Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Obecnie mam mały 512Gb dysk ssd nvme w mobo, chce kupic cos wiekszego i zastanawiam sie jak najprosciej bedzie sklonowac obecny dysk na ten nowy aby nie musiac niczego instalowac na nowo. Niestety w mobo jest tylko jeden slot 

Opublikowano

Sklonuj na SSD SATA, potem sklonuj z SSD SATA na nowy SSD M.2.

Z softu jest trochę takich co nie działają do końca tak jak powinny.
Mi się parokrotnie sprawdził Macrium Reflect Free (jest też jakiś trial 30 dni pełnej wersji).
No i pamiętaj po poszerzeniu partycji na nowym dysku. Ja się przesiadałem z 512GB na 1TB.

Opublikowano (edytowane)

Tak to logiczne, ale zamiast tabliczek z gliny myslalem ze moze sa jakies tanie adaptery na aliexpress zeby jakos tam wpiac dwa nvme i cos sklonowac, albo chociaz jeden jakas przesciowka dac na sata itp. 

Bo znajomych z dwoma portami M.2 tez nie mam :D

Edytowane przez Targaryen
Opublikowano (edytowane)

Wiesz co, ze swojego doświadczenia, powiem tak, kiedyś próbowałem klonować hdd, na ssd, jestem trochę ogarnięty, wiec net i poradniki, gdzieś coś nie pykło i koniec, końców, zrobiłem czystą instalację, wyszło mnie szybciej niż szukanie, co poszło nie tak itp itd. A pomysł z adapterem z ali to też bym powiedział że średni... z jakością u nich różnie bywa, a raczej byś niechciał jakiejś awarii podczas kopiowania :) Mówię jako człowiek co woli na zimne dmuchać.

Ile programów posiadasz na tym dysku że musisz klonować? Ze wszystkich korzystasz? Bo często się słyszy że nie chcę formata, bo później wszystko trzeba na nowo instalować... a później się okazuje że 90% programów jest w ogóle nie używana ;) 

Edytowane przez AndrzejTrg