyy napisał(a): Nie, bo nie mam elektryka. Inna sprawa, że na Greenwayu gdzie są ucięte kable u mnie w mieście, nie widziałem nigdzie złącza ładowania gdzie można kabel wpiąć. Przejdę się na spacer może jutro to sprawdzę. To skoro nie masz elektryka i wygląda na to że brakuje Ci wiedzy w ich temacie to co tutaj robisz? Tak, na stacjach ładowania Greenway są często (nie zawsze) gniazda do podłączenia kabla AC
Cappucino Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 6 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Przytykanie komuś w kwestii liczby włosów na jego głowie (zgodne ze stanem jego owłosienia czy nie), jest wycieczką osobistą, Czy ty rozumiesz co to jest ironia? Moderator? Wykorzystałeś taką błahostkę tylko po to by wlepić mi punkty karne. Wejdź w tematy polityczne i zobacz co tam się odwalało i dalej odwala. Edytowane 1 godzinę temu przez Cappucino
KaniaPC Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 5.02.2026 o 09:07, galakty napisał(a): 10% to i tak dużo, bez dopłat pewnie 3% by było. W sumie nie znam nikogo kto bez dopłat by wziął elektryka, każdy przyznaje że tylko przez dofinasowanie wziął. Tylko jak normalny Kowalski ma kupować elektryka mieszkając w bloku, gdzie bez podpięcia do sieci "spalanie" wychodzi 60 kWh? Znajomy mi podesłał wczoraj zdjęcie ze Skody elektrycznej. Auto stało kilka dni na mrozie -15/-20. Po 3 km jazdy miał 61kWh/100km W tym temacie. Ja ostatnio miałem w BMW 30i na tak krótkim dystansie spalanie prawie 20 l/100km przy takim mrozie właśnie Pokażesz to zdjęcie od znajomego?
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Cappucino napisał(a): Czy ty rozumiesz co to jest ironia? Moderator? Wykorzystałeś taką błahostkę tylko po to by wlepić mi punkty karne. Wejdź w tematy polityczne i zobacz co tam się odwalało i dalej odwala. A co mnie interesuje tamten dział? Jestem moderatorem tutaj i tutaj pilnuję porządku i nie pozwalam na takie wycieczki osobiste wobec kogokolwiek. Dalsze kontynuowanie offtopa w tym temacie nie będzie tolerowane. 5 minut temu, KaniaPC napisał(a): To skoro nie masz elektryka i wygląda na to że brakuje Ci wiedzy w ich temacie to co tutaj robisz? Tak, na stacjach ładowania Greenway są często (nie zawsze) gniazda do podłączenia kabla AC Greenway akurat w większości ma kable już przy stacji, niezależnie czy AC czy DC, choć ostatnio zmienia się i zdjęcie które wysłałeś dotyczy jednej z nowszych stacji, które mają gniazda AC, a nie kable, bo zauważono (wreszcie), że ich stacje na trasach przelotowych służą głównie do ładowania szybkiego. Z tego też względu, są tez ich stacje które w ogóle nie mają gniazd AC, ale to póki co rzadkość.
DjXbeat Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, Cappucino napisał(a): Nie no, jeździmy tylko latem, zima autko stoi. Czy to zima czy lato ułamek kierowców robi codziennie trasy! Codzienność to jest pokonywanie krótkich kilkunasto kilometrowych odcinków czyli dojazd do i z pracy, zakupy, odbiór dzieci ze szkoły itd. To jest codzienność dla 90% kierowców.
huudyy Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, KaniaPC napisał(a): Tak, na stacjach ładowania Greenway są często (nie zawsze) gniazda do podłączenia kabla AC Bo mówię o tych stacjach które widziałem? Ta która wkleiles spod Kauflanda wygląda inaczej niż te, które są u mnie na mieście.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Na wypadek gdyby ktoś miał wątpliwości, czy jest tutaj stosowana cenzura oraz czym jest wycieczka osobista (obrażanie rozmówcy) itd. 1. To temat o samochodach elektrycznych. 2. Wypowiedzieć mogą się tutaj wszyscy, również Ci którzy nie mają zielonego pojęcia o tych autach. 3. Wypowiedzi które uderzają w samochody elektryczne są tutaj dozwolone i nie są kasowane (sam wrzuciłem zdjęcie jak elektryk zużył 55 kWh/100 km na bardzo krótkim dystansie przy dużym mrozie). 4. Wypowiedzi na temat aut spalinowych mające na celu porównanie do aut elektrycznych są też dopuszczalne - dlatego też nie kasowałem dyskusji (sam też się w nią włączyłem - ze zdjęciami) o wysokim zużyciu paliwa w analogicznych warunkach jak w punkcie 3. I to pomimo, że autor wątku nie chciał tutaj tego typu wojenek. Przemyślę co z tym fantem zrobić. 5. Wrzucanie materiałów czy zamieszczanie wypowiedzi, które niesłusznie lub w sposób zmanipulowany uderzają w auta elektryczne także nie są zakazane, choć należy spodziewać się że ktoś będzie to prostował. 6. Odnoszenie się do wypowiedzi innych w sposób obrażający rozmówcę, niezależnie od tego czy ma się rację czy nie (*), jest i będzie karane. Odnoszenie się do liczby włosów na czyjejś głowie, wzrostu, wagi, poglądów, nawet stanu wiedzy itd. w sposób obraźliwy jest niepotrzebnym i nietolerowanym zachowaniem. Naprawdę można komuś przekazać, że się myli bez jego obrażania - nawet dwa posty wyżej @DjXbeat pokazał że się da. * nie jestem wszechwiedzącym sędzią, który jest w stanie w każdym przypadku to stwierdzić
SuLac0 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu @Tomasz Niechaj dokladnie o to chodzilo. za duzo generalizowania, na podstawie jednego wyjazdu, jednego auta. takie opinie uwazam wlasnie za nierzetelne i dezinformacyjne i nie, nie trzeba miec PV, aby tanio sie ladowac w domu/garazu. standardowa taryfa G11, 20-30zl/100km.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, SuLac0 napisał(a): @Tomasz Niechaj dokladnie o to chodzilo. za duzo generalizowania, na podstawie jednego wyjazdu, jednego auta. takie opinie uwazam wlasnie za nierzetelne i dezinformacyjne i nie, nie trzeba miec PV, aby tanio sie ladowac w domu/garazu. standardowa taryfa G11, 20-30zl/100km. Oczywiście, dobrze zrobiony system z taryfą dynamiczną może dać nawet ceny ujemne. Ale to oczywiście też kwestia początkowej inwestycji. Szerszy temat
Cappucino Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu 13 minut temu, SuLac0 napisał(a): @Tomasz Niechaj dokladnie o to chodzilo. za duzo generalizowania, na podstawie jednego wyjazdu, jednego auta. takie opinie uwazam wlasnie za nierzetelne i dezinformacyjne i nie, nie trzeba miec PV, aby tanio sie ladowac w domu/garazu. standardowa taryfa G11, 20-30zl/100km. Wokół domu i na krótkich trasach tak.
SuLac0 Opublikowano 25 minut temu Autor Opublikowano 25 minut temu 14 minut temu, Cappucino napisał(a): Wokół domu i na krótkich trasach tak. tak, oczywisce w "zasiegu". chodzi tylko o sam przekaz jaki idzie "ze tylko z PV". rozumiem, ze "uswiadamianie" przez "zastraszanie/ironizowanie", tez da efekt, ale chyba nie o taki efekt nam chodzi. przynajmniej nie powinno
Rekomendowane odpowiedzi