Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trzy auta w kolejce to sznur? Dobrze, że do ładowarek nie czekali.

Cytat

i z 30 osób czekających do toalety

Szczyt sezonu, normalka, wystarczy jeden autobus turystów.

Cytat

1058km za 335zł bo tyle kosztowało mnie ładowanie na trasie. ~32zł/100km. 

Naładowanie na całą trasę czy doładowanie w trasie?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman najtrudniejszy zawsze pierwszy krok, potem juz jakos idzie :E mam nadzieje, ze kiedys doczekamy sytuacji jak w Norwegii, ze >95% sprzedanych nowych aut to  BEV :cool:

btw. nie wiem, czy planujesz skorzystac z dotacji, ale jezlei tak, to sugeruje to jednak zrobic w tym kwartale

@DjXbeat ja bym tam postal na tym orlenie. ilosc "pozytywnej energii" jaka tam by sie zgromadzila na Twoj widok, spokojnie mogla dodac te pare kWh w baterii :D

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Trzy auta w kolejce to sznur? Dobrze, że do ładowarek nie czekali.

Tam stał sznur samochód przez cały parking i na drogę ten sznur wychodził. Chcąc skręcić w prawo nie dało się wjechać. Ja na Orlen skręcałem z lewej strony więc to było wolne. 

Szczyt sezonu, normalka, wystarczy jeden autobus turystów.

No ale przecież spalinowym na tankowanie i siku to 5 min. Często tak czytam :E

Naładowanie na całą trasę czy doładowanie w trasie?

Tak. 
W trasie ładowałem na greenwayu, który jest najdroższy ze wszystkich bo 3.20/kW. 170zł na jednej ładowarce. Dla porównania na ładowarce Tesli zapłacił bym z to połowę tej kwoty.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

W trasie ładowałem na greenwayu, który jest najdroższy ze wszystkich bo 3.20/kW. 170zł na jednej ładowarce. Dla porównania na ładowarce Tesli zapłacił bym z to połowę tej kwoty.

Jakie wyszło średnie zużycie na trasie?

Cytat

No ale przecież spalinowym na tankowanie i siku to 5 min. Często tak czytam

No i co w tym dziwnego? Jak ktoś nie ma potrzeby na kawkę czy coś zjeść to ile ma tam siedzieć? To też zależy od pokonanej trasy i czy jedzie z dzieciakami, no i czy nie trafi na autobus emerytek w kolejce do kibelka...:E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jakie wyszło średnie zużycie na trasie?

15.3kW/100km. 

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jak ktoś nie ma potrzeby na kawkę czy coś zjeść to ile ma tam siedzieć? 

No jak to każdy posiadacz spalinowego auta używa argumentu, że 5 min i jedzie dalej a jak widać, nie zawsze tą czynność da się wykonać w 5min ze względu na kolejki o których wspomniałem. 
Autobusu nie było a i tak z 20min trzeba by odstać aby skorzystać z toalety ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Osobiście wśród znajomych, kumpli, przyjaciół i mojej rodziny czyli osób, które w 97% poruszają się autem spalinowym nie ma osoby, która trasę 500km robi na strzała bez żadnego postoju na odpoczynek, jedzenie czy nawet kawę.

U mnie większość znajomych i ja co nie nie mają małych dzieci to trasę ~6h robi bez przerwy. Ewentualnie na 5 minut siku. Oczywiście są wyjątki, bo czasami trafi się gorszy dzień i jeśli chodzi o samopoczucie czy jeśli chodzi o pogodę, jak mocno pada to jednak się szybciej męczę i częściej zjadę. A zjeżdżam zawsze gdy czuję potrzebę. Zwykle wystarcza mi 5-10 minut na regenerację.

7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

A to mój wczorajszy zjazd na "5min" siku na Orlen. Sznur samochodów przez cały parking i z 30 osób czekających do toalety. Wytrzymałem i pojechałem dalej. :E 

Fakt zdarza się nawet na "CPN", że jest kolejka do paliwka, wtedy jak zjadę po prostu się nie zatrzymuję i jadę do następnej stacji bo na baku mam ~900km, a na samo siku to najczęściej zatrzymuję się na MOPach czy gdy potrzebuję 5-10 minut na regenerację. Tam nie ma kolejek do kibelków, nie ma dużego ruchu jest wygodniej.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, DjXbeat napisał(a):

No jak to każdy posiadacz spalinowego auta używa argumentu, że 5 min i jedzie dalej a jak widać, 

Rodzaj auta nie ma tu żadnego znaczenia, jak nie mam potrzeby lub nie odczuwam zmęczenia jadę dalej. Jak każdy, chce jak najszybciej dotrzeć do celu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Wypad do Kołobrzegu i powrót. Łącznie zrobione 1058km za 335zł bo tyle kosztowało mnie ładowanie na trasie. ~32zł/100km. 

Greenway, Ekoen, Moya Energia. 

Miałem odpowiedzieć w wcześniejszym poście, ale poszedłem do innego wątku i dopiero sobie przypomniałem :E 

Czyli mniej więcej podobny koszt jak diesel co spala te 5-6 litrów ON na trasie na 100km.

Ładowanie elektryka na trasie szczególnie przy autostradach/głównych trasach już nie jest takie tanie.

Elektryk najbardziej fajny jak się w domu z paneli tankuje.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Ładowanie elektryka na trasie szczególnie przy autostradach/głównych trasach już nie jest takie tanie.

Na EKoen przy trasach cena za 1kW to 2.19zł co przy prędkościach autostradowych 140km/h daje ~44zł/100km. 
W cyklu mieszanym wychodzi ~35zł/100km

Moya Energia to obecnie wydatek 1.79zł/kW czyli autostradą 36zł a w cyklu mieszanym 29zł/100km
Ładowarki Tesli to obecnie ~1.5zł/kW czyli autostradowe 30zł/100km i w cyklu mieszanym 24zł/100km. 
Greenway to wydatek 3.2zł/kW więc 64zł za 100km na autostradzie i 51zł w cyklu mieszanym :E 

Na greenwayu jak ktoś musi ładować i jedzie gdzieś w trasę to warto sobie wykupić miesięczny abonament za 35zł i cena za kW spada z 3.2zł na 2.4zł. 

Przyklad 2 ładowania po 55kW 

110kW x 3.2zł = 352zł

z abonamentem 35zł

110kW x 2.4zł = 264zł + 35zł =299zł. 

Opublikowano (edytowane)

przejazdzka 435km za 30zł

w krk udalo sie 7kWh za free
w bielsku 6,5kWh po 1,49
krk 8,5kWh po 2,45

wrocilem na 8%
czyli z domu jakies 14kWh (free)

wyszlo 7zl/100km

spalinowka wyszloby kolo 130 ;)

IMG-6069.png

att-gagg-CPVz-Adyx2-DAs7-EOXJm8h-Foki-El

IMG-6014.jpg

ost foto ;)

Edytowane przez duniek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, duniek napisał(a):

spalinowka wyszloby kolo 130 ;)

Ile?! :E 

Z resztą to trochę jak porównywanie pomidorów w sklepie X z promocji z tymi ze sklepu Y bez. Jak liczymy takie "promocyjne" darmowe ładowanie bo się udało, to liczyłbym też promocyjne tankowanie np. -40gr na orlenie.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.08.2025 o 13:17, bleidd napisał(a):

Ile?! :E 

4,35 x 5l/100km = 22L
x 6zl = 132zl

edit
to nawet po 5zl jakbys mial to wyszloby 110 - 20zl zawsze cos ale przepasc do ev

ogolnie duzo daje te 150-200km z domu, z taryfy nocnej kolo 10zl by wyszlo

przy abonamentach mysle ze kolo 2zl/kwh daloby sie ladowac w pl (za granica taniej)
a tak wogole to nawet cisnać dynamicznie to i tak wychodzi 10kwh/100km (20zl) przy takiej jezdzie napewno ci spali powyzej 7litrow)

Edytowane przez duniek
Opublikowano
33 minuty temu, duniek napisał(a):

4,35 x 5l/100km = 22L
x 6zl = 132zl

Nie znam się na motorynkach ale jakoś zawsze mi się wydawało, że to pali 2-3l stąd moje zdziwienie :P Ja z ostatniej trasy krajówkami 1.5-tonowym autem przywiozłem spalanie 4.9l (i to Pb a nie ON).

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

To dolicz do elektryka czas spędzony na ładowaniu, czas to pieniądz! 

a na jakiej stacji paliw czekajac 30 min dostane promocje min 50% na paliwo? :cool:

Opublikowano

nie chcsz czekac, to ladujesz sie jak spisz, jestes w biurze/pracy/na zakupach, zatrzymales sie na postoj.  czyli na ladowanie tracisz 0, slownie zero minut. a ze jest mozliwosc tanszego podladowania, zapytam jeszcze raz, na jakiej stacji paliw masz "promocje" na tankowanie za np. 3zl/litr? 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, SuLac0 napisał(a):

nie chcsz czekac, to ladujesz sie jak spisz, jestes w biurze/pracy/na zakupach, zatrzymales sie na postoj.  czyli na ladowanie tracisz 0, slownie zero minut. a ze jest mozliwosc tanszego podladowania, zapytam jeszcze raz, na jakiej stacji paliw masz "promocje" na tankowanie za np. 3zl/litr? 

Nie mam ładowarki w bloku, nie mam ładowarki w biurze. To gdzie mam ładować? W galerii gdzie 4 miejsca są już zajęte? :E 

Ale ja nie mówie nic o pieniądzach, mi to lotto czy zapłacę 40 zł czy 120 zł, to Ty się chwalisz tanią jazdą :E 

38 minut temu, DjXbeat napisał(a):

A kto Ci każe czekać 30 minut skoro trasę 400-450km elektrykiem zrobisz bez ładowania. 

450 km drogą szybkiego ruchu? Którym elektrykiem? Serio pytam, bo jestem zaskoczony w tym momencie. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

To dolicz do elektryka czas spędzony na ładowaniu, czas to pieniądz! 

no niestety czas ladowania w e-moto to lipa, na kazde 150km dobrze odpoczac te 10-12 min, ale wiecej to troche mordęga

tak czy inaczej mi sie ev lepiej jezdzi niz spalinowym , jezdzilbym gdyby nawet koszt wychodzil podobny

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

VW Id.7, Tesla S :) 

A innymi też zrobisz. Tylko nie przy wysokich prędkościach. 

Fajnie by było przy 120-130 km/h (bo tyle realnie jadę). 

Tylko po powrocie do domu i tak nie mam gdzie ładować, musiałbym wymyslać powód żeby jechać do sklepu, a 30-60 minut nie wystarczy żeby się naładować do 100% (o ile będzie wolne miejsce).

Mając domek + FV = spoko. 

3 minuty temu, duniek napisał(a):

no niestety czas ladowania w e-moto to lipa, na kazde 150km dobrze odpoczac te 10-12 min, ale wiecej to troche mordęga

2-3h to robisz na strzała bez stawania, ewentualnie szybkie siku i kawa/Redbull do łapy ;) 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

450 km drogą szybkiego ruchu? Którym elektrykiem? Serio pytam, bo jestem zaskoczony w tym momencie. 

Tm3 LR zużycie ~17kW/100km przy stałej prędkości 120km/h. 
Bateria 78kWh / 17 =458km zasięgu. 
Przy 140km/h 20kW/100km czyli ~390km zasięgu.
Zapytam się inaczej. Czy jesteś w stanie pokonać obojętnie jakim samochodem dystans 450km ze stałą prędkością? Nie. Zawsze coś się na drodze dzieje i średnia prędkość wyjdzie mniejsza więc zużycie również będzie mniejsze.
Opisywałem ostatnio moją trasę gdzie autostrade A2 w Strone Łodzi nie jechałem więcej niż 90-100km/h bo się nie dało szybciej.  Dalej od Łodzi na Kutno A1 było trochę lepiej ale nadal musiałem chwilami zwalniać dopiero od Kutna w stronę Torunia już stała prędkość 140km/h.  Łacznie autostrada zrobiłem ponad 200km a średnie zużycie na tym dystansie wyszło na poziomie 16.6kW/100km. Przed Bydgoszczą zjazd na ekspresówkę jednopasmowa i ograniczenie 100km/h. Później drogi lokalne do 90km/h. Finalnie jak bym się uparł to dojechał bym z pod domu do Kołobrzegu czyli 510km bez ładowania ale dojechał bym na kilku % więc zrobiłem postój 10min na podładowanie i auto w Kołobrzegu zostawiłem na 27%. 

29 minut temu, bleidd napisał(a):

Zimą i ekspresówką/autostradą też?

Przecież tu nikt nikogo nie przekona do swoich racji :P

Zimą odlicz 30% od podanych zasięgów.