Skocz do zawartości

Zużycie procesora po aktualizacji Windows 11 do wersji 24H2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Send1N Jestem uparty to po pierwsze, a po drugie chciałem przejść tą ścieżką aby znaleźć ew. rozwiązanie z którego skorzystają inni. Na tym polega ten cały forumowy troubleshooting itd.
                     Format C: to każdy głupi potrafi ;) No offence dla nikogo.

• Upvote 1
Opublikowano

@Lameismyname a ja tam w obecnej sytuacji widzę, żeby iść tym tropem, skoro już nic innego nie pomaga, a masz jeszcze inne objawy.

Jak nie pomoże to zrób tak jak ktoś wcześniej radził, postaw na innym dysku 24h2 na czysto i zobacz czy problem też będzie występował. Jak tak, to postaw 23h2. Jeżeli dalej będą problemy, to będziesz znaczyło, że masz problem sprzętowy, który się zbiegł w czasie z aktualizacją.

Opublikowano
34 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Jeżeli dalej będą problemy, to będziesz znaczyło, że masz problem sprzętowy, który się zbiegł w czasie z aktualizacją.

Raczej taki scenariusz wykluczam. Teraz siedzę na OpenSuSE i jest wszystko ok.
Założę się, że gdybym odpalił Win 11 w którymś z "okrojonych" trybów też byłoby ok.
Przyczyna zapewne jest trywialna, jakiś jeden proces co wszystko psuje.

Mam trochę podejrzenie, że coś zgrzyta jeżeli chodzi o stery GPU Nvidii (taki był wcześniej główny trop) ponieważ w przeglądarce są dziwne zwiechy przy akcelerowanych sprzętowo filmach (freeze, zielony prostokąt w miejscu filmu yt czy tam z innego playera). Obraz normalnie potrafi się wyłączyć lub mrugnąć analogicznie do tego co się dzieje przy instalacji/deinstalacji sterowników. Gdybym miał GPU w procku lub jakieś inne (jak na złość w kompie domowym mam też gpu zielonych) to bym to sprawdził.

W sumie mam 2 opcje. Albo wrócę do innej (23h2) lub starej (Win 10) wersji systemu albo będę siedział na Linuxie aż inżyniery z M$ nie połatają tej kwestii.
Chociaż wkurwia mnie, że musiałem przerwać grę w Stalkera 2, a już się wkręciłem ;)